Kanadan kapteeni Fraser Minten näkee Ruotsi-tappion kasvattavana kokemuksena

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Mintenin kipparoima Kanada kärsi turnauksen avaustappionsa.
Kuva © Tiia Mahkonen
Kanada kärsi ensimmäisen tappionsa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa, kun se törmäsi hirmuvireiseen kisaisäntä Ruotsiin perjantai-iltana A-lohkon kärkiottelussa. Kanadan kapteeni Fraser Minten näki tappion positiivisessa valossa lopputurnausta ajatellen.

Nuorten MM-kisoja hallitsee tällä hetkellä vain yksi joukkue. Kisaisäntä Ruotsi on yltänyt ilmiömäiseen vireeseen loppuunmyydyn kotiyleisönsä edessä ja joukkue ei ole päästänyt kolmeen otteluun yhtäkään maalia.

Juniorkronarnan viimeisin päänahka tarttui Kanadalta, joka törmäsi kisaisäntään A-lohkon kärkiottelussa perjantaina. Kanadan kapteeni Fraser Minten oli silmin nähden pettynyt ottelun lopputulokseen, mutta vakuutti nähneensä paljon hyvää lopputurnausta ajatellen.

Kanada aloitti ottelun vahvasti, mutta Tom Willanderin avausmaali toisen erän toisella minuutilla alkoi sahaamaan Kanadan selkärankaa.

– Meillä oli erittäin vahva avauserä, mutta lipsuimme hieman toiseen erään mentäessä. Maalin jälkeen meillä oli ongelmia pitää heidät poissa alueeltamme. He saivat kiekkoja maalille ja hyödynsivät ne, Minten toteaa.

Ruotsin vakuuttava esitys ei tullut Mintenille yllätyksenä. Tappionkin hetkellä kapteeni jakaa kunniaa Ruotsin maalilla toisen nollapelin torjuneelle Hugo Hävelidille.

– Ruotsilla on todella hyvä joukkue, joka on todella hyvin rakennettu. Heillä on huikea maalivahti, hän pelasi todella hyvin tänään. Meillä oli kuitenkin paikkamme, ja minusta tuntuu, että olisimme voineet tehdä parikin maalia.

Minten kuitenkin tyrmää väitteet siitä, että Kanadan joukkueessa olisi näkynyt turhautuminen Hävelidin napsiessa torjuntoja ja Ruotsin heittäytyessä jatkuvasti Kanadan kiekkojen eteen.

– Ei se ainakaan minua ärsyttänyt ihan hirveästi. Tiesimme jo etukäteen, että vastassa on erittäin hyvä joukkue.

Ei aihetta turhautumiselle

Minten ei suostu painamaan paniikkinappulaa raskauttavasta tappiosta huolimatta.

– Olemme täällä voittamassa kultaa ja meneillään on vielä alkulohkon ottelut. Meillä on joukkueena vielä pitkä matka kuljettavana ja minulla on luottamusta tuohon ryhmään, eikä se luottamus heilu helpolla.

Yhdeksi isoimmista tekijöistä ottelussa nousi loppuunmyyty Skandinavium-areenan yleisö, jonka meteli yltyi kerta toisensa jälkeen kovemmaksi. Minten ei voi kieltää yleisön vakuuttavuutta.

– Tunnelma tuolla areenalla oli todella uskomaton. Tämä oli yksi hienoimmista otteluista, joissa olen ikinä pelannut. Todella siistiä.

Tarjolla olevasta tulivoimasta huolimatta Kanadan ylivoima on kyntänyt turnauksessa. Joukkue on sytyttänyt punalampun ylivoimalla vain kolmesti kahdeksasta mahdollisuudesta ja ylivoimaryhmitysten ruuti oli jälleen märkää Ruotsia vastaan.

Minten ei kuitenkaan kanna liikaa huolta ylivoiman takkuamisesta juuri Ruotsia vastaan, mutta hänen on myönnettävä, että jotakin Kanadan on tehtävä.

– Täytyy muistaa, että Ruotsi on hyvä joukkue ja heidän alivoimansa on kova. Aiomme kyllä katsoa ylivoimatilanteita ja miettiä, mitä aiomme muuttaa ylivoimassa. Juuri nyt en osaa sanoa paljon enempää.

Yksi merkittävä käännekohta pelissä nähtiin seitsemän minuuttia ennen loppusummeria, kun isäntien Zeb Forsfjäll taklasi Kanadan Owen Beckin laitaan. Tilanteesta vihellettiin ottelurangaistus, mutta tilanne katsottiin vielä kertaalleen videolta.

Videotarkastuksen jälkeen rangaistus kumottiin kokonaan, mikä räjäytti kotiyleisön riemuun. Minten myöntää nähneensä videolta syyn kumoamiselle, mutta peräänkuulutti mahdollisuutta tuomita pieni rangaistus tilanteesta.

– Osasin olettaa, että he vetävät sen rangaistuksen kokonaan pois nähtyäni, että se tarkastetaan videolta. Videolla näki, että Beck törmäsi olkapää edellä laitaan, joten sen takia oletin rangaistuksen poistettavan.

– Siitä olisi kuitenkin mielestäni voinut viheltää edes kaksiminuuttisen, mutta samapa tuo tässä vaiheessa.

Takaa-ajettu on muuttunut takaa-ajajaksi

Kanadalaisleirissä oli paljon painuksissa olleita päitä loppusummerin soidessa. Ruotsi on pelannut itsensä turnauksen kuumimmaksi joukkueeksi, ja etukäteen suurimman ennakkosuosikin asemassa turnaukseen lähtenyt hallitseva tuplamestari on jäänyt haastajan asemaan.

Paikallismedian kunniasta Captain Canadaksi ristitty Minten ei latistu tappiosta liikaa, vaan hän näkee tappion positiivisessa valossa. 

– Meidän täytyy pitää itseluottamuksemme korkealla ja muistaa keskittyä päämääräämme. Meillä on vielä yksi alkulohkonkin peli tulossa ja puolivälierissä on varmasti luvassa lisää vaikeita paikkoja, joten tämä ei ole pahin mahdollinen tilanne meille.

– Meille on ryhmänä tärkeää saada tuntea, miltä se tuntuu, kun joukkue ei voitakaan jokaista peliä. Tämä ottelu on antanut meille paljon hyviä kokemuksia, mihin palata, kun käymme läpi peliämme, Minten päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle