Jokerit pieksi TPS:n

LIIGA / Raportti
TPS ja Jokerit kohtasivat tänään kolmannen kerran kuluvan kauden aikana. Ottelusta odotettiin tasaista vääntöä, mutta toisin kävi. Jokerit antoi Palloseuralle kiekkoilun oppitunnin, takoen taululle kolmen maalin johdon jo ennen avauserän puoliväliä. Vierailijat eivät antaneet jatkossakaan pätkääkään armoa aneemiselle Palloseuralle ja Turkuhallin kauden ennätysyleisö saikin poistua syksyiseen iltaan ihmettelemään tylyjä 0-5 –loppulukemia.

Jos Jokerit hävisi vajaa viikko sitten HIFK:lle pitkälti huonon valmistautumisen ansiosta niin tänään oli tyystin toinen ääni kellossa. Nyt Jokeri-pakka pysyi kasassa alusta alkaen.

Salama-alku

Ottelun ensimmäiset vaihdot mentiin lievästi TPS-merkkisinä, mutta Jokerit iski heti ensimmäisen paikan saatuaan. Markus Kankaanperä pelasi kiekon vauhtiin Timo Vertalalle, joka kiersi ohi Matias Metsärannan ja sijoitti kiekon alakulmaan ohi Tuomo Karjalaisen ajassa 3.14.

Seuraavaa osumaa ei tarvinnut kauaa odottaa, vaan heti seuraavassa vaihdossa kolisi uudestaan. Glen Metropolitin kenttä pyöritti näyttävästi TPS:n Aallon kentällistä ja pyörityksen päätteeksi Metropolit pelasi kiekon ottelun parhaalle pelaajalle, Marko Jantuselle. ”Jarnaa” ei haitannut selin maalia kohti oleminen ja kiekko löysi tiensä verkon perukoille. Kellossa aikaa pelattuna hitusen yli neljä minuuttia ja taululla luvut 0-2. Pelin jälkeen Jukka Koivu kertoi aikoneensa ottaa tilanteessa aikalisän, mutta pelaajat eivät olleet tätä ajoissa kuulleet.

Ratkaisun makua alettiin saamaan hieman ennen erän puoliväliä. Jantunen sai kiekon laidan tuntumassa ja polki väkisin maalille Jiri Vykoukalin editse. Jantunen siirsi kiekon keskelle ja iski illan toisen maalinsa Karjalaisen haarojen välistä sisään.

- Pelin alku oli meiltä hyvä. Terävästi lähdettiin hyökkäämään ja saatiin vähän onnellakin niitä maaleja ja on tietysti selvä, että Tepsin olo tuskastui siitä. Viimeksi kun oltiin Turussa niin meillä oli ehkä kauden huonoin peli liikkeen kannalta. Silloin jalka oli aika raskas ja tänään sitten taas oli kevyempi, totesi Jokeri-luotsi Hannu Jortikka ottelun jälkeen.

0-3 -tilanteessa viimeistään olisi odottanut Palloseuran valmennuksen tekevän jotain näkyvää kurssin muuttamiseksi. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, vaan peliä jatkettiin ilman aikalisää tai muutoksia pelaajistossa tai peluutuksessa. Erän lopussa TPS pääsi yrittämään maalintekoa ylivoimalla, mutta tuloksetta. Lähelle toki joukkue pääsi, sillä David Schneiderin laukaus osui tolppaan. Loput harvat tilanteet hoiti Häkkinen.

Lopulliset naulat TPS-arkkuun

Toisessa erässä, kuten oikeastaan koko ottelussa, TPS:n tuska oli helposti aistittavissa. Vaikka joukkue yritti näennäisesti päästä peliin mukaan, ei Jokerit antanut siihen juuri mahdollisuutta. TPS pystyi pitämään kohtuullisen paljon kiekkoa, mutta Palloseuran hyökkäykset päättyivät pääsääntöisesti täysin tuloksettomasti tai korkeintaan huonosta sektorista ammuttuun laukaukseen. Jokeri-maalilla Pasi Häkkinen pääsi tänään todella helpolla.

Jos TPS:n pelistä pitää etsiä jotain positiivista, oli sitä tänään joukkueen toisessa erässä esittämä fyysinen peli. Erän alkupuolella Antti Hulkkonen päätti tehdä muutakin kuin vain kerätä miinuksia, ja Hulkkonen pommittikin Jantusen näyttävällä taklauksella jään pintaan. Tästä innostuneena muutkin TPS-pelaajat innostuivat Elorannan, Tuokon ja Mikkolan johdolla taklaamaan vastustajia – pääosin puhtaasti.

Lopputuloksen kannalta oleellisimmassa eli maalinteossa TPS ei kuitenkaan onnistunut. Sitä vastoin Jokerit onnistui vielä kahdesti. Ensin erän puolivälissä Schneiderin sekoillessa Jokerit sai kiekon lahjana ja Petri Pakaslahden syöttö löysi maalin takatolpalta Timo Vertalan, joka ei erehtynyt. Tuloksena Vertalan illan toinen maali ja TPS:n selkärangan katkeaminen. Olli Malmivaaran lisättyä Jokeri-johdoksi jo 0-5, olivat ottelun jännityksen aiheet todella vähissä.

Kolmas erä pakkopullan ruumiillistuma

Kolmas erä oli juuri sitä mitä arvata saattoi – lopun odotusta. Maaleja ei ottelussa enää nähty eikä juuri mitään muutakaan. Omasta roolistaan hyvin suoriutunut TPS-puolustaja Simon Backman joutui erän alkupuolella jättämään kentän loukkaantuneena, mutta jatkossa mies viiletti jälleen kentällä. Osa yleisöstä poistui jo reilusti ennen pelin loppua ja voi sanoa, ettei heistä kukaan menettänyt yhtään mitään.

Summa summarum - Surkea TPS

Kotijoukkue TPS pelasi tänään kauden heikoimman pelinsä. Joukkue sai luotua surkean vähän maalintekotilanteita ja kun tähän yhdistettiin suorastaan karmean lepsu oman pään pelaaminen varsinkin ensimmäisessä erässä sekä Tuomo Karjalaisen heikko peli, oli pannukakku valmis.

Voi vain kuvitella kuinka pettyneitä ihmisiä pelin jälkeen hallilta poistui. Jukka Koivu harmittelikin joukkueensa surkeaa esitystä yleisön kannalta ja otti osan joukkueen huonoudesta omalle kontolleen:

- Ollaan aika monta iltaa pyritty omalta osaltamme hoitamaan Tepsin markkinointia pelillisellä puolella ja sitä kautta saamaan yleisöä kun siitä on aika paljon ollut puhetta. 8000 ihmistä saatiin lehtereille, hieno ilta olisi voitu järjestää. Tänään oli valmistautuminen nolla, taistelu nolla. Se on selvä asia, että nämä kaksi asiaa menevät valmentajan piikkiin.

TPS:n maalivahtipeli ei ollut tänään aivan kunnossa. Suurin syy takaiskuihin oli kuitenkin kenttäpelaajissa, jotka eivät Karjalaista juuri tukeneet, sekä Jokereiden hyvässä viimeistelyssä. Koivulta irtosi Karjalaisen suuntaan kritiikin sijasta lähinnä myötätuntoa:

- Karjalainen on pitänyt meitä viimeiset 15 peliä ja koko syksyn pystyssä. Jos joukkue nyt sitten näyttää näin Karjalaiselle miten he antavat näin tärkeässä illassa hänelle tukea niin… kyllä jonkunlainen ammattiylpeys pitää tuolla puserossa olla.

Ikään kuin nöyryyttävässä tappiossa ei olisi tarpeeksi kestämistä, tuli Palloseuralle myös jobinpostia uusien kolhujen muodossa Jussi Timosen loukkaannuttua.

- Murheet jatkuu. Timonen sai tänään olkapäävamman, joka kuvataan huomenna. Mikko Koivu menee kasvoleikkaukseen keskiviikkona. Tarkemmin en osaa leikkauksesta enkä toipumisajasta sanoa, mutta varmaan viikkoja, se on selvä asia. Vamma tuli harjoituksissa mailaniskusta. Peltosen suhteen ei ole mitään uutta, Kauppisen paluun kohdalla puhutaan monesta, monesta viikosta, totesi Koivu

Äärimmäisen kurinalainen Jokerit

Tänään nähdyn kaltaisella pelillä Jokerit on jatkossa vaikea joukkue voittaa. Aiemmat TPS:n ja Jokereiden tämän kauden kohtaamiset muistaen voi todeta, että Jokerit on varsinkin johtoon päästessään todella vaarallinen. Kiekon alapuolella riittää aina omia maalivahdin apuna ja vastustaja saa tehdä kunnon päivätyön päästäkseen maalin eteen. Puolustajista erityismaininnan ansaitsi tänään Arto Tukio. Ottelun alkuasetelmista Jortikka kertoi seuraavaa:

- Eilisessä ottelussa meillä oli jollain lailla käynnistymisvaikeuksia. Me ei oikein päästy peliin sisään ollenkaan ja sillä tavalla tietysti arvelutti kun tultiin tänne. Kahteen viikkoon ollut yksi peli ja kuitenkin pelaajat oli hirveän väsyneitä. Monta kertaa siinä käy sillä lailla, että kun harjoitellaan paljon niin että patterit ikään kuin täyttyy vähän yli. Todennäköisesti eilen lähti vähän ylimääräistä irti.

Syystäkin Jortikka oli tyytyväinen lopputulokseen, vaikka pitikin jalat maassa hienosta esityksestä huolimatta:

- Tämä oli meille tärkeä voitto, taisi olla kauden toinen normaalilla peliajalla vieraissa. Ei tässä kuitenkaan paljoa kannata paukutella henkseleitään. Tässä tarvii oma peli saada kulkemaan ja toisaalta kun tuota sarjataulukkoa katsoo niin kyllähän meillä oli se tilanne että niitä pisteitä tarvittiin. Kyllä nämä erot joukkueiden välillä ovat pienet. Sen takia aina kun saa pisteet niin pitää olla tyytyväinen ja nöyrä.

Jortikka otti myös kantaa Jokereiden ulkomaanapuihin:

- Mua hiukan tämä keskustelu hämää näistä ulkomaalaisista sikäli koko meidän suomalaisessa kiekkoilussa. Kun näitä vahvistuksia huudetaan ja sitten otetaan niitä Kanadasta ja ne on viimeksi huhtikuussa harjoitelleet ja pelanneet, niin sitten heidän pitäisi olla viikossa täällä liigan kärkipelaajia. Ei se ihan niin helppoa tämä homma ole. Warrinerkin on vielä ihan keskenkuntoinen ja hänellä meni vielä viikko tauon aikana haaskuun kun hän sai kiekon jalkaan ja suoni repesi. Palataan tammikuussa asiaan ja katsotaan sitten minkä tasoisia äijiä nämä on.

» Lähetä palautetta toimitukselle