Capitals-Islanders: Kumpi on kovempi, Ovetškin vai Tavares?

NHL / Artikkeli
Islandersin ja Capitalsin väännöstä odotetaan pitkää sarjaa.
Kuva © Getty Images
Kuusi kertaa toisensa NHL:n pudotuspeleissä kohdanneet Washington Capitals ja New York Islanders iskevät yhteen pudotuspeleissä 22 vuoden tauon jälkeen. Valokeila ja suuret odotukset lankeavat erityisesti molempien joukkueiden supertähtien päälle.

Capitals ja Islanders ovat kohdanneet toisensa pudotuspeleissä yhteensä kuusi kertaa. Ottelusarjoista peräti viisi on päättynyt Islandersin voittoon. Viimeksi joukkueet kohtasivat vuonna 1993, jolloin sarja päättyi Dale Hunterin ikimuistoiseen sikailuun Islandersin tuolloista tähteä Pierre Turgeonia kohtaan.

Runkosarjassa pari kohtasi neljä kertaa, ja molemmat voittivat otteluista kaksi. Myös supertähtien Aleksandr Ovetškinin ja John Tavaresin otteet olivat tasaisia, sillä molemmille kertyi keskinäisistä otteluista viisi tehopistettä.

Tilastovertailu runkosarjasta
Tilasto Capitals Islanders
Voittosaldo 45-25-11 47-28-6
10 viimeistä 7-2-1 4-4-2
Maalisuhde 242-203 252-230
Ylivoima-% 25,3 % 18,7 % 
Alivoima-% 81,2 % 78,0 %
Corsi 5 vs 5 close 51,5 % 52,9 %
Fenwick 5 vs 5 close 51,8 % 54,3 %
PDO close 100,2 99,9
Keskinäiset voitot 2 2 (1 vl.-tappio)

Avainasemaan nousee erityisesti fyysinen kamppailu. Hyvää kiekollista peliä pelaavista joukkueista Capitals on aavistuksen taklaavampi ja Islanders nopeampi. New Yorkissa jännitetään myös muutaman avainmiehen poissaolon takia.

Vammoista ovat kärsineet Islandersin luottomiehet Cal Clutterbuck, Frans Nielsen, Matt Martin ja Mihail Grabovski, mutta kenenkään heistä kohdalla ei ole varmuudella kyse pidemmästä poissaolosta. Viime hetken huolta on aiheuttanut myös Travis Hamonicin loukkaantuminen. Ehdottomiin tukipilareihin kuuluva Hamonic saattaa olla sivussa pidempäänkin.

Capitalsin loukkaantumislistaa ovat täyttäneet vakiomiehistö Eric Fehr, Jay Beagle ja Tom Wilson, mutta heidät saatetaan kaikki nähdä mukana sarjassa.

Pudotuspelien untuvikot ja veteraanit, Capitals

Capitalsin ensikertalaisia pudotuspeleissä ovat tällä kaudella vakiomiehiksi nousseet nuorukaiset Jevgeni Kuznetsov sekä viime pelissä nelosketjuna viilettänyt Andre Burakovsky - Michael Latta - Stanislav Galiev. Tarvittaessa fyysisesti joukkuettaan puolustava Wilson on myös varmasti kokoonpanossa, mikäli kuntoutuu pienestä loukkaantumisestaan.

Ovetškin on Capitalsin aktiivipelaajista koko organisaation tehokkain ja jatkaa edelleen yli piste per peli -tahdissa pudotuspelejään. Kaikkien aikojen tilastossa Hunter on yhä nykyisen kapteenin edellä, mutta Hunter ehti pelata urallaan lähes kaksinkertaisen määrän pelejä Ovetškiniin verrattuna.

Capitalsin kokenein pudotuspelipelaaja on Brooks Orpik, jolla on 92 pudotuspeliottelua tilillään. Orpik ja Troy Brouwer ovat Capitalsin ainoat Stanley Cupin voittaneet pelaajat.

Brooks Orpik tuo rutkasti kokemusta Capitalsin takalinjoille.
Brooks Orpik tuo rutkasti kokemusta Capitalsin takalinjoille.
Kuva © Getty Images

Pudotuspelien untuvikot ja veteraanit, Islanders

Islandershan on käytännössä untuvikkoja täynnä. Aivan ensimmäisiä pudotuspelejään pelaavat Anders Lee, Calvin de Haan, Ryan Strome, Matt Donovan ja myös Griffin Reinhart, jos hän pelaavaan kokoonpanoon pääsee.

Veteraaneista täytyy tietenkin ensimmäisenä mainita Johnny Boychuk. Kaudella 2008-09 AHL:n parhaaksi puolustajaksi valittu Boychuk on tämän valinnan jälkeen nähnyt 79 ottelua pudotuspelihuumaa ja nostellut myös Stanley Cupia vuonna 2011. Sekä Nick Leddy että Tyler Kennedy ovat myös pelanneet yli 50 pudotuspeliä ja voittaneet Stanley Cupin urallaan. Useimmat ovat kuitenkin pelanneet alle 10 ottelua, joten Isles on kevään peleissä erittäin kokematon porukka.

Capitals voittaa...

Antti Wennström: Kun se onnistuu horjuttamaan Islandersin viisikkopelaamista fyysisyydellään. Capitals pelaa fiksua, koko kentällä puolustavaa kiekkoa, jossa jokainen aluepeli pyritään pelaamaan siten, että riistotilanteessakin joukkue saa pelinopeuden heti päälle. Joukkueelle avautuu silloin heti tekopaikkoja ja kiekko etenee kiihtyvällä vauhdilla kohti maalintekoa. 

Viisikkopeli on liikkuvaa ja tekee pelistä vastustajalle ahdasta. Capitals päästää hyvin vähän laukauksia kohti omaa maaliaan. Lisäksi Capitalsin selkeänä aseena on erittäin toimiva ylivoimapeli, joka tässä tapauksessa iskee yhtä liigan heikoimmista alivoimista vastaan.

Kokeneemman Capitalsin on iskettävä liikkuvalta Islanders-miehistöltä luulot pois alusta alkaen. Rokottamalla virheistä alusta alkaen Islandersin nuorukaisilta voi loppua vielä tässä vaiheessa usko voittamiseen pudotuspeleissä.

Islanders voittaa... 

Mikko Saarela: Koska sen nelosketju on NHL:n vahvin. Jos Jaroslav Halak löytää syksyllä nähdyn tasaisuuden. Jos Ovetškin saadaan pidettyä etenkin ylivoimalla kurissa. Koska sillä on suurempi halu voittaa. Jos sen viimeistely on kohtuullisella tasolla. Koska se on varmempi tasakentällisin.

Alivoimapeli nousee Islandersilla keskiöön. Capitals oli runkosarjassa NHL:n paras ylivoimajoukkue, kun taas Islandersin alivoimaneliö on ollut erittäin ailahtelevassa kuosissa. Vaikka alivoimakuviot olisivatkin kunnossa, nyt jos koskaan sen pitää pysyä jäähyaition ulkopuolella. Toki saarelaisten alivoimapelissä pitää muistaa, että he ovat tehneet yhdessä Jetsin kanssa eniten alivoimamaaleja koko liigassa.

Islandersin ykkösase on ehdottomasti hyökkäyksen laajuus. Kesän hankintojen myötä sen jokainen ketju on uhka vastustajan puolustukselle. Nelosketjun körmytkin tekevät yllättävän paljon maaleja. Voitto on lähes varma, jos Braden Holtbyn itseluottamus riistetään heti kättelyssä. Varamaalivahti Justin Petersin torjuntatyöskentely on ollut tällä kaudella hirveää katsottavaa. Tämä sotasuunnitelma kuitenkin vaatisi viimeistelyyn aivan uutta otetta.

Ratkaisija ja joukkueen yllättäjä, Capitals

Viime peleissä kakkosketjun keskellä oleva Nicklas Bäckström on Capitals-hyökkäyksen toinen supertähti. Pistepörssin voittokamppailussakin välähtänyt Bäckström on etenkin syöttötaidoiltaan ja pelintekijänä NHL:n eliittiä.

Ruotsalaissentteriin liittyen yllättäjän viittaa tarjotaan ykkösketjun keskelle siirretylle Kuznetsoville. Venäläinen paransi kauden mittaan otteitaan, ja on parhaimmillaan erittäin näyttävä taituri. Mikäli sentterin yhteispeli Ovetškinin kanssa toimii, on Capitalsilla elkeet useammalle tehonyrkille. Mikäli ei, nähdään Bäckström todennäköisesti äkkiä numeron kahdeksan ketjussa.

Jaroslav Halakilla riittää hommia torjua Aleksandr Ovetškin.
Jaroslav Halakilla riittää hommia torjua Aleksandr Ovetškin.
Kuva © Getty Images

Ratkaisija ja joukkueen yllättäjä, Islanders

Tähän ei ole kuin yksi vastaus. Vaikka Tavares ei olekaan enää yksinäinen lipunkantaja Islandersin hyökkäyskavalkadissa, on hän kuitenkin joukkueensa ja mahdollisesti koko liigan arvokkain pelaaja. Jos Islanders voittaa tämän ottelusarjan, Tavares on ollut avainroolissa.

Lee on parhaimmillaan yksi liigan osaavimpia maalineduspelaajia. Hänellä on loistava kyky ohjata kiekkoa ja seurata reboundeja. Aina Leellä ei kuitenkaan ole se suurin vaihde silmässä, joten siksi hänet täytyy sisällyttää yllättäjiin. On siinä mielessä potentiaalinen playoff-pelaaja, että uskaltaa tehdä rumia maaleja.

Arvio lopputuloksesta:

Wennström: Tämä ei ole vielä Islandersin vuosi. Siivun verran parempi maalivahtipeli, kokemus, viisikkopeli ja ylivoimapeli vääntävät edun Capitalsille. Syvyyttä löytyy kyllä molemmista joukkueista, mutta jatkoon menee Capitals voitoin 4–2.

Saarela: Kuten kollegani totesi yllä, tämä ei ole vielä se vuosi, jolloin Islandersilta odotetaan ihmeitä. Islanders hoitaa kyllä kotipelinsä, mutta kotietu kääntää vaa'an Capitalsin puolelle. Capitals etenee toiselle kierrokselle otteluvoitoin 4–3.

» Lähetä palautetta toimitukselle