KHL:n pudotuspelit 2020: Läntisessä konferenssissa on luvassa Moskovan paikallinen − TsSKA ja SKA jatkoon ilman suurempia ongelmia

KHL / Artikkeli
Jori Lehterä on SKA:n ykkössentteri.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

KHL:n pudotuspelien ensimmäinen kierros alkaa sunnuntaina. Toiselle kierrokselle pääsee neljällä voitolla. Ennakon ottelupareista SKA−Vitjaz alkaa sunnuntaina. Moskovassa sijaitsevien joukkueiden Dinamon ja Spartakin välinen sarja alkaa maanantaina TsSKA:n ja Torpedon välillä pelattavan sarjan tavoin.

TsSKA Moskova (1.) vs. (8.) Torpedo Nižni Novgorod

KHL:n hallitseva Gagarin Cup -mestari TsSKA Moskova saa ensimmäisellä kierroksella vastaansa Torpedon. Runkosarjassa joukkueiden kohtaamiset menivät TsSKAlle voitoin 3−1. Odotettavissa onkin TsSKA:n juhlaa, vaikka Torpedo onnistuikin päättämään runkosarjansa voitokkaasti Jokereita vastaan.

Joukkueiden syömähampaat

TsSKA:n parhaimmat pistemiehet ovat pääosin venäläisiä. Kirill Kaprizov iski runkosarjassa 62 tehopistettä, ja näistä peräti 33 oli maaleja. Puolustuksesta esiin nousi Nikita Nesterov, joka teki 23 tehopistettä. Joukkueen parhaan tutkaparin muodostavat ykköskentässä viilettävät Kaprizov ja Mario Kempe. Ykkösketjun tehokaksikko on aiheuttanut paljon tuhoa hyökkäysalueella ollessaan.

Torpedon paras pistemies runkosarjassa oli yhdysvaltalainen keskushyökkääjä Jordan Schroeder, joka iski runkosarjassa 41 tehopistettä. Puolustajista Charles Genoway oli tehokkain 31 tehopisteellään. Kovaa tehoa ja potentiaalia löytyy kaksikosta Stanislav BotšarovDrew Shore.

Maalivahtien vastakkainasettelu

Ilja Sorokin ja Lars Johansson tukivat moskovalaisryhmää taistelussa runkosarjan voitosta. Selvän ykkösmaalivahdin paikan on kuitenkin napannut Sorokin, joka pelasi peräti 39 ottelussa. Torjuntaprosentissa venäläisvahti oli niukasti ruotsalaisvirkaveljeään parempi. Hänen torjuntaprosenttinsa 93,4 oli yksi sarjan parhaista.

Charles Genoway on Torpedon puolustuksen taitavin pelaaja.
Kuva © Joonas Kämäräinen

Torpedon maalivahdit Anders Lindbäck ja Andrei Tikhomirov ovat torjuneet tasaisesti joukkueen maalilla. Lindbäck pelasi 36 peliä torjuntaprosentilla 92,3, Tikhomirov puolestaan 33 ottelua 91,8 prosentin varmuudella.

Arvio sarjan lopputuloksesta

Torpedon pitäisi tehdä selkeä parannus pelaamiseensa, jotta se voisi lähteä haastamaan moskovalaisryhmää tosissaan. Epätasaisuus ja ohut materiaali koituvat Torpedon kohtaloksi, ja moskovalaiset rynnivät sarjasta jatkoon puhtaalla 4−0-tuloksella.

SKA Pietari (2.) vs. (7.) Vitjaz Podolsk

SKA Pietari sijoittui KHL:n läntisen konferenssin toiselle sijalle. Ensimmäiselle kierrokselle vastaan asettuu vaihdeikkaan kauden jälkeen seitsemänneksi yltänyt Vitjaz Podolsk, jonka kanssa SKA teki kaksi merkittävää kauppaa runkosarjan aikana.

SKA lopetti runkosarjan erittäin hyvin. Aleksei Kudašovin valmentama joukkue liiti peräti 12 ottelun voittoputkessa, jonka aikana selvin numeroin kaatuivat muun muassa TsSKA ja Jokerit.

Vitjazin kausi alkoi vahvasti, mutta vaikeudet alkoivat Miro Aaltosen siirryttyä Pietariin. Vuoden 2020 puolella Mihail Kravetsin valmentama joukkue on voittanut 20 pelatusta ottelustaan ainoastaan seitsemän peliä. 

Ville Lajunen on Vitjazin yksi tärkeimmistä pelaajista.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Pudotuspeleissä joukkueet kohtaavat toista kertaa. Vitjaz on päässyt historiansa aikana vain kahdesti pudotuspeleihin, mutta yhtäkään voittoa joukkue ei ole onnistunut vielä nappaamaan. Kolme vuotta sitten SKA pyyhki Vitjazilla jäätä ja jatkoi puhtaalla pelillä toiselle kierrokselle.

Erikoistilannepelaamisessa pelietu on SKA:lla, vaikka joukkue ei ole pelannut erityisen hyvää ylivoimaa, sillä sen ylivoimapelaaminen oli koko sarjan neljänneksi heikointa. Alivoima pietarilaisryhmällä oli silti hyvää sen ollen yhdeksänneksi parasta. Vitjaz on kauttaaltaan heikko erikoistilanteissa, sillä joukkueen alivoima oli sarjan pohjasakkaa ja ylivoima sarjan keskikastin alapuolella.

Pudotuspeleihin lähdettäessä pietarilaisilla on paljon hampaankolossa, sillä joukkue taipui viime keväänä konferenssifinaaleissa TsSKA Moskovalle seitsemännessä ottelussa.

Joukkueiden syömähampaat

SKA:n paras pistemies oli runkosarjassa Vladimir Tkatšov tehopisteillä 14+28. Tehokkain puolustaja oli puolestaan Artjom Zub tehoin 13+9. Tämän vuoden puolella SKA:n vaarallisin kenttä on ollut Venäjän alle 20-vuotiaiden maajoukkueessakin riehunut Ivan Morozovin kenttä.

Morozovin laidoilla häärivät Vasili Podkolzin ja Kirill Martšenko. Kaikki kolme pelaajaa on varattu NHL:ään. Vitjazin parhaimmat pistemiehet pelipaikoittain ovat hyökkääjä Aleksandr Sjomin (18+20) ja puolustaja Jakub Jerabek (10+15). Kovassa vireessä on ollut myös tutkapari Aleksei Makejev–Sjomin.

Maalivahtien vastakkainasettelu

Pietarilaisten maalivahtikaksikkona toimii Magnus HellbergAleksandr Samonov. Ruotsalaisvahti Hellberg on joukkueen ykkösvahtina pelannut 26 ottelussa torjuntaprosentilla 92,7. Venäläisvahti Samonov on tukenut kollegaansa pelaten 18 ottelussa 92,8 prosentin varmuudella. 

SKA nähtäneen juhlimassa maalia useasti tässä ottelusarjassa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Vitjazin ykkösmaalivahtina toimii Ilja Jezhov, joka torjui runkosarjassa peräti 44 ottelua torjuntaprosentilla 92,1. Igor Saprykin on ollut varma kakkosmaalivahti. Saprykinille kertyi runkosarjassa 15 ottelua, joissa hänen torjuntaprosenttinsa oli myös mairitteleva, 92,5.

Ottelusarjan suomalaiset

Pietarissa pelaa neljä suomalaispelaajaa: Miro Aaltonen, Joonas Kemppainen, Jarno Koskiranta ja Jori Lehterä. Vähiten otteluja on Aaltosella (11 ottelua) ja eniten Kemppaisella (56 ottelua). Kemppainen on pelannut kakkosketjussa ja Koskiranta kolmosketjussa.

Lehterä on suurimman osan pelaamistaan 51 ottelusta pelannut ykkösketjussa. Aaltonen paikkasi joukkueen kärkiketjussa Lehterää runkosarjan päättäneessä TsSKA-vierasottelussa. Suomalaisista eniten pisteitä on kerännyt joukkueessa Lehterä (30 pistettä).

Vitjazissa pelaa kolme suomalaista: puolustaja Ville Lajunen sekä hyökkääjät Pekka Jormakka ja Joonas Nättinen. Kolmikon ollessa kentällä samaan aikaan löytävät pelaajat toisensa helposti. Varakapteeni Lajunen muodostaa joukkueen kakkosparin Jegor Voronkovin kanssa. Nättinen ja Jormakka ovat pelanneet läpi kauden kakkosketjussa.

Arvio sarjan lopputuloksesta

SKA jatkaa siitä, mihin runkosarjassa jäi. Alkuun tasainen suomalaisten kohtaaminen tuottaa lopulta kuitenkin harmaita hiuksia Vitjazin kolmikolle. SKA jatkoon otteluvoitoin 4–1.

Dinamo Moskova (4.) vs. (5.) Spartak Moskova

Dinamo Moskova jäi KHL:n läntisen konferenssin neljänneksi ja saa ensimmäisellä kierroksella vastaansa viidenneksi yltäneen Oleg Znaroksin valmentaman Spartak Moskovan.

Runkosarjan neljästä kohtaamisesta voitot menivät Dinamolle lukemin 4–0. Kaksi ottelua ratkesi varsinaisen peliajan jälkeen. Aiemmin pudotuspeleissä joukkueet ovat kohdanneet kertaalleen ensimmäisellä kierroksella keväällä 2010, ja tuolloin Spartak eteni jatkoon voitoin 3–1.

Vladimir Krikunovin valmentaman Dinamon erikoistilannepelaaminen on kauden mittaan ollut hyvää. Alivoima on kuudenneksi parasta ja ylivoima on kolmanneksi parasta. Znaroksin miehistöllä ylivoima on ollut sarjan kymmenneksi tehokkainta ja alivoima kolmanneksi parasta. Moskovan paikallisessa kohtaavat siis kaksi erittäin laadukasta erikoistilannejoukkuetta. 

Joukkueiden syömähampaat

Dinamo Moskovan paras pistemies runkosarjassa oli pistepörssin kärkinimi Vadim Šipatšov tehoilla 17+48. Puolustajista tehokkain oli Juuso Hietanen, joka iski tehot 13+25. Joukkueen paras tutkapari on ehdottomasti Dmitrij Jaškin–Šipatšov. Jaškin ja Šipatšov muodostavat KHL:n tehokkaimman duon ollen koko sarjan pistepörssin kärkikaksikko.

Spartak Moskovan paras pistemies runkosarjassa oli Artem Fjodorov 40 tehopisteellä. Paras puolustaja oli Jakov Rylov 35 pisteellä. Joukkueen parhaimman tutkaparin muodostavat Fjodorov ja Aleksandr Hohlatšov, mikä mahdollistaa joukkueen menestymisen.

Maalivahtien vastakkainasettelu

Dinamon maalivahtitandemin muodostavat Ivan Botšarov ja Aleksandr Jerjomenko. Ykköskassarin paikka on kauden mittaan kallistunut Botšarovin suuntaan. Venäläisvahti on torjunut 48 ottelussa torjuntaprosentin ollessa 93,6. Jerjomenko on saanut peliaikaa 19 kamppailussa torjuntaprosentilla 92,3. 

Spartakin ykkösmaalivahti on Julius Hudacek, joka pelasi runkosrajassa 41 ottelua torjuntaprosentilla 92,7.

Ivan Botšarov on pienistä pompuista huolimatta erittäin laadukas maalivahti.
Kuva © Joonas Kämäräinen

Ottelusarjan suomalaiset

Dinamossa Hietanen on kiittänyt saamastaan vastuusta tehden seuran puolustajista eniten pisteitä. Hän on ollut vakiokasvo ensimmäisessä pakkiparissa. Teemu Pulkkinen saapui Dinamo Moskovaan kesken kauden ja pelasi joukkueen riveissä 17 ottelussa. KHL:n runkosarjassa Pulkkinen laukoi 50 otteluun 23 maalia ja yhteensä 39 tehopistettä.

Spartakissa ei pelaa suomalaisia. 

Arvio sarjan lopputuloksesta

Dinamo on Spartakia kokonaisvaltaisesti vahvempi joukkue ja etenee lopulta tiukan ottelusarjan päätteeksi seitsemännen pelin jälkeen toiselle kierrokselle voitoin 4–3.

» Lähetä palautetta toimitukselle