CHL:n alkusarja päätökseen – hallitseva mestari Tappara on pakkovoiton edessä leijonatähtien joukkuetta vastaan

CHL / Artikkeli
Tappara on kovan paikan edessä CHL:n viimeisellä kierroksella.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
CHL:n alkusarja saadaan päätökseen tällä viikolla. Tiistaina suomalaisjoukkueista pääsevät irti jatkopaikkansa jo varmistanut Lukko sekä Tappara ja Pelicans, jotka vielä hamuavat pääsyä pudotuspeleihin. Ilves on tulessa keskiviikkona.

Tiistaina ja keskiviikkona pelataan Champions Hockey Leaguen viimeiset runkosarjan ottelut. Suomalaisjoukkueista askissa ovat tiistaina Lukko, Tappara ja Pelicans, joista kaksi jälkimmäistä taistelevat vielä pudotuspelipaikasta. Ilveksen osalta viimeinen ottelu on edessä keskiviikkona.

CHL:n runkosarjassa on tänä syksynä mukana yhteensä 24 joukkuetta. Lohkojaosta luovuttiin ja runkosarjassa jokaiselle joukkueelle arvottiin kuusi eri vastustajaa. Pudotuspeleihin pääsee 16 joukkuetta. Yhteensä 11 joukkuetta on jo varmistanut pudotuspelipaikkansa. Suomalaisjoukkueista tähän porukkaan kuuluvat Lukko ja Ilves.

Pelicans on tällä hetkellä sijalla 12, mutta takaa voi vielä tulla joukkueita ohitse. Tappara on ensimmäisen putoajan paikalla, ja joukkueen illan vastustaja on kiinni viimeisessä pudotuspelipaikassa. Tappara–EHC Biel-Bienne -ottelun voittaja etenee siis pudotuspeleihin ja häviäjä jää ulkopuolelle.

Jos joukkueet päätyvät runkosarjassa tasapisteisiin, kolmen pisteen voitot määrittävät sen, mikä joukkue sijoittuu korkeimmalle. Lisäksi katsotaan joukkueiden kokonaisvoittojen määrää sekä maalierotusta.

Pudotuspeliparit määräytyvät puhtaasti runkosarjasijoituksen mukaan. Ensimmäiseksi sijoittunut saa vastaansa viimeiselle pudotuspelipaikalle sijoittuneen, toiseksi sijoittunut kohtaa sijalle 15 yltäneen joukkueen ja näin edetään koko sarjataulukon osalta.

Lukko kohtaa niin ikään jatkopaikkansa varmistaneen Genève-Servetten

Lukko kohtaa Raumalla päätöskamppailussa suomalaisväritteisen Genève-Servetten, jossa luutivat muun muassa Sami Vatanen, Henrik Haapala, Valtteri Filppula, Sakari Manninen ja Teemu Hartikainen. Epävarmaa on, pelaavatko kaikki nimimiehet ottelussa, sillä sekä Lukko että Genève-Servette ovat jo varmistaneet jatkopaikkansa. 

– Molemmilla joukkueilla on selvä tilanne ja samalla molemmat pelaavat kansallista sarjaa tiiviissä tahdissa. Kummallakaan ei ole CHL:n osalta juuri panosta ja pelissä saatetaan nähdä hieman kokeiluja sekä taktisesti että kokoonpanon suhteen, Lukon päävalmentaja Tomi Lämsä ennakoi.

Lukon joukkueessa on pieniä loukkaantumismurheita ja flunssa-aaltoa, mutta Lämsän mukaan joukkue lähtee täysillä pelaamaan voitosta. Sivussa ovat varmuudella loukkaantuneet Samuli Piipponen sekä Harri Kainulainen. Viime viikon TPS-matsista sivussa olivat myös Josh Brook sekä Julius Mattila.

Ottelu on mielenkiintoinen myös siitä syystä, että Genève-Servettessä pelaa paljon Lämsän entisiä valmennettavia.

– Genève on viime kevään Sveitsin mestari ja kun katsoo joukkueen nimilistaa, niin siellä on itsellenikin paljon tuttuja pelaajia, joita olen valmentanut. Joukkueessa on paljon suomalaisia kokeneita huippuammattilaisia ja koko joukkue on Euroopan mittapuulla huipputasoa.

Lukon ja Genève-Servetten välinen ottelu alkaa Kivikylän Areenalla kello 18.30.

Hallitseva CHL-mestari on tiukan paikan edessä Sveitsissä

Viime kauden CHL-voittajalla on edessään kohtalonottelu Sveitsissä, kun se kohtaa  EHC Biel-Biennen. Ottelun lähtökohdat ovat selvät, sillä voittaja etenee pudotuspeleihin ja häviäjän kohtalona on jäädä ulos tosipeleistä.

– Innolla odotamme huippukohtaamista. Kaikki tietävät, että tämä on isojen panosten peli, Tapparan valmentaja Juha Juujärvi ennakoi.

Tappara saa näin ollen keskelle kautta tietynlaisen pudotuspelin, kun otteluun lähdetään tulos tai ulos -mentaliteetilla. Tamperelaisnippu lähtee otteluun kuitenkin hyvistä lähtökohdista, sillä peli on asettunut uomiinsa Liigassa.

Genève-Servetten tapaan Biel-Bienne on todellinen suomalaisjoukkue, sillä joukkuetta luotsaa Petri Matikainen ja pelaajista mukana ovat Harri Säteri, Ville Pokka, Aleksi Heponiemi, Toni Rajala ja Jere Sallinen. Viime kaudella joukkue pelasi NL:n finaaleissa Genève-Servetteä vastaan sijoittuen toiseksi.

– Vastustaja on mielenkiintoinen ja ehdottomasti oman sarjansa huippujoukkue. Siellä on paljon meritoituneita pelaajia ja tosi kovia eturivin pelaajia. Valmentajana on Euroopassa menestystä niittänyt Matikainen, joka on tuonut hieman omaa suomalaisvivahdetta joukkueen pelaamiseen, Juujärvi arvioi.

Ottelu Biel-Biennen ja Tapparan välillä käynnistyy Suomen aikaan kello 20.45.

Pelicansin pitkä vieraskiertue tulee päätökseensä Salzburgissa, pistekin riittää jatkopaikkaan

Pelicansin pitkä vieraskiertue huipentuu RB Salzburgin vieraana. Joukkueen tilanne on hyvä, sillä yksikin piste riittäisi varmistamaan paikan pudotuspeleissä. Salzburgilla ei sen sijaan enää ole mahdollisuuksia nousta 16 parhaan joukkoon.

– Olemme pelanneet itsellemme hyvät asetelmat ja ratkaisut ovat omissa käsissämme, Pelicans-luotsi Tommi Niemelä alustaa lähtöasetelmia.

Pelicansin pitkä vieraskiertue alkoi jo viime viikolla, kun joukkue kohtasi CHL:ssä Bolzano Foxesin, minkä jälkeen joukkue käväisi Oulussa pelaamassa Kärppiä vastaan. Sieltä matka jatkui kohti Salzburgia. Joukkueessa on ollut pieniä terveysmurheita, mutta väsymys ei Niemelän mukaan paina.

– Ei missään tapauksessa. Pientä vatsapöpöä on liikkeellä, mutta sellaista tulee, kun olemme koko ajan tiiviisti yhdessä.

Vaikka Salzburgin mahdollisuudet ovat jo kuihtuneet käsiin, ei joukkuetta silti saa aliarvioida. Aiemmin joukkue oli yltänyt jokaisella kerralla CHL:n pudotuspeleihin. 

Ottelu Salzburgissa käynnistyy Suomen aikaan kello 21.20.

» Lähetä palautetta toimitukselle