Vajaamiehinen Lukko kaatoi Tapparan

LIIGA / Raportti
Lukon ja Tapparan pelit ovat lähes poikkeuksetta tasaisia ja vähämaalisia taistoja, jotka yleensä aina päättyvät kotijoukkueen voittoon. Poikkeusta ei tehnyt lauantain pelikään, jonka voittamiseen tarvittiin vain yksi maali. Lukon Toni Koiviston viitisen minuuttia ennen loppua tekemä osuma ja Petri Vehasen kauden kolmas nollapeli katkaisivat Lukon kuuden voitottoman pelin putken, ja aiheuttivat Tapparalle kolmannen peräkkäisen tappion.

Ennen ottelun alkua Lukon kakkosvalmentaja Rauli Urama kertoi raumalaisille kiekkojännäreille pari uutista. Lukon puolustuksen tukipilari Toni Porkka ei pystyisi pelaamaan nivusvamman takia illan pelissä, ja keskushyökkääjä Jason Cipolla puolestaan on karistanut Rauman pölyt jaloistaan ja matkannut Saksan DEL-liigassa pelaavan Iserlohn Roostersin riveihin. Kun Lukolta oli jo ennestään sivussa kaksi puolustajaa, Ville Piekkola ja Teemu Kesä sekä loppuviikolla vuokrattiin hyökkääjät Hermanni Vidman ja Markus Jämsä Vaasan Sportiin, oli peliin lähdettäessä käytössä melkoisen vajaa pelaajapakka. Tappara puolestaan antoi tasoitusta maalivahti Mika Lehdon ja puolustaja Pasi Puistolan jäädessä kotiin vammojen takia.

Avauserä Lukon hallintaa

Tappara aloitti ensimmäisen erän kovalla vauhdilla, ja Lukko pääsi peliin mukaan vasta hieman ennen erän puoltaväliä. Tappara joutui rikkomaan, ja Lukko sai ylivoimapelin ansiosta muutaman maalintekopaikan. Varsinkin Quinn Hancockin ketju, jossa laidoilla pelasivat Petri Lätti ja Marian Cisar, oli vahvassa vireessä rakentaen Sasu Hovin vartioimalle maalille kolmekin tuhannen euron tekopaikkaa. Maalirautoja lähemmäs kiekkoa ei kuitenkaan saatu, ja erä päättyi maalittomana.

Ne jyrää meitin

Tappara tuli toiseen erään vauhdikkaasti. Tuskin on Lukkoa kotikaukalossaan pyöritetty montaakaan kertaa niin pahasti kuin Tappara nyt teki, ja vain Petri Vehasen loistava peli maalin suulla esti kirvesrintojen karkumatkan. Varsinkin Sami Torkin istuessa typerää kostojäähyään painoi Tappara herkeämättä peliä kohti kotijoukkueen pömpeliä, mutta tuloksetta.

Lukkokin pyöritti toisessa erässä välillä hyvin peliä Tapparan päädyssä, mutta tehottomasti. Vetoja ei saatu kohti Hovin maalia millään ilveellä, Toni Koivistokin piti kiekkoa ja haki vapaata syöttöpaikkaa ties kuinka pitkään mutta lopulta menetti kiekon aikansa sitä leivottuaan. Niin ikään Marian Cisar pääsi vapaasti kikkailemaan Hovin maalin eteen, mutta Tapparavahti venyi paraatipelastukseen. Kolmanteen erään lähdettiin edelleen maalittomassa tilanteessa, ja moni oli jo toisella erätauolla valmis lyömään veikkaa siitä ettei pelissä maaleja nähdäkään.

Koivisto on toista mieltä

Jos oli toinen erä Tapparan hallintaa, niin kolmas erä puolestaan oli avauserän tapaan Lukon heiniä. Jotenkin vaikutti siltä että Tappara väsyi päätöserässä, tiedä sitten oliko todella niin. Vaikutusta saattoi olla silläkin, että kolmannessa erässä Tapparalle vihellettiin kolme jäähyä, ja vaikka Lukon ylivoima ei kovin hääppöistä ollutkaan niin syö se kuitenkin alivoiman tappajia. Lukko puolestaan selvisi vain yhdellä kaksiminuuttisella, ja sekin tuli suoraan sanoen ilman minkäänlaista rikettä. Mika Viinanen taklasi puhtaasti olkapää olkapäätä vastaan Tapparan pelaajaa, joka kaatui ja liukui päin laitaa. Päätuomari Simo Saarinen nosti kätensä yllättäen pystyyn ja antoi Viinaselle istumista. Se on kuitenkin sanottava että enemmän Saarisen linjasta hyötyi kotijoukkue Lukko, eikä miehelle mitään merkittäviä virheitä tullut.

Ottelu näytti vääjäämättä menevän jatkoajalle ilman maaleja, kunnes Toni Koivisto päätti toisin. Mika Viinasen poikittaissyöttö napsahti Koiviston lapaan ja Toni kiskaisi komean vedon Hovin maalin ylänurkkaan. Sasu Hovi ei maalille mitään voinut. Heti seuraavassa vaihdossa irtosi Samu Isosalo laidasta nokikkain Hovin kanssa, mutta nyt kahden nuoren miehen kaksintaistelun vei nimiinsä Hovi.

Arto Kukin joutuessa estämisestä jäähylle pari minuuttia Lukon maalin jälkeen oli Lukolle käydä vanhanaikaisesti. Viimeksi keskiviikkona iski TPS samoihin aikoihin pelin tasoihin alivoimalla, ja lähellä oli ettei Tappara tehnyt temppua uudestaan. Mikko Luomalla oli jo tyhjä maali edessään, mutta Vehasen haamutorjunta pelasti kotijoukkueen. Lopussa Tappara yritti vielä parikymmentä sekuntia kuudella kenttäpelaajalla, mutta ne sekunnit pelattiin kaukalon kulmauksessa pois.

Vapauttava voitto

Lukko katkaisi voitollaan siis kuuden voitottoman pelin putken, johon mahtuu neljän tappion lisäksi kaksi tasapeliä. Nyt, viimeisestä pelistä ennen joulutaukoa, otettu voitto maistui varmasti makealle myös valmentaja Ismo Lehkosen suussa:

-Vehasen Pete piti meidät pelissä mukana. Toisessa erässä hän torjui pari varmaa maalia, kiitteli Lehkonen maalivahtiaan ja jatkoi: -Meille on viime viikkoina välillä oikein tarjottu voittoa, mutta se voittamisen pelko on suuri. Tämä voitto kuitenkin vapautti tunnelmaa, ja kun muut pelit menivät sopivasti ristiin niin kyllä meillä vielä jakoa pudotuspeleihin on. Nyt on mukava lähteä viettämään pikkujoulua, päätteli Lehkonen puheenvuoroaan.

Lukon parhaat olivat maalivahti Vehasen ohella maalintekijä Koivisto, sentteri Quinn Hancock sekä hieman yllättäen puolustaja Mikko Purontakanen. Toni Porkan poissaollessa Erik Hämäläinen pelasi taas valtavan määrän minuutteja, eikä tehnyt nytkään virheitä. Lukon ykkösketju Sami Torkki-Jason Ulmer-Pasi Saarela oli varsinkin kolmannessa erässä pelipäällä, mutta maaliin saakka kiekot eivät nytkään pomppineet. Pasi Saarelalla oli useimmiten se vetopaikka. Sami Torkki puolestaan raatoi taas totutulla tavalla itseään säälimättä, ja ihmeen hyvin miehen paikat kestävät, sen verran kovaa hän menee rakoon kuin rakoon.

Toisen pelinsä pelannut slovakkikokelas Marian Cisar ei vieläkään esittänyt mitään merkittävää, mutta pari pikkunättiä kikkaa jäi mieleen. Parempi esitys tämä joka tapauksessa oli häneltä kuin keskiviikkoinen ensi-ilta.

Kolmosketju Koivisto-Viinanen-Kaipainen teki maalin, muttei muuta. Nelosketju Normio-Isosalo-Siivonen pelasi hyvin aina, kun kentälle pääsi.

Lukko lähti siis pelin jälkeen viettämään pikkujoulua. Se pojille suotakoon, liiga jatkuu Lukon osalta 27.12. vieraspelillä Helsingin Jokereita vastaan ja siihen peliin pitäisi jo Toni Porkan kuntoutua. Muutenkin pelin pitää parantua paljon kevätkaudella, mikäli kahdeksan joukkoon todella aiotaan.

Tappara oli tehoton

Tappara ilmoitti tänään aamupäivällä että se vaihtaa maalivahtia. Sasu Hovi siirtyy Pelicansiin, josta tulee tilalle kokenut Pasi Kuivalainen, mutta tämän pelin perusteella voi kysyä että eikö kannattaisi hankkia vahvistusta hyökkäyspäähän? Tehottomuuteen Tappara kaatui, tietenkään unohtamatta Lukon loistavaa maalivahtia Petri Vehasta. Tämän huomioi myös valmentaja Jukka Rautakorpi:

-Toisen erän osalta tämä oli meiltä hyvää peliä. En tiedä sitten oliko siinä kyse Vehasen taidoista vai tuurista, mutta kyllä noista paikoista pitäisi maali saada aikaan. Lopussa tuli vielä alivoimalla paikka, kun Lukko rupesi liikaa varmistelemaan ja päästiin vastahyökkäykseen. Vehanen torjui Luoman vedon, mutta siinä olisi kyllä pitänyt survoa kiekko ja veskari maaliin. Neppailemalla ei tässä liigassa pärjätä, sanoi Rautakorpi ja totesi kysymykseen maalivahtikuviosta: -Piirileikki maalivahtien kanssa saa nyt loppua.

Tappara oli siis tehoton hyökkäyspäässä. Esa Pirneksen johtama kakkosketju, jossa laidoilla pelasivat Marko Ojanen ja Tom Bissett, esitti vieraiden parasta peliä maalivahti Hovin ohella. Tappara joutui pelaamaan paljon alivoimaa, ja sen tappaminen onnistui hyvin joskaan siihen ei mitään erikoista vaadittu, kun Lukon ylivoiman tehokkuuden tai paremminkin tehottomuuden tietää. Puolustuksessa parhaiten esiintyivät Janne Grönvall ja Tuukka Mäntylä.

Tappara aloittaa joululoman lähtemällä laivaristeilylle. Seuraavan kerran Tappara pelaa liigaa 28.12. jolloin se kohtaa paikallispelissä Ilveksen. Kuten Lukolla, myös Tapparalla on vielä paljon tekemistä kevätkaudella jotta peli saadaan kuntoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle