SHL-viikkokatsaus: Emil Larmi juhli syöttöpisteillä, suomalaiset hallitsevat tilastoja ja Oskarshamn putoamiskurimuksessa

SHL / Artikkeli
Hannes Björninen hallitsee aloitukset.
Kuva © Jarno Hietanen
Suomalaiset hallitsevat SHL:ssä sekä aloitustilastoja että pistepörssiä. IK Oskarshamnissa paineet putoamispeleihin joutumisesta alkavat kasvaa.

Viime viikolla SHL:ssä pelattiin kaksi täyttä kierrosta. Viikonlopun seitsemästä ottelusta peräti viisi oli loppuunmyyty, joten SHL kiinnostaa ruotsalaisia. Täydet tuvat nähtiin Malmössä, Luulajassa, Örnsköldvikissä, Leksandissa ja Växjössä. Suurin yleisömäärä saatiin kasaan Skånen derbyssä Malmö Redhawksin ja Rögle BK:n välillä.

Viime viikolla tilastonostona ylisuorittajaksi tuomittu Linköping hävisi molemmat viikon ottelunsa, torstaina tosin vasta voittomaalikilpailun jälkeen Röglen vieraana lukemin 4–3. Tilastollisesti tämä oli odotettavissa oleva trendi. Onkin mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan joukkueen peli tällä viikolla lähtee suuntautumaan.

IK Oskarshamn on joukkue, jonka tilanne sarjan hännillä alkaa olla erittäin tukala. Joukkue on nyt seitsemän ottelun tappioputkessa ja päättyneellä viikolla Oskarshamn hävisi muun muassa Skellefteålle 7–0-lukemin.

Joukkue suorittaa tällä hetkellä heikosti kaikilla osa-alueilla. Yksi erittäin heikko alue on maalivahtipeli. Ilveksessä viime kausilla pelannut Marek Langhamer (torjuntaprosentti 88,51 ja päästettyjen maalien keskiarvo 3,34) sekä Emil Kruse (88,34, 4,10) eivät ole vakuuttaneet millään tavalla. Päästettyjen maalien suhde odotettuun arvoon (GSAx) nähden onkin SHL selkeästi heikon, peräti -14,82.

Sarjataulukossa Oskarshamn on jo kymmenen pistettä pykälää ylempänä olevaa HV71:tä perässä ja karsintaviivan yläpuolella olevaan Malmöön matkaa on 15 pistettä.

Viikon suomalaiset

Viikon tehokkaimpana suomalaisena hääri Örebron Hannes Björninen. Torstain ottelussa MoDoa vastaan Björninen teki itse yhden ja tarjoili syötön Robert Leinon osumaan. Lauantain ottelussa Björniselle merkittiin avausosuma Linköpingiä vastaan.

Björninen on tuttuun tapaan kärjessä myös aloitustilastoissa, sillä hyökkääjä on voittanut peräti 60,41 % aloituksistaan. Samaisen tilaston neljästä kärkipaikasta kolme menee suomalaisten nimiin. Juhani Tyrväinen on sijalla kolme (58,90 %) ja Henrik Borgström sijalla neljä (58,39 %).

Lauri Pajuniemi onnistui kahdesti maalinteossa viikon oteluissa Janne Kuokkasen syöttäessä molemmat. Kuokkasen tehot nousivat lukemiin 7+12=19, jolla irtoaa pistepörssin sija neljä. Kalle Kossila jatkaa pörssin kärjessä edelleen lukemin 8+14=22.

Kuokkasen kohdalla Malmössä pelättiin jo pahinta, kun hyökkääjä poistui kesken ottelun pukusuojaan kättään pidellen sunnuntain derbyssä. Tapauksesta onneksi selvittiin pelkällä säikähdyksellä Kuokkasen palattua takaisin kaukaloon myöhemmin samassa ottelussa.

Lauantaina Växjön voittaessa HV71:n lukemin 6−1 merkittiin Emil Larmille kaksi syöttöpistettä. Ainoastaan kuusi maalivahtia on aiemmin SHL:n historiassa yltänyt samaan. Aiemmin tähän ovat yltäneet muun muassa Pasi Nurminen ja Ässissä tällä hetkellä pelaava Niklas Rubin.

Viikon pelaajanosto

Viikon pelaajanosto on Leksandin maalivahti Filip Larsson. Alkujaan Leksandin kakkosvahdiksi hankittu Larsson on vahvoilla esityksillään haastanut Mantas Armaliksen ykkösvahdin paikasta kamppailtaessa.

Viime kaudella Armalis kaappasi ykkösvahdin paikan Kasimir Kaskisuolta ja pelasi 41 ottelua runkosarjassa. Tällä kaudella Armalis aloitti viime kauden tapaan ykkösvahtina, mutta Larssonin saadessa näytönpaikan syyskuussa, hän pelasi nollapelin heti ensimmäisessä ottelussa.

Edelliset kaksi kautta sarjaporrasta alempana pelannut Larsson johtaa tällä hetkellä maalivahtien tilastoja päästettyjen maalien keskiarvossa (1,30) ja torjuntaprosentissa (95,08 %).

Leksandin valmentaja Charles Berglund antaa kuitenkin molemmille maalivahdeille mahdollisuuden pelaamiseen. Valmentaja ja maalivahdit ovat yhdessä sopineet, että kumpikin aloittaa vuorollaan viikon ensimmäisen ottelun ja jos se menee hyvin, sama vahti pelaa myös jälkimmäisen.

Tulevan viikon ottelutärpit

Alkavalla viikolla SHL:ssä pelataan poikkeuksellisesti kolme kierrosta, kun tiistainakin on tarjolla täysi kattaus. 

Heti tiistaina pelataan jo yksi herkkupala, kun kärkijoukkue Färjestad matkustaa pohjoiseen Skellefteån vieraaksi. Kummallakin joukkueella on allaan neljän ottelun voittoputki. Färjestad on suorittanut tasaisen varmasti, kun taas Skellefteå tuskaili maalinteon kanssa ennen voittoputkeaan. Samaiset joukkueet kohtaavat myös toisensa ensi viikolla CHL:n pudotuspeleissä.

Toisessa nostossa on myös mukana Skellefteå, kun torstaina pelataan aina kuuma pohjoisen derby sen ja Luleån välillä. Kyseinen ottelu on nähtävissä myös suomeksi selostettuna.

» Lähetä palautetta toimitukselle