Vieraille piste, kotiin kaksi

Illan liigaottelu eteni kaksi erää tutuissa asetelmissa: isäntä Jokerit asteli Kari Lehtosen johdolla rutiinilla kohti voittoa vierailija Saimaan Pallosta. Kolmas erä muutti kuitenkin kaiken, ja lopullinen ratkaisu haettiin vasta jatkoajalta.

Ottelun kaksi ensimmäistä erää mentiin maalien puolesta Jokerien johdossa. Kotijoukkue pääsi avaamaan maalitilinsä jo ottelun seitsemännellä minuutilla, kun Antti-Jussi Niemi pääsi lämäämään kiekon siniviivan edestä keskeltä ohi SaiPan maalia tänään vartioineen Tomas Duban.

Ensimmäisen erän loppu mentiin tasaista tahtia. Molemmat joukkueet pääsivät kokeilemaan ylivoimaakin, siinä kuitenkaan onnistumatta. Seuraava maali antoi odottaa itseään aina toisen erän puolivälin tienoille, kun ajassa 29.10 yksi Jokereiden päivän parhaista,Tomek Valtonen, päätti tuloksekkaasti 2-2-vastaan hyökkäyksen varsin mainiolla, yllättävällä vedolla. Tilanteessa SaiPan Aki Tuominen jätti Valtoselle hieman liikaa tilaa keskelle, eikä pelannut jokerihyökkääjän mailaa pois. Syötön maaliin antoi Frank Banham, jolle taasen kiekon oli avannut Mika Strömberg.

Teemu Laine, vihdoinkin

Vain kaksi ja puoli minuuttia edellisestä Jokerit iski jälleen. Maalin makuun pääsi vihdoin ja viimein Teemu Laine, joka on tuskaillut tehottomuuttaan kohta vuoden päivät. Ja millä tavalla Laine pääsikään maalin makuun: Sean Bergenheim lähetti Laineen läpiajoon syötöllä, jonka Laine erinomaisesti poimi ilmasta alas. Tällä kertaa Laine sai hyvästä maalipaikastaan kiekon myös verkon perille asti alakulmaan, ja ottelu näytti selvältä pässinlihalta Jokereille: 3-0 ottelun puolivälissä.

Tommi Turunen yrittämässä Duban yllättämistä

© Tommy Peltonen
alt="Tommi Turunen yrittämässä Duban yllättämistä">

Lappeenrannan SaiPa ei kuitenkaan ollut missään vaiheessa Jokereita jäljessä. Sen onnistui tuottaa tekopaikkoja yhtä hyvällä tahdilla kuin Jokeritkin, mutta SaiPa törmäsi tuttuun muuriin. Jokerivahti Kari Lehtonen oli ensimmäiset kaksi erää jälleen kylmän viileällä pelipäällä torjuen kiekon kuin kiekon. Muunmuassa Mika Kauppisen puhdas läpiajo päättyi Lehtosen tuikkaukseen 37 peliminuutin kohdalla.

Pienimuotoista aristelua oli myös SaiPan otteissa. Aivan loppuun asti ei pelattu, vaikka mahdollisuuksia olikin.

- Kaksi ekaa erää
oli meiltä huonoja. Tultiin vähän hattu kourassa isoon kylään.
Maalipaikatkin tehtiin vähän kuin lapaset kädessä, eli siinä ei ollut sitä
tappamisen meininkiä, kommentoi SaiPan peräsimessä ensimmäistä kauttaan päävalmentajana liigajoukkuetta luotsaava Petri Skriko.

Toisessa erässä SaiPa oli jo varsin hyvin mukana, vaikka Jokerit kuittasivatkin maalit.

- Toinen erä oli paljon ekaa erää parempi, vaikka
hävittiinkin se 2-0. Siinä oli vain sellanen musta hetki, jatkoi Skriko.

Kolmas erä kääntää asetelmat

Viimeisellä kolmanneksella Sputnikit heräsivät taistelemaan pisteistä. Kahden erän pienen nöyristelyn päätteeksi vierailijat heittivät isomman vaihteen silmään, ja Jokerit joutui alakynteen. Liekö seuraavalla ollut vaikutusta otteluun, mutta ajassa 43.31 SaiPan Teemu Riihijärvi, sekä jokeripakki Markus Kankaanperä vaihtoivat lajin paljain käsin nyrkkeilyyn. Hyvätasoinen iskujenvaihto päättyi molempien ottelurangaistukseen. Tämän jälkeen Jokereilla alkoi olla jo hieman pulaa puolustajista myös Mika Strömbergin jätettyä leikin kesken toisella erätauolla.

- Vanhoja loukkaantumisia on ollut, ja sarja alkoi liian aikaisin Ströban
kohdalla. Ei haluttu ottaa riskejä, kommentoi Jokereiden päävalmentaja Raimo Summanen Strömbergin poissaoloa kolmannesta erästä.

SaiPa-vahti Tomas Duba torjuntahommissa

alt="SaiPa-vahti Tomas Duba torjuntahommissa">

Tappelun jälkeen alkoi SaiPan nousu. Ensin toipilaskirjoista illan otteluun palannut Vladimir Machulda lirutti kiekon Lehtosen haarojen välistä vain vaivoin maaliviivan yli. Jokerifanit kiittivät urhelijamaisesti viime vuoden sankariaan antamalla Machuldalle raikuvat aplodit maalin jälkeen.

Vain alle puoli minuuttia myöhemmin, ajassa 47.02, SaiPa iski jälleen. Tällä kertaa Lehtonen yllätettiin hieman helpommin, nollakulmasta, joskin maskin takaa. Maalaajana hääri pirteästi illan ottelussa pelannut nuori liigatulokas Kalle Kerman, joka näin onnistui jo toisessa ottelussa peräkkäin maalinteossa. Syöttöpiste maaliin merkittiin Aki Uusikartanolle.

Puoli minuuttia, ja selväksi kauraksi luultu ottelu olikin muodostunut äärimmäisen jännittäväksi. SaiPa sai kahden maalin jälkeen todellisen draivin päälle, kuten selkeästä tappioasemasta nousevat joukkueet usein saavat, esimerkkinä mainittakoon IFK:n huikea taistelu 0-6 tappioasemasta viime lauantaina. SaiPan toisen kavennuksen jälkeen Raimo Summanen teki sen, mikä varmasti oli tarpeen Sputnikkien rynniessä päälle. Jokerikoutsi tilasi erotuomareilta aikalisän, johon syy oli selvä.

- Yritin vain pysäyttää sen momentumin.

Toisessa vaihtoaitiossa lyötiin vain lisää vettä myllyyn aikalisällä.

- Sanoin pelaajille ettei muuteta mitään. Hyökätään kuten ennekin. Ei olla
tyytyväisiä siihen mitä ollaan saavutettu vaan halutaan lisää. Ei missään
nimessä ruveta varmistelemaan. Päälle vaan, Skriko kertoi omista neuvoistaan.

Aikalisä ei auttanut, kun Jussi Pesonen otti Jokereiden kannalta varsin ilkeään paikkaan jäähyn poikittaisesta mailasta ajassa vain hetki SaiPan kavennusmaalien jälkeen. SaiPan draivi kantoi, ja kova liike pisti kotijoukkueen alivoimanelikon pasmat sekoamaan. Jatkoajan erityisseurannan alla oleva puolustaja Harri Tikkanen pääsi tälläämään vapaasti keskeltä kiekon kolmannen kerran ohi Kari Lehtosen. Esityön maaliin tekivät Pekka Tirkkonen, ja kukas muukaan kuin Vladimir Machulda.

- Lähdettiin tekemään sitä omaa hommaamme ja uskottiin siihen. Pelaajat
tietävät että peli kestää 60 minuuttia, ynnäsi valmentaja Skriko omiensa huikeaa nousua.

Vastapuolella Raimo Summanen sälytti kunnian vieraille Jokereiden otteen häipymisestä kolmen maalin johtoasemassa.

- Yhden maalin saatuaan vastustaja sai uskoa, se on niin jännä juttu että
sen alkaa aistimaan että voi tulla ikävät oltavat. Yksi pieni virhe voi
tehdä isoja muutoksia, ja tänään kävi juuri niin. Meiltä lähti peliote kun
he saivat maalin, ja sitten SaiPa sai sen uskon ja alkoi lentämään.

Ratkaisu jatkoajalla

SaiPan rynnistys hieman laantui tasoituksen jälkeen, ja ottelun viimeinen kymmenminuuttinen mentiin maalitta, vaikka Jokerit otti vielä yhden jäähyn pian vierailijan tasoituksen jälkeen. SaiPa näytti jopa hieman varmistelevan yhtä pistettä, mutta lappeenrantalaisten valmennusjohto kielsi väitteen selvästi.

- Kyllä me muutama paikka siinä luotiin, mutta ehkä siinä tuli jo
väsymys. Kyllä se on sitä että jos alat peruuttelemaan, käy
huonosti.

Ottelun ratkaisu syntyi vain 13 sekuntia ennen jatkoajan päätöstä. Maali syntyi jälleen kaikkien kuuden edellisen tapaan komealla tavalla, kun Antti-Jussi Niemi syötti sinisellä poikittain Ari Vallinille, joka nousi hieman ja siirsi kiekon edelleen namupassilla suoraan jokerikippari Ville Peltosen lapaan, joka ohjasi kiekon tyhjänä odottavaan maaliin Saipan puolustajan estelyistä huolimatta. Jokerit sai näin hieman lohtua sunnuntain tappioon, jossa se menetti tasapelipisteen vain 14 sekuntia ennen päätöstä.

Jylyn vaimettua

Ottelusta pikaisena johtopäätöksenä voi vetää sen, että SaiPalla on tänä vuonna varsin taisteleva ja ilmeikäs joukkue. Moni vierailija olisi jo kaiken toivonsa heittänyt kahden erän jälkeen, mutta liigan ehkä paras pelaaja, Vladimir Machulda, johti pirteän joukkonsa pisteille. Kuten päävalmentaja Skrikokin viittasi ottelun jälkeen, viime vuoden A-nuorten mestaruuden voittaneen joukkueen nuoret pojat jatkavat siitä mihin he viime vuonna jäivät. Omien poikien mainio panos Kalle Kermanin tapaan näyttää valoa tunnelin päässä SaiPan parin vuoden pienoisen taaperruksen jälkeen.

SaiPa tykkää toki isompiensa kiusaamisesta, mutta ei yksi piste mahaa kokonaan täyttänyt.

- Hyvä mieli jäi pisteestä, vaikka ei missään nimessä olla tyytyväisiä. Upeasti noustiin
rinnalle, mutta olisi alusta asti pitänyt olla se tappamisen fiilis, ynnäsi Skriko jälkitunnelmat ottelusta.

- Vähän jäi vai harmittamaan
jatkoajalla se että oli hyvä fiilis ja oltiin saatu Jokerit
puolustuskannalle niin ei pystytty luomaan maalintekopaikkoja. Ei se virhe
ja maali niin harmittanut, lausui Skriko lisäksi.

Jokereilla sen sijaan on paljon mietittävää ja murehdittavaa. Kokonaisuus, paketti, on varsin hakusessa. Joukkue pelaa tällä hetkellä vielä yksilöiden kautta, ja koko joukkueen toiminta ei ole vielä noussut kovinkaan mairittelevalle tasolle.
Alla Raimo Summasen mietteitä joukkuensa tilasta tällä hetkellä.