Näkymättömät miehet ja sylkykupit

MESTIS / Artikkeli
On se niin väärin. Silloin kun hoitaa hommansa hyvin, niin kukaan ei huomaa, pienimmätkin virheet sen sijaan huomataan ja muistetaan. Ei ole helppoa tuomareillakaan.

Tuomarit ovat aakkosjärjestyksessä ja katkelmat pantu kronologiseen järjestykseen. Kaikki katkelmat ovat peräisin Jatkoajan otteluraporteista kaudelta 2003-2004. Jääkiekkoliitto palkitsi vuoden parhaana Mestis-tuomarina Sami Partasen. Jatkoajan toimittajien valinta runkosarjan jälkeen oli Jarkko Kosonen, kakkoseksi äänestyksessä sijoittui edelliskauden ykkönen Sebastien Auger.

Kuinka hyvin palkitut sitten kuluneella kaudella onnistuivat? Tästä jutusta se selviää, tai sitten ei. Mukaan on kuitenkin pyritty saamaan kaikki kehut ja haukut, joita toimituksemme kauden aikana raitapaidoille jakoi sekä tietysti helmiä ottelujen lehdistötilaisuuksista. Toisinaan kritiikki on varmasti ollut turhaa ja tunnepitoistakin – mutta onpa useimmille tuomareille myönnetty ruusujakin.

Erotuomarin osa, oli laji sitten mikä tahansa, ei useinkaan ole kadehdittava. Lehdistökin usein hylkää silkkihansikkaansa, kun aiheena on tuomarin työskentely. Jatkoaikalaiset pyrkivät pitämään, toisinaan railakkaastakin kielestä huolimatta, kritiikin asiallisena. Parhaat tuomarit osaavat kyllä myöntää virheensä ja ottaa moisista opikseen. Virheitähän sattuu kaikille. Jopa niille, jotka ovat pukeutuneet raitapaitaan.

Sebastien Auger

Päätuomari Sebastien Augerin iltapuhde kirvoitti Lehtisen sanomaan sanottavansa myös tuomaritoiminnasta. – Linja huolestuttaa. Kaikista pienistä kopauksista annetaan jäähyt, mutta kun ollaan ylivoimahyökkäyksiin menossa, saa ottaa takaapäin kaksin käsin kiinni, eikä tule mitään. Painia saa, pelata ei, Lehtinen ihmetteli. (Ahmat-Salamat 30.10.)

Erän viimeisten viiden minuutin aikana tuomari Augerin viheltämättömyys rasitti katsojien äänihuulia melkoisesti. Yleisössä odoteltiin Augerin paikkailevan tässä erässä aiempia heppoisia jäähyjään, mutta sen sijasta muutama selvähkö jäähynpaikka jäi Sportille viheltämättä. [...] Auger jatkoi valitsemallaan linjalla myös päätöserän alun. Sport joutui repimään vauhdikkaasti liikkuneita kouvolalaisia nurin ensimmäisten minuuttien aikana jatkuvasti, mutta pilli soi vasta kun kaksi miestä roikkui kentän pienimmän, eli Jari Keltasen, nurin. [...] Aikalisäkään ei rauhoittanut tilannetta, vaan vieraat joutuivat pian alivoimalle neljäksi minuutiksi. Tilanne meni täysin ohi päätuomarilta, mutta linjamiehet opastivat opaskoiran tavoin miehen oikealle tielle. (KooKoo-Sport 20.11.)

Vajaa minuutti tästä illan päätuomari Sebastian Auger esitti varsin persoonallista näkemystä polvitaklauksesta, kun puhtaasta vartalokontaktista Auger palkitsi Asko Rantasen kahden minuutin kakulla. (FPS-Haukat 15.1.)

Päätuomari Sebastien Auger ei ollut illan ihailluimpia. Ensimmäisellä erätauolla raitapaitaa puhutti ahmavalmentaja Lehtinen, toisella hokkiluotsi Kolek. Lehtinen ihmetteli Augerin vihellyksiä vielä lehdistötilaisuudessakin – ja aiheesta. Esille nousivat etenkin kolmannen erän tuomiot, joissa kenttäpelaajat puolustivat maalinedusruuhkassa maalivahtiaan. Ahmojen Kim Sjöblom pääsi huitaisustaan yksin jäähypenkille, mutta vain paria minuuttia myöhemmin kaukalon toisessa päässä käytännössä identtisestä tilanteesta jaettiin Salomonin tuomio. (Ahmat-Hokki 18.1.)

Reino Soijärvi sai ansaitun kakkosen koukittuaan laukaisupaikassa ollutta haukkahyökkääjää. Kymmenen minuutin käytösrangaistuksen Sebastien Auger tosin vihelsi laiturille melko köykäisin perustein Soijärven lauottua harmistuksissaan kiekon laitaan. [...] Sebastien Auger tuomitsi ottelun tutuksi käyneellä linjallaan. "Rikkeet pois tarkasti ja painikaa", siis. Ainakaan Lehteä tuomarityöskentely ei miellyttänyt. – Minulla ei ole ollut tapana haukkua tuomareita, mutta aika paska jätkä laatikossa tänään oli viheltämässä, haukkaluotsi harmitteli. (KooKoo-Haukat 29.1.)

Pian päätuomari Sebastien Auger puuttui peliin hyvinkääläisten kannalta kohtalokkaasti. Pasi Tamminen kommentoi kiinnipitojäähyään ilmeisen väärällä sanavalinnalla, ja niinpä luottopakki sai lisäkympin. Vain puolisen minuuttia myöhemmin keskialueella tapahtui, vaikka kiekko olikin jossain muualla. Toimittajanne sai katseen kohdistettua tapahtumapaikalle vasta siinä vaiheessa kun Antti Weckström liukui jään pinnassa. Augerilta tilanne sen sijaan ei jäänyt näkemättä, sillä hetkeäkään empimättä hän passitti Ahmojen Patrik Forsbackan pukukopin puolelle keihästämisestä. Viiden minuutin ja 37 sekunnin pelin jälkeen hyvinkääläiset olivat siis menettäneet jo kaksi tärkeää miestään, kokeneimman pakin yli puolen erän ajaksi ja kolmanneksi parhaimman maalintekijänsä koko peliksi. [...] Auger ehti vielä todistaa erän aikana olevansa kentän kunkku, passittamalla KooKoon Reino Soijärven käytösrangaistukselle sukeltamisesta. [...] Ahmat oli melko selvästi jäljessä kaikilla osa-alueilla. Niinpä Augerin toiminta alkoi jo saada turhan kiusaamisen makua, kun tuomari antoi vaihdon kanssa ilmeisen tahattomasti viivytelleelle joukkueelle kahden minuutin sanktion. [...] Antti Uitto lennätti taklauksellaan Olli Sinkkosen komeaan ilmalentoon. Kontakti näytti puhtaalta lonkkapusulta, mutta Auger koputteli polveaan kakkosen merkiksi. (KooKoo-Ahmat 21.2.)

Hannu Henriksson

Aiemmin kotijoukkueen paidassakin pelannut Hannu Henriksson otti tiukan linjan ja miestä passitettiin boksiin tiuhaan tahtiin. Useimmiten aiheesta. (Sport-TuTo 15.1.)

Teemu Kaukonen

Jälkipelejä ja pikkukoiruuksia harrastettiin läpi ottelun. Kolmannessa erässä meno tosin jo meinasi karata käsistä, kun tuomari Teemu Kaukonen ei suostunut viheltämään mitään. (KooKoo-Hermes 8.12.)

KooKoon ykköskenttää vietiin kuin biisonia puskutraktorin perässä ja Tatu Kattelus saikin rangaistuksen. Seuraavien minuuttien aikana miestä laitettiinkin sitten enemmän jäähy- kuin vaihtoaitioon. Teemu Kuusiston missattua irtokiekon joutui Juha Salmu koukkimaan kakkosen. seuraavaksi aitioon matkasi Vesa Myllyaho, ja talkoiden viimeisenä Antti Huuhka, joka ihmetteli kovaan ääneen rangaistustaan. Harvemmin miestä kyllä on boksiin pistettykään mailan jäätyä vastustajan luistimen terän ja kenkäosan väliin. Teemu Kaukosen tiukassa linjassa tuokin tulkittiin estämiseksi. [...] Kaukonen passitti Teemu Timoskaisen melko kevyestä kosketuksesta 2+10 minuutin istunnolle. [...] Ottelu oli melko siisti, vaikkakin Teemu Kaukonen jäähyjä melko runsaasti vihelsikin. KooKoo sai yhteensä kahdeksan ja Sport yhdeksän kaksiminuutista. Varsinkin toinen erä oli erittäin rikkonainen jatkuvien erikoistilanteiden johdosta. Molemmat joukkueet osuivat ylivoimalla kahdesti, mutta Sportin yritys oli huomattavasti KooKoota vakuuttavamman näköistä. – Tuomarilla oli tarkka linja melkein loppuun asti. Ainut mikä jäi harmittamaan oli tuo loppu. Ylivoimamme aikana KooKoon pelaaja kaatoi ensin meidän miehen siniviivalla ja sitten Suonpäälle vihellettiin jäähy. Suonpään jäähy tuli ihan linja mukaan, mutta olisi sitten viheltänyt ensin toisen jäähyn KooKoolle ja sitten Suonpäälle. Kiva aina itkeä, kun tulee takkiin, Manner ironisoi. (KooKoo-Sport 19.2.)

Antti Karjalainen

Ensimmäisen Mestis-ottelunsa viheltäneelle päätuomari Antti Karjalaiselle jäi tuleviin koitoksiin vielä varaa parantaa. Eivät valmentajat keltanokkaa tosin arvostelleet, sillä Dufvan tapoihin tuomaritoiminnan arvioiminen ei kuulu, ja... – En uskalla sanoa mitään, ahmavalmentaja Lehtinen hymähti. (Ahmat-Jukurit 0-6)

Juha Kautto

Lahesalu pääsi yrittämään toistamiseen maalintekoa hieman ennen erän puolta väliä. Tuokkola venyi kuitenkin räpylöineen kiekon eteen. Tilanteesta tuomittiin kymmenen minuutin käytösrangaistus Ahmojen Pasi Reunaselle. Ilmeisesti Reunanen jotain päätuomari Juha Kautolle tilanteessa sanoi. Tosin Kauton linja oli monin paikoin hieman erikoinen joten ehkä mies tämänkin tilanteen näki omalla tavallaan. [...] Osa jaetuista rangaistuksista oli kyseenalaisesti annettuja, osa ei. (Hokki-Ahmat 26.10.)

Ensin Jarkko Heikkinen sai kakkosen polvitaklauksesta ja heti Heikkisen jäähyn päätyttyä Juho-Tuomas Appel lähtee istunnolle koukkaamisesta. Molemmat jäähyt vihellettiin aika kevein perustein. Päätuomari Juha Kauton linja oli kuitenkin muutamaa hieman kyseenalaista tuomiota lukuunottamatta hyvä. (Hokki-TuTo 20.11.)

Kauton linja puhutti (Hokki-Hermes 11.12.)

Jälleen äärimmäisen huonosti esiintynyt päätuomari Juha Kautto nousi valokeilaan toisen erän lopussa. Katastrofi-Kauton arvontakone arpoi miehiä jäähylle tasaiseen tahtiin. Yhtä tasaisesti hatusta nousi myös jäähytön arpalippu. Kauton linjaan kuului tänään se, että alivoimalla oleva joukkue saa hakata surutta ylivoimaa pelaavia pelaajia ilman rangaistusta. Jos taas ylivoimaa pelaava joukkue erehtyy rikkomaan, tuloksena on jäähy molemmille. Lisäksi arvontakone nosti esille kaksinkamppailussa enemmän rikotun osapuolen, joka joutui jäähylle. (Hokki-FPS 12.2.)

Päätuomari Juha Kauttoa on syytä kiittää erinomaisesti sujuneesta ottelusta. Kevättä kohti mentäessä tuomaritkin parantavat otteitaan ja se on erinomainen asia. Kautto piti linjansa läpi ottelun ja tuomitsi kenties parhaan ottelunsa Kajaanissa. Rikkeet otettiin pois ja pelatakin sai. Tästä on hyvä jatkaa! (Hokki-K-Vantaa 4.3.)

Koko Hokin joukkueen lisäksi illan onnistujiin kuului myös päätuomari Juha Kautto, joka piti tällä kertaa linjansa loppuun asti. [...] Toisessa erässä pääosaan nousi tuomari Juha Kautto. [...] Hokki-puolustaja Mikko Saavisen maila osui keskialueella Jani Kylmämaata kasvoihin, ja tilanteessa hyvin sijoittuneen päätuomari Juha Kauton käsi nousi salamannopeasti pystyyn. Saaviselle tilanteesta sääntökirjan mukaiset 5+20 minuuttia. Kajaanilaisten pinna paloi lopullisesti kaksi minuuttia myöhemmin. Jäässä maannut puolustaja Jarkko Heikkinen hautoi omalla alueella kiekkoa hanskansa alle, Antti Hilden tarjoili poikittaista niskaan, Heikkinen menetti malttinsa, ja palkittiin Kauton toimesta kahden minuutin istunnolla. Minuutti Heikkisen rangaistuksen jälkeen, jäähypenkki kutsui Jean-Philippe Paréta. Kanadalainen lausui maalinedusruuhkan jälkeen Kautolle muutaman f-kirjaimella alkavan sanan, ja jäähyaition ovi kävi kymmenen minuutin käytösrangaistuksen merkeissä. [...] Hokin Rolle Viljaselle tämä oli liikaa. Viljanen kävi maalin jälkeen kertomassa Kautolle tilanteesta mielipiteensä, miehen sanavarasto ei kuitenkaan Kauttoa vakuuttanut, ja palkintona oli 20 minuutin pelirangaistus käytöksestä. Hokki-valmentaja Vladimir Kolek ei ymmärrettävistä syistä ollut kovinkaan tyytyväinen Kauton tuomaritoimintaan. – Tuomari ei tänään onnistunut. Hermes-hyökkääjät (Ville) Kiiskinen ja (Jari-Pekka) Pajula yrittivät vahingoittaa Paréta. Tuomari ei kuitenkaan tätä nähnyt, ja pelaajat kuumenivat, Kolek sanoi. Hermeksen valmentajan Pasi Arvosen versio tapahtumista oli hieman erilainen. – Tuomari oli tänään hyvä ja otti törkeydet pois. Parén tempaukset eivät tällä kertaa toimineet, vain mies sai sen mitä ansaitsi, Arvonen kertoi. (Hermes-Hokki 11.3.)

Tomi Mustosen paikan kakkosketjusta ottanut Jani Tuppurainen passitettiin tuomari Juha Kauton toimesta jäähypenkille polvitaklauksesta. Tuomio oli aika ankara, sillä katsomoon Tuppuraisen ja Jari-Pekka Pajulan kontaktitilanne näytti yhteentörmäykseltä. (Hermes-Hokki 14.3.)

Jarkko Kosonen

Pelaajien urakkaa ei lainkaan helpottanut se, että erotuomari Kosonen oli kesäterässä ja oikeaa ja yhtäläistä linjaa ei löytynyt. Välillä sai lyödä poikittaisella mailalla naamaan, välillä sai kakkosen pienestä koukusta. [...] Alivoimalla maalin edessä maskia tehnyt Antti Nyrhinen sai maistaa nyrkkiä puoli tusinaa kertaa ennen kuin tulistui ja löi Viemeröä mailan päällä rintaan. Tämä ei erotuomari Kososen mielestä ollut rangaistava teko, mutta se oli, että Viemerö pyrki vääntämällä irrottamaan Nyrhisen pään tapauksen jälkimainingeissa. Nyrhinen sai pitää päänsä, kiitos valppaitten linjamiesten. (Sport-K-Vantaa 18.9.)

Ottelun päätuomari Jarkko Kososellakin teki tiukkaa pysyä avauserän vauhdissa mukana. Kosonen nimittäin tuomitsi ottelussa muutaman aivan käsittämättömän jäähyn, joista ensimmäinen koitui Sportin Teemu Kuusiston kohtaloksi. Kuusisto tuomittiin keskialueella tapahtuneesta pelitilanteesta huitomisesta jäähylle, vaikka Jukurien Antti Laakso itse kompuroi tilanteessa. (Jukurit-Sport 4.10.)

Tuomari Jarkko Kososen linja piti läpi ottelun ja viirupaita pysyi huomaamattomissa onnistuneen iltapuhteen merkiksi. (KooKoo-TuTo 30.10.)

Jo ottelun tässä vaiheessa kävi selväksi, että päätuomari Jarkko Kososella olisi edessään pitkä ja työntäyteinen ilta, selviä estämis- ja koukkimistilanteita jäi viheltämättä. [...] Timo Willman taklaa Jean-Philippe Parén kentän pintaan ja lähtee istunnolle päähän kohdistuneesta taklauksesta. Kotiyleisö on raivoissaan Willmanille, etenkin kun Paré saatellaan pukukoppiin kahden pelaajan avustamana. Paré palaa kuitenkin tositoimiin toisen erän puolivälissä. 2+10 minuutin tuomion takia Willman saa kyseenalaisen kunnian siirtyä Mestiksen jäähytilaston piikkipaikalle. Willmanin taklaus puhutti ottelun jälkeen. Virallisen kannan tilanteeseen esitti ottelunvalvoja Rauno Piiroinen. – Katsoin Willmanin taklauksen jälkeenpäin videolta ja se ei kohdistunut päähän vaan olkapäähän. […] – Tuomari olisi voinut antaa enemmän jäähyjä. Emme voineet pelata liikkuvaa kiekkoa ollenkaan vastustajan häirinnän takia. (Mikko Karjalainen, Hokki) […] – Siinä ja siinä, ettei peli karannut mahdottomaksi tuomarilinjan takia. Jokainen, joka oli ottelua katsomassa näki, onnistuiko hän vai ei. Hyvä ettei kukaan loukkaantunut. (Kai Rautio, FPS) [...] – Turhautumisia ja ylilyöntejä sattui tuomarin takia. (Kari Niemi, Hokki) [...] – Ensimmäinen erä oli puhdasta sikailua. Jos pelaajat tekevät virheitä, he joutuvat sivuun. Mielestäni Kosonenkin pitäisi laittaa vähäksi aikaa hyllylle miettimään vihellyksiään. Hävisimme kuitenkin tänään ja sillä siisti. (Olli-Pekka Hakkarainen, Hokki) [...] – Sytytyslanka oli palamassa koska kontrolli puuttui sekä tuomarilta että pelaajilta. (otteluvalvoja Rauno Piiroinen). (Hokki-FPS 1.11.)

Päätuomari Jarkko Kosonen oli myös illan onnistuja, vaikka Salamoiden päävalmentaja Matti Hagman antoikin ottelun jälkeen kevyttä kritiikkiä raitapaidan suuntaan. Hagmanin kritiikkiä enemmän Kososta varmasti kirpaisi pelin tiimellyksessä selkään vauhdilla mäjähtänyt purkukiekko. (KalPa-Salamat 11.11.)

Tuomarilinja oli salliva ja melkein kaikki jäähyt tuli kiekottomaan mieheen kohdistuneista rikkeistä. Linja pysyi samana koko ottelun ja pelaajat tiedostivat sen hienosti. Peli oli todella siisti. (Sport-Jukurit 15.11.)

Vaikka kotijoukkue joutuikin kovan Haukat-luistelun edessä rikkomaan vieraitaan enemmän jäi tuomari Kososelta muutama selkeä kakkonen viheltämättä. Haukkojen Mika Asikainen taklasi Sportin Ari-Pekka Pajuluomaa todella törkeästi kyynärpäällä päähän, mutta Kosonen oli tilanteessa huonosti sijoittuneena ja ei nähnyt tilannetta. Erän lopussa Teemu Kuusisto oli päästä yksin läpi, mutta vauhti roikuttiin kaksin käsin härskistä pois. [...] Sportin Juha Salmun ja Haukkojen Vili Mustosen miekkailun Kosonen palkitsi kakkosilla, mutta suurin osa tilanteista meni ohi suun. Ikävä yksityiskohta muuten niin miellyttävälle ottelulle. (Sport-Haukat 9.12.)

Illan hahmoihin voidaan laskea myös kiitettävästi urakastaan selviytynyt päätuomari Jarkko Kosonen. Mies palasi Kajaanissa viheltämissään otteluissa takaisin omalle tasolleen murheellisen FPS-ottelun jälkeen. Kosonen antoi siistissä ottelussa vain kolme rangaistusta. Kiitettävää toimintaa. (Hokki-Haukat 14.12.)

Tuomari Jarkko Kosonen salli kiekottoman miehen estämiset, eikä kotijoukkueelle annettu ylimääräistä tilaa. [...] Hermes-puolustaja Markus Laine koukkasi ylivoimalla laidan vieressä karkuteillä olleen Katteluksen kumoon, ja tuomari Kosonen antoi tilanteesta rangaistuslaukauksen hieman köykäisin perustein.
(Hermes-KooKoo 24.1.)

KalPa pääsi toisen erän alussa helpohkosti ylivoimalle. Teemu Somppi hyppäsi, ja Jarkko Kosonen meni vipuun – Teemu Kolehmainen sai kahden minuutin rangaistuksen koukkaamisesta. [...] Toisessa erässä tuomarilinja selvästi tarkentui, ja vain puoliminuuttia KalPan maalin jälkeen oli sinipaitojen vuoro pelata ylivoimaa. (KalPa-K-Vantaa 25.1.)

Hokin Mikko Karjalainen tönäisi Markku Vuorisaloa poikittaisella selkään, Vuorisalo tulistui ja veti Karjalaista tyylipuhtaasti turpaan vaikki päätuomari Jarkko Kosonen oli viheltänyt pelin jo ajat sitten poikki. Tuomio oli kuitenkin yllättäen molemmille kahden minuutin istunnot. Kosonen teki toisenkin tunteita herättäneen päätöksen. Hokki oli pääsemässa ylivoimahyökkäykseen, kun tuomari yllättäen vihelsi pelin poikki kun kajaanilaispuolustaja makasi lievästi loukkaantuneena oman maalinsa tuntumassa. Hokin valmentaja Vladimir Kolek kävi tilanteen jälkeen ymmärrettävästi kuumana. (Hermes-Hokki 9.2.)

Erotuomari Jarkko Kososella pysyi homma täydellisesti hanskassa. (Sport-Jukurit 26.2.)

Erän loppupuolella tunteet kävivät puolin ja toisin kuumina, eikä varmasti vähiten tuomari Jarkko Kososen turhan tarkan tuomarilinjan takia. Avauserästä loistavasti suoriutunut Kosonen vihelsi pienimmästäkin tilanteesta ja antoi toisen erän jälkipuoliskolla hieman kyseenalaisia jäähyjä kotijoukkueelle. (Hokki-Jukurit 8.3.)

Ihmetystä aiheutti viimeisessäkin erässä erotuomari Jarkko Kososen ratkaisut. Playoff-tyylisessä maalineduskahakan jälkeen aloitus vietiin ulos Sportin hyökkäysalueelta, vaikka torikokouksen aloitti Janne Mäkelä iskemällä Kasper Kenigiä poikittaisella mailalla niskaan. Useat kulmaruuhkat tuomittiin aina KooKoon eduksi, vaikka juuri he näyttivät niitä omalla alueellaan hakevan. Sport-kapteenisto olikin tiukasti Kososen kanssa neuvotteluyhteydessä. Viimeinen pisara oli kun Kosonen linjureineen ei meinannut millään saada kiekkoa pudotettu b-piste aloituksessa jäähän. Rikkonaisuuden ja Kososen ansioista ottelu kesti paljon normaalia pidempään. (Sport-KooKoo 11.3.)

Tuomarilta olisi toivonut jämäkämpää otetta, sillä kyseinen Kosonen on usein aiemminkin Vaasassa puhaltaessaan ottanut mailahäirinnän pois tiukemmalla otteella. [...] Erässä sai paikoitellen estää roikkua pelaajissa kiinni miten tahtoi ja päätuomari Kosonen antoi näin tapahtua. Tästä seurauksena kaksi seuraavaakin erää oli paikoitellen varsin "liigakiekon" näköistä kahvausta. – Tuomarityöskentelystä sen verran että esimerkiksi kun me saatiin rangaistus ryntäyksestä niin seuraavassa tilanteessa kaveri ei vastaavasta tilanteesta saakaan ja siitä tulee maalitilanne. Tällaiset asiat pitää nostaa esille, Sportin valmentaja Mikko Manner totesi Backmanin saamasta taklauksesta ja sitä seuranneesta 3-4 maalista. (Sport-KooKoo 14.3.)

Päätuomari Jarkko Kosonen oli toisesa erässä katsonut kummankin joukkueen kiinnipitämiset ja koukkimiset sormiensa välistä. Sport saikin tehokkaan aseen voimakkaasta häirintäpelistä, jolla se sai pidettyä KooKoon poissa maalipaikoilta. [...] Erän edetessä KooKoo lisäsi yritystään, Sport estämistään, Kosonen omalaatuista sääntöjen tulkintaansa ja yleisö vihellyskonserttejaan. [...] Vaasalaiskannattajat eivät sunnuntain pelin jälkeen olleet kovinkaan tyytyväisiä päätuomari Jarkko Kososen sallivaan linjaan. Nyt mies hukkasi pillinsä jo ensimmäisen erän jälkeen jonnekin, missä aurinko ei paista. Sport käytti johtoasemassaan tuomarilinjan viisaasti hyväksi. Muutama kummallekin joukkueelle toisessa erässä vihelletty jäähy olisi luultavasti säästänyt runsaslukuisen kouvolalaisyleisön päätöserän antikliimaksilta. Nyt tuomari ei uskaltanut enää viheltää selvimpiäkään tapauksia, koska oli jo aiemmin melkoista roikkumista ja repimistä sallinut.
Reijo Mansikka ei halunnut tuomarityöskentelyä kommentoida, mutta sentään yksi puolustaja Kososelle hallista löytyi. – Enempää jäähyjä ei olisi ollut syytä viheltää. Runkosarjassa olisi ehkä kummallekin muutama kakkonen lisää tullut, mutta pudotuspeleissä sallitaan ronskimmat otteet. Selkeissä maalintekopaikoissa ei ketään rikottu, yritti Manner vakuuttaa naureskellutta yleisöään. (KooKoo-Sport 16.3.)

Erotuomari Kosonen oli tällä kertaa tilanteen herrana ja uskalsi viheltää jäähyt Jari Keltaselle ja Mikko Mattilalle, jotka kaatoivat maalille nousseet Teemu Kuusiston ja Kim Nabbin Sportin ylivoima-hyökkäyksissä. [...] KooKoo jäädytti peliä ja kun tuomari Kosonen ei uskaltanut playoff-hengessä enää viheltää kakkosia, nähtiin jäällä muutama, jopa ilmajokelaisiakin ihastuttanut, ristivyöheitto. (Sport-KooKoo 18.3.)

Kotijoukkue ei koskaan toipunut epäkohteliaiden vieraiden shokkialusta. Silmätikuksi joutui päätuomari Jarkko Kosonen, eikä aivan syyttä. Heti ensin minuutista asti Kosonen näytti, että kentällä sai koukkia ja painia niin paljon kuin sielu sietää. Kunnon taka-ajon keskittymisen sijaan Hermeksen energia kului turhaan valittamiseen ja jälkipeliin. [...] Kolmannessa erässä nähtiin sitten varsinainen jäähysuma. Jopa rauhallinen Antti Räikkönen menetti malttinsa täysin. Ensimmäinen selvääkin selvempi nyrkin isku suoraan vastustajan päähän jäi Kososelta huomaamatta, mutta jälkitilanteesta Räikkönen palkittiin 2+10-minuutin jäähyllä päähän kohdistuneesta taklauksesta. [...] Passi veti kädellä Saku Kekäläisen nurin, ja Kososen käsi nousi pystyyn. Vaikka Kekäläistä tilanteessa kieltämättä rikottiin, sukellus oli kuitenkin turhan näyttävä. Passi protestoi jäähyä tilanteen jälkeen komealla Tarzan-hypyllä Kososen edessä. [...] – Onnittelut KalPalle, SM-liigalle ja Kososelle. Tuo meidän jäähymäärä on aivan käsittämätön. Ei me mielestäni kuitenkaan mikään ruma joukkue ole. Osa jäähyistä tuli aiheesta, mutta suurin osa aihetta, Arvonen kertoi. – Ei tuomari – vaikka perseestä olikin – kuitenkaan lopputulokseen vaikuttanut, hän jatkoi. (Hermes-KalPa 22.3.)

Erän loppupuolella nähtiin peräti kaksi rangaistustakin, mikä oli Jarkko Kososen päivän kunto huomioiden hyvä saavutus. Ensimmäisenä arpa osui toistamiseen Jussi Onnelan kohdalle, joka oli lähimpänä laidan vieressä kaatunutta Jani Väänästä. [...] Seuraavana Kosonen sattui havaitsemaan jälleen pelaajan numero kuusi, mutta pelipaidan väri vaihtui valko-mustasta sinipunaiseen. Markku Erholtzin maila jäi kiinni KooKoon pelaajan paitaan. Kouvolalaispelurin kaaduttua jään pintaan nosti tuomari kätensä pystyyn: kaksi minuuttia estämisestä. [...] Jatkoajalla shown oli varastaa tuomari Jarkko Kosonen. Raitapaita ei pilliään viheltelyyn käyttänyt varsinaisellakaan peliajalla kovin usein, mutta jatkoajan alettua tuntui väline unohtuneen pukukoppiin. KooKoo sai tehdä lähes mitä halusi ja käyttikin tuomarilinjaa surutta hyväkseen. Isot ja vahvat kouvolalaiset onnistuivat välillä sääntöjen rajamailla liikkuneilla keinoilla rajoittamaan isäntien hyökkäilyä. Täysin tämä ei onnistunut, mistä kielivät Suomalaisen 12 torjuntaa. Varsinkin Tero Koposen läpiajotilanne kuumensi tunteita. Irtokiekkoon syöksynyt Koponen vedettiin aivan selvästi nurin, mutta Kosonen ei tilanteessa mitään väärää nähnyt. (Jukurit-KooKoo 24.3.)

Tony Kuloaro

Juuri kun Ahmat alkoi saada otetta pelistä, alkoi kokemattoman päätuomari Tony Kuloaron oma näytös. Forssalaistuomari vihelsi neljän minuutin sisään Ahmojen puolustajille kolme kakkosta ja Tero Willström pääsi huitaisusta suoraan suihkun puolelle. Käsittämättömästi jäähysuman tuottanut linja ei ottelun muina aikoina ollut lainkaan käytössä. Jäähyttömässä kolmannessa ei vihelletty enää mitään. – Jostain syystä jäähyt jakautuivat kovin yksipuolisesti, ihmetteli ahmavalmentaja Lehtinenkin. (Ahmat-Jokipojat 16.3.)

Tom Laaksonen

Päätuomarina toimineen Tom Laaksosen linja on puhuttanut paljon, eivätkä miehen teot jääneet kritiikittä tänäänkään. Ajassa 5:09 vihelletty jäähy forssalaiselle Asko Rantaselle oli vähintäänkin kyseenalainen, vaan eipä miehen auttanut muu kuin marssia jäähyaitioon. (K-Vantaa-FPS 30.1.)

Päätöserää lukuun ottamatta tuomari Laaksosen pilli oli tänään kovin kohmeessa. Toisessa erässä olisi erityisesti vieraille kuulunut muutama jäähy viheltää pienistä koiruuksista. Laaksosen käsi ei noussut edes Kanervan ja Pietiläisen välisen keskialueen miekkailuottelun seuraksena. "Puolueeton katsomotuomari" tulkitsi mittelön päättyneen ratkaisemattomana, mutta ilmeisesti vieressä seisseen Laaksosen mielestä hetkittäinen lajin vaihto sopi illan tunnelmaan. [...] Ilmeisesti tuomari Laaksonen sai toisella erätauolla kuulla, ettei hänen tarvitsisi itse hankkia uutta pilliä, mikäli vanha sattuisi kulumaan käyttökelvottomaksi. Laaksosen linja nimittäin kiristyi huomattavasti ja tämä aiheutti erityisesti vieraiden jäähyaitiossa vilskettä, kuin niissä kuuluisissa marketin ovissa. (Jukurit-K-Vantaa 18.3.)

Ottelu oli siisti, ja Tom Laaksonen antoi pelata. Toisaalta helpon ottelun selvin rike jäi näkemättä, kun Ahmojen suorana seisseeltä Janne Lehtiseltä iskettiin kypärä päästä korkealla mailalla. Tahattomasti toki. (Ahmat-KOO-VEE 23.3.)

Valitettavasti Suhosen mailanpää osui aivan Halmeen silmäkulman alle. Verta tilanteessa ei tullut ja koko tilanne oli täysin puhdas vahinko. Päätuomari Tom Laaksonen kuitenkin komensi Suhosen tilanteesta suihkuun, ilmeisesti vamman vakavuus vaikutti Laaksosen tuomioon. (KalPa-Hermes 24.3.)

Kun ottelua oli viisi minuuttia jäljellä, ryhtyi päätuomari Tom Laaksonen puuttumaan yhtäkkiä pelin rikkeisiin. Laaksonen osoitti molemmin puolin, että hänen jatkaessaan Mestiksen finaalisarjaa voi mestaruuden ratkaista erotuomari. Molempien joukkueiden korkeat mailat ja päähän kohdistuvat taklaukset hän joko vihelsi tai jätti viheltämättä ilman linjan häivääkään. Laaksonen passitti puolen minuutin sisään kaksi KalPa-pelaajaa jäähylle, ja Jukureiden 5-3 –ylivoima oli selviö. (KalPa-Jukurit 1.4.)

Ottelu olikin sikäli harvinaislaatuinen tapahtuma, että Tom Laaksonen ei yhtään rangaistusta tuominnut. Kauttaaltaan ottelu oli harvinaisen siisti. Päätöserässä molemmilla joukkueilla oli ehkä yksi tilanne, mistä kaksiminuuttisen olisi voinut viheltää. (Jukurit-KalPa 3.4.)

Voittomaali syntyi, kun Samuli Piiroinen väänsi voiton KalPa-puolustaja Juho Kurosesta kuopiolaismaalin takana. Ensin kaatui jukurihyökkääjästä jälkeen jäänyt Kuronen, sitten Piiroinen. Erotuomari Tom Laaksonenkin ehti nostaa käden ylös, mutta Tero Koponen ratkaisi pelin ennen pillin pärähdystä. Piiroinen ehti juuri heittää kiekon kohti maalia ja Koponen jatkoi sen ilmasta sisään. – Järkyttävä kamppi. Meidän pakki vedetään nurin noin, oli KalPa-valmentaja Mika Pieniniemen ensikommentti kun hän näki Urheilukanavan tv-ruudusta ratkaisuosuman. (KalPa-Jukurit 5.4.)

Tommi Laitinen

KalPan ja KooKoon välinen kamppailu oli nuorelle jyväskyläläiselle päätuomarille Tommi Laitiselle debyyttiottelu Mestiksessä. Vaikeaan paikkaan mies eittämättä joutui. Varsinkin kun jo ajassa 01.08 nähtiin viitteet rikkonaisesta pelistä. Kuopiolaisyleisö säikähti suuresti, kun KalPan 19-vuotias Aki Keinänen tuupertui jäähän ensimmäisen vaihtonsa päätteeksi mitä ilmeisemmin polvitaklauksen seurauksena. Jäähyä ei vihelletty, mutta eipä luojan kiitos Keinänenkään lopulta saanut suuria ruhjeita. Laitisen linja oli muutenkin epäselvähkö, mikä suotakoon uudelle tulijalle. Silmään pistävää oli, että kolmannessa erässä pilli soi jokaisesta koukusta, kun taas toisessa eräsää ei saanut jäähyä, vaikka kahvasi pelaajan surutta jään pintaan. Saattoi olla lajin kannalta onni, että päävalmentajat Mansikka ja Mika Pieniniemi kuulivat ennen lausuntojensa antamista, että kyseessä oli Laitisen ensiesiintyminen valtakunnan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. – Ensimmäisestä pelistähän se on jokaisen aloitettava. Vaikea pelihän se eittämättä oli. Keinästä kuitenkin taklattiin polvella, ja Somppia taklattiin naamasta. Tällaisiin pitäisi erotuomarin puuttua. Se jäi minua harmittamaan, Pieniniemi muotoili. – Meiltä meni kahdelta kaverilta hampaat. Sitten Suomalaisen näpeille lyötiin melkein jokaisen tilanteen jälkeen. Se jäi harmittamaan minua, Mansikka puheli. (KalPa-KooKoo 26.9.)

Sportin kannalta todella ikävä hetki koitti jo aika pikaisesti ottelun alussa, kun Olli Hällfors loukkaantui KooKoo-hyökkääjän taklauksesta. Linjatuomarit jättivät viheltämättä selkeän pitkän kiekon ja KooKoo-hyökkääjä pääsi taklaamaan vihellystä liian kauan odottanutta Hällforsia. Taklauksessa oli laitataklauksen merkit, mutta tuomari Laitinen ei jäähyä antanut. (Sport-KooKoo 2.10.)

Jani Tuppurainen ohjasi kiekon luistimella maaliin. Tilanne näytti enemmänkin siltä, että kiekko olisi ponnahtanut maalin kulmalla seisoneen Tuppuraisen luistimesta maaliin, mutta Tommi Laitinen päätti pienen tuomaristoneuvottelun jälkeen hylätä maalin. (Haukat-Hokki 22.10.)

Erän alussa päätuomari Tommi T. Laitisen linjan lipsumisen ensimerkit ovat näkyvissä, kun mies puhalsi täysin käsittämättömän kaksiminuuttisen Kimmo Hapolle. [...] Maaleja erässä ei enempää nähty, mutta tunteet lämpenivät sitäkin enemmän täysin luokattomasti tuominneen päätuomari Tommi T. Laitisen vuoksi. Laitisen uskomattoman jukurimyönteisestä tuomarilinjasta päätellen miehen pitkävetolappuun oli merkitty kakkonen. Tai sitten mies on vähintään kaappimikkeliläinen. Kahden ensimmäisen erän perusteella Laitisen voidaan sanoa olleen kiinni jopa vierasjoukkueen parhaan pelaajan palkinnossakin. Niin kiihkeästi hän halusi käsittämättömällä linjallaan vierasjoukkuetta auttaa. [...] Laitinen nostattaa kotiyleisön verenpainetta jälleen erän viidennellä minuutilla kun mies hylkää Tomi Mustosen tekemän maalin. Peli vihellettiin poikki samaan aikaan kuin kiekko lipui maaliin ja tästä syystä Laitinen ei maalia hyväksynyt. Peliä ei olisi tosin tarvinnut viheltää poikki, sillä kiekko ei ollut koskaan Vuorion hallussa. [Kolek:] – Tuomari oli katastrofi. En halua oikeasti arvostella tuomareita mutta nyt siihen on pakko puuttua. Kolme-neljä edellistä ottelua olin tuomarilinjaan tyytyväinen ja luulin, että taso on noussut. Jos tämänkaltainen toiminta jatkuu, se on erittäin huono asia. (Hokki-Jukurit 29.11.)

Päätuomari Tommi T. Laitinen oli varsin hyvä ja puuttui ilahduttavan tarkasti kiekottoman pelaajan estämisiin. (Ahmat-Sport 18.12.)

Tunteita kuumensi myös tuomari Tommi T. Laitisen liian innokkaat vihellykset maalinedustilanteissa. Kerran kiekko löytyi jopa maalista, mutta Laitinen oli jo aikaisemmin katkaissut pelin. (Sport-KooKoo 8.1.)

Päätuomari Tommi Laitisen linja oli melko salliva. Oikeudenjakaja saa ottelusta kuitenkin kiitettävän arvosanan. Linja oli tasapuolinen ja säilyi samana läpi ottelun. Lisää tällaista, kiitos! (KooKoo-Jukurit 14.1.)

Halloun kerkesi kurvailla jäällä 3 minuuttia ja kahdeksan sekuntia ennen kuin erotuomari Tommi T. Laitinen passitti miehen lyhyen Ahma-uran toiselle suihkukomennukselle. Tuomio tuli selkääntaklauksesta, jossa osansa oli kyllä Sportin Juha Salmullakin, joka yllättäen ei liikkunutkaan päädyssä kiekon kanssa. (Sport-Ahmat 12.2.)

Tuomari Laitinen passitti ensin Haukat alivoimalle väärästä vaihdosta, alle minuutti tästä hieman kyseenalaisesti toisenkin Haukka-pelaajan boksiin. (Sport-Haukat 17.2.)

Erän lopulla illan muuten hyvin viheltäneelle päätuomari Tommi T. Laitiselle sattui virhe. Heikki Löfmanin maila osui vahingossa jukuripelaajan kasvoihin. Tilanteesta tuomittu 2+2 oli liian kova tuomio, sillä mikään vahingoittamisyritys ei ollut kyseessä. (Jukurit-K-Vantaa 11.3.)

Erän lopulla Jukurien Miro Laitinen jouduttiin kuljettamaan paareilla pois kentältä hänen loukattuaan polvensa taklaustilanteessa. Tilanteesta ei tuomari Tommi Laitinen viheltänyt jäähyä vieraille, joka olikin oikea ratkaisu. [...] Toisesta erästä muodostui päätuomari Laitisen show. Miehiä passitettiin jäähypenkille pienimmistäkin rikkeistä, mutta ylivoimamaalia ei erässä silti nähty. (Jukurit-K-Vantaa 14.3.)

Antti Lajunen

Luokattomista tuomareista luokattomin taisi olla aiemmissa Forssan otteluissaan huomaamattomasti viheltänyt linjatuomari Antti Lajunen. Lajunen tuomitsi neljä ylimääräistä paitsiota pelkästään toisessa erässä - kolme FPS:n ja yksi Hokin hyökkäyspäässä. Paitsioiden lisäksi linjurikaksikolla Lajunen - Antti Aarvala oli huomattavia vaikeuksia pitkien kiekkojen kanssa, eikä pelaajilla ollut hajuakaan mitkä vihelletään pitkiksi ja mitä ei. (FPS-Hokki 28.9.)

Jussi Leppänen

Toisella erätauolla läksytyksen KalPan valmentajalta saanut Jussi Leppänen, jos mahdollista, tarkensi linjaansa. Varsinkin punapaitaisen vaasalaisjoukkueen tekoset olivat tarkan syynin kohteena. Kauaa ei erää tarvittu pelata, kun ensimmäinen Sportilainen sai painua, ei jäähyboksia, vaan peräti suihkua kohti. Ottelun kulminaatiopiste oli ehdottomasti tilanne, jossa ensin Kalle Mattila laukoi kiekon tolppaan ja maalin eteen syntyneen hässäkän seurauksena Sportin Ässä-apu Mikko Peltonen lensi suihkuun. Mattilan laukauksesta kiekko jäi pomppimaan maalin eteen, jossa sitä oli suhimassa useampikin pelaaja. Kesken kovan hässäkän KalPan Ville Hämäläinen löi jäähän makuulle. Niskaa hapuillut hyökkääjä näytti vetävän viimeisiä henkosiaan, kun joukkuetoverit auttoivat miehen vaihtoaitioon. Peltonen suihkuun ottelurangaistuksella. Tuomio tuli seurauksesta ei teosta, sillä Peltosen tuuppaus oli korkeintaan kakkosen arvoinen. [...] Erotuomari Jussi Leppäsen tarkka linja meni äärimmäisyyksiin kolmannessa erässä. Peltoselle arvotun ottelurangaistuksen jälkeen homma karkasi totaalisesti käsistä, kun jokaisesta pikku näpäytyksestä joutui istunnolle. Samaan aikaan säännöt eivät olleet molemmille joukkueille samat. Mielenkiintoista Leppäsen linjasta tekee sen, että KalPan tasoitusmaalin jälkeen mailat heiluivat kuin paikallisen Mailan Suomi-sarja väännöissä, mutta pilli ei soinut. Jatkoajalla otteet olivat kuin Smackdownissa, mutta ainut jäähyvihellys tuli vasta viime sekunneilla. (Sport-KalPa 23.10.)

Passi poltti tilanteessa päreensä - ilmeisesti tuomarin hitaan reagoinnin seurauksena. Vaikka Jussi Leppäsen käsi nousikin sekuntitolkulla tilanteen jälkeen, oli rangaistus oikeutettu ja Passin kiukuttelu turhaa. (FPS-Hermes 22.11.)

Raumalainen päätuomari Jussi Leppänen salli varsin aktiivisen mailahäirintäpelin, mutta linja oli selvä molemmille ja pysyi johdonmukaisena koko illan. (TuTo-KooKoo 11.12.)

Erän aikana Sportin kapteeni Ari-Pekka Pajuluoma sai takaapäin laidan vieressä kovan taklauksen. Kiekottomana tilanteessa ollut Pajuluoma kaatui päin laitaa ja loukkasi olkapäänsä. Pitkän keskustelun päätteeksi linjatuomareita kuultuaan päätuomari Jussi Leppänen passitti Tuukka Liimataisen kakkoselle. Syynä huitominen. Kyynärpää- tai laitataklaus olisi ollut lähempänä totuutta. [...] Sportin pelaaja ajoi ruuhkaan ja taklasi sivuun KalPan pelaajan. Allekirjoittaneelle kummankaan pelaajan henkilöllisyys ei koskaan selvinnyt. Tilanne näytti selästä taklaamiselta jopa toiseen päähän kaukaloa asti. Vihellystä ei kuitenkaan kuulunut ja peli sai jatkua. Kiekko ajautui KalPan puolustukseen ja kärkikarvaaja Tatu Backman häiritsi läsnäolollaan juuri riittävästi ja KalPan alin puolustaja kompastui omalla sinisellä. Backman läpiajoon ja kolmesta metristä napakka ranneveto Kuivalaisen hanskakäden yläkulmaan. Sport piiritti Backmanin, KalPa piiritti päätuomari Leppäsen. Tuskin monikaan olisi hallissa protestoinut mikäli taklauksesta olisi kakkonen vihelletty. Kyseenalainen tilanne kaikinpuolin. [...] Tuomarilinja oli ottelussa varsin salliva, muutama siinä-ja-siinä-tilanne jäi puolin ja toisin viheltämättä, mutta kokonaisuutena tuomaristo hoiti ottelun kärkipään taisteluun sopivalla tavalla. (Sport-KalPa 29.1.)

Kimmo Nilsen

Maalitonta toista erää väritti omalta osaltaan ottelun päätuomari Kimmo Nilsen, jonka hyvin alkanut ottelu sai kummallisen käänteen toisessa erässä. Ensimmäisen erän tiukka linja vaihtui epäjohdonmukaisiin vihellyksiin toisessa erässä. Nilsen jätti täysin selviä rangaistuksia viheltämättä mutta jäähyaition ovi kävikin sitten vastapainoksi mitä ihmeellisimmistä syistä. Hermeksen Antti Räikkönen kärsi tästä eniten; Juha Silvander kaadettiin rankkarin arvoisesti mutta pilli ei soinut. Seuraavassa tilanteessa Nilsen päätti paikkailla edellistä ja komensi Räikkösen 2+10 minuutin istunnolle päähän kohdistuneesta taklauksesta. (Hokki-Hermes 18.9.)

Mikko Karjalainen karkasi alivoimalla läpiajoon. Mies kaadettiin sääntöjen vastaisesti mutta omalla linjattomalla linjallaan jatkaneen Kimmo Nilsenin pilli ei kuitenkaan soinut. Ottelu oli Nilsenille hyvin vaikea, sillä mies joutui linjattomuutensa takia kotiyleisön hampaisiin jo ottelun alkuhetkistä lähtien. [...] Hokki pääsi kunnolla peliin mukaan vasta kun Nilsen antoi täysin käsittämättömän estämisjäähyn Jani Haapalaiselle. [...] Simo Mälkiä teloi Hokki-kapteeni Karjalaista oman maalinsa takana. Nilsen antoi pelin kuitenkin jatkua, kunnes yleisön reaktio sai miehen käden pystyyn ja Mälkiän rangaistusaitioon. Teko oli kyllä jäähyn arvoinen mutta Nilsenin käden olisi pitänyt nousta ennen kuin yleisö alkoi rangaistusta vaatimaan. [...] Mikko Karjalaisen maila osui täysin tahattomasti Antti Huuhkan kasvoihin. Auenneesta ylähuulesta ja vierailijoiden protestoinneista huolimatta tilanteessa ei jaettu rangaistuksia. Huuhka kävi tilanteen jälkeen todella kuumana ja erätauon aluksi käyty kovaääninen keskustelu päätuomari Nilsenin kanssa teki miehen mielipiteen tilanteesta hyvin selväksi. (Hokki-KooKoo 25.9.)

Päätuomari Kimmo Nilsenin toiminta nousi tuttuun tapaan päällimmäiseksi puheenaiheeksi lehdistötilaisuudessa. Molemmat valmentajat kommentoivat Nilsenin illan onnistumista varsin pidättyväisesti.
– Monta kertaa on nähty Nilsenin touhu täällä Kuopiossa. Tervetuloa vaan uudestaan Niiralaan yrittämään, totesi KalPa-luotsi päätään pyöritellen.
– Erittäin hyvä tuomari, kun näki paljon enemmän kuin minä, totesi puolestaan Lehtinen ilmeisen ironisesti.
Myöskään erotuomaritarkkailija Timo Kärkkäiseltä ei kehuja juuri Nilsenin illalle herunut.
– Ei varmastikaan paras ottelu Nilsenille. Mailapeli oli aika kovaa ja se pitäisi saada otettua pois, totesi Kärkkäinen. (KalPa-Ahmat 25.10.)

Peli oli hyvin siisti ja harvemmin Kouvolassa esiintyneen Nilsenin hallussa. Loppuhetkillä käytösrangaistus oli kuitenkin herkässä. Uitto paini itsensä aitioon väännettyään aikansa Keltasen kanssa. Ahmakippari Pasi Järvinen ilmoitti tilanteessa eriävän mielipiteensä, ansaiten kymmenminuuttisen. Pari minuttia myöhemmin Raine Pulkkinen sai rangaistuksen, ja pleksiä kolistelleelle Järviselle tuomittiin toinenkin kymppi sekä siten myös automaattinen kahdenkymmenen minuutin pelirangaistus käytöksestä. (KooKoo-Ahmat 27.11.)

Kentällä otteet olivat ajoittain melkoista painimista, kiitos varsin vapaamielisen tuomarilinjan. [...] Tuomari Kimmo Nilsen keksi käskeä Lasse Kanervan kaksiminuuttiselle. [...] Jäähysuma ei kummallekaan huippuvaarallisia tilanteita tarjonnut ja peli oli jälkeen melko sekavaa painimista. Tuomari ei kahvaamiseen ja ronkkimiseen millään tavalla puuttunut, sen sijaan olemattoman tuntuisista pikkuvirheistä jäähyaition ovi kävi. [...] 45 sekuntia ennen päätössummeria jäähyaitio kutsui jälleen, Antti Laaksolle penalttia mailasta kiinnipitämisestä, jäähyn syytä ei tuntunut kukaan ymmärtävän. [...] Vajavaisella kokoonpanolla matkassa ollut kukkolauma pysyi hyvin mukana ottelussa, sillä fyysisesti vahvempana joukkueena se hyötyi merkillisestä tuomarilinjasta, joka salli varsin räikeän mailahäirinnän sekä sitomisen. Vastaavasti pienissä virheissä Nilsenin pilli oli herkässä, linja oli kautta ottelun sekava. (Jukurit-KooKoo 4.12.)

Tuomaritoiminta puhutti - jälleen kerran
. Päätuomari Kimmo Nilsenin puhaltelut tasoittivat osaltaan peliä. Hokki sai ensimmäisen kunnon pyörityksen Härkösen maalille, kun Niklas Fogström istui ajassa 6.25 saamaansa kaksiminuuttista mailasta kiinnipitämisestä. Kiekko pyöri hyvin Sportin alueella, mutta Niko Papinahon etukulmalaukausta parempaa paikkaa isännät eivät onnistuneet ylivoimallaan saamaan. Kimmo Happo passitettiin nilsenmäisen oudosti tuomitun estämisjäähyn vuoksi rangaistusaitioon. [...] Sportin ajassa 8.26 syntynyt johtomaali puhutti ja kuumensi tunteita Hokki-leirissä. Tatu Backman murjoi mailallaan Tomi Mustosen kasvoja Nilsenin mitenkään reagoimatta asiaan. Keskialueella tapahtuneen rikkeen seurauksena peli siirtyi Hokki-maalille ja Kasper Kenig siirsi kiekon maaliin Huhdin torjunnan jälkeen. [...] paluun kaukaloon tehnyt Patrik Westerback huitoi yksin läpi päässeen Juho-Tuomas Appelin nurin. Vaasalaisten puolijumala joutui rangaistuslaukauksen arvoisesta tilanteesta kaksiminuuttiselle. Rankkaria ei nähty. [...] Toisen erän loppua värittivät Hokin joukkuerangaistukset, jotka se sai liian monella pelaajalla pelaamisesta. Ajassa 35.21 tuli jäähyistä ensimmäinen, kun linjatuomari Jorma Leinonen seisoi Hokin vaihtoaition portilla ja esti vaihdon syntymisen. Mies vihelsi tilanteesta Hokille kaksiminuuttisen ja tämä kuumensi tunteita kotijoukkueen leirissä. [...] Hokki joutui kahden pelaajan alivoimalle Rolle Viljasen kaadettua Patrik Westerback keskialueella. Alivoimastaan Hokki selvisi hyvin mutta päätuomari Kimmo Nilsen jatkoi omintakeista linjaansa jättämällä viheltämättä Teemu Kuusiston rikkeen. Kuusisto koukki aikansa alivoimahyökkäykseen päässyttä Jani Tuppuraista ja kun miehen vauhti oli tarpeeksi hiljentynyt, kaatoi tämän. Nilsenin linjattoman linjan takia tilanne jäi viheltämättä. [...] Erän lopussa sekosivat sekä tuomarikolmikon että kotijoukkueen laskupäät, kun 5-3 -alivoimaa pelannut Hokki luistelutti jäälle neljä miestä. Molemmat joukkueet huomasivat tämän ja huutojen saattelemina kaksi linnapaitaa luisteli samanaikaisesti pois jäältä. Joukkueen piti siis pelata kolmella miehellä, mutta jäällä nähtiin sekä neljä että kaksi pelaajaa. Kummallista, miten kukaan kolmesta tuomarista ei huomannut tilannetta. (Hokki-Sport 6.1.)

TuTo sai hyvän hässäkän KalPa-maalille, jonka seurauksena Nilsen näki jälleen turkulaisen rikkoneen. Jäähysuman kruunasi kaksi minuuttisen poikittaisesta mailasta saaneen Matti Ahon itselleen protestoima kymmenen minuutin käytösrangaistus ja TuTon valmentaja Pekka Virran vaihtoaitiokommenteista palkinnoksi saama kahden minuutin joukkuerangaistus. TuTon pelaajien ja valmennusjohdon hiiltyminen on siinä mielessä ymmärrettävää, että suhteellisen siistin toisen erän pelitilanteissa tulleet kaksiminuuttiset turkulaiset veivät 5-0. (KalPa-TuTo 22.1.)

Vierasjoukkueen Jukka Hakkarainen joutui oikeusmurhan vuoksi kaksiminuuttiselle. Juho-Tuomas Appel kaatui omia aikojaan hyökkäyspäässä, mutta jostain käsittämättömästä syystä Nilsen vihelsi Hakkaraisen jäähylle kampituksesta. (Hokki-K-Vantaa 24.1.)

Ilahduttavaa ottelussa oli päätuomari Kimmo Nilsenin suoritus. Mies vihelsi ylivoimaisesti parhaan Kajaanissa koskaan tuomitsemansa Mestis-ottelun. (Hokki-TuTo 14.2.)

Hermeksen Petri Halme lähti helponnäköisesti kaksiminuuttiselle väkivaltaisuudesta. Joitakin hetkiä aiemmin sattunut tilanne, jossa Jani Tuppuraista kohdeltiin kaltoin, jäi viheltämättä joten ehkä kyseessä oli paikkausjäähy päätuomari Kimmo Nilseniltä. (Hokki-Hermes 12.3.)

Tuota osumaa ei koskaan kuitenkaan syntynyt ja maalia juhlinut Hokki sai tilanteessa rangaistuksen liian monesta pelaajasta jäällä. Tuppurainen hankki tilanteesta vielä kymmenen minuutin käytösrangaistuksen, kun mies lainasi Hermes-vahti Miika Wiikmanin juomapulloa ja pesi maalituomarin edessä olevan pleksin. Päätuomari Nilsen ei Tuppuraisen eleestä pitänyt vaan käytti kädet lanteilla käytösrangaistuksen merkiksi. (Hokki-Hermes 16.3.)

» Lähetä palautetta toimitukselle