Kiitos ja hyvästi, Ilves 2023–24: Ennätyksellinen runkosarja, mykistävän veltot pudotuspelit

LIIGA / Artikkeli
Oula Palve (vas.) ja Adam Clendening jättivät kaukalon apein mielin viimeisen pelin jälkeen.
Kuva © Jarno Hietanen
Runkosarjan kakkonen Ilves romahti totaalisesti kevään pudotuspeleissä. Useiden ennätysten täyttämän runkosarjan jälkeen tamperelaisjoukkue tippui selvällä pelillä jo puolivälierissä.

Ilves rikkoi runkosarjassa oman sarjapiste-ennätyksensä, se oli Liigan kautta aikojen paras vierasjoukkue ja sen ylivoima oli runkosarjan tehokkainta. Pelaajapuolella puolestaan Oula Palve voitti Liigan pistepörssin ja siirtorajan päättymisen kynnyksellä JYPistä saapunut Sami Niku puolustajien pistepörssin. Peräti viisi pelaajaa joukkueesta teki yli 20 maalia.

Ilvekselle ei jäänyt kaudesta lopulta käteen kuin raskas pettymys, sillä joukkue putosi jo puolivälierissä.

Vuoden kohokohta: Kauden viimeinen derby

8. maaliskuuta, eli tasan kolme viikkoa ennen kauden päättymistä, Ilves kaatoi täydellä Nokia-areenalla paikallisvastustajansa Tapparan taistelupelillä lukemin 2–1. Palve laukoi voittomaalin vain 2,7 sekuntia ennen kolmannen erän päätöstä.

Tässä vaiheessa kaikki näytti kevään pudotuspelejä ajatellen erittäin lupaavalta, vaikkakin kipukohtia oli ollut pitkin runkosarjaa – varsinkin kotiotteluissa, joiden osalta Ilves oli vasta kymmenenneksi paras liigajoukkue.

Vuoden synkin hetki: Pennasen pelkurimainen katoaminen

Pudotuspeleihin Ilves lähti seitsemän ottelun voittoputkessa ja seura näytti kenties selättäneen runkosarjan pelillisen kipuilunsa. Mutta niin vain heti puolivälierissä KalPa iski herhiläisen lailla Ilveksen heikkouksiin ja paineli jatkoon voitoin 4–1. Ilveksen henkinen selkäranka ei kestänyt vastoinkäymisiä.

Päävalmentaja Antti Pennanen antikruunasi Ilves-uransa jättämällä KalPan joukkueen kättelyn ja Ilveksen kannattajien kiittämisen väliin, kun KalPa oli juuri varmistanut neljännen ja ratkaisevan voittonsa Nokia-areenalta. Pennanen vain käveli pukukoppiin päätössummerin pärähtämisen myötä. Kahtena kautena hulppean miljoonajoukkueen valmennettavakseen saanut Pennanen karisti Tampereen pölyt lakerikengistään tuhlaajapojan leiman kera.

Mitä seuraavaksi?

Ilveksen kadonneen aarteen eli mestaruuden metsästys jatkuu ensi kaudella uusin voimin. Pelaajisto uusiutuu voimakkaasti ja päävalmentajaksi tulee Pelicansista neljän kauden mittaisen projektinsa kuluvaan kevääseen päättävä Tommi Niemelä.

Ilveksessä on alkanut ison likapyykin pesu päättyneen kauden farssin jäljiltä. Esimerkiksi kolmas perättäinen pronssimitali olisi jättänyt jälleen "ihan mukavan kuvan" kaudesta, mutta nyt mitalipeleistä karsiutumisen myötä Ilves-Hockey Oy:n hallituksen, urheilujohtaja Timo Koskelan ja toimitusjohtaja Risto Jalon on pakko katsoa peiliin ja tehdä kriittiset analyysit.

Kauden hahmo: Joona Ikonen

Joona Ikonen, 25, iski runkosarjan 58 ottelussa uuden piste-ennätyksensä, 20+27=47. Liigassa aina Ilvestä edustanut Ikonen paransi edelliskaudesta ennätystä kahdella pisteellä. Kaikkiaan 340 runkosarja- ja 43 pudotuspeliottelun jälkeen Ikonen jättää Ilveksen. Hän on siirtymässä ensi kaudeksi Expressenin mukaan Ruotsiin, Malmö Redhawksin riveihin.

» Lähetä palautetta toimitukselle