Hattutemppu! Liiga-historian yllättävimmät maalirohmut

LIIGA / Artikkeli
Hattutemppua on aina syytä juhlia.
Kuva © Getty Images
Vuoden 1975 jälkeen jääkiekon SM-liigassa ollaan nähty pitkälti toista tuhatta hattutemppua. Suuri osa näistä on tunnettujen maalitykkien tekemiä, mutta mukana on myös paljon sellaisia pelaajia, joilta ei hattutemppua odottaisi.

Hattutemppuja on vuodesta 1975 pelatussa SM-liigan runkosarjassa tehty 1235, kaikkiaan 553 eri pelaajan tekemänä. Eniten hattutemppuja on kaikkien aikojen maalitilaston kärjessä kenties ikuisesti olevalla Arto Javanaisella, 39. Suuri osa pelaajista on kuitenkin sellaisia, joille hattutemppuja kertyi vain yksi.

Jokaiselle hattutempun tehneelle pelaajalle on laskettu tehtyjen maalien keskiarvo ottelua kohden, ja pelaajat on järjestetty sen mukaan.

Puolustajat tekevät maaleja huomattavasti hyökkääjiä vähemmän, ja siten ei ole mikään yllätys, että viisi ensimmäistä sijaa on puolustajien miehittämiä. Tästä syystä mukaan on otettu myös hyökkääjien kärkikymmenikkö.

Kaudella 2020-21 Liigaa pelaavia pelaajia ei ole huomioitu, sillä heidän keskiarvonsa elävät jatkuvasti pelattujen pelien ja tehtyjen maalien mukaan. Lisäksi tilastoista on jätetty pois Jouko Öystilä, jonka tehot SM-liigaa edeltävässä SM-sarjassa olivat kovemmat, ja näin koko pääsarjauran tilastot eivät oikeuta listasijoitukseen.

Aktiivipelaajista mukaan mahtuisivat kesken kauden Ilveksestä TPS:ään siirtynyt Samuli Vainionpää sekä Lukon kapteeni Heikki Liedes. Vainionpää osui kolmesti lokakuussa 2019 Pelicansia vastaan, Liedes onnistui tekemään hattutempun joulukuussa 2017 KooKoon vieraana.

1. Pasi Petriläinen

25 maalia / 438 ottelua (0,057)
12.12.2002 TPS-Kärpät 4−4

Aikanaan 16-vuotiaana debyyttinsä tehnyt Petriläinen teki parhaimmillaan kuusi maalia kaudessa, juuri samalla kaudella TPS:ssä, jolloin hattutemppukin syntyi. Kärppiä vastaan Petriläisen kaikki maalit syntyivät ylivoimalla ja toivat TPS:lle 4−4-tasapelin.

2. Tommi Rajamäki

21 maalia / 311 ottelua (0,068)
23.2.1995 Lukko-Ässät 4−3

Tommi Rajamäki on SM-liigahistorian nuorin puolustaja, joka on onnistunut tekemään hattutempun. 18-vuotias Rajamäki vei Ässät ensin kahden karkumatkalle Satakunnan derbyssä, ja Lukon noustua tasoihin puolustaja iski Ässät uudestaan johtoon. Ilta sai kuitenkin ikävän lopun, sillä Rajamäki katsoi rangaistusaitiosta Lukon viimeisen minuutin voittomaalia.

3. Ilkka Mikkola

69 maalia / 968 ottelua (0,071)
3.2.2007 Kärpät-Tappara 5−1

Ilkka Mikkola tunnetaan lähinnä ennätyksellisestä mestaruuksien määrästään, pääsihän hän nostamaan Kanada-maljaa kahdeksan kertaa pelaajana. Mikkola oli pääosin puolustava puolustaja, mutta uraan mahtui myös hattutemppu. Mikkola teki ottelun avausmaalin alivoimalla, ja päätöserässä hän onnistui tekemään kaksi ylivoimamaalia Tapparan verkkoon.

Pasi Peltonen teki kolme maalia Oulussa.
Kuva © Pekka Rautiainen - WWW.ILLCOMMUNICATIONS.FI

4. Pasi Peltonen

69 maalia / 827 ottelua (0,083)
9.10.2004 Kärpät-Ässät 4−5 ja

Pasi Peltonen johti lopettaessaan SM-liigan kaikkien aikojen jäähypörssiä. Maaleilla hän ei juurikaan mässäillyä yhtä Oulun iltaa lukuun ottamatta. Peltonen teki kolme ylivoimamaalia ja pommitti Niklas Bäckströmin vaihtoon. Kärpät nousi vielä tasoihin, mutta Ässät vei kaksi pistettä Olegs Sorokinsin jatkoaikamaalilla.

5. Niko Marttila

33 maalia / 362 ottelua (0,091)
13.3.1994 Reipas-HPK 3−6

Niko Marttila oli Kiekkoreippaan kuuluisaa 1971 syntyneiden ikäluokkaa. Keväällä 1994 hän oli jo jättänyt kotikaupunkinsa ja siirtynyt HPK:n riveihin. Runkosarjan päätöskierroksella Marttila teki maalin jokaisessa erässä ja auttoi vierailija HPK:n voittoon sarjajumboa ja karsintojen jälkeen sarjasta pudonnutta Reipasta vastaan. Pudotuspelipaikka jäi Kerholta kuitenkin haaveeksi, kun edellä olleet Tappara ja HIFK nappasivat niin ikään pisteitä päätöskierrokselta.

Hyökkääjien kymmenen kärki

1. Juha Vuorivirta

19 maalia / 207 ottelua (0,092)
5.1.1997 Tappara-SaiPa 9−5

Kärpistä juniori-ikäisenä Tampereelle muuttanut Vuorivirta sai aikanaan jopa NHL-varauksen, mutta kunnollista läpimurtoa hän ei onnistunut tekemään edes liigatasolle. Alkuvuodesta 1997 hän nousi kuitenkin valokeilaan, kun Tappara jyräsi SaiPaa vastaan. Avauserä päättyi kirvesrinnoille 5−1 Vuorivirran vastatessa joukkueen kolmannesta ja viidennestä maalista. Hattutemppu täydentyi toisessa erässä, ja kolmannessa erässä Vuorivirta kirjautti myös syöttöpisteen Hans Huczkowskin osumaan.

2. Juha Koivisto

32 maalia / 348 ottelua (0,092)
27.2.2016 Ässät-HPK 4−7

Pitkän Mestis-uran jälkeen Liigaan noussut Koivisto ehti edustaa SaiPaa kahden ja HPK:ta lähes kolmen kauden ajan ennen tähtihetkeään. Porissa pelattu ottelu muistetaan myös Jake Hansenin törmäyksestä erotuomarin kanssa, josta Ässien amerikkalaishyökkääjä ajettiin pukukopin puolelle. Tilannetta seuranneen ylivoiman aikana jo aiemmin kavennusosuman tehnyt Koivisto teki kaksi maalia, ja ottelu kääntyi HPK:n eduksi.

Jaakko Pellinen aloitti kautensa komeasti syksyllä 2011.
Kuva © Jarno Hietanen

3. Jaakko Pellinen

13 maalia / 139 ottelua (0,094)
16.9.2011 Tappara-Ilves 7−8

Tamperelaisten kauden avausottelusta syksyllä 2011 ei väriä puuttunut. Ilves oli karkaamassa ottelun kahden ensimmäisen erän aikana selvään voittoon. Tupsukorvien toisen, neljännen ja viidennen osuman viimeisteli Jaakko Pellinen, joka ajoi samalla Juha Metsolan vaihtoon. Päätöserän puolivälissä tilanne oli Ilvekselle 4−8, mutta Tappara teki vielä kolme kavennusmaalia ottelussa, jossa kukaan kolmesta torjuneesta maalivahdista ei torjunut kiekkoja edes 80 prosentin varmuudella.

4. Antti Roppo

12 maalia / 128 ottelua (0,094)
10.1.2012 HPK-Kärpät 5−2

Myöhemmin samalla kaudella Antti Roppo yllätti hattutempullaan. Alkukausi oli tuonut hyökkääjälle vain yhden maalin, mutta Kärppiä vastaan onnistui kaikki. Ensimmäinen osuma meni luistimen kautta, toinen syntyi heti aloitusvoiton jälkeen ja kolmanteen hän sai hyvän syötön Teemu Rautiaiselta, joten puhdas hattutemppu oli tosiasia. HPK käänsi samalla kahden maalin tappioaseman voitoksi. Ropon liigaura päättyi kuitenkin tuohon kauteen, ja hän pelasi sen jälkeen vielä yhden kauden Mestistä. Roppo menehtyi päivää ennen 29-vuotissyntymäpäiväänsä vuonna 2018.

5. Tuomas Huhtanen

50 maalia / 514 ottelua (0,097)
29.12.2009 Ässät-HPK 8−1

Ässät nöyryytti HPK:ta pahanpäiväisesti joulun ja uudenvuoden välissä vuonna 2009. Tuomas Huhtanen iski vajaan 14 minuutin sisään patapaitojen kolmannen, neljännen ja viidennen maalin. Jukka Rautakorven joukkuetta on vain kahdesti nöyryytetty pahemmin runkosarjassa.

6. Tomi Pekkala

18 maalia / 168 ottelua (0,107)
2.3.2010 Ässät-Tappara 1−4

Tomi Pekkala siirtyi kesken kauden 2009−10 Kärpistä Tapparaan ja tekikin kovaa tulosta ainakin yksittäisissä otteluissa. Jo aiemmin tilillä oli tehot 2+2 Pelicansia vastaan, ja maaliskuussa Pekkala oli vahvasti kaatamassa Ässiä. Steve Guolla ja Timo Koskela syöttivät molemmat Pekkalan avauserän maaleista, ja Koskela oli järjestämässä myös ottelun viimeistä maalia, joka syntyi tyhjään maaliin Ässien hakiessa kavennusta.

Flinck onnistui hattutempussa uransa viimeistä edellisessä liigaottelussaan
Flinck onnistui hattutempussa uransa viimeistä edellisessä liigaottelussaan
Kuva © Topi Lainio

7. Markku Flinck

51 maalia / 452 ottelua (0,113)
12.3.2019 Lukko-Jukurit 1−6

Yksikään Jukurien pelaaja ei ollut iskenyt hattutemppua kahden kauden aikana, ja kolmannellakin kaudella sitä saatiin odottaa viimeistä edelliseen otteluun. Pudotuspelipaikan jo menettäneen mikkeliläisryhmän konkarihyökkääjä Markku Flinck onnistui maalinteossa kertaalleen jokaisessa erässä, viimeisen maaleista syntyessä tyhjään maaliin. Flinckin liigaura päättyi kauden jälkeen hänen siirryttyään Suomi-sarjaan Pyryn riveihin.

8. Janne Kolehmainen

87 maalia / 749 ottelua (0,116)
28.10.2010 HPK-TPS 8−2

Edelliskauden finalistien kohtaamisessa HPK:lla oli alkukausi sujunut kohtuullisesti, mutta TPS keikkui sarjajumbona. Eikä tulos tehnyt suurta poikkeusta aiempiin peleihin, vaikka turkulaiset olivatkin ehtineet jo vaihtaa päävalmentajaa. Janne Kolehmainen avasi maalitalkoot osumalla kahdesti jo avauserässä. Hattutempun viimeistellyt maali nähtiin päätöserän kolmannella minuutilla, ja HPK johti jo 7−0. TPS kavensi vielä kahteen otteeseen ennen kuin HPK vastasi pelin viimeisestä osumasta.

9. Sami Salonen

34 maalia / 287 ottelua (0,118)
7.10.2000 Ässät-Ilves 6−9

Kymmenen ottelun jälkeen Ässät oli kerännyt vain tasapelit Tapparaa ja HPK:ta vastaan, muut kahdeksan ottelua olivat päättyneet tappioon. Ensimmäinen erä näytti tuovan muutoksen, sillä Ässät johti peliä 4−1. Sami Salonen oli tehnyt porilaisten 3−1 ja 4−1-osumat. Toisessa erässä Ilves iski ensin kahdesti 13 sekuntiin ja myöhemmin 39 sekuntiin kääntäen pelin johdoksi. Lisää saattoi odottaa kahden miehen ylivoimalla, mutta se ei onnistunut ja ensin jäähyltä päässyt Salonen teki alivoimalla tasoitusosuman. Se ei kuitenkaan riittänyt, vaan päätöserä, ja samalla koko ottelu meni selvästi Ilvekselle. Ässien voittotili aukesi lopulta samojen joukkueiden kohdatessa kaksi viikkoa myöhemmin.

10. Jyrki Jokinen

34 maalia / 285 ottelua (0,119)
9.3.1997 JyP HT-SaiPa 7−0

Runkosarjan päätösottelulla ei ollut enää merkitystä. JyP HT valmistautui puolivälieriin Ilvestä vastaan ja SaiPa kesälomaan. Joukkueiden tasoero näkyi kuitenkin kaukalossa, ja Jyrki Jokinen teki toisessa erässä kaksi maalia vieden kotijoukkueen jo viiden maalin karkumatkalle. Kolmas maali syntyi päätöserän jälkimmäisellä puoliskolla, ja sen jälkeen Jokinen syötti vielä Thomas Sjögrenin tekemän 7−0-maalin. Jokinen pelasi vielä JyP HT:n neljä pudotuspeliottelua tehden kolme maalia, mutta sen jälkeen häntä ei liigajäillä nähty, vaan ura jatkui neljän kauden ajan suomalaisissa alasarjoissa sekä Itävallassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle