Halli - LeKi

Lempäälän jäähalli (Masku Areena)
Urheilukatu 5, 37550 Lempäälä

Perustiedot

Kapasiteetti

Yleiskapasiteetti 800. Hallissa yksi aitio, joka sisältää saunatilat. Lisäksi kahvio-, kokous- sekä toimistotilat.

Rakentamisvuosi

1995

Lippujen hintajakauma

Pääsylippu (ei paikkakohtainen) 10e, eläkeläiset 7e ja lapset 5e.

Historia

Jäähallin historian voi sanoa alkaneen jo 1960-luvulla, kun Hakkariin suunniteltiin paikallisten urheilumiesten toimesta vapaa-ajankeskusta ja myös jäähallia. 1970-luvun piipahdus kakkosdivisioonassa mentiin vielä läpi poikkeuksellisesti luonnonjäällä ja vuonna 1989 Lempäälään perustettiin jäähallitoimikunta, jonka alkuperäinen tavoite oli saada Lempäälään katettu tekojäärata. Pian kuitenkin tavoitetta tarkennettiin ja vuonna 1991 perustettiin Lempäälän Jäähalli Osakeyhtiö.

Hallin perustajajäsenien Heikki Henttosen ja Vesa Papinsaaren ehdotukset jäähallista kuitenkin hylättiin kunnanvaltuustossa useasti ennen hyväksyntää. Monimuotoisten vaiheiden jälkeen esitys jäähallista sai hyväksyntänsä huhtikuussa 1994. Lopullinen rakennussopimus kunnan kanssa allekirjoitettiin tosin vasta 26 tammikuuta vuonna 1995.

Jäähalli Oy:n osakeanti tuotti aikanaan 900 000 markkaa, lähes puolet enemmän kuin tavoitteeksi oli asetettu, ja suurimmiksi osakkeenomistajiksi muodostuivat Lempäälän Kisa, Lempäälän kunta sekä useampi Pirkanmaan lähikunnista. Rahapuoli sai pian avustusta myös Jääkiekkoliitolta ja opetusministeriöltä. Liiton suunnalta jäähalliprojektin isoksi tukijaksi saatiin mm. rautakansleri Kalervo Kummola.

1.syyskuuta vuonna 1995 kello 9.15 Papinsaari ja Henttonen lopulta piirsivät ensimmäiset luistimenpiirrot jäähallin jäähän. Hallin vihkiäisotteluna pelattiin Suomen ja Tsekin U17-maaottelu ja hallin vihki tuolloin Jääkiekkoliiton puheenjohtajana yhä toimiva Kummola. Tämän jälkeen suuria rakennusvaiheita ovat olleet muunmuassa kokous- ja saunatilojen valmistuminen vuonna 1997 ja kahvio- ja toimistotilojen rakentaminen vuonna 1998.

Hallin nimisopimuksesta vastasi vuodesta 1998 vuoteen 2007 Xerox Areena Oy. Nykyään Lempäälän jäähalli kantaa nimeä Masku Areena.

Jäähallissa on sittemmin päästy juhlimaan monenmoista. Lempäälän Kisa Ry täytti vuonna 2004 kunnioitettavat 100 vuotta ja vuotta myöhemmin juhlittiin Lempäälän Jääkiekkojaoston 50-vuotisjuhlaa yhdessä hallin 10-vuotisjuhlien kanssa. Jäähallissa on juhlittu sekä LeKin nousua Suomi-sarjaan että pikaista nousua Mestikseen vuonna 2007.

Hallin yleisöennätys on kaudelta 2009-2010, jolloin Juhani Tammisen Sport veti Lempäälään 738 katsojaa.

Hallin kattoon on nostettu neljä pelipaitaa. Paidat nostettiin kattoon Kisan jääkiekkojaoston 50-vuotisjuhlaottelussa HeKiä vastaan. Paitansa jäädytetyiksi ovat saaneet #5 Vesa Papinsaari, #8 Risto Mikkola, #17 Markku Joensuu ja #19 Kari Virtanen.

Jääkiekkoliiton hopeisella ja Kisan kultaisella ansiomerkillä palkittu Papinsaari on pelaajauransa lisäksi meritoitunut Jäähalliyhtiön perustajajäsenenä, yhtiön toimitusjohtajana ja Jääkiekkojaoston jäsenenä vuodesta 1983 alkaen. Hän toimii yhä Lempäälän Kisan Mestis-joukkueen toimitusjohtajana. Virtanen puolestaan oli LeKin luottopuolustajia 60-, 70- ja 80-luvuilla, on yksi harvoja lempääläisiä jääkiekon Suomen mestareita (KOOVEE:n A-junioreissa 1970-1971) ja on palkittu Jääkiekkoliiton hopeisella ansiomerkillä.

Jääkiekkoliiton pronssisella ansiomerkillä palkittu Joensuu edusti LeKiä pelaajana ja valmentajana viidellä eri vuosikymmenellä. "Pappa" on myös jäähalliyhtiö perustajajäseniä. Vuonna 1998 edesmennyt Mikkola muistetaan ansioistaan Lempäälän jääkiekkojaostossa.

Muut lajit

Masku Areenalla kotiaan pitää myös LeKin kakkosjoukkue LeKi II, joka pelaa tällä hetkellä II-divisioonassa.

Näin hallille

Lempäälän jäähallin osoite on Urheilukatu 5, Lempäälä 37500 ja se sijaitsee Hakkarin vapaa-aikakeskuksessa.

Hallille pääsee kätevimmin Paunun bussilla nro 71, joka ajaa Tampereen Keskustorin ja Hauralan väliä tiheästi päivittäin. Bussiaikataulut löydät osoitteesta http://www.paunu.fi/aikataulut.html.

Bussipysäkki sijaitsee aivan paloaseman läheisyydessä ja matka pysäkiltä hallille ei ole kovin muutamaa sataa metriä pidempi.

Hallin pihasta löytyy rutkasti parkkipaikkoja ja aivan kiinnostavimpia otteluita lukuunottamatta hallin pihaan on maksuttomasti mahdollisuus parkkeerata illasta toiseen.

Hallin antimia

Lempäälän jäähallista on saatavissa ruokaa kolmesta eri pisteestä.

Hallin ulkopuolella on myynnissä perinteisesti makkaraa ja sekä ala- että yläkahviot tarjoavat monipuolisemmin sapuskaa.

Yläkahvion kautta pääsee myös kulkemaan baarin puolelle, missä myydään A-oikeuksin juotavaa.

Ottelun aikainen ohjelma

Katsomossa meteliä pitää Kisa-Osasto, joka pitää majaansa hallin Tampereen puoleisessa seisomakatsomossa.

Ottelun aikaisena ohjelmana nähdään toisella erätauolla järjestettävä rangaistuslaukauskilpailu, jossa Kisan pienet juniorit pääsevät kokeilemaan taitojaan yleisön edessä.

Erityisryhmät

Aivan hallin sisäänkäynnin edessä on erikseen invapysäköintiin varattuja paikkoja. Lehdistölle varattuja paikkoja sijaitsee yläkahviossa ja lehdistötilaisuus pidetään ottelun jälkeen pikimmiten alakahviossa.

Pelin jälkeen

Lempäälän keskustasta löytyvät lähimmät baarit kuten ravintola Villihanhi. Kuokkalantiellä sijaitseva Villa Hakkari tarjoilee ruokaa hienostuneempaankin makuun.

Tiesitkö tätä?

Jäähallin rakentamiseen vaadittiin yli 8000h talkootyötä eli yli 300 päivää.