Kuva © Getty Images

Miten, mistä ja milloin NHL:n maalintekijäeliitti tekee maalinsa? Joe Pavelski

Artikkeli
San Jose Sharksia kipparoiva Joe Pavelski on ollut NHL:ssä vaarallinen maalintekijä jo yli kymmenen vuoden ajan. Kaikista vaarallisimmillaan yhdysvaltalainen on ykkössektorin keskellä.

Jatkoaika tarkastelee kattavan juttusarjansa muodossa NHL:n parhaita maalintekijöitä ja sitä, miten, mistä ja milloin he tekevät maalinsa. Juttusarjan artikkelit ilmestyvät aina sunnuntaisin.

Aiemmin julkaistut artikkelit:

Vladimir Tarasenko
Wayne Simmonds
Patrick Kane
Aleksandr Ovetškin

San Jose Sharks -kapteeni Joe Pavelski on pelannut NHL-urallaan yhteensä yli tuhat ottelua, ja 790 tehopisteestä 363 koostuu maaleista. Hyökkääjä on ylittänyt 20 maalin rajan yhdeksän kertaa ja 30 maalin rajan neljästi. 41 osuman maaliennätys syntyi kaudella 2013−14.

Pavelski ei ole runkosarjassa koskaan yltänyt 80 tehopisteeseen, mutta yhdysvaltalainen on ollut tuttu näky maalintekijätilastojen kärkipäässä. Hän on Sharksin luottopelaaja niin tasaviisikoin kuin ylivoimalla. Erityisesti ylivoimalla Pavelskin kyvyt maalinteon suhteen ovat päässeet oikeuksiinsa.

Tilastot: Corsica. Viimeisen viiden kauden aikana kaikissa pelitilanteissa vähintään 3500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 267. Tasaviisikoin vähintään 2500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 301. Ylivoimalla vähintään 500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 181.

Joe Pavelski kaikissa pelitilanteissa 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 8011,3 168 1,26 1,17 15,68
Sijoitus 4. 6. 16. 16. 47.

Edellisen viiden kauden aikana Pavelski on tehnyt kaikissa pelitilanteissa kuudenneksi eniten maaleja. 60 minuuttia kohden maaleja on syntynyt 16:nneksi eniten, joten yhdysvaltalainen on ollut tehokkuudessa lähellä NHL:n kärkeä.

Pavelski on myös päässyt säännöllisesti hyville laukaisupaikoille, sillä henkilökohtaista maaliodottamaa on kertynyt niin ikään 16:nneksi parhaiten. Laukauksia 60 minuuttia kohden ei ole syntynyt aivan kärjen tasolla, mutta yhdysvaltalainen ei ole tarvinnut hyviin maalimääriin erityisen suuria laukaisumääriä.

Pavelski tasaviisikoin 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 5838,75 91 0,94 0,83 14,09
Sijoitus 7. 10. 23. 26. 66.

Kun pelitilanteet rajaa tasaviisikoihin, Pavelski ei ole ollut aivan yhtä tehokas kuin kaikissa pelitilanteissa. Maalien suhteen hän sijoittuu kymmenenneksi ja peliaikaan suhteutettuna osumia on syntynyt 23:nneksi parhaiten − kuitenkin kärjen tuntumassa.

Hyökkääjä jää myös henkilökohtaisen maaliodottaman ja laukausten kohdalla aiempaa enemmän jälkeen suhteessa muuhun NHL:n kärkeen, mutta maaliodottama on edelleen hyvällä tasolla.

Pavelski ylivoimalla 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 1359,87 60 2,65 2,53 24,88
Sijoitus 5. 3. 5. 10. 29.

Ylivoimalla yhdysvaltalainen on ollut yksi liigan tehokkaimmista maalintekijöistä. Verkko on heilunut kolmanneksi eniten, ja edellä ovat ainoastaan Aleksandr Ovetškin ja Wayne Simmonds. 60 minuuttia kohden tehdyissä maaleissa Pavelski sijoittuu viidenneksi, mikä on vielä suurempi osoitus hyökkääjän tehokkuudesta ylivoimalla pelatessa.

Maaliodottamaa Pavelski on luonut kymmenenneksi parhaiten ja ylivoimalla lauotut laukaukset ovat 60 minuuttia kohden lähellä kärkeä. Ylivoimalla Sharks-kapteeni on päässyt oikeuksiinsa ja nostanut hyökkäyspelaamisensa tuottavuutta.

Pavelskin maalit tasakentällisin 2013−2018.
Kuva © HockeyViz

Pavelskin tekemät maalit tasakentällisin keskittyvät erityisesti maalin edustalla ykkössektorin keskelle. Osa osumista on syntynyt myös kauempaa b-pisteiden ympyröiden välistä. Pavelski laukoo oikealta, mutta siitä huolimatta maaleja ei ole juurikaan syntynyt oikeanpuoleisen b-pisteen kaarelta.

Yhdysvaltalainen hakeutuu maalin edustalle ja tekee maalinsa lähietäisyydeltä. Lämpökartan alue kattaa lähes koko ykkössektorin, mikä kielii siitä, että Pavelski on vastustajille uhka laajalla säteellä hyökkäyspäässä.

Pavelskin maalit ylivoimalla 2013−2018.
Kuva © HockeyViz

Ylivoimalla Sharks-kapteenin maalit painottuvat vielä selvemmin maalin läheisyyteen. Muutamat hajamaalit sijoittuvat siniviivan läheisyyteen ja b-pisteiden ympyröiden sisäpuolelle, mutta muuten yhdysvaltalainen päivystää ja tekee osumansa maalin edessä olevalta alueelta.

Pavelskin laukaisutyypit.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Rannelaukaukset ovat muodostaneet kaudesta 2007−08 lähtien Pavelskin laukauksista vähintään 40 prosentin osuuden jokaisella kaudella. Rannelaukausten käytössä on ollut huomattaviakin vaihteluja. Niiden prosentuaalinen osuus oli kaudella 2008−09 yli kymmenen prosenttia suurempi kuin edelliskaudella. 

Lisäksi rannelaukausten osuus laski vuosien 2013 ja 2015 välillä, kunnes taas kääntyi nousuun kaudella 2015−16. Lyöntilaukaukset ovat olleet monena kautena Pavelskin toiseksi yleisin laukaisutyyppi, mutta kaudesta 2014−15 lähtien ohjaukset ovat muodostaneet kausittain lyöntilaukauksia suuremman osuuden.

Pavelskin maalit rannelaukauksella.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Pavelski on tehnyt rannelaukauksella maaleja erityisesti b-pisteen ympyröiden väliseltä kaistaleelta. Osa maaleista on lähtenyt ympyröiden sisältä, mutta osumien sijaintien perusteella yhdysvaltalainen on rannelaukausta käyttäessään tuhoisa niin maalin läheisyydessä kuin kauempaa b-pisteen ympyröiden välissä.

Pavelskin maalit lyöntilaukauksella.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Pavelskin maalit lyöntilaukauksella jakautuvat ympäri hyökkäysaluetta, mutta osa maaleista keskittyy myös maalin edustalle. Maaleja on syntynyt lyöntilaukauksella oikeaa puolta enemmän vasemmalta puoliskolta, mikä on luonnollista oikea käsi alhaalla pelaavalle hyökkääjälle.

Pavelskin maalit ohjaamalla.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Ohjausyrityksiä yhdysvaltalaishyökkääjällä on yhteensä 422 ja ne ovat päätyneet hieman yli 10-prosenttisesti verkon perukoille. Yllä olevasta havainnekuvasta on nähtävissä, että maaleihin johtaneiden ohjausten sijainnit keskittyvät maalin lähelle kahdelle lähellä toisiaan olevalle alueelle.

Pavelskin pelaajaprofiili.
Kuva © Ryan Stimson (@RK_Stimp)

Pavelski on erinomainen myös pelintekijän roolissa, mutta hänen osuutensa kiekon liikuttamisessa ja syöttämisessä hyökkäysalueelle on muita osa-alueita vähäisempi. Yhdysvaltalainen on hyökkäyspelillisesti suhteellisen monipuolinen, vaikka pelaajaprofiilista on havaittavissa, että hyökkäysalueelle murtautuminen jää muiden ketjun pelaajien vastuulle. 

Pavelski rakentaa peliä, laukoo ja tuottaa laukauksiin johtavia syöttöjä hyvällä tasolla. Hyökkääjä osallistuu hyökkäyspelaamiseen kokonaisvaltaisesti ja hakeutuu maalipaikoissa lähelle vastustajan maalia. Tämän valossa ei ole yllätys, että Sharksia kipparoiva Pavelski on saanut nimensä useasti NHL:n maalipörssin kärjen tuntumaan.

Tilastot ja visualisaatiot: Corsica, HockeyViz, Sean Tierney (Shots maps over time, Shots map), Ryan Stimson (Player Types)

» Lähetä palautetta toimitukselle