Mielipide

Aikamatka lähimenneisyyteen − Josh Morrissey pohjustaa jättipottia joukkuetoverin jalanjäljissä

NHL / Kolumni
Winnipeg Jetsin korttitalo ei sortunut vieläkään palkkakaton puristuksissa. Josh Morrissey puolestaan saattaa marssia parin vuoden päästä nauraen pankkiin.

Winnipeg Jets kiinnitti viimeisenkin vielä vailla sopimusta seilanneen vapaan pelaajansa, kun parin viime kauden aikana joukkueen runkopelaajien joukkoon noussut Josh Morrissey allekirjoitti jatkosopimuksen.

Morrissey tienaa seuraavan kahden kauden aikana reilut kolme miljoonaa per kausi.

Morrisseyn sopimus palauttaa Jets-fanille muistoja mieleen lähihistoriasta, aivan kuin Jets-johto olisi keksinyt aikakoneen.

NHL-läpimurtonsa tehnyt nuori Jets-pakki, joka saa tulokassopimuksensa jälkeen kahden vuoden siltasopimuksen markkina-arvoa halvemmalla.

Jets-fani on kokenut tämän kaiken aivan hiljattain.

Pitkä sopimus olisi ollut nykytilanteessa organisaatiolle merkittävä riski palkkakatonhallinnan kannalta.

Morrisseyn uunituoreelle sopimukselle löytyy nimittäin kiinnostava ja lähes identtinen vertailukohta oman joukkueen sisältä. 

Jacob Trouba solmi niin ikään kaksivuotisen ja käytännössä samanarvoisen siltasopimuksen parisen vuotta sitten syksyllä värikkäiden sopimusneuvotteluiden jälkeen. Trouba oli alkusyksyn sopimuksettomana pelaamatta ennen kuin tarttui edulliselta tuntuneeseen tarjoukseen.

Trouballa oli tuolloin vyöllään kolme täyttä reilun kahdenkymmenen tehopisteen kautta, Morrisseyllä niitä on tällä hetkellä kaksi.

Jets ja Morrissey virittelivät tiettävästi jo pidempääkin jatkosopimusta, joka olisi tuonut Morrisseyn perhekunnan ruokapöytään entistäkin enemmän sisäfilettä ainaisen säilykelihan sijaan.

Morrisseyn leiristä annettiin ymmärtää pelaajan hakeneen samantasoista pitkää diiliä kuin Calgary Flamesin Noah Hanifin ja New York Rangersin Brady Skjei, toisin sanoen viitisen miljoonaa kaudessa yli viiden vuoden mittaisesta sopimuksesta.

Vaikka pitkä sopimus olisikin sementoinut Morrisseyn aseman Jetsin peräpään johtohahmona vuosiksi eteenpäin, olisi se ollut nykytilanteessa organisaatiolle merkittävä riski palkkakatonhallinnan kannalta.

Ja palkkakatonhallinta on lähitulevaisuuden Jetsille vielä kiekonhallintaakin tärkeämpää.

Jets tarvitsee pelimerkkejä, sillä aivan kulman takana siintävät jo niin Patrik Laineen, Kyle Connorin kuin mahdollisesti Andrew Coppinkin nykyistä huomattavasti rahakkaammat jatkosopimukset. Rahaa palaa, jos ja kun Jets aikoo yhä pitää kiinni nuoresta rungostaan.

Morrisseyn kaksivuotinen jatkosopimus näyttäytyykin, Trouba-taustakin huomioiden, erinomaisena Jets-johdon kantilta.

Jets osti pelitilaa ja -aikaa palkkakaton alle akuuteille ongelmilleen. Morrisseyn sopimuksen umpeutuessa pääsee joukkue eroon ainakin Dmitri Kulikovin ylikalliista sopimuksesta. Myös Trouba ja nykysopimuksensa viimeistä kautta aloittava Tyler Myerskin saattavat olla tuolloin jo muualla.

Morrisseyllä itsellään puolestaan on kaikki aseet omissa käsissään todellisen jättipotin rahastamiseen kahden vuoden kuluttua. Mikäli kanadalaispuolustajan pelaajakehitys ei täysin sakkaa, on hän pian härskisti alipalkattu avainpelaaja Jetsin alakerrassa.

Kahden vuoden päästä Trouban tämänhetkinen viiden ja puolen miljoonan palkkakuitti voi olla pelkkää paperia, kun Morrissey hakee seuraavaa sopimustaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös