Ennakkosilmäys illan ainoaan

LIIGA / Ennakko
Vahvasti kauden aloittanut Saimaan Pallo haastaa eilen hävinneen Helsingin Jokerit illan ainoassa liigaottelussa. Suuri kysymys ennakkoarvioissa on, pelaako Vladimir Machulda?

Jokerit kävi sunnuntai-iltapäivän televisioidussa ottelussa Hämeenlinnassa häviämässä paikallisille ritareille HPK:n tehtyä voittomaalin vain 14 sekuntia ennen ottelun päätöstä. Peli oli monen kokeneemman pelurin osalta varsin haluttoman näköistä, eikä ryhmän liike riittänyt alkuunkaan HPK:n vauhtimyllyä vastaan.

Narrilauman kokoonpanoon tulee pieniä muutoksia eilisestä. Tommi Santalan ottelurangaistuksen arvoisen iskun kasvoihinsa saaneen kakkossentteri Antti Aallon pelaaminen Saipaa vastaan on varsin epävarmaa.

Varsin mahdollista on myös, että ykkösmaalivahti Kari Lehtonen on lepovuorossa pelattuaan ensimmäisen liigaviikon kaikki pelit. Markus Helanen saisi näinollen mahdollisuuden liigadebyyttiinsä.

Aallon poissaolo muokkaisi ketjuja jälleen isolla kädellä uusiksi, ja toisi päävalmentaja Raimo Summaselle harmaita hiuksia, sillä Aallon poistuessa muonavahvuudesta olisi Jokereilla enää yksi keskushyökkääjä jäljellä, Petri Pakaslahti.

Case Machulda

Monia askarruttaa epätietoisuus siitä, pelaako Jokereiden viime kevään mestaruuden takuumies, Saipaan kauden päätteeksi palannut Vladimir Machulda tämäniltaisessa ottelussa. Jokerifanitkin varmasti mielellään näkisivät Machuldan jälleen Areenalla miehen valtavasta tulivoimasta huolimatta. Tshekkitähden uutisoitiin perjantaina joutuvan viikon sairaslomalle, mutta Saipan internet-sivujen mukaan on hyvinkin mahdollista, että Machulda palaa kaukaloon jo maanantaina. Mies ei varmasti palaisi, ellei ilta olisi hänenkin osaltaan erityinen.

Päivitys

SaiPan aamujäiden jälkeen saadun tiedon mukaan Machulda pelaa illan ottelussa ja ottaa oman paikkansa joukkueen ykköskentässä.

Jokerit terävöityy, Saipalla mahdollisuus

Oli idän Sputnikeilla Machuldaa tai ei, on hyvin aloittaneella lappeenrantalaisryhmittymällä vahva halu haastaa Jokerit sen kotikentällä. Ensimmäinen viikko meni Saipalta varsin mainiosti, ensin joukkue nipisti pisteen viime kauden finalistilta Tapparalta, ja kotiavauksessa kaatuikin sitten komeasti nimivahva Espoon Blues lukemin 4-2.

Jokereiden eilinen häviö veltohkon esityksen päätteeksi takaa kuitenkin sen, että mikäli ruutia jaloista narripakalla löytyy, tullaan siitä ottamaan kaikki irti tänään. Päävalmentaja Raimo Summanen ei varmuudella anna joidenkin konkarihyökkääjien velttoilla hetkeäkään enempää. Ja Jokereille häviäminen kahdesti peräjälkeen on asia, joka ei mestarijoukkueen arvolle kertakaikkiaan käy. Tämän luulisi sytyttävän pelaajat taistelemaan.

Kotijoukkueen pelin keskeneräisyys, loukkaantumislista, sekä kolmannen pelin neljän päivän sisään mahdollisesti jalkoihin tuoma väsymys avaavat Saipalle kuitenkin oivan mahdollisuuden yllättää kotijoukkue, jonka ns. paperilla pitäisi voittaa ottelu kevyesti. Jääkiekko on kuitenkin edelleen hienoa urheilua, ja voittaja selviää vasta 60 tai 65 minuutin tahkoamisen jälkeen.

Takavuosina nimenomaan Saipa oli yksi niistä joukkueista, jotka jatkuvasti piinasivat Areenan isäntiä. ”Eteläkarjalainen kusipääkiekko” nöyryytti kotijoukkuetta muunmuassa vuonna 1999, jolloin Saipalla oli läpi kauden jatkuva yliote Jokereista ja se voitti playoffien puolivälierät puhtaasti 3-0.

Saimaan Pallo voi hakea pisteet kotiin, mikäli se onnistuu tilkitsemään puolustuspäänsä, kykenee aggressiivisesti luistellen ja vauhtia ylläpitämällä hyydyttämään Jokerit ja iskemään suurella tarkkuudella paikoista maalit. Saipan maalin suulla pelaa joko kauden varsin mallikkaasti aloittanut Juha Kuokkanen, tai yksi viime kauden parhaista tulokkaista, nuori Tomas Duba.

Jokereiden on pakko terästäytyä jokaisella osa-alueella. Kiekollisen pelin huolellisuuden ja tarkkuuden tasoa on nostettava ja vauhtia on yksinkertaisesti löydyttävä luistimista enemmän. Konkarikaartin mahdollisesti hyytyessä vastuuta tulisi jakaa ennakkoluulottomammin myös nuorelle polvelle, varsinkin triolle Sean Bergenheim – Jussi Pesonen – Teemu Laine.

Maanantai-illan 1/56 –runkosarjapelit tuntuvat välillä varsin pakkopullalta pitkän kauden seassa, mutta vallitsevat olosuhteet ja erityisseikat tekevät tämäniltaisesta varmasti erittäin mielenkiintoisen tapahtuman kiekon suurkuluttajienkin näkökulmasta.

Joukkueiden kokoonpanot

Jokerit tänään:

1. kenttä

Ville Peltonen - Petri Pakaslahti - Tommi Turunen

Antti-Jussi Niemi - Arto Tukio

2. kenttä

Timo Vertala - Jussi Pesonen - Jukka Hentunen

Ari Vallin - Mika Strömberg

3. kenttä

Tomek Valtonen - Jukka Voutilainen - Frank Banham

Terran Sandwith - Olli Malmivaara

4. kenttä

Teemu Laine - Tommi Hannus - Sean Bergenheim

Markus Kankaanperä - Samuli Jalkanen

Maalissa

Kari Lehtonen

(Markus Helanen)

SaiPa tänään

1. Kenttä

Vladimir MachuldaPekka TirkkonenLubomir Vaic

Petri KokkoAki Tuominen


2. Kenttä

Kalle KermanAki UusikartanoAigars Cipruss

Frantisek BombicJuha Pursiainen

3. Kenttä

Teemu RiihijärviMika KauppinenMika Skyttä

Matti HanaAntti Hulkkonen


4. Kenttä

Teemu SomppiVille Koho

Harri Tikkanen - Antti Weckström

Maalissa

Tomas Duba

(Juha Kuokkanen)

» Lähetä palautetta toimitukselle