Zaborsky viimein MM-kisoihin

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Slovakia saa vihdoinkin testata kärkihyökkääjänsä tehokkuuden.
Kuva © Getty Images
Slovakia saavutti vuosi sitten sensaatiohopean. Silloin leikkauspöydälle joutunut Tomas Zaborsky haluaa nyt ratkaisupelaajaksi.

SM-liigakauden 2011-2012 maalikuningas joutui lopettamaan pelinsä etuajassa, kun runkosarjan lopun olkapäävamma pakotti Tomas Zaborskyn pudotuspelien ulkopuolelle.

Samalla loukkaantuminen vei mahdollisuuden pelata MM-kisoissa Helsingissä.

- Terveenä olisin ollut joukkueessa. Minut haluttiin mukaan viimeiseen asti, mutta en voinut lähteä, Zaborsky muistelee.

Rahakasta KHL-siirtoa olkapääleikkaus ei estänyt. Avangard Omsk poimi slovakialaisen Ässistä ja antoi saman tien kahden vuoden sopimuksen.

- Kauteen valmistautuminen kuitenkin kärsi paljon, kun en saanut alle kovinkaan hyvää kesäharjoittelujaksoa. Se näkyi kauden aikana ja tunsin itseni välillä väsyneemmäksi kuin pitäisi.

- Ensi kaudesta tulee toisenlainen. Silloin olen fyysisesti kovemmassa kunnossa kuin koskaan, Zaborsky takaa.

Väsymys ei paista tehoja katsellessa. Zaborsky paukutti debyyttikaudellaan 41 pistettä ja jakoi joukkueensa pistepörssin kärkipaikan. KHL:n maalipörsisssä laituri jakoi kymmennettä sijaa 21 osumalla.

- Olin ensimmäisellä kaudella oppilaana. Kehityin etenkin henkisesti, mies toteaa vaatimattomasti.

Zaborsky siirsi maalintekovoimansa onnistuneesti ruplajäille.
Zaborsky siirsi maalintekovoimansa onnistuneesti ruplajäille.
Kuva © Mikko Ruohola http://mikko.ruohola.org/

Omsk jämähti pudotuspeleissä jo konferenssivälieriin, missä Traktor Tšeljabinskin käsittelyssä irtosi vain yksi voitto. Zaborskya hidasti uusi vamma, tällä kertaa särki selkää.

Epätarkka toipumisennuste teki tämänkin kevään MM-kisapaikasta epävarman. Ennen Slovakian MM-leirille matkaamista Zaborsky kävi Suomessa magneettikuvissa. Lisäksi kuntoutumista edistettiin pistoksilla.

Huhtikuun toisella viikolla Zaborsky liittyi Slovakian harjoitusvahvuuteen.

- Tunnen edelleen kipua. Eniten se vaikuttaa laukaus- ja kaksinkamppailutilanteisiin.

Zaborsky sai silti pelikelpoisen paperit ja päävalmentaja Vladimir Vujtek ilmoitti asettavansa hänet ykkösketjuun Mario Bliznakin ja Michel Miklikin viereen.

Turnauksesta tulee Zaborskyn ensimmäinen. Mies on ollut harvinainen näky maansa edustusjoukkueissa.

- Pelasin nuorten kisoissa Ruotsissa vuonna 2006. A-maajoukkueessa en ole saanut mahdollisuuksia. Ennen viime vuoden kutsua en varmaankaan vain ollut tarpeeksi hyvä.

- Esimerkiksi kotikisoissa 2011 oli kuitenkin paljon NHL- ja KHL-pelaajia. Heidän kanssaan oli vaikea kilpailla pelipaidasta, vaikka pelasinkin hyvän kauden.

Nyt numero 67 varattiin 25-vuotiaalle jo ennen pelikunnon varmistumista. Zaborsky pelasi uransa toisen A-maaottelun EHC-ottelussa Tšekkiä vastaan ja totesi selkänsä kestävän pelaamista.

- Aion näyttää ihmisille, että olen nykyään johtava pelaaja, Zaborsky uhoaa.

Myös joukkueen tilanne näyttää paremmalta, sillä Slovakia on vihdoin päässyt voittokantaan.

- Kaadoimme Tšekin kahdesti, joten joukkueen itseluottamus on korkealla ja kaikilla on hyvä fiilis. Valtaosa MM-joukkueesta ehtii harjoitella yhdessä reilut kaksi viikkoa ennen kisojen alkua. Painopisteitämme en paljasta, koska Suomi on samassa lohkossa, maalitykki nauraa.

» Lähetä palautetta toimitukselle