SaiPan kausi päättyi tyylikkäästi

SaiPan kauden päättänyt ottelu Jokereita vastaan oli samalla kenties kauden mieleenpainuvin jääkiekkotapahtuma Kisapuistossa, sillä päätösvihellyksen jälkeen lappeenrantalainen kiekkoyleisö sai jättää jäähyväiset monelle tutuksi tulleelle kiekkovirtuoosille. Erityisesti Jarmo Myllyksen yli kaksi vuosikymmentä kestäneen menestyksentäyteisen kiekkouran päätös oli elävää kiekkohistoriaa. Itse ottelu päättyi tasaisten vaiheiden jälkeen Jokereiden voittoon lukemin 2-3 (0-1,1-2,1-0).
lehdistötilaisuus

Heikki Mälkiä ja SaiPan tulevaisuus [lue]

Jo ottelun avaus kertoi, mitä tuleman pitää. SaiPan aloituskentällisessä pelanneet Jarmo Myllys ja Mika Kauppinen kuulutettiin kentälle kerraten samalla kunnioitettavan mittaisten pelaajaurien tärkeimmät kohdat. Kisapuiston yleisö otti juhlaotteluaan pelanneet kiekkosankarit vastaan seisaallaan taputtaen.

Juhlalliset alkuseremoniat sekoittivat kotijoukkueen peliä avausvaihtojen ajaksi, mutta Jokerit eivät onnistuneet käyttämään kuin varkain tulleita avopaikkoja hyväkseen. SaiPa toipui kuitenkin nopeasti ja vastasi Jokereiden liikkeeseen samalla mitalla. Avauserä oli lopulta kokonaisuudessaan yllättävänkin vauhdikasta kiekkoa ottelun merkityksettömyydestä huolimatta. Vauhtia piisasi siinä määrin, että kumpikaan joukkue ei kyennyt pitämään järkeä pelissä mukana.

Kovasta koohotuksesta huolimatta erässä nähtiin yksi maali, jonka teki vierasjoukkue Jokerit. Joukkueensa kakkosketjun keskushyökkääjänä toimiva Quinn Hancock näytti pelisilmäänsä löytäessään Juha Lindin Jarmo Myllyksen maalin edestä. Lind ohjasi Hancockin syötön yhdellä kosketuksella SaiPan maaliin. Juhlaotteluaan pelannut Myllys oli tilanteessa vailla mahdollisuuksia.

Jokerit karkaa tavoittamattomaan johtoon

Kauppisen ja Myllyksen lisäksi SaiPan keltapaitaa kantoi ainankin toistaiseksi viimeistä kertaa joukkueen kultakypärä Frank Banham. Banham näytti jo avauserässä antavansa pelissä kaikkensa normaaliakin raivokkaammalla taistelulla ja kauden kenties kovimmilla taklauksillaan.

Hannu Jortikka heittäisi kolme pistettä rankkareineen roskikseen [lue]

Banham oli pahanteossa toisessa erässä, jonka SaiPa pääsi aloittamaan kahden miehen ylivoimalla, kun Jokereiden Tomek Valtonen ja Ossi Väänänen istuivat avauserän lopussa saamiaan kaksiminuuttisia rangaistusaitiossa. Petteri Nokelaisen kanssa hyökkäykseen heti aloituskiekon pudottua karannut Banham laukoi kovaa päin Jokereiden maalilla pelannutta Tim Thomasta, jonka eteensä torjuman kiekon laukoi maalin perukoille entistä seuraansa vastaan pelannut Olli Malmivaara.

SaiPan hyvä syke hyytyi kuitenkin maalin jälkeen. Pudotuspeleihin valmistautuva Jokerit tukki keskialueen erittäin organisoidulla joukkuepuolustuksella, josta SaiPa ei enää toisen erän aikana aukkoja löytänyt. Jokereiden dominointi jatkui jopa alivoimalla, sillä SaiPa ei kyennyt käyttämään Toni Dahlmanin tarjoilemia ylivoimatilaisuuksia hyväksi. Dahlman hankki itselleen erän aikana kaksi rangaistusta hyökkäyspäässä.

kuvakooste

Jatkoajan kuvaaja oli myös paikalla [katso]

Jokerit pystyivät käyttämään hyvän iskunsa hyväksi maalien muodossa, sillä joukkue pääsi toisessa erässä kahden maalin karkumatkalle Samuli Jalkasen ja Valtteri Filppulan onnistuttua. Jalkasen siniviivalaukaus upposi helpohkosti Myllyksen jalkojen alta, mutta Filppulan paluukiekko-osumalle Myllys ei voinut mitään. Filppulan maalin pohjusti Jokereiden hyvä suunnanmuutospeli, jonka jälkitilanteessa SaiPan puolustajat kohkasivat kiekon Filppulalle, jolla oli helppo työ laukoa kiekko lähes tyhjänä ammottaneeseen SaiPa-maaliin.
Toisen erän loppupuolella Kalle Kermanilla oli mainio paikka kaventaa tilannetta, kun Jokereiden Kari Martikainen ja Tomek Valtonen sohlasivat kiekon omalla siniviivallaan Kermanille, joka murtautui tyylipuhtaaseen läpiajoon. Kermanin onnistui jo ohittaa Tim Thomas, mutta laukaus kilpistyi lopulta maalin pystytolppaan.

Päätössummeri nostatti tunteet pintaan

Päätöserässä Jokerien pelistä katosi puhti. Parhaiten tämä näkyi SaiPan alivoimalla syntyneessä kavennusmaalissa, joka johtui vieraiden löysästä puolustuspelistä. Kahden maalin takaa-ajoasemassa ollut SaiPa nousi alivoimaisenakin hyökkäykseen peräti kolmella miehellä, eikä Jokereiden kentällä ollut miehitys reagoinut tilanteeseen mitenkään. Kavennusmaalin maalasi puolustaja Petri Kokko kovalla lyöntilaukauksella Tim Thomasin nenän edestä. Toinen syöttöpiste maalissa merkattiin jäähyväisottelua pelanneelle Mika Kauppiselle.

Tämän jälkeen SaiPan peli sekosi vierailijoiden tapaan, eikä takaa-ajo ottanut tuulta alleen ennen kuin valmentaja Heikki Mälkiän ajassa 55:08 ottaman aikalisän jälkeen. Ville Kohon johtama SaiPan kolmosketju rakensi nopeasti kaksi mainiota maalintekopaikkaa, mutta muun muassa Mika Skyttä haparoi ratkaisevalla hetkellä.

mielipide

SaiPan kannattajan mietteitä päättyneestä kaudesta [lue]

Lopullisesti SaiPan kiri katkesi, kun Mikko Palomäen maila tavoitti Tomek Valtosen kasvot viimeisen minuutin aikana kaksiminuuttisen arvoisesti.

SaiPan valmentaja Heikki Mälkiä osoitti oivallista pelisilmää antaessaan lopussa kunnianosoituksen luottopelaajilleen, kun ottelun viimeiseksi jäänyttä alivoimavaihtoa tulivat pelaamaan hyökkääjinä Mika Kauppinen ja Frank Banham.

Ottelun lopun ja samalla SaiPan kauden kruunasivat tyylikkäät päätösjuhallisuudet, joiden myötä Jarmo Myllyksen ja Mika Kauppisen huikeat pelaajaurat saivat päätöksen. Omat hyvästinsä heitti Frank Banham, joka siirtyy mahtavan SaiPa-kautensa jälkeen ulkomaille pelaamaan.

Myös aivotärähdyksen takia loukkaantuneiden kirjoissa olevan Jussi Pekkalan kunniakierros pieni lapsensa sylissään yleisön jo poistuttua katsomoista oli paljonpuhuva. Useita aivotärähdyksiä urallaan kokenut Pekkala oli pukenut otteluun, muttei kyennyt pelaamaan vaihtoakaan.