SHL-finaalit käyntiin lauantaina – vastakkain yllättäjä Rögle BK ja ennakkosuosikki Skellefteå AIK

SHL / Artikkeli
Skellefteå sai tähtipuolustaja Jonathan Pudaksen takasin kokoonpanoon juuri ennen finaaleja.
Kuva © Jarno Hietanen
SHL:n finaalit käynnistyvät lauantaina suuryllättäjä Rögle BK:n ja Skellefteå AIK:n välillä. Suomalaisia finaalissa nähdään mahdollisesti vain yksi.

SHL:n finaalit pyörähtävät käyntiin lauantaina, kun kauden iso yllättäjä Rögle BK ja Skellefteå AIK lähtevät taistelemaan mestaruudesta. Finaalit pelataan paras seitsemästä -sarjana ja mestari on selvillä viimeistään lauantaina 4. toukokuuta.

Suomalaisittain tarjonta jää tällä kaudella ohueksi, sillä ainoa suomalainen edustaja on Röglen Valtteri Viljanen.

Runkosarjassa sijalle yhdeksän sijoittunut Rögle on edennyt pudotuspeleissä tähän mennessä tappiotta. Ensimmäisellä kierroksella Rögle voitti Timrå IK:n voitoin 2–0, minkä jälkeen runkosarjan voittaja Färjestad BK kaatui 4–0 lukemin, kuten myös runkosarjan kakkonen Växjö Lakers.

Runkosarjan kolmanneksi sijoittunut Skellefteå kohtasi ensimmäisellä kierroksella Linköping HC:n. Ottelusarja katkesi suoraan neljässä ottelussa, mutta kolme mittelöistä päätty vasta jatkoerässä. Tiukka sarja koettiin myös Frölunda HC:ta vastaan, kun sarja venyi seitsemänteen otteluun asti. Kolmessa ottelussa haettiin ratkaisu jatkoeristä asti. Skellefteå johti ottelusarjaa Frölundaa vastaan jo 3–1.

Röglelle ehdottomasti tärkein pelaaja pudotuspeleissä on ollut maalivahti Christoffer Rifalk. Kaikki ottelut pelannut Rifalk on päästänyt maaleja keskimäärin 1,32 ottelua kohden torjuntaprosentin ollessa kova 95,55.

Skellefteålla päävastuun maalilla on kantanut Linus Söderström. Ässistä tuttu maalivahti on pelannut yhdeksän Skellefteån 11 pelistä. Kahdesta pelistä Söderström joutui olemaan sivussa, jolloin Gustaf Lindvall kantoi vastuun.

Finaaleissa Söderström on selkeä valinta maalille pelikunnossa olleessaan. Tukholmasta lähtöisin olevalle Söderströmille tilastoihin on merkitty torjuntaprosentti 93,1 ja päästettyjen maalien keskiarvo 1,88.

Röglen puolustuksessa suurimman vastuun kantavat kesken kauden Sveitsistä takaisin Ruotsiin siirtynyt Lucas Ekeståhl-Jonsson ja Ludvig Claesson. Ekeståhl-Jonsson on Röglen tehokkain puolustaja yhdessä Michael Kaplan kanssa. Molemmilla tilastoissa on lukemat 1+5.

Kapla muodostaa Röglen kakkospakkiparin yhdessä mielenkiintoisen NHL-laina Lian Bichselin kanssa. Sveitsiläinen Bichsel on Dallas Starsin sopimuspelaaja ja puolustaja aloittikin kauden Texas Starsin riveissä AHL:ssä. Isokokoinen puolustaja pelaa energisesti ja kovaa käyttäen 197 senttimetrin pituutta hyväkseen.

Mikäli loukkaantumisia ei tule, Röglen suomalaispuolustaja Viljaselle tuskin peliaikaa tulee paljonkaan herumaan. Viljanen on pudotuspeleissä pelannut kahdessa ottelussa, joissa peliaikaa on kertynyt keskimäärin kaksi ja puoli minuuttia.

Skellefteån puolustus sai Frölunda-sarjan lopussa tärkeän pelaajan takaisin, kun Jonathan Pudas palasi kokoonpanoon. Runkosarjan aikana Pudas nakutteli 50 peliin mukavat 42 pistettä. Pudasta pidetään jopa koko SHL:n parhaana pelaajana.

Suurimmat peliajat ovat kantaneet kokenut Arvid Lundberg rinnallaan nuori Winnipeg Jetsistä lainalla oleva oma kasvatti Elias Salomonsson. Erittäin hyvin luisteleva ja taitava mailankäsittelijä Salomonsson on iskenyt pudotuspeleissä tähän mennessä tehot 1+3.

Toinen nuori erittäin lupaava puolustaja Skellefteåssa on Axel Sandin-Pellikka. Detroit Red Wingsin ykköskierroksen varaus viime kesältä on joukkueen tehokkain puolustaja kuudella tehopisteellä. Pudaksen paluu kokoonpanon hieman vähensi Sandin-Pellikan vastuuta, kun yli 20 minuutin peliajat tipahtivat alle 15 minuuttiin ottelua kohden.

Röglen pudotuspelien maaliahnein pelaaja on kokenut Daniel Zaar seitsemällä osumalla. Muun muassa ratkaisupelissä Växjöä vastaan ketju Zaar–Simon RyforsAdam Tambellini teki joukkueen kaikki maalit.

Kokonaispisteissä kolmen kärki on kuitenkin Linus Sandin, Rodrigo Abols ja Dennis Everberg, joilla kaikilla on kymmenen tehopistettä tähän mennessä. Joukkueessa siis on ratkaisuvoimaa laajalla rintamalla.

Skellefteån pörssikärki on Jonathan Johnson myös kymmenennellä pisteellä. Hyökkääjä on samalla joukkueen paras maalintekijä kuudella osumalla. Samalla pistemäärällä on myös joukkueen hyökkäyksen peliaikarohmu Oscar Lindberg.

Puolustuksessa Skellefteå luottaa nuoriin taitoniekkoihin, mutta hyökkäys on vahvasti kokeneiden kehäkettujen käsissä. Nuorempaa kaartia edustaa Ruotsia U20-kisoissa edustanut Zeb Forsfjäll, mutta hänen roolinsa on vaatimattomampi joukkueen nelosketjussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle