Kuva © Getty Images

Miten, mistä ja milloin NHL:n maalintekijäeliitti tekee maalinsa? Wayne Simmonds

Artikkeli
NHL:n maalintekijäeliittiin keskittyvää juttusarjaa tähdittää tällä kertaa Philadelphia Flyers -hyökkääjä Wayne Simmonds, joka on yksi liigan parhaimmista maalineduspelaajista.

Viime viikolla käynnistyneen juttusarjansa aikana Jatkoaika tarkastelee NHL:n parhaita maalintekijöitä ja sitä, miten, mistä ja milloin he tekevät maalinsa. Juttusarjan artikkelit ilmestyvät aina sunnuntaisin. 

Aiemmin julkaistut artikkelit:

Vladimir Tarasenko

Tällä kertaa käsittelyssä on kanadalaishyökkääjä Wayne Simmonds, joka on edustanut Philadelphia Flyersia kaudesta 2011−12 lähtien. Kolmen aiemman Los Angeles Kings -vuoden aikana Simmondsin yhden kauden maaliennätys oli 16. Flyersissa hyökkääjän maalimäärät ovat olleet säännöllisesti suuria: hän on ylittänyt 20 maalin rajan kuudesti ja 30 maalin rajan kahdesti.

Simmonds tunnetaan erityisen hyvänä maalineduspelaajana, joka rankaisee vastustajien pienistäkin lapsuksista. Tässä roolissa kanadalaishyökkääjä onkin yksi liigan parhaista, ja erityisesti ylivoimalla Simmondsin ominaisuudet pääsevät esille.

Tilastot: Corsica. Viimeisen viiden kauden aikana kaikissa pelitilanteissa vähintään 3500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 267. Tasaviisikoin vähintään 2500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 301. Ylivoimalla vähintään 500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 181.

Wayne Simmonds kaikissa pelitilanteissa 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 6942,13 143 1,24 1,34 15,02
Sijoitus 45. 15. 18. 4. 64.

Kaikissa pelitilanteissa Simmonds on tehnyt viimeisen viiden kauden aikana 143 maalia sijoittuen hyökkääjistä 15:nneksi. 60 minuuttia kohden hän on tehnyt 18:nneksi eniten maaleja. Peliaikaan suhteutetun maaliodottaman suhteen hän on myöskin lähellä NHL:n kärkeä.

Tilastoista on kuitenkin nähtävissä, kuinka vahvasti Simmonds nojaa maalinteossaan ylivoimatilanteisiin. Ylivoimalla tuotetut tehot vaikuttavat keskeisesti hyökkääjän tehoihin kaikissa pelitilanteissa. On myös huomionarvoista, että kanadalainen ei lauo kovin paljon liigan maalintekijäeliittiin nähden, mutta maalimäärät kautta kohden ovat olleet silti hyviä.

Simmonds tasaviisikoin 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 5049,07 56 0,67 0,7 14,26
Sijoitus 70. 98. 142. 83. 65.

Tekemistään maaleista hyökkääjä on tehnyt 47 prosenttia ylivoimalla ja 39 prosenttia tasaviisikoin. Peliaikaan suhteutettujen maalien kohdalla Simmonds sijoittuu tasaviisikoin pelatessa 142:nneksi eli vain hieman keskitason yläpuolelle. Tasaviisikoin hän on saanut peliaikaa vasta 70. eniten, mutta ylivoimalla Simmonds on ollut edellisen viiden kauden aikana yksi liigan eniten pelaavista pelaajista.

Simmonds ylivoimalla 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 1337,73 67 3,01 3,46 19,29
Sijoitus 7. 2. 2. 1. 82.

Simmonds on eittämättä yksi NHL:n tehokkaimmista ylivoimapelaajista. Hän on tehnyt toiseksi eniten maaleja 60 minuuttia kohden ja kirjannut kaikista eniten maaliodottamaa 60 minuuttia kohden, vaikka laukauksia hän on tuottanut vain hieman yli liigan keskitason.

Simmondsin korkeat maalimäärät ylivoimalla liittyvät keskeisesti hänen maalineduspelaamiseensa ja sen tehokkuuteen. Kanadalainen parkkeeraa itsensä maalin edustalle ja on hanakasti lyömässä maalivahdilta tippuvia irtokiekkoja verkkoon. Tätä muu Flyers-ylivoima hyödyntää tehokkaasti, sillä jokaisen laukauksen ei tarvitse olla maalintekoyritys Simmondsin hääriessä maalilla.

Hyökkääjä saa säännöllisesti hyviä maalipaikkoja maalin edustalta, mikä selittää hänen lukemaansa maaliodottaman suhteen. Välillä vastustajien maalivahdit eivät ole irtokiekon tai muuten maalille pompanneen pelivälineen vuoksi optimaalisessa peliasennossa, jolloin Simmondsin vaarallisuus korostuu entisestään.

Simmondsin maalit tasakentällisin 2013−2018.
Kuva © HockeyViz

Simmondsin tasakentällisin tekemät maalit painottuvat maalin edustalle, mistä hän on tehnyt maaleja laukomalla ja ohjaamalla. Hän on tehnyt maaleja myös kauempaa kentän oikealta puoliskolta ja oikean b-pisteen ympyrän sisäpuolelta. Lämpökartasta on havaittavissa, että alue, mistä Simmonds yleensä maalinsa tekee tasakentällisin, ei ole kovin suuri.

Simmondsin maalit ylivoimalla 2013−2018.
Kuva © HockeyViz

Yllä olevat havainnekuvat osoittavat täydellisesti, kuinka voimakkaasti Simmondsin maalinteko painottuu ylivoimalla maalin edustalle. Kanadalainen tekee suuria maalimääriä yksinomaan maalin läheisyydestä. Lämpökartan tumma alue on tämän lisäksi huomattavasti laajempi kuin tasakentällisin, mikä kielii Simmondsin toimintasäteen laajenemisesta silloin, kun vastustajia on yksi vähemmän.

Simmondsin laukaisutyypit.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Kaudesta 2011−12 alkaen Simmonds on tehnyt 86 maalia rannelaukauksella ja laukonut kyseisellä laukaisutyypillä 873 kertaa. Ohjaamalla hän on tehnyt maaleja huomattavan tehokkaasti, sillä 212 ohjauksesta 41 on päätynyt maaliin asti. Edellisen kolmen kauden aikana ohjausten osuus laukausten kokonaismäärästä on ollut selvässä nousussa.

Rannelaukaukset ovat muodostaneet jokaisella kaudella yli 40 prosentin osuuden Simmondsin laukauksista, mutta kaudesta 2014−15 lähtien niiden osuus on ollut laskusuunnassa. Napautusten prosentuaalinen osuus on vaihdellut kausittain ollen joka toinen kausi yli 20 prosentin ja joka toinen kausi alle 20 prosentin.

Simmondsin maalit rannelaukauksella.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Simmondsin rannelaukauksella tekemistä maaleista suurin osa on tullut läheltä maalia, mikä on aiempien havainnekuvien valossa odotettavaa. Pieni osa laukauksista on suuntautunut b-pisteen ympyröiden sisäpuolelta ja b-pisteen kaaren alapuolelta. Simmondsin laukausten keskimääräinen etäisyys maalista on 7,66 metriä, mikä on lähes kaksi metriä lähempänä kuin aiemmin juttusarjassa esiintyneellä Vladimir Tarasenkolla.

Simmondsin maalit napautuksella.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Osa napauttamalla tehdyistä maaleista painottuu edelleen maalin läheisyyteen, mutta maalien sijainneissa on havaittavissa hieman hajontaa. Oikea käsi alhaalla pelaava Simmonds ei ole täysin luonnollisessa asennossa hyökkäysalueen oikealla puoliskolla, mutta koska hän pelaa sen puolen laitahyökkääjänä, laukaisutyypillä tehdyt maalit levittäytyvät selvästi oikealle puolelle.

Simmondsin maalit ohjaamalla.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Kun jäällä tai ilmassa liikkuva peliväline muuttaa ohjauksesta suuntaansa maalin läheisyydestä, on maalivahdin lähes mahdoton reagoida siihen. Ohjaaminen on yksi ulottuvuus Simmondsin maalineduspelaamisessa, ja se on osoittautunut myös tehokkaaksi maalintekotavaksi. Ohjaamalla tehdyt maalit keskittyvät tiheästi lähelle maalia.

Simmondsin pelaajaprofiili.
Kuva © Ryan Stimson (@RK_Stimp)

Simmondsin pelaajaprofiili kielii siitä, että vaikka hyökkääjä saa usein nimensä tulostaululle, hän ei ole kovinkaan kokonaisvaltainen pelaaja. Tasaviisikoin kanadalainen tarvitsee rinnalleen vahvan pelintekijän, joka petaa hänelle maalipaikkoja. Simmonds kykenee luomaan tilaa maalin edustalle, mutta hyökkäyspäässä hän on hyvinkin riippuvainen muista.

Simmondsin pelityylin vaikutus näkyy keskeisesti laukausten tuottamisessa ja niiden määrässä − muilla osa-alueilla kanadalaisen panos on hyvinkin vähäistä. Onkin oletettavaa, että ilman vahvoja pelintekijöitä ja syöttöpelaamisen taitajia kanadalaisen maalimäärät ja tehopistelukemat olisivat toteutunutta pienempiä.

Tilastot ja visualisaatiot: Corsica, HockeyViz, Sean Tierney (Shots maps over time, Shots map), Ryan Stimson (Player Types)

» Lähetä palautetta toimitukselle