Josh Bailey on noussut harmaasta massasta yhdeksi NHL-kauden komeetaksi

NHL / Artikkeli
Bailey esiintyi myös NHL:n tähdistöottelussa.
Kuva © Getty Images
John Tavaresin, Mathew Barzalin ja Anders Leen lisäksi New York Islandersissa parrasvaloihin on tällä kaudella noussut uransa parasta kauttaan pelaava Josh Bailey. 28-vuotias Bailey on tahkonnut NHL:ssä lähes 700 ottelua, mutta tunnustusta hyökkääjä on saanut vasta viime aikoina.

Tällä kaudella pääosin tähtihyökkääjä John Tavaresin ja Anders Leen kanssa pelannut Josh Bailey pelaa tähän astisen NHL-uransa tehokkainta kautta. Hyökkääjä on pelannut 50 ottelua ja takonut yhteensä 57 tehopistettä. Kontrasti esimerkiksi viime kauteen on huomattava, sillä Bailey on jo ohittanut viime kauden pistemääränsä.

Tuolloin hän teki täyden 82 ottelun runkosarjassa 56 pistettä − tehopisteet 13+43. Hyökkääjän henkilökohtainen piste-ennätys jäikin historiaan tiistaiyön ottelussa Nashville Predatorsia vastaan, ja lukemat parantunevat runkosarjan loppua kohden vielä roimasti.

BAILEY SAI TUNNUSTUSTA MYÖS NHL:N TAHOLTA valinnalla TÄHDISTÖOTTELUUN

NHL-urallaan Bailey on pelannut yhteensä 689 runkosarjaottelua tehoin 119+244. Viime kaudella hän ylitti ensimmäistä kertaa urallaan 50 tehopisteen rajan, ja ennen tätä kautta hän oli ylittänyt 40 pisteen rajan ainoastaan kahdesti.

Kanadalainen onkin yllättäen noussut yhdeksi tämän kauden hyökkääjäkomeetoista, ja tehokkaan kautensa myötä Bailey sai tunnustusta myös NHL:n taholta valinnalla tähdistöotteluun.

Näkyvä harppaus tehopistetuotannossa

Kahden edellisen kauden perusteella Bailey on tasoltaan enemmän NHL:n keskimääräistä kakkos- ja kolmosketjun laitahyökkääjää kuin ykkösketjussa kovaa jälkeä takovaa pelaajaa. Tällä kaudella Baileyn vuosiansiot ovat neljä miljoonaa dollaria, ja kuluva kausi on samalla hyökkääjän viisivuotisen sopimuksen viimeinen. Nykyisen sopimuksen loppusuoralla kanadalaisen tasonnosto erityisesti viime kautta aikaisempiin vuosiin nähden on ollut huomattava.

Baileyn tehopistelukemat työsulkukauden jälkeen vuosien 2013 ja 2016 välillä ovat korkeintaan keskinkertaisia. Kuten alla oleva taulukko osoittaa, tuona ajanjaksona tasaviisikoin vähintään 1500 minuuttia pelanneista hyökkääjistä hän teki tehopisteitä 60 minuuttia kohden vasta 135. eniten.

Maalien ja ykkössyöttöjen lukemallaan hän sijoittui 168:nneksi. Bailey on pelaajatyypiltään peliä tekevä ja rakentava hyökkääjä, joka on kunnostautunut syöttöpisteissä runsaasti maaleja enemmän. 60 minuuttia kohden tehdyissä syöttöpisteissä hän sijoittuikin sijalle 47, ja ykkössyöttöjä hän tarjoili peliaikaan suhteutettuna 58. eniten.

  P/60 P1/60 A/60 A1/60
2013-2016 1,65 1,18 1,18 0,71
Sijoitus (n=337) 135. 168. 47. 58.
2016-2017 1,87 1,47 1,42 1,01
Sijoitus (n=352) 76. 77. 24. 16.
2017-2018 2,28 1,49 1,58 0,79
Sijoitus (n=256) 25. 73. 16. 55.

Corsica

Täysin pimennosta parrasvaloihin kanadalainen ei ole tällä kaudella noussut. Hän pelasi myös viime kaudella pääosin Tavaresin ja Leen kanssa ja kirjasi tasaviisikoin ottelua kohden saman verran peliminuutteja (18) kuin tällä kaudella.

Ketjukavereistaan Bailey on luonnollisesti hyötynyt. Onhan ketjun keskellä pelaava Tavares NHL:n keskushyökkääjäeliittiä, ja Lee tehnyt NHL-uran 111 maalistaan peräti 61 maalia tällä ja viime kaudella.

Viime kaudella kanadalaisen tehopistetuotanto ottikin edelliskausilta harppauksen eteenpäin. Pisteitä hän teki viime kaudella 60 minuuttia kohden 1,87 sijoittuen vähintään 500 minuuttia pelanneista hyökkääjistä 76:nneksi. Maaleja ja ykkössyöttöjä hän tuotti peliaikaan suhteutettuna 77. eniten.

Syöttöpisteiden kohdalla hän oli jo yksi NHL:n tehokkaimmista hyökkääjistä sijoittuen sijalle 24. Erityisesti ykkössyötöissä kanadalainen erottui joukkuestaan ja sijoittui lukemallaan koko liigassa 16:nneksi jättäen taakseen monia syöttövirtuooseja.

Bailey pistepörssin kärkikymmenikön kannoilla

On huomioitava, että Bailey pelasi ennen viime kautta pääosin Islandersin kakkosketjussa kirjauttaen tasaviisikoin keskimäärin 16−17 minuuttia ottelua kohden. Ykkösketjuun päästyään kanadalainen on kohentanut lukemiaan lisääntyneen vastuun ja aiempaa parempien ketjukavereiden myötä.

Syöttöpisteitä bailey on jaellut viime kauttakin tehokkaammin

Nykyinen rooli joukkueen ykkösketjussa on osoittautunut Baileylle kuitenkin hyväksi, eikä hän ole ollut pelipaikallaan vapaamatkustaja. Tällä kaudella Islanders on ollut Baileyn ollessa jäällä selvästi vaarallisempi joukkue ykkössektorilla kuin ilman häntä, niin tasaviisikoin kuin ylivoimallakin.

Tällä kaudella hän on noussut NHL:n tehokkaimpien hyökkääjien joukkoon, ja kanadalainen kolkutteleekin tällä hetkellä pistepörssin kärkikymmenikön sijoituksia. Tehopisteitä hän on tehnyt peliaikaan suhteutettuna 25. eniten tasaviisikoin vähintään 500 minuuttia pelanneista hyökkääjistä.

Maalien ja ykkössyöttöjen suhteen Baileyn lukema ei juurikaan poikkea viime kaudesta. Syöttöpisteitä hän on jaellut viime kauttakin tehokkaammin ja sijoittuu lukemallaan 16:nneksi jättäen Tavaresin lisäksi taakseen muun muassa Blake Wheelerin, Jevgeni Kuznetsovin ja Nikita Kutšerovin.

Ykkössyöttöjä hän on kuitenkin tarjoillut viime kautta selvästi vähemmän ja sijoittuu sijalle 55. Baileyn, Tavaresin ja Leen muodostama hyökkäystrio oli kauden alkupuoliskolla ajoittain jopa ilmiliekissä, viime aikoina ketju ei kuitenkaan ole ollut tasaviisikoin parhammillaan. Kokonaisuudessaan Bailey on nostanut tuottavuuttaan kahden viime kauden aikana huimasti uran aikaisempiin kausiin nähden.

Sekä Bailey että Tavares ovat tämän kauden päätteeksi vapaita agentteja, joten kummankin kohdalla siintävät valinnat NHL-uran jatkosta. Baileyn osalta jää nähtäväksi, onko kuluva kausi lopulta vain tähdenlento, mutta tällä hetkellä hän pelaa seuraavalle sopimukselleen nykyistä lihavampaa palkkapussia.

Tilastot: Corsica

» Lähetä palautetta toimitukselle