Canadiens - NY Rangers: Maalivahtien taisto

NHL / Artikkeli
Chris Kreider on Rangersin tärkeimpiä hyökkääjiä Canadiensia vastaan.
Kuva © Getty Images
Original Six -joukkueet Montreal Canadiens ja New York Rangers kohtaavat toisensa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Carey Price ja Henrik Lundqvist pitävät huolen siitä, että ottelusarjassa nähdään laadukasta maalivahtityöskentelyä. Rangers-hyökkääjä Chris Kreider palaa rikospaikalle kolmen vuoden tauon jälkeen. Onko Artturi Lehkosesta Montrealin yllättäjäksi?

Canadiens ja Rangers pelasivat pisteiden ja tilastojen valossa jotakuinkin verrattavissa olevan runkosarjan. Tästä sarjasta sopii odottaa erittäin tasaista vääntöä, sillä kumpikaan joukkue ei erotu edukseen. Kun Canadiens ja Rangers viimeksi kohtasivat toisensa pudotuspeleissä vuonna 2014, newyorkilaiset etenivät Stanley Cup -finaaliin voitoin 4-2. Kuinka käy nyt?

Tilastovertailu runkosarjasta
Tilasto Canadiens Rangers
Voittosaldo 47-26-9 48-28-6
10 viimeistä 6-3-1 3-4-3
Maalisuhde 226-200 256-220
Ylivoima-% 19,6 % 20,2 %
Alivoima-% 81,1 % 79,8 %
Corsi 5 vs 5 close 52,3 % 48,3 %
Fenwick 5 vs 5 close 52,3 % 49,3 %
PDO close 100,5 100,0
Keskinäiset voitot 3 0

Canadiens - runkosarjalle vahva päätös

Kun Canadiens erotti päävalmentaja Michel Therrienin helmikuun puolivälissä ja palkkasi tilalle Claude Julienin, joukkueen laskusuhdanteinen kausi kääntyi uuteen nousuun. Julienin johdolla Canadiens päätti kauden vahvasti ja voitti lopulta Atlantin divisioonan 103 pisteellä.

Julienin alaisuudessa Canadiens on siirtynyt pelaamaan kiekkokontrollia ja tulokset näkyvät. Julien on säätänyt myös joukkueen alivoimapeliä parempaan suuntaan. Nyt Canadiens pelaa järkevästi – ja sillä on lisäksi Carey Price.

Siirtotakarajan alla Canadiens panosti voimaan, kokoon ja rouhintaosastoon. Vaikka Steve Ott ei ole enää parhaassa iskussa, hänen läsnäolonsa on ollut jo runkosarjassa tärkeä lisä. Myös kookkaat Andreas Martinsen ja Dwight King ovat ilahduttaneet otteillaan.

Sen sijaan maalinteko on edelleen hankalaa. Canadiensin riveissä oli ainoastaan kaksi yli 20 maalia tehnyttä pelaajaa: Max Pacioretty ja yllättäjä Paul Byron. Ykkössentteriksi kaavailtu Alex Galchenyuk on hiipunut nelosketjuun.

Rangers - Maaleja riittää, mutta omissakin soi

Alain Vigneaultin johtama ryhmä keräsi jälleen yli 100 pistettä runkosarjassa, mutta kovassa Metropolitan-divisioonassa sijoitus jäi neljänneksi. Rangers teki runkosarjassa neljänneksi eniten maaleja ja hiukan yllättäen hyökkäys on joukkueen paras osa-alue. 

Nuorten hyökkääjien Kevin Hayesin ja J.T. Millerin täytyy onnistua, jos Rangers mielii pelata pitkälle kevääseen. Derek Stepan on kokenut ja varma pudotuspelijyrä. 

Puolustus on ollut tällä kaudella Rangersin heikkous ja pahimmillaan puolustuspelaaminen on ollut suorastaan kaaottista. Brady Skjei ja Ryan McDonagh keräävät isot minuutit puolustuksessa. Detroitista siirtorajalla hankittu Brendan Smith voi onnistuessaan tuoda tehoja Rangersin alakertaan. 

Henrik Lundqvistilla on allaan uransa epätasaisin kausi, mutta ruotsalainen on parhaimmillaan kovassa paikassa. Antti Raannan peliaika voi olla vähissä, jos molemmat maalivahdit pysyvät terveinä. 

Canadiens voittaa, koska...

Jari Himanen: Julien on terävöittänyt Canadiensin pelaamista ja antanut joukkueelle järkevän pelitavan. Tämä näkyy tuloksissa ja itseluottamuksessa. Uuden päävalmentajan alaisuudessa Canadiens voitti runkosarjan viimeisestä 24 ottelusta 16. Väkevä päätös runkosarjassa tarjoaa hyvän alustan menestyksen rakentamiselle ensimmäisellä kierroksella.

Rangersin Henrik Lundqvist on pelannut epätavallisen ailahtelevan kauden, kun taas Price on paria notkahdusta lukuun ottamatta oma erinomainen itsensä. Jos ottelut pysyvät tiukkoina ja vähämaalisina, etu maalivahtiosastolla on tällä hetkellä Canadiensillä.

Rangers voittaa, jos...

Ville Lampinen: Rangers voi kääntää sarjan, jos se onnistuu puolustamaan paremmalla tasolla. Rangersin hyökkäys on hyvässä kunnossa, mutta Carey Price on osoittautunut vaikeasti ohitettavaksi.

Lundqvistin on onnistuttava virkaveljeään paremmin, jos Rangers mielii toiselle kierrokselle. Ruotsalaisen historia Canadiensia vastaan ei ole kummoinen, 14 voittoa ja 17 tappiota. Vigneaultin on oltava hereillä ja valmis tekemään muutoksia sarjan sisällä. Claude Julien tuntee Rangersin pelityylin varsin hyvin, joten Vigneaultin pelikirjasta pitää löytyä uusia sivuja.  

Canadiensin ratkaisija ja yllättäjä

Koska Canadiensillä ei ole runsaudenpulaa maalintekijöistä, kapteeni Paciorettyn pitää kyetä saamaan kiekkoja Lundqvistin selän taakse. Aiempina vuosina Paciorettyn maalitehtailu on hiipunut pudotuspelien koittaessa. Nyt tähän on kenties vielä vähemmän varaa, jos joukkue haluaa olla aiempaa vähemmän Pricen varassa.

Ei ole mitään syytä, etteikö Canadiensin suomalaistulokas Artturi Lehkonen voisi nousta yllättäjäksi. Lehkonen on pelannut fiksusti läpi kauden, mutta vahvan puolustuspelaamisen ohella hän on noussut myös ratkaisijaksi runkosarjan viimeisinä viikkoina. Ruotsissa Lehkonen osoitti olevansa erinomainen pudotuspelipelaaja. Jatkuuko sama meno NHL:ssä?

Rangersin ratkaisija ja yllättäjä

Chris Kreider on Rangersin tärkein hyökkääjä monesta syystä. Kreiderin pelityyli sopii pudotuspeleihin täydellisesti, miehen nopea luistelu ja fyysinen maalinedustapeli voivat parhaimmillaan ratkaista koko sarjan. Canadiens-pelaajat eivät ole unohtaneet Kreiderin ja Pricen törmäystä, Rangersin numero 20 on varmasti vihatuin vierasjoukkueen pelaaja Montrealissa. 

Yllättäjänä voidaan pitää nuorta puolustaja Brady Skjeitä. Minnesotalainen pelasi erittäin hyvän tulokaskauden ja on tärkeä osa Rangersin puolustuksen tehoja. Viime kaudella Skjei keräsi kokemusta pudotuspeleissä, tänä keväänä mies on kokoonpanon vakiokamaa.

Arvio lopputuloksesta

Himanen: Tämä sarja saattaa hyvinkin olla ensimmäisen kierroksen tasaisin koitos. Joukkueiden erikoistilannepelaaminen on samaa luokkaa, joten sieltä tuskin löytyy ratkaisua. Tämän hetken vireen perusteella uskon, että kahden huippumaalivahdin koitoksessa Carey Price vetää pidemmän korren. Canadiens menee jatkoon voitoin 4-2.

Lampinen: Molemmilla on maailmanluokan maalivahdit, puolustuksessa etu menee Canadiensille ja hyökkäyksessä Rangersille. Rangers tekee tarvittavan määrän maaleja, mutta omissakin soi. Rangersin hyvä vieraspelaaminen riittää 4−3-sarjavoittoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle