Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi

Jatkoajan mock draftin valinnat 21–32: Suomi jää tänä vuonna ilman ykköskierroksen varausta

Artikkeli
NHL:n varaustilaisuus järjestetään Nashvillessa 28.–29. kesäkuuta. Varaustilaisuuden pääpalkintona on superlupaus Connor Bedard, mutta hänen takanaan muhii yksi viime vuosien lupaavimmista varausikäluokista.

NHL:n varaustilaisuus on jälleen täällä. Varausluokan kahdenkymmenen kärjen ulkopuolelle jää isoja nimiä ja kirkkaita lupauksia, kuten Yhdysvaltojen Quentin Musty ja Tanskaa miesten MM-kisoissa edustanut Oscar Fisker Mølgaard.

Tänä vuonna suomalaisia ei todennäköisesti tulla valitsemaan ykköskierroksella. Näin on tapahtunut vuodesta 2010 alkaen vain kerran aiemmin, kesällä 2021.

Jatkoajan toimittaja Konsta Kiviniemi purkaa joukkueiden tarpeita ja varattavia pelaajia kolmiosaisessa mock draft -artikkelisarjassa, joista viimeinen osa käsittelee varaustilaisuuden valintavuoroja 21–32.

Pelaajan NHL-vertaus ei perustu suoranaisesti taitoon tai potentiaaliin, vaan vertailukohteissa on priorisoitu pelaajien täsmäävää pelityyliä, kokoa ja varauskauden tuotantoa.

21. Minnesota Wild

 NATE DANIELSON (BRANDON Wheat kings, WHL)

KESKUSHYÖKKÄÄJÄ
MITAT: 186 CM / 84 KG
KÄTISYYS: OIKEA
WHL 2022-23: 68 OTTELUA, 33+45=78, -12

Yksi varausluokan kokonaisvaltaisesesti monipuolisista keskushyökkääjistä sopii Wildiin kuin nenä päähän. Danielson karisti aiemmat ongelmansa pelityylinsä yksitoikkoisuudesta menneellä WHL-kaudella ja näytti välähdyksiä kummassakin kaukalon päädyssä. Isokokoinen keskushyökkääjä terävällä laukauksella ja pehmeillä käsillä herättää lupausta kokonaisvaltaisena pakettina.

Danielson pelasi WHL-pelejä jo kolmatta kautta, ja häntä pidetään yhtenä varausluokan kypsimmistä lupauksista. Danielson tuo ehdottomasti mukanaan taito- ja kahden suunnan hyökkääjän sekoitusta, joten Wild saattaa vuosien saatossa huuhtoa kultaa tällä varauksella.

NHL-VERTAUS: ELIAS LINDHOLM

Lindholmin ja Danielsonin kuvaaminen ympäripyöreiksi kuulostaa loukkaavalta, mutta he ovat jokapaikanhöylinä loistavia oikealta ampuvia ja kokoaan erinomaisesti hyödyntäviä hyökkääjiä, jotka osaavat tarpeen tullen myös mättää maaleja.

Danielson jäi viime vuoden varaustilaisuuden takarajasta vain päiviä.
Danielson jäi viime vuoden varaustilaisuuden takarajasta vain päiviä.
Kuva © Getty Images

22. philadelphia flyers

 MIHAIL GULJAJEV (OMSKie Jasterbi, mHL)

PUOLUSTAJA
MITAT: 179 CM / 77 KG
KÄTISYYS: VASEN
mHL 2022-23: 22 OTTELUA, 2+23=25, +12

Flyersin varauspolitiikka on täysi mysteeri, sillä ei ole tiedossa, kuinka paljon uusi GM Daniel Brière osallistuu pelaajanvalintaprosessiin. Riley Heidt ja Quentin Musty varmasti kiinnostavat Flyersissa tällä Ivan Provorovin kauppaamisesta saadulla varausvuorolla.

Guljajev haastaa jopa Axel Sandin Pellikkaa tämän varausluokan parhaana hyökkäävänä puolustajana, ja hänen erinomaiset MHL-tilastonsa kertovat, että väite ei ole aivan tuulesta temmattu. Tuulennopea puolustaja tarjoaa erinomaista pelinluku- ja syöttötaitoa.

Lahjakkuutena Guljajev on kuitenkin jokseenkin raaka, mutta kehityskausi jos toinenkin KHL:ssä takaa sen, että Flyersin uusi ylivoiman pelinrakentaja saapuu Pohjois-Amerikkaan kypsänä ja itsevarmana puolustajana.

Varausvuoro kuului alunperin Los Angeles Kingsille.

NHL-VERTAUS: QUINN HUGHES

Hughesin ja Guljajevin varauskaudet eivät mukaile toisiaan kovinkaan maireasti, mutta kummallakin on luonnollinen kyky kuskata kiekkoa hyökkäykseen erinomaisen kypsästi ja laskelmoidusti. Kummankin pelinlukutaito on erinomaisella tasolla, joten vertaus oli helppo tehdä.

23. New York Rangers

 QUENTIN MUSTY (SUDBURY Wolves, OHL)

VASEN LAITAHYÖKKÄÄJÄ
MITAT: 186 CM / 90 KG
KÄTISYYS: VASEN
OHL 2022-23: 53 OTTELUA, 26+52=78, +16

Ennen varauskauden alkua oli miltei utopistista nähdä, että Musty joutuisi odottamaan nimensä kuulemista näinkin pitkään. Eikä hänen ehkä kuuluisikaan. Mutta edellä olevien joukkueiden puntaroidessaan tarpeita Mustyn aikaisin laskeutumispaikka voi löytyä Seattle Krakenista vuorolla 20.

Ennustin kuitenkin Eduard Šalén olevan Krakenin valinta, joten Musty löytää uuden kotinsa NHL:n kirkkaimmista valoista. Mustyn tarjoamat taidot ovat aina olleet esillä; iso runko, taitava luistelija ja pelintekijä, joka näyttää miltei prototyyppiseltä NHL-voimahyökkääjältä.

Rangers on epäonnistunut viime vuosien kärkivaraustensa kehittämisessä, joten kypsän ja helposti taitonsa taalajäille kääntävän hyökkääjän varaaminen tällä vuorolla on melkein liian hyvää ollakseen totta. Musty voisi pelata jo ensi kaudella NHL:ssä, mutta tulivoimaa puhkuva Rangers voi rauhassa asettaa hänet takaisin WHL:ään kehittymään ennen väistämätöntä NHL-läpimurtoa.

NHL-VERTAUS: ALEX KILLORN

Killorn ei ole Mustyn tasoinen maalintekijä eikä taitoniekka, mutta väkivahvat laiturit samassa kokoluokassa muistuttavat paljon toisiaan. Kumpikin on ajoittain paininut epätasaisuuden kanssa, mutta Mustyn tulevaisuus näyttää vähintäänkin yhtä lupaavalta kuin mitä Killornin näytti 15 vuotta sitten.

24. Nashville Predators

 beau akey (barrie COLTS, ohl)

puolustaja
MITAT: 182 CM / 79 KG
KÄTISYYS: oikea
oHL 2022-23: 66 OTTELUA, 11+36=47, -4

Predatorsin on aika varata tarpeidensa mukaisesti. Akey on noussut varauslistoilla kauden aikana hitaasti, mutta sitäkin vakuuttavammin. Hän ei ole pelityyliltään se luistelija, mitä Guljajev tai Sandin Pellikka on. Hän ei myöskään ole se tähtiä lukitseva tiiliskivi, mitä Dmitri Simašev tai Tom Willander ovat.

Se ei poista faktaa, että Akey on erinomainen luistelija ja puolustusssuunnan itsevarma voimapesä. Hän on kehittynyt varauskautensa aikana suurin harppauksin, mikä on herättänyt runsaasti mielenkiintoa NHL-joukkueiden keskuudessa. Akeyn nimi on yksinkertaisesti huudettava, ennen kuin on liian myöhäistä.

Varausvuoro kuului alunperin Edmonton Oilersille.

NHL-VERTAUS: MACKENZIE WEEGAR

Weegar ja Akey ovat raudanlujia kahden suunnan puolustajia, joilta ei jää yksikään kivi kääntämättä kamppailutilanteissa. Kummallakin on kyky luoda myös hyökkäystä tietyissä määrin, mutta keskittyminen puolustussuunnan tarjontaan on oleellisempaa.

Akey on varausluokan paras kahden suunnan puolustaja.
Akey on varausluokan paras kahden suunnan puolustaja.
Kuva © Getty Images

25. St. Louis Blues

 RILEY HEIDT (PRINCE GEORGE COUGARS, WHL)

KESKUSHYÖKKÄÄJÄ
MITAT: 179 CM / 81 KG
KÄTISYYS: VASEN
WHL 2022-23: 68 OTTELUA, 25+72=97, -3

Heidt on jälleen uusi nimi listaan "hänen ei kuuluisi tehojen valossa olla täällä". WHL-syöttöpörssin voiton Connor Bedardin kanssa jakanut Heidt pitää kädessään kaikkia pelimerkkejä tehohyökkääjäksi kehittymiseksi. Hänen hyökkäyssuunnan ominaisuutensa ovat aivan varausluokan huipulta, ja Heidtiä onkin kuvailtu "kolmiuhaksi"; pelaajaksi, joka pystyy päihittämään puolustuksen laukauksella, harhautuksilla tai syötöillä.

Heidt tarjoaa yksinkertaisesti niin houkuttelevan hyökkäyssuunnan paketin, ettei sitä voi ohittaa. Jälleenrakentava Blues sai tämän vuoron kaupattuaan Ryan O'Reillyn Maple Leafsiin siirtotakarajalla. Organisaation toiveena onkin, että Heidt pystyy astumaan tulosvastuun saappaisiin.

Varausvuoro kuului alunperin Toronto Maple Leafsille.

NHL-VERTAUS: MATHEW BARZAL

Barzalin ja Heidtin vertaus on tässä artikkelisarjassa ensimmäinen, jota on saanut hakea hieman kauempaa. Barzal oli varausiässään samaa kokoluokkaa Heidtin kanssa, mutta hänen luistelunsa on aivan toista luokkaa Heidtiin verrattuna. Silti kaksikossa on samoja piirteitä, ja Heidt voikin löytää itsestään taalajäillä Barzalin tapaisen hyökkäyssuunnan pelotteen.

26. San Jose Sharks

 OSCAR FISKER MØLGAARD (HV71, SHL)

KESKUSHYÖKKÄÄJÄ
MITAT: 182 CM / 75 KG
KÄTISYYS: VASEN
SHL 2022-23: 41 OTTELUA, 4+3=7, +6

Sharks vetää hihastaan villin kortin, joka ei taitojensa valossa edes ole kovinkaan villi. Fisker Mølgaard on noussut ykköskierroksen lupausten joukkoon hiljalleen. Vaikka SHL:ssä tehot olivat ajoittain piipussa, vakuutti nuori tanskalainen pistetilastojen ulkopuolella enemmän kuin numeroista voisi arvata.

Fisker Mølgaard vaikuttaa kaukalossa jokaisella osa-alueella ja on kokonaisvaltaisesti monipuolisin keskushyökkääjä, joka on tässä kohtaa jäljellä. 21 ottelua Ruotsin U20-sarjassa tehoin 6+17 kertovat kuitenkin siitä, että tanskalainenkin on valmis kantamaan kortensa kekoon tulosvastuuta jaettaessa.

Varausvuoro kuului alunperin New Jersey Devilsille.

NHL-VERTAUS: MARCO KASPER

Kasper ja Fisker Mølgaard nousivat SHL:ssä pelatun varauskauden aikana varausrankingeissa kuin raketin lailla. Kasper on tanskalaista kookkaampi, mutta kahden suunnan pelaaminen ja hyökkäyssuunnan taitopankit muistuttavat toisiaan merkittävästi.

Fisker Mølgaard edusti Tanskaa miesten MM-kisoissa.
Fisker Mølgaard edusti Tanskaa miesten MM-kisoissa.
Kuva © Jarno Hietanen

27. Colorado Avalanche

 Samuel honzek (Vancouver GIANTS, whl)

KESKUShyökkääjä
Mitat: 191 cm / 88 kg
Kätisyys: vasen
Whl: 2022-23: 43 ottelua, 23+33=56, +17

Järkälemäinen slovakki olisi voinut mennä paljon korkeammallakin, mutta joukkuekohtaiset tarpeet tiputtavat Honzekin suoraan Avalanchen syliin. WHL:ssä myös keskikaistalla pelannut Honzek kuitenkin profiloitunee taalaliigassa paremmin laitahyökkääjäksi.

Honzek ei ole varsinainen taitolaituri, ja laukauksessa on vielä hiomista, mutta Avalanche tarjoaa hyvän ympäristön kehittymiseen. Honzek on maalinedustalla erinomainen maskimies ja vaikea kaksinkamppailtava. Hän käyttää kokoaan erinomaisesti ja tulee varmasti aiheuttamaan päänvaivaa vastustajilleen jäällä.

NHL-VERTAUS: PAVEL ZACHA

Zacha ja Honzek ovat isokokoisia hyökkääjiä, jotka eivät tyydy loistamaan yhdellä tietyllä osa-alueella, vaan tarjoavat tasaisen mutta fyysisisiä ominaisuuksia hyvin hyödyntävän paketin joukkueelleen.

Honzek on edustanut Slovakiaa juniorimaajoukkueissa.
Honzek on edustanut Slovakiaa juniorimaajoukkueissa.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/

28. Toronto Maple Leafs

 Bradly Nadeau (penticton VEES, bchl)

Keskushyökkääjä
Mitat: 178 cm / 72 kg
Kätisyys: vasen
Bchl 2022-23: 54 ottelua, 45+68=113, 0*
*sarja ei tilastoi plus-miinus-tilastoa

Maple Leafs tekee kenties suurimman yllätyksen varaamalla Nadeaun, jonka odotettiin ennen kautta menevän kierroksien 3–6 välillä. Kanadalainen on kuitenkin nostanut osakkeitaan hurjaan tahtiin ja näyttänyt samalla vivahteita tulevasta. Moni kykyjenetsijä on sanonut, että Nadeaun laukaukselle ei ole montaa haastajaa, kun puhutaan varausluokan parhaista laukojista.

BCHL-sarjan läpi pyyhkinyt Nadeau on maalintekouhka joka kerta ylittäessään hyökkäysalueen siniviivan. Suoraan syötöstä, suoraan harhautuksesta, läpiajosta, ylivoimalla... listaa voisi jatkaa lukemattomiin. Nadeaulla on erinomainen kyky löytää itsensä vapaista paikoista, ja Maple Leafs pystyy tarjoamaan hänelle luotettavia pelintekijöitä.

Nadeau istuu Maple Leafsiin erinomaisesti, sillä seuran lupauskaarti ei ole kovinkaan kummoinen joukkueen iskettyä korkeita varausvuoroja kiinni uusiin hankintoihin. Nadeaun koko huolestuttaa joitain kykyjenetsijöitä, mutta laukauksen pelote on tarpeeksi iso täky varattavaksi tällä vuorolla.

Varausvuoro kuului alunperin Boston Bruinsille.

NHL-VERTAUS: COLE CAUFIELD

Jopa Nadeau näyttää järkäleeltä Caufieldin vierellä, mutta se on enemmänkin jälkimmäisestä johtuvaa. Tulinen ja tarkka laukaus kuitenkin yhdistää kaksikkoa, ja Nadeau näyttää Caufieldin varauskauden tavoin valmiilta kylvämään tuhoa.

29. St. Louis Blues

 GAVIN BRINDLEY (MICHIGANin yliopisto, NCAA)

OIKEA LAITAHYÖKKÄÄJÄ
MITAT: 178 CM / 72 KG
KÄTISYYS: OIKEA
NCAA 2022-23: 41 OTTELUA, 12+26=38, +21

Blues astelee varauspodiumille jo kolmatta kertaa ensimmäisellä kierroksella. Brindley on niin sanottu linkkuveitsi, jota voi hyödyntää tilanteessa kuin tilanteessa. Michiganissa on helppo jäädä tähtisikermän varjoon, mutta Brindley pelasi erinomaisen varauskauden saamallaan vastuulla.

Kykyjenetsijät myös ihastuivat sisukkaan laiturin periksiantamattomuuteen ja kahden suunnan pelaamiseen alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Blues voisi tällä vuorolla harkita esimerkiksi Kasper Halttusen varaamista, mutta on todennäköistä, että HIFK-lupaus on saatavilla vielä toisellakin kierroksella.

Brindley ei ole Bluesille ehkä idyllisin varaus tarpeiden ja pelipaikkakohtaisen kokonaisuuden puolesta, mutta parhaana jäljellä olevana lupauksena varaus tulee näyttämään erinomaiselta.

Varausvuoro kuului alunperin Dallas Starsille.

NHL-VERTAUS: CONOR SHEARY

Shearyn ja Brindleyn vertaus saattaa tuntua kummalliseslta, sillä Brindley on huomattavasti lupaavampi kuin mitä Sheary oli. Brindleyllä on kuitenkin työkalut tulla paremmaksi versioksi Stanley Cup -joukkueiden Shearysta.

Brindley edusti Yhdysvaltoja nuorten arvokisoissa.
Brindley edusti Yhdysvaltoja nuorten arvokisoissa.
Kuva © Getty Images

30. Carolina Hurricanes

 Daniil but (Loko jaroslavl, mhl)

Vasen laitahyökkääjä
Mitat: 195 cm / 92 kg
Kätisyys: oikea
mhl 2022-23: 26 ottelua, 15+11=26, +11

But on erikoinen tapaus. Miltei kaksimetrinen järkäle on yksi varausluokkansa parhaimmista laukojista. Sen lisäksi hänen kiekollinen liikkumisensa on huippuluokkaa kokoisekseen, mikä tekee hänestä erinomaisen paketin. Hurricanes on tuskaillut maalintekijöiksi profiloituvien lupausten puutetta viime aikoina, joten But tulee täyttämään organisaation vaatimuksia erinomaisesti.

Venäläinen pelasi myös 15 peliä maansa pääsarjassa tehoin 2+0, joten kokemusta miestenkin peleistä löytyy. On varmaa, ettei But saavu Pohjois-Amerikkaan vielä hyvään toviin, mutta mikäli hän jatkaa kehitystä odotetusti, voi Hurricanes alkaa lipoa jo huuliaan.

NHL-VERTAUS: ALEX TUCH

Tuch ja But ovat mielenkiintoinen yhtälö, mutta venäläiselle on vaikeaa löytää NHL-vastinetta harvinaislaatuisen pelaajatyypin johdosta. Moni on myös jo saattanut unohtaa, mutta Tuch väläytti omaa maalintekojyväänsä menneellä kaudella, joten vertaus ei ole aivan tuulesta temmattu.

31. colorado avalanche

 otto stenberg (frölunda, shl)

VASEN LAITAHYÖKKÄÄJÄ
Mitat: 180 cm / 83 kg
Kätisyys: vasen
Shl 2022-23: 23 ottelua, 1+2=3, -1

Avalanche hankki tämän vuoron varaustilaisuuden kynnyksellä kaupattuaan Alex Newhookin Canadiensiin. Näin ollen Stenberg löytää takaportin ensimmäiselle kierrokselle Avalanchesta, joka käyttää vuoronsa ruotsalaiseen.

Stenberg kärsi tasaisuuden puutteesta pitkin kautta, mutta alle 18-vuotiaiden MM-kisat kuitenkin tarjosivat hänelle mahdollisuuden nostaa osakettaan. Kapteeni kiitti valokeilasta pelaamalla erinomaisen turnauksen (7 ottelua, tehot 7+9).

Stenberg on yksi varausluokan parhaimmista mailataitureista. Pelin ajaminen ja pelintekijänä toimiminen ovat hänen suurimpia vahvuuksiaan, mutta hän tuo tarvittaessa jäälle myös maalintekouhkaa. Ruotsalaisella on kaikki kortit kädessään tehdä itsestään tulevaisuuden NHL-tähti, mutta prosessi vaatii ainakin yhden kehityskauden SHL:n kestomenestyjän riveissä.

Varausvuoro kuului alunperin Florida Panthersille.

NHL-VERTAUS: Tomáš Tatar

Tatar ja Stenberg loistavat kirkkaimmillaan, kun kiekko on lavassa. Kummallakin on kyky ajaa hyökkäystä eteenpäin taitavin käsin tai pelintekijänä. Kaksikko on myös samaa kokoluokkaa.

32. Vegas Golden Knights

 Gracyn sawchyn (seattle Thunderbirds, whl)

Keskushyökkääjä
Mitat: 179 cm / 70 kg
Kätisyys: oikea
Whl 2022-23: 58 ottelua, 18+40=58, +36

Rikkaat rikastuvat. Sawchyn on jakanut kykyjenetsijöiden mielipiteitä rajusti kauden mittaan, mutta lahjakkaaksi pelintekijäksi ja mailataituriksi kuvailtu kanadalainen laskeutuu Stanley Cup -voittajan syliin kuin lahjana taivaalta.

Sawchynilla on kyky ottaa peli haltuun tarvittaessa, ja erinomainen kiekon jakaja voi olla myös kovaa valuuttaa ylivoimalla. Sawchyn on lupauksena asteen verran liian raaka, joten kehitysvuodet WHL:ssä ovat tarpeen.

NHL-VERTAUS: robert thomas

Thomas ja Sawchyn ovat pelintekijöiksi ensisijaisesti kiekon kanssa profiloituvia ja oikealta ampuvia keskushyökkääjiä samassa kokoluokassa. Kaksikon varauskausi tehoineen muistuttaa toisiaan merkittävästi.

Sawchyn pelasi WHL-kauden Brad Lambertin seurakaverina Seattlessa.
Sawchyn pelasi WHL-kauden Brad Lambertin seurakaverina Seattlessa.
Kuva © Getty Images

» Lähetä palautetta toimitukselle