TPS:n virheet veivät uuteen tappioon

JYP oli tyly vieras Turussa ja käytti TPS:n yksilövirheet tehokkaasti hyödykseen matkalla 4-1-voittoon (1-1, 2-0, 1-0) . TPS:n epävarma maalivahtipeli ja helpot virheet helpottivat JYPin työtä ja saattelivat Jyväskylästä saapuneen 300-päisen fanijoukon risteilylle hyvissä tunnelmissa.

- Odotimme ja kohtasimme taistelevan TPS:n, ja jos tilanne olisi vastustajalla joku muu kuin nyt on, niin varmaan tuloskin olisi voinut olla jokin muu, summasi JYP-päävalmentaja Risto Dufva.

Dufvan sanat kuvaavatkin kamppailua erinomaisesti, sillä TPS:n hyvistä paikoista ja positiivisesta yleisilmeestä huolimatta turkulaiset jäivät jälleen pisteittä.

JYP ratkaisi ottelun toisessa erässä, jossa kaksi nopeaa maalia kallistivat vaa'an vierailijoiden puolelle. Eric Perrinin ja Turo Asplundin alle minuutin sisään tulleet osumat veivät JYPin 3-1-johtoon, eikä TPS kyennyt enää vastaamaan.

Kahden maalin tasainen avauserä

Jani Tuppurainen keräsi kaksi syöttöpistettä TPS:aa vastaan.
Aapo Mannelin - aapo.mannelin@jatkoaika.com

Jo tuttuun tapaan TPS aloitti hyvin ja sai hyvän painostuksen JYPin kenttäpäätyyn, kunnes mustavalkoisten jäähy päästi vastustajan mukaan. Tällä kertaa Tuomas Suominen lähti rangaistusaitioon kampitettuaan Sami Vatasen reilun kahden minuutin pelin jälkeen.

JYP-ylivoimaa ehti kulua minuutin ja kymmenen sekuntia, ennen kuin TPS jo kolmannentoista kerran katseli vierestä kun vastustaja siirtyi johtoon. Jani Tuppurainen antoi kiekon siniviivaa pitkin vasemmalle Jyrki Välivaaralle ja 34-vuotias JYP-kasvatti ampui kauden avausmaalinsa ilman pienintäkään maskia.

TPS onnistui kuitenkin tasoittamaan pelin kuudennella peliminuutilla. Antti Erkinjuntin rakentama nopea rintamahyökkäys päättyi saman miehen tekemään maaliin. Tomas Plihalin poikkisyöttö tavoitti maalin vasemmalle puolelle liukuneen Erkinjuntin, joka pääsi hieman onnekkaastikin ohittamaan Joni Myllykosken.

- Ensimmäinen maali on tietenkin tärkeä tällaisessa pelissä, mutta sitten vastustaja pääsi sen kuittaamaan ja sitten on aina arvoitus miten oma joukkue siihen reagoi. Onneksi reagoi kuitenkin oikein ja otti opiksi, Dufva tiivisti avauserän.

TPS:n virheet koituvat kohtaloksi

TPS pääsi toiseen erään ylivoimalla, kun Antti Pihlströmin rangaistus jatkui vajaan minuutin ajan. Tehoton ylivoima ei kuitenkaan tuottanut tulosta, ja pari minuuttia myöhemmin JYP käytti omansa tehokkaasti.

Alle kahdessa minuutissa turkulaiset löivät kiekon katsomoon kahdesti, ja jälkimmäistä seuranneen ylivoiman aikana JYP meni uudelleen johtoon päättäen TPS:n hyvän alivoiman pahimmalla mahdollisella tavalla.

Vili Sopanen syötti maalin taakse Eric Perrinille ja tuore vahvistus nousi Atte Engrenin eteen ennen kuin nosti pelivälineen rystyltä maalin kattoon.

TPS on useaan otteeseen alkukauden aikana päästänyt yhden maalin jälkeen heti perään toisenkin, eikä trendi muuttunut tälläkään kertaa. JYP meni kahden maalin karkumatkalle 51 sekuntia edellisen osuman jälkeen, kun Turo Asplundin sokkona maalia kohti heittämä rysty löysi tiensä kuuden pelaajan muurin ohi verkon perukoille tuoden Asplundille uran ensimmäisen liigamaalin.

Toinen erä oli pitkälti JYPin hallintaa, eikä TPS onnistunut murtamaan kahden salamamaalin luomaa lukkoa. Erän loppuosa olikin lattea ja JYP pääsi vahvassa johdossa viimeiselle etapille.

- Taktisesti ottelu ratkesi toisessa erässä Eric Perrinin yksilösuorituksen ja kolmosketjumme iloisen suorituksen myötä. Hienoa että he (kolmosketju) saivat siitä vielä maalinkin palkinnoksi, Dufva iloitsi.

-Esimmäinen maali mikä meille meni oli vähän helppo, päästiin siitä kuitenkin vielä peliin mukaan. Mutta siihen vielä toinen helppo maali niin sen jälkeen oli varsinkin tällaisessa tilanteessa sekä henkisesti että fyysisesti vaikea kuroa eroa kiinni, harmitteli TPS:n
Heikki Leime.

JYP tappoi TPS:n taistelutahdon

Ottelussa peräti kymmenen kertaa laukonut Mario Valery-Trabucco sai tuhannen taalan paikan heti kolmannen erän alkuun ylivoimalla mutta vaikka kanadalaishyökkääjä pääsi rauhassa ampumaan kohti tyhjää maalia, viuhui veto tolppien väärältä puolelta.

Ohjat olivat alkuminuuteilla turkulaisten käsissä, mutta erän ainoan maalin teki JYP. Surkeasti ajoitettu vaihto pakotti Aki-Petteri Bergin kiirehtimään vaihtopenkiltä kesken JYP-hyökkäyksen omalle maalille puolustamaan yksin kahta pelaajaa vastaan, eikä Berg onnistunut vaikeassa tehtävässään. Vauhdikas hyökkäys päättyi Perrinin illan toiseen maaliin kun kanukki pääsi ohittamaan Engrenin tämän nenän edestä Tuppuraisen poikkisyötön jälkeen.

JYPin neljäs osuma ratkaisi ottelun lopullisesti eikä viimeisellä kymmenminuuttisella nähty kovinkaan kummoista jääkiekkoilua. Kolme pistettä lähtivätkin faniristeilyn kautta Jyväskylään.

- Hyvä voitto, jokainen piste vieraista on enemmän kuin sata jänistä, Dufva päätti analyysinsä.

Leime puolestaan toivoi omiltaan lisää laukauksia ja yksinkertaisempia ratkaisuja.

- JYP oli tänään hyvä, luistin liikkui selvästi paremmin kuin meillä, me ei vaan kerta kaikkiaan päästy siihen liikkeeseen kiinni ja tulos oli sen mukainen. Lisäksi meiltä puuttuu edelleen sellainen suoraviivaisuus, eli laukauksia ei vain tule. Meiltä puuttuu ahneus, nyt kun pitäisi heikommistakin paikoista sitä kiekkoa maalille toimittaa.

TPS jatkaa avausvoiton metsästystä

TPS on kolmentoista ottelun jälkeen yhä sarjataulukon pohjalla. Matkaa muihin, vähemmän otteluita pelanneisiin joukkueisiin on jo toistakymmentä pistettä. Heikki Leimen miehistö on jatkuvasti lähempänä ensimmäistä kolmen pisteen voittoaan mutta jäähyt, helpot virheet ja epätasainen maalivahtipeli vaikeuttavat viimeisen askeleen ottamista.

Turkulaisten uusin pakkihankinta Tomas Kudelka oli debyyttiottelussaan yksi kotijoukkueen parhaiten esiintyneistä. Tshekki toi TPS-puolustukseen varmuutta, kiekollista taitoa ja ennen kaikkea yksinkertaisuutta. TPS:n voitonmetsästys jatkuu tiistaina Espoossa Bluesia vastaan.

JYP nosti voittonsa myötä pistepottinsa 27:een, mikä oikeuttaa sarjataulukon ykköspaikkaan. Kahdessatoista ottelussa JYP on päästänyt vain kuusitoista maalia, mikä on maalivahti Myllykosken erinomaisen torjuntatyön lisäksi tiiviin puolustuksen ansiota. JYP tukahduttaa vastustajan hyökkäyspelin kentän jokaisella alueella eikä tehokas viisikkopuolustus salli kovinkaan montaa tilannetta omaan kenttäpäätyyn.

Joni Myllykoski on paikannut Pekka Tuokkolaa paremmin kuin kukaan osasi odottaa.
Tomi Hänninen - tomi.hanninen@jatkoaika.com

Myös päävalmentaja Dufva oli tyytyväinen JYPin hyvään maalivahtitilanteeseen, eikä lähtenyt nimeämään Myllykoskea selkeäksi ykkösveskariksi.

- (Pekka) Tuokkolalla on tällä hetkellä menossa syyskuun alku, sillä on eri kalenteri kuin meillä muilla. Peluutimme häntä liian aikaisin, koska emmehän me tienneet Myllykosken tasoa. Harjoituspelien jälkeen tiedettiin että taso on kova, mutta liiga on liiga ja harjoituspelit harjoituspelejä. Mun vuodet on kuitenkin menty kahdella maalivahdilla ja niin mennään tämäkin.

Viime kevään pronssimitalistien loistava puolustuspelaaminen näkyi myös TPS-ottelussa, sillä turkulaiset laukoivat 33 kertaa ja niistäkin vain neljätoista päätyi Myllykosken torjuttavaksi. JYPin seuraava haastaja on tiistain ottelukierroksella Jokerit.