KHL:n pudotuspelit 2020: Jokerit ja Lokomotiv tarjoavat mielenkiintoisen sarjan pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella

KHL / Artikkeli
Joukkueiden välisestä ottelusarjasta on odotettavissa tiukkaa vääntöä kummankin joukkueen maalin edustoilla.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

KHL:n pudotuspelit alkavat sunnuntaina. Toiselle kierrokselle edetään neljällä voitolla. Jokereiden ottelusarjan lisäksi sunnuntaina läntisestä konferenssista pudotuspelisarjansa aloittavat SKA Pietari ja Vitjaz Podolsk. Idässä alkavat Barys Nur-Sultanin ja Metallurg Magnitogorskin sekä Avangard Omskin ja Salavat Julajev Ufan välillä pelattavat ottelusarjat.

Helsingin Jokerit (3.) vs. (6.) Lokomotiv Jaroslavl

Helsingin Jokerit oli KHL:n läntisen konferenssin kolmas, kun runkosarja päättyi. Tämä tarkoitti sitä, että vastaan asettuu kuudenneksi sijoittunut joukkue, ja se oli tällä kaudella Lokomotiv Jaroslavl.

Lokomotiv on neljästi taipunut läntisen konferenssin finaaleissa ja KHL:n historian ensimmäisellä kaudella Ak Bars Kazan oli Lokomotivia vahvempi Gagarin Cup -finaaleissa. Kolmesti joukkueen kausi on päättynyt ensimmäiselle kierrokselle. Jokerit ei ole sen sijaan vielä kertaakaan edennyt toista kierrosta pidemmälle. Se on edennyt vain kaksi kertaa ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon.

Joukkueet kohtaavat pudotuspeleissä ensimmäistä kertaa. Mennyt kausi oli kummaltakin hyvin samantapainen. Molemmat aloittivat kauden heikosti, mutta paransivat peliään syksyn kääntyessä talveksi. Lokomotiv vaihtoi jopa valmentajaa, kun Craig MacTavish sai lähteä ja päävalmentajan pestin otti Metallurg Magnitogorskissakin vaikuttanut kanadalainen Mike Pelino.

MacTavishin valmennuksessa Lokomotiv oli todella rikkonainen, eikä pelissä ollut yhteistä säveltä. Puolustusvelvoitteet unohtuivat ja vastustajat rankaisivat. Pelinon alaisuudessa joukkueen työmoraali on noussut ja yhden maalin hinta on korkea. Lokomotivin puolustusalueella ei ole ylimääräistä tilaa ja joukkue puolustaa keskustaa äärimmäisen mallikkaasti pois.

Joukkueiden erikoistilannepelaamisesta löytyy yhtäläisyyksiä. Jokereiden ylivoima oli sarjan toiseksi parasta, kun Lokomotivin taas kahdeksanneksi parasta. Alivoimalla kumpikin oli keskikastin heikommalla puolella, mutta Jokereilla aavistuksen verran parempaa.

Mikko Lehtonen on Jokereiden moottori ylivoimassa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Runkosarjassa joukkueet kohtasivat toisensa kuudesti. Näistä voitot menivät Lokomotiville 4–2. Jokerit ei voittanut runkosarjassa ainuttakaan kotipeliä rautatieläisiä vastaan. Lokomotiv on historiallisesti Jokereille merkittävä vastus, sillä Jokereiden ensimmäinen voitto KHL:ssä tuli nimenomaan Lokomotiv Jaroslavlia vastaan kotipelissä 6. syyskuuta 2014.

Tuolloin Niklas Hagman onnistui maalinteossa kahdesti ja Linus Omark kertaalleen. Tuon ottelun pelaajista ainoastaan Steve Moses, Staffan Kronwall ja Jegor Averin ovat mukana joukkueissaan, kun tämä sarja alkaa.

Joukkueiden syömähampaat

Jokereilta on helppo nostaa Peter Reginin johtama ykköskenttä tärkeäksi palaseksi. Regin pelasi loistavan runkosarjan muutaman aiempaa vaikeamman kauden jälkeen ja on jälleen varteenotettava kärkisentteri KHL:ssä.

Nicklas Jensen kärsi runkosarjan aikana loukkaantumisista, mutta iski siitä huolimatta 27 otteluun 15 maalia. Kahdella ensimmäisellä kaudella KHL:ssä Jensen teki yli 40 pelin kausilla maalilukemat 19 ja 21.

Puolustuksen johtotähti on ehdottomasti Mikko Lehtonen, joka voitti puolustajien pistepörssin iskemällä 49 pistettä 60 otteluun. Merkittäviä pelaajia puolustuksessa ovat myös paluun kokoonpanoon yllättäen tehnyt tanskalaisjätti Oliver Lauridsen sekä mahdollisesti peleihin palaava Alex Grant, joka muodosti Lehtosen kanssa yhden sarjan parhaista pakkipareista.

Lokomotiv Jaroslavl on todella laadukas ja materiaaliltaan leveä joukkue. Puolustus on kokonaisvaltaisesti todella monipuolinen ja erilaisia vaihtoehtoja on paljon. Hyökkäyksessä katseet kiinnittyvät keskushyökkääjäkaksikon Anton Landerin ja Stephane Da Costan otteisiin. Ranskalainen Da Costa oli joukkueen sisäisen pistepörssin toinen Denis Aleksejevin jälkeen 35 tehopisteellä.

Ranskalaishyökkääjä Stephane Da Costa on joukkueen yksi tärkeimmistä pelaajista.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Lander saapui Ak Bars Kazanista täksi kaudeksi Lokomotiviin ja iski 53 otteluun 18 maalia ja yhteensä 31 tehopistettä. Lander teki KHL-aikansa maaliennätyksen, mutta piste-ennätys on kahden kauden takaa Ak Barsista, jolloin ruotsalainen iski 38 tehopistettä.

Joukkueen puolustuksen kulmakivi on tšekkipuolustaja Jakub Nakladal. Runkosarjassa tšekki pelasi ainoana puolustajana yli 20 minuutin peliaikakeskiarvolla ja onkin jokaisessa tilanteessa valmennuksen ykkösvalinta kentälle.

Puolustuksessa kannattaa myös seurata Lokomotivin oman kasvatin, Maksim Osipovin otteita. Oikealta laukova 26-vuotias jykevä venäläispuolustaja iski 60 peliin 18 tehopistettä teholukeman näyttäessä +19. Joukkueen puolustajista Osipovilla oli toiseksi eniten taklauksia ja blokattuja laukauksia.

Maalivahtien vastakkainasettelu

Jokereiden latvialainen ykkösmaalivahti Janis Kalnins pelasi runkosarjassa 47 ottelua ja torjui koko sarjasta eniten voittoja joukkueelleen, 33 voittoa. Kalninsin torjuntaprosentti (92,0) oli vähintään yli kymmenen ottelua pelanneista maalivahdeista 28. paras.

Kalninsin pelaaminen sunnuntaina alkavalla pudotuspelikierroksella on kuitenkin epävarmaa, vaikka maalivahti onkin harjoituksissa esiintynyt. Kokenut virkaveli Antti Niemi pelasi Jokereiden maalilla runkosarjan viimeiset pelit ja suoriutui niistä kohtalaisesti.

Ilja Konovalovin maalille on Jokereiden saatava kova paine, mikäli narripaidat haluavat sarjasta jatkoon.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Lokomotivin ykkösmaalivahti on Edmonton Oilersin varaus Ilja Konovalov. Nuori venäläismaalivahti oli syksyllä hieman eksyksissä oman pelinsä kanssa koko joukkueen tavoin. Konovalov keräsi kuitenkin itsensä kasaan ja torjui lopulta 40 pelaamastaan ottelusta 14 voittoa torjuntaprosentilla 91,2.

Arvio sarjan lopputuloksesta

Ottelusarjasta on odotettavissa tiukka, mutta mikäli Jokerit saa sairastuvalta Kalninsin ja Grantin takaisin kokoonpanoon, etu on selkeästi narripaidoilla. Runkosarjassa joukkueilta nähtiin hyviä otteluita kuusi kappaletta. Pitkä sarja ei olisi yllätys, mutta Jokereiden pelaamisen taso on parhaimmillaan niin paljon Lokomotivia edellä, että sarja menee viidessä pelissä Helsinkiin. Jokerit jatkaa toiselle kierrokselle voitoin 4–1.

» Lähetä palautetta toimitukselle