SaiPa ei kompastunut jumboon

Kuopion KalPan synkkä taival tämän kauden SM-liigassa sai jatkoa, kun se joutui lähtemään Lappeenrannasta kotimatkalleen tyly 8-0-tappio mukanaan. Lukemat kertovat kaiken tarpeellisen. KalPa oli tällä erää niin selvä vastaantulija, että paremmalla viimeistelyllä SaiPa olisi tehnyt pitkälle toistakymmentä maalia. SaiPan muhkea voitto, sekä JYPin tappio Oulussa tiesivät myös sitä, että Sputnikit nousivat sarjassa kuudenneksi.

SaiPan upea vierasvoitto Hämeenlinnasta uumoili kuluvan kauden tapaan huteraa palaamista seuraavaan otteluun. Asenne oli kuitenkin nyt kunnossa, ja SaiPa aloitti liigan hännänhuippuna majailevaa KalPaa vastaan ottelunsa erittäin hyvin.

Ottelu oli käytännössä ratkennut jo ajassa 4.05, kun taululle vaihtuivat lukemiksi 3-0.

Kotijoukkueen unelma-alku

Ottelua oli takana vain 53 sekuntia, kun ex-saipalainen Eetu Qvist joutui jäähylle koukkaamisesta. Ylivoimansa SaiPa käytti hyödykseen, kun Petri Kokko lähetti kiekon jäätä pitkin maalille. Kiekkoa ensin ohjaamaan päässeen Olli Malmivaaran laukauksen KalPan maalissa aloittanut Kimmo Kapanen vielä torjui, mutta ei enää Kimmo Koskenkorvan laukausta.

Seuraavan kerran kiekko oli maalissa ajassa 3.36. KalPan siniviivalla pomppinut kiekko päätyi Peter Nylanderin lapaan. Nylander päätti nousunsa laukaukseen, jonka Kapanen torjui ylös. Kiekon tullessa alas, se pomppi kotiyleisön huudon siivittämänä maaliin ja tilanne oli jo 2-0.

Toisen maalin jälkeen Mika Pieniniemi otti joukkueelleen aikalisän. Aikalisästä ei tuntunut olevan mitään hyötyä, koska vain 17 sekunnin kuluttua kuopiolaishyökkääjä Timo Kuuluvainen sai koukkaamisesta kaksiminuuttisen. SaiPan hurmiomainen alku sai jatkoa hetkeä myöhemmin, kun kiekko pelattiin Petri Kokon ja Joonas Vihkon toimesta jo kertaalleen osuneen Koskenkorvan lapaan. Kimmo tähtäsi ja laukoi komean 3-0-maalin Kapasen tullessa vastaan haromaan tyhjää. Tässä vaiheessa Kapanen saikin lopettaa lyhyeksi jääneen iltapuhteensa, ja maalille vaihdettiin Ari Luostarinen.

Loppuerässä ei maaleja enää nähty, vaikka KalPa jäähyili vielä kolmesti. Ensimmäisessä erässä kuopiolaisten tilanteet jäivät vähiin. Ville Hämäläisen nousi kerran vaarallisesti alivoimalla, mutta SaiPan Petri Kokko esti laukauksen, joutuen tosin jäähylle korkeasta mailasta.

Yhtä maalia

Toisen erän KalPa aloitti rivakammin, ja peli pyörikin tovin SaiPan päädyssä. Kuopiolaisten hyvä vaihe päättyi kuitenkin Samuli Suhosen ottamaan kiinnipitämisjäähyyn ajassa 24.47. Kotijoukkue ei antanut armoa yhtään, vaan toimivan ykköylivoimakentän pyörityksen päätteeksi puolustaja Olli Malmivaara sai ulottuvana pelaajana vaikeastakin asennosta lakaista kauden kymmenennen osumansa maalin edestä.

Tästä vain reilu minuutti, ja taas nousi päätuomari Teemu Salmisen käsi KalPa-jäähyn merkiksi. Henri Huohvanaisen jäähyn aikana lähimmäksi maalia pääsi SaiPan Koskenkorva. KalPan pelaaja pelasi kiekkoa kädellään maalivahdin alueella, ja tilanteesta tuomittiin rangaistuslaukaus SaiPalle. Koskenkorvan rystynoston Luostarinen kuitenkin torjui, ja hattutemppuun oikeuttanut maali jäi tekemättä.

Pyöritys vain jatkui KalPan päädyssä, ja hieman ennen ottelun puoltaväliä SaiPan vikkelä hyökkääjä Joonas Vihko oli pahanteossa. Ville Viitaluoman laukauksen Luostarinen torjui vielä eteensä, mutta paikalle salamana sännänneen Vihkon kiekon riisto ja hallittu veivi alanurkkaan tekivät tilanteeksi jo 5-0.

KalPa jäähyili toisen erän lopussa kahteen otteeseen. Näistä jälkimmäisessä Juha Alastalo koukkasi itsensä istunnolle. SaiPan kakkoskenttäkin sai välillä tuulettaa ylivoimaosumaa, kun Ville Koho laukoi tarkasti takanurkkaan ilman kenenkään suurempia estelyjä. KalPan Ari Luostarinen torjui toisessa erässä yhteensä peräti 21 kertaa. Virkaveli Rob Zepp SaiPan maalilla oli kiekon tiellä vain kolme kertaa.

Ei aivan kymppiä täyteen

Kolmanteen erään lähdettäessä ottelun voittajasta ei ollut enää epäselvyyttä. Muutama jännityksen kohde oli silti vielä jäljellä. Illan aikana SaiPan pelaajista sekä Kimmo Koskenkorva että Olli Malmivaara saivat molemmat täyteen kymmenen maalia.
Moni kotiyleisössä saattoi toivoa, että tulostaululle saataisiin kaksinumeroinen luku
kotijoukkueen maalisarakkeeseen. Myös Kimmo Koskenkorvan jo lähellä ollut hattutemppu, sekä Zeppin mahdollinen nollapeli olivat panoksina.

Ottelu jatkui loppuun asti samalla linjalla: KalPa jäähyili ja SaiPa pyöritti. KalPan Timo Kuuluvainen otti illan toisen kakkosensa ajassa 45.18. Seuraukset olivat jälleen tutunlaiset – vain kuvio oli erilainen. Tällä kertaa Ville Viitaluoman syötöstä Vihko pääsi nousemaan hyvällä vauhdilla KalPan maalille nostaen kiekon upeasti yli Luostarisen.

KalPan jäähypenkki ei ollut kunnolla ehtinyt vielä edes jäähtymään, kun Kuuluvainen astui aitioon uudelleen. Kun vielä puolustaja Matti Kuusisto teki seuraa Kuuluvaiselle, pääsi keltapaitainen ryhmittymä jauhamaan myllyään viidellä kolmea vastaan. Lopulta kiekko löysi tiensä maaliin. Ratkaisevassa roolissa oli jälleen Viitaluoma, jonka tolpasta kimmonneen kudin pääsi Malmivaara sijoittamaan Luostarisen vartioimaan maaliin. Tilanne oli 8-0, mutta valot oli sammutettu jo aikoja sitten.

SaiPan ykkösviisikko oli erittäin kovassa kunnossa. Ketju värkkäsi SaiPan kahdeksasta maalista peräti kuusi. Pisteet jakaantuivat seuraavasti: Kimmo Koskenkorva 2+1, Ville Viitaluoma 0+4, Joonas Vihko 2+2, Olli Malmivaara 2+1. Petri Kokon 500. liigaottelu toi tilille yhden syöttöpisteen. SaiPan maaleista tasakentällisin tehtyjä olivat vain Peter Nylanderin 2-0- sekä Joonas Vihkon 5-0-maalit.

Kuopiolaisten peli-ilosta ei näkynyt merkkiäkään – eikä ihme, jos reilun neljän peliminuutin jälkeen taululla on ratkaiseva 3-0. Kolmen maalin eroa ei ole yleensä vielä kovin vaikea tavoittaa, varsinkin jos peliaikaa oli jäljellä yli 55 minuuttia. KalPan pelaajien päät painuivat kuitenkin alas kolmen pikamaalin jälkeen liiankin helposti, eikä kuopiolaisista ollut enää vastusta SaiPalle koko pelin aikana.

SaiPa sai ottelussa yhteensä kuusi kaksiminuuttista KalPan kärsiessä kakkosia 12 kertaa. Lisäksi Juha Alastalo sai kymmenen minuutin käytösrangaistuksen sukeltamisesta. Rob Zeppin nollapeli vaati ainoastaan 14 torjuntaa. KalPan Kimmo Kapanen ehti torjua kahdeksasta laukauksesta viisi ennen vaihtoa. Luostarista työllistettiin kaikkiaan 38:n laukauksen verran.

SaiPa kohtaa seuraavassa ottelussaan kotihallissaan Oulun Kärpät tiistaina. KalPa yrittää katkaista jo 14 ottelun pituiseksi venynyttä tappioputkeaan ensi torstaina Turussa TPS:ää vastaan.