Halli - JYP

Jyväskylän jäähalli (Synergia-areena)
Rautpohjankatu 10, 40700 Jyväskylä.

Lempinimet: Hippos, Synergia

Perustiedot

Kapasiteetti

Yhteensä 4440, istumaan 3 286, seisomaan 1 154, aitioita 18.

Rakentamisvuosi

1982

Linkki katsomokarttaan

Lippujen hintajakauma

Seisomaan 5-14€
Istumaan 18-30€

Ennakkoon lippuja myy mm. Ravintola Hurrikaani, O´Malley´s, Intersport. Ovelta (A1) saa vain normaalihintaisia lippuja. Nettissä liput myy Piletti.

Historia

JYP pelasi ennen ottelunsa viereisellä, edelleen käytössä olevalla, tekojäällä. 1982 joukkue sai kuitenkin kotiareenansa, kun Jyväskylän jäähalli rakennettiin.

Hallin merkkivuosi ennen sen lähes täydellistä remonttia osui vuoteen 1992. Tuolloin JYP voitti runkosarjan ja selvisi finaaliin Jokereita vastaan. Sitkeästi elävien legendojen mukaan finaalitaistoissa hallin tuolloinen kapasiteetti (4812) oli ratketa liitoksistaan, kun Hippoksen sisään ahtautui yli 5000 katsojaa.

Vuosina 2007-2008 halli remontoitiin perusteellisesti. Sen yhteydessä pytinki sai uuden ilmeen. Ahtaat käytävät levenivät ja yläparven täyttivät ensimmäiset aitiot. Kapasiteetti putosi muutostöiden johdosta 4180 henkeen.

Vanhat muoviset kuppipenkit vaihtuivat uusiin tuoleihin vuonna 2009. Samalla halliin tehtiin myös uusia paikkoja ja kapasiteetti kohosi lukemiin 4618. Samana vuonna JYP voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa. Viimeistä Oulussa pelattua finaaliottelua todisti Jyväskylässä areenan mediakuutiolta yli 3000 silmäparia.

Viimeinen suuri muutostyö tehtiin 2011, kun koko hallin Rautpohjan kadun puoleinen seisomakatsomopääty jaettiin kahtia istumapaikkojen täyttäessä keskiosan. Samalla kapasiteetti laski nykyiselle tasolleen.

Aiemmin halli oli aktiivisemminkin keikkakäytössä, mutta nykyään hivenen harvemmin. Maailmantähtiäkin on lauteille noussut Deep Purplesta Helmut Lottiin.

Muut lajit

Hallia käyttävät lukuisat seurat. JYP-Akatemia pelaa kaikki Mestiksen kotiottelunsa areenalla. Luonnollisesti myös seuran A-juniorit kiekkoilevat siellä. Myös Suomi-sarjaa pelaava Diskos ja SM-sarjaa tahkoavat JYP Naiset pitävät siellä majaansa.

Kaupungin heikohkon jäähallitilanteen johdosta areenaa käyttävät myös useat pienemmät seurat ja joukkueet aina. Myös Jyväskylän Taitoluisteluseura käyttää hallia aktiivisesti.

Näin hallille

Synergia-areena sijaitsee alle kahden kilometrin päässä Jyväskylän ydinkeskustasta kaupungin urheilukeskittymässä, jonka liepeiltä löytyvät niin pesäpallostadion, uimahalli kuin monitoimitalokin.

Aivan jäähallin vierestä löytyvät bussipysäkit. Jyväskylän liikenteen linja-autot kulkevat tiuhaan hallin ohitse. Pysäkkien nimet ovat Jäähalli 1 ja 2.

Autolle löytyy myös kohtalaisesti parkkitilaa areenan lähiympäristöstä. Osa paikoista on maksullisia (2€) joista tuotto menee JYP-junioreiden hyväksi.

Omalla autolla saapuminen noin puolituntia ennen ottelun alkua on helppoa, mutta poistuminen noin 20 minuuttia pelin jälkeen taas hyvin hidasta. Pelipäivästä riippumatta ruuhkat ovat lähes poikkeuksetta suuria, mutta pienellä kärsivällisyydellä niistäkin selviää suhteellisen nopeasti.

Ravintola O'Malleysin edestä pääsee pelipäivinä edestakaisin bussilla, joka lähtee matkaan 45 minuuttia ennen kamppailun alkua. Areenalta takaisin lähtöpisteeseen bussi karauttaa 10 minuuttia ottelun pättymisen jälkeen. Kyytiin vaaditaan ranneke ja sen voi lunastaa itselleen baaritiskiltä pelipäivinä.

Hallin antimia

Käytäviltä löytyy kioskeja niin A- kuin B-puoleltakin. Tyypillistä kiekkoevästä makkarasta lihapiirakoihin tarjoavia kioskeja on yhteensä kahdeksan. Varsinaista perinneruokaa ei myyntipisteillä tarjota, mutta usein pudotuspelien aikana valikoimiin nouseva kulttipelaaja Jonne Virtasen nimikkohampurilainen ”Jonneburger” voitaneen osittain sellaiseksi laskea.

Lisäksi käytäviltä löytyy kaksi pubia A-oikeuksilla. Kotiotteluiden aikana hallin Rautpohjan puoleisessa päädyssä sijaitseva minikaukalo toimii myös pubina. Hallissa on myös Veikkauksen pelipiste sekä muutamia pienempiä, lähinnä makeisia tarjoavia myyntipisteitä. Fanituotemyymälä löytyy hallin B-puolelta.

Vaativampia asikkaita areenalla palvelee BlackStage ja Ravintola Hurrikaanissa toimivat Hurrikaaniklubi sekä Panoraama-Club, joihin pääsy on etukäteen ostettavissa

Hallin ulkopuolella toimii myös paikallisissa kiekkoympyröissä legendaariseksi tunnustettu Kahvila Alakulma, jonka pyörittäjänä toimii ex-maalivahti Juha Virenius.

Ottelun aikainen ohjelma

Läpi ottelun JYPin perinteinen rumpuryhmä pitää yllä pärinää ja pauketta katsomossa. Pudotuspelien aikana hallissa on telminyt kirjava joukko erilaisia maskotteja tai muita tunnelman kohottajia. Runkosarjassa niitä ei nähdä.

Erätauoilla JYP-juniorit taistelevat jäällä muunmuassa rankkarikisojen muodossa. Myös Jyväskylän Taitoluisteluseuran eri ryhmät esittävät osaamistaan säännöllisesti, vaikkakin eivät aivan jokaisessa ottelussa.

Mitään suurempia kilpailuja ei pelitapahtuman yhteydessä järjestetty enää kaudella 2012-2013, mutta perinteinen avausmaalin veikkauskisa on edelleen voimissaan.

Erityisryhmät

Pyörätuolipaikkoja on parikymmentä ja ne löytyvät A1/B1/B4 kulmauksista. Lippu on viiden euron hintainen ja avustajakorttia näyttämällä mukana tuleva avustaja pääsee otteluun veloituksetta.

Muuta huomioitavaa

Rumpuryhmä sekä JYPin Fan Club majailevat hallipäädyssä, jonne kotijoukkue hyökkää kaksi erää.

Vierasfaneille on varattu oma katsomonosa. Kyseinen seisomakatsomo sijaitsee A1 kulmassa.

Jyväskylässä ei ole varsinaista mediakatsomoa, vaan toimittajat työskentelevät B1-katsomon yläosassa.

Ottelun jälkeen

Ottelun jälkeen parhaaksi todetut jälkipelit löytyvät Matsi baarista ja JYPin yhteistyökumppani-pubi O'Malley'stä. Ne sijaitsevat aivan Jyväskylän ydinkeskustassa, josta löytyy myös kaupungin muun yöelämän keskus. Lähempänä areenaa jälkipelejä kaipaavat voivat siirtyä esimerkiksi Voionmaankadulla sijaitsevaan Cheers-pubiin.

Tiesitkö tämän?

Jyväskylän jäähalli suunniteltiin alunperin ovaalin muotoiseksi. Sen kapasiteetti olisi ollut 6000 henkeä. Rakennuspäätöksen aikaan kuitenkin uskottiin, että kaupungissa ei tulla koskaan pelaamaan ottelua yli 5000 silmäparin edessä. Näin nykyinen halli sai muotonsa. Nykyisellään areenan kapasiteettia tai palveluita on enää hyvin vaikeaa lisätä.