Tappara otti toisen kiinnityksen mestaruuteen

LIIGA / Raportti
Hakametsässä pelatussa toisessa finaaliottelussa kotijoukkue Tappara esiintyi vakuuttavasti ja korjasi selvän 3-0-voiton. Vierailija Kärpät pystyi haastamaan kotijoukkueen ainoastaan toisessa erässä, mutta ei onnistunut käyttämään omia tilaisuuksiaan. Niinpä Tappara iski toisen erän loppuun ottelun avausmaalin ja meni menojaan mahtavan yleisön tuella kolmannessa erässä.

Ottelun alusta saakka näkyi, että kotijoukkue halusi voittoa enemmän kuin oululaisvierailija. Tappara liikkui torstain otteluun nähden huomattavasti paremmin ja tukki Kärpiltä keskialueen. Kärpät ei saanut omaa peliään kulkemaan edes ylivoimalla, vaan Tappara dominoi peliä molempien ensimmäisen erän alivoimiensa aikana.

Omalla ylivoimalla Tappara puolestaan pelasi näyttävästi, vaikka hyviä maalipaikkoja ei joukkue saanutkaan juuri luotua. Kirvesrintojen ylivoimapeli sortui ensimmäisessä erässä perisyntiinsä, eli kiekkoa siirreltiin liikaa eikä hyviäkään vetopaikkoja käytetty. Loppujen lopuksi ratkaisuyritykseksi jäi heikot sutaisut maalille.

Kärpät mukaan toisessa erässä

Toisen erän Kärpät aloitti pirteästi. Tapparalla oli suuria vaikeuksia avata omaa peliään, ja kirvesrintojen puolustajat joutuivat roiskimaan useasti pitkiä kiekkoja. Toisaalta Kärpät ei pystynyt realisoimaan painostustaan maalipaikoiksi.

Toisen erän edetessä alkoi molemmille joukkueille syntyä enemmän maalipaikkoja. Tapparan hyökkääjät pelasivat muutamaan otteeseen liian syvälle ja oululaiset iskivät hyvin vastaan. Paras paikka siunaantui Brett Lieversille, jonka terävä laukaus avopaikasta meni kuitenkin yli maalin.

Ottelun toisen maalin tekijä Jussi Tarvainen ei ollutkaan tyytyväinen keskimmäisen erän peliin, vaikka muuten Tappara esiintyi kentällä mallikkaasti.

- Paketti oli ihan hyvin kasassa, mutta tokassa erässä tuli muutama tyhmä virhe. Iso kiitos kuuluu maalivahdille, sillä hyvin olisimme voineet olla maalin pari tappiolla siinä. Muutamaan kertaan kaikki kolme hyökkääjää pelasi liian syvälle ja kaveri pääsi vastahyökkäykseen. Ne pitää jättää pois huomenna Oulussa, jos meinaamme pärjätä.

Tappara puolestaan käytti maalipaikoistaan yhden. Esa Pirnes ja Tuukka Mäntylä pelasivat hyvällä kulmapelillään tilaa, ja lopulta Mäntylä syötti Tom Bissettille, jonka luja laukaus upposi yläristikkoon. Päätuomari Jari Levonen tarkisti vielä videolta kävikö kiekko maalissa ja osoitti aloituksen keskelle maalin merkiksi.

Kärppien päävalmentaja oli pettynyt, koska paikoista huolimatta Tappara sai avausmaalin.

- Olimme toisen erän loppupuolelle saakka hyvin pelissä. Meillä oli muutamia paikkoja. Sitten Tappara teki yhden maalin, mikä tuli henkisesti vaikeaan aikaan.

Kolmas erä kirvesrintojen näytöstä

Viimeisessä erässä kotijoukkue Tappara otti pelin lopullisesti haltuun. Kärpät ei saanut enää kunnon kiriä aikaiseksi, vaan oululaisten peli meni keskialueen näpertelyksi. Tapparan päävalmentaja ei nähnyt oman joukkueen pelissä suurtakaan eroa verrattuna torstain kolmanteen erään, vaikka tällä kertaa Tappara selvisi johtonsa puolustamisesta huomattavasti paremmin.

- Kyllä me Oulussakin ihan hyvin pelasimme kolmannessa erässä. Vastustaja ei vaan tullut niin terävästi viimeisessä erässä kuin Oulussa. Se vaikuttaa aina omaan peliin. Meidän ketjujen peli toimi alusta asti viimeiseen sekuntiin saakka ja pyrimme pelaamaan erittäin lyhyttä vaihtoa. Siksi pelin virtaus oli hyvä ja pystyimme pelaamaan punainen itselle helposti ja saimme jokusen tilanteenkin. Kaverin tilanteet jäivät keskialueelle.

Ennen päätöserän puoliväliä Tappara siirtyi ylivoimalla jo kahden maalin johtoon. Tällä kertaa asialla oli seitsemännen pudotuspelimaalinsa viimeistelyt Jussi Tarvainen, joka ohjasi Grönvallin siniviiva vedon ohi Niklas Bäckströmin.

- Hyvä aloitusvoitto Barkovilta, hieno pakki-pakki-syöttö ja itse yritin mennä vaan maskiin laitta itseni eteen. Kiekko sattui osumaan mailanvarteen ja muutti suuntaa, kommentoi maalintekijä osumaansa.

Toinen maali herätti lopullisesti Hakametsän yleisönkin. Kannustus oli kovaa ja aaltokin kiersi ympäri hallia. Yleisön kannustus antoi yhä enemmän virtaa kotijoukkueen pelaajille.

- Sen neljän vuoden aikana, mitä täällä olen valmentanut, niin tänään oli ehdottomasti paras tunnelma ja se kyllä auttoi joukkuetta kolmannessa erässä. Penkillä ei kukaan ollut edes väsynyt vaan halu oli kova päästä jäälle. Ja mikäs sen hienompaa kuin pelata tällaisessa ottelussa ja nimenomaan tässä joukkueessa, kuvasi Rautakorpi Tapparan vaihtopenkin tunnelmia.

Kari Heikkiläkin tunnusti kolmannen erän pelissä ja näki ottelun ratkaisun olevan henkisellä puolella.

- Viimeinen 10 minuuttia pelailtiin vain pois. Kotijoukkueella oli prosentin parempi henkinen yliote ja se näkyi kaksinkamppailuissa. Huomenna ollaan selkä seinää vasten ja se on meille tuttu tilanne.

Tappara todellakin dominoi ottelua. Viimeisen niitin oululaisten arkkuun iski jälleen ”oma” mies. Jaakko Uhlbäck taisteli kiekon Kärppien puolustajien keskeltä Esa Pirnekselle, joka kruunasi iltansa harhauttamalla Bäckströmin komeasti.

Ratkaisu jälleen henkisellä puolella

Kolmannessa erässä Tappara tuntui olevan jatkuvasti potkun vastustajaa edellä, ja Kärppien peli tuntui menevän väkisin yrittämiseksi. Oululaisjoukkueen väsymys taisi kuitenkin olla pitkälti henkistä. Tällä kertaa Hakametsä oli vain liian kova paikka nuorelle joukkueelle.

- Kokoajan olemme pelanneet neljällä kentällä ja pelaajat pelaavat tasaisesti. Jokaisella pelaajalla on omat tehtävät, osa pelaa alivoimaa ja osa pelkästään ylivoimaa eikä ollenkaan alivoimaa. Mutta kyllähän Kärpillä on sellaisia jätkiä, että jos he saa onnistumia, niin he jaksaa pelata vaikka koko yön. Juuri tshekit ja Potaichuk pitää pitää tosi tiukasti nuhteessa, sillä jos heillä alkaa putki käymään, niin ongelmia tulee, kommentoi Tarvainen oululaisten mahdollista väsymistä.

Petr Tenkrat tekee paluun kaukaloon sunnuntaina, mutta tänään loukkaantuneen Kimmo Lotvosen pelaaminen on vielä epävarmaa. Oulussa saattaakin olla vastassa huomattavasti kovempi kärppäryhmä. Tapparan kokenut maalitykki Tom Bissett tietää, että mikään ei ole vielä varmaa.

- Emme voi nuolaista ennen kuin tipahtaa. Meidän pitää vaan mennä Ouluun ja pelata niin hyvin kuin pystymme. Meidän pitää olla aggressiivisia emmekä saa pelata passiivisesti. Uskon, että jos jatkamme pelaamista samalla tavalla on meillä hyvät mahdollisuudet voittoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle