Mielipide

Avatkaa kylmä jenkkiolut, sillä Devilsin ja Penguinsin kipuilua on nautinto katsoa

NHL / Kolumni
Idän laadukkaimpiin kuuluvien joukkueiden taapertaminen on aiheuttanut sen, että NHL:ssä on kerrankin aidosti tiukka ja leveä kilpailu pudotuspelipaikoista.

Kerrankin näin, ajattelen, kun katson itäisen konferenssin sarjataulukkoa, ja vertailen sitä laadukkaimpiin laatijoihin kuuluvan Dom Luszczyszynin todennäköisyysarvioon loppukauden joukkuekohtaisista tuloksista. Kaikkia prosentteja tuntuu olevan vaikea hyväksyä, sillä niissä on keskenään melkoisia heittoja. Penguins on jopa Capitalsin alapuolella sarjataulukossa, kolme joukkuetta oman sijoituksen ja villi kortti -paikan välissä, mutta sillä olisi silti 62-prosenttinen todennäköisyys mennä pudotuspeleihin.

Sellaista on todennäköisyyksien arviointi. Se perustuu toteutuneita tuloksia vahvemminkin joukkueen perusvahvuuteen, loukkaantumisiin ja edistyneisiin tilastoihin. Ja tämä kokonaisuus tekee tänä vuonna loppukevään runkosarjastakin erittäin herkullisen katsoa.

Näin ei ole joka vuosi. Voimasuhteiden jakautuminen selkeästi kahteen tasaiseen kastiin on useana vuonna aiheuttanut sen, että pudotuspelipaikkoja on jaettu yllättävän aikaisin. Kun vahvat joukkueet pärjäävät hyvin ja heikot heikosti, on illuusio tasaisuudesta ja heikkojen joukkueiden mahdollisuuksista vain NHL:n pöljän pistelaskusysteemin ylläpitämä. Kun runkosarjaa on vaikkapa 20 ottelua jäljellä, on heikolla joukkueella käytännössä mahdoton kiriä umpeen ristiin meneviä pisteitä, kun välissä on riittävän monta joukkuetta. Siis vaikka se olisi näennäisesti mahdollista, esimerkiksi 10 pisteen ero.

meidän täytyy kiittää kiekkojumalia siitä, että tämän vuoden taapertajia ovat idässä New Jersey Devils ja Pittsburgh Penguins, kaksi laadukasta joukkuetta.

Laadukkaalle joukkueelle se on vielä tässä vaiheessa kautta mahdollista. Siksi meidän täytyy kiittää kiekkojumalia siitä, että tämän vuoden taapertajia ovat idässä New Jersey Devils ja Pittsburgh Penguins, kaksi laadukasta joukkuetta.

Devilsin piti kamppailla tosissaan divisioonansa voitosta ja jopa itäisen konferenssin tai koko NHL:n runkosarjan voitosta. Keskivertoa selkeästi heikompi maalivahtipeli, puolustuksen ajoittaiset vaikeudet ja toistuvat loukkaantumiset ovat syösseet sen kuitenkin pudotuspeliviivan alle. Nyt Jack Hughes ja kumppanit tervehtyvät. Seuran pitäisi hankkia kunnon maalivahti ja yksi puolustaja siirtotakarajalla. Huusiko joku Jacob Markströmiä ja Chris Tanevia apuun? Edellinenkin kauppa hyödytti molempia.

Penguinsin piti tapella pudotuspelipaikasta todennäköisenä selviytyjänä. Panostukset olivat kovat Erik Karlssonin kävellessä portista sisään. Tulokset ovat karmeita tehojen puolesta, kun joukkue on viimeistellyt 0,9 maalia per peli odottamaa vähemmän.

Joukkue siis pelaa etenkin tasakentällisin hyvää peliä. Myös Tristan Jarryn riskisopimus on toistaiseksi maksanut itseään mainiosti takaisin, mutta se ei ole riittänyt tarpeeksi monen voiton kerryttämiseen. Ylivoimakin on kolmanneksi huonointa. On edelleen lupa odottaa, että Penguins nousee villi kortti -paikalle. Jake Guentzelin jatkoa saa myös jännittää.

Tämä useamman joukkueen sumppu ja hyvien joukkueiden vaikeudet ovat kevään suola loppuun asti. Luulen, että näistä kahdesta toinen selviää, toinen ei. Kesällä sitten myllätään ja yritetään ensi vuonna uudestaan.

Toivottavasti tilanne pysyisi auki runkosarjan viimeisiin peleihin asti. Sitten ratkaisu kimpoaa viimeisen pelin viimeisellä minuutilla tähtipelaajan ahterin kautta maaliin tai ohi siitä. Tätä on kiekko parhaimmillaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös