Kärpille jälleen jatkoaikavoitto

Oulun Kärppien ja Lahden Pelicansin välinen kiekkomittelö ei paljoa tunteita herättänyt. Värittömän väännön jälkeen Kärpät onnistui kaatamaan Pelicansin Jari Viuhkolan jatkoaikamaalilla. Pelicans nousi kovalla työllä tasoihin ja sai ansaitun pisteen.

Ensimmäinen erä oli ”päästä päähän” -meininkiä ilman tarkkuutta viimeistelyssä. Etenkin Pelicans esitti heti, että se haluaa pisteitä ja puolusti onnistuneesti. Kärpät ei pystynyt pistämään Pelicansin maalilla pelannutta Carl Grahnia todelliseen testiin.

Viiden minuutin kohdalla Kärppien Mikko Lehtosen maila huiteli Pelicans-hyökkääjän kauluksissa ja otteluun tuomariksi hälytetyn Hannu Henrikssonin pilli soi. Pelicans pystyi jäähyn aikana luomaan vaarallisen ylivoimamyllytyksen, mutta Jari Kauppilan sutaisun Kärppien maalivahti Niklas Bäckström hoiti onnistuneesti.

Erän loppupuolella nähtiin vielä kaksi rangaistusta, kun Kärppien Oskari Korpikari halaili maalin takana ja Hermanni Vidman tökkäsi Pyörälää laidan lähellä jäähyjen arvoisesti.

Yksi maali, yksi rangaistus

Toinen erä ei paljoa muuta antanut. Heti alkuun Toni Saarinen säikäytteli kotiyleisöä pääsemällä yksin läpi. Santeri Heiskasen oivallinen syöttö vapautti miehen, mutta tälläkin kertaa Bäckström oli parempi. Viime aikoina vähän vaisummin pelannut Mikko Myllykoski oli jälleen tuuliajolla.

Tästä ei kauan nokka tuhissut, kun Kärppien Brett Lievers läväytti pommin B-pisteen kaarelta ja lukemat 1-0. Tilanteessa Kärpät onnistui katkaisemaan Pelicansin hyökkäykseen lähdön ja Lievers iski.

Ottelun yleisömäärää (4764) voi hieman kyseenalaistaa. Etenkin päädyn katsojat olisi voinut laskea sormin.

Kärppien neljäs kenttä pelasi pirteästi läpi ottelun. Hokista Kärppiin siirtyneellä Juha Silvanderilla oli paikka pistää kiekko heti reppuun, kun Henrik Juntunen kiepsautti kiekon maalin eteen. Silvanderin laukaus meni kuitenkin harakoille. Silvanderille siunaantui myös pari muuta hyvää paikkaa, mutta tänään ei maistunut. Hyvä esitys kaiken kaikkiaan.

Erän lopussa Janne Pesonen huitoi itsensä jäähylle, ja Pelicans pääsi aloittamaan kolmannen erän ylivoimalla.

Pelicans nousi tasoihin

Kolmannen erän alussa koko ottelun pirteästi pelannut Daniel Widing pyöräytti kiekon nollakulmasta maalille, joka näytti pomppineen maaliin asti. Videotarkastelun jälkeen maalia ei kuitenkaan hyväksytty. Jos maalia ei pysty videolta todistamaan, niin minkäs teet.

- Ei ollut kyllä mitään tietoa, kävikö kiekko maalissa. Räpylän alta se löytyi, Niklas Bäckström kertoi tilannetta.

Kärpät onnistui siirtymään 2-0 johtoon, kun Mikko Niinikosken jäähyn aikana Pekka Saarenheimo ohjasi kiekon verkkoon. Sakari Palsola toimitti laatan viivaan Ari Vallinille, jonka laukauksen Saarenheimo kimmotti sisään. Tällä kertaa Saarenheimon maaliin ei tarvittu ”käsiä” eikä jalkoja.

Kolmannen erän puolivälissä Kärppien Brett Lievers ja Mikko Myllykoski järjestelivät itsensä jäähylle. Pelicans onnistuikin kaventamaan Myllykosken jäähyn aikana lukemiin 2-1, kun Tommi Hannus purjehti linjan läpi aina maalille saakka. Hieno maali ja Kärppien kaksikon Palsola-Lehtonen paha uinahdus.

Tästä pari minuuttia ja peli 2-2. Jari Viuhkola huitoi kiekon jään pinnasta suoraa vastustajan lapaan, josta Pelicans kiitti. Kiekko toimitettiin maalille, josta se pomppi Petr Tenkratin jalasta maaliin. Maali merkittiin Mikko Niinikoskelle. Jatkoaika häämötti.

Jatkoajalla Jari Viuhkola viimeisteli lähes tyhjiin ottelun voittomaalin. Ari Vallinin nousu hyökkäysalueella maalille ja syöttö olivat hieno suoritus. Vallin teki aikaisemminkin syksyllä kotiottelussa Ilvestä vastaan esityön jatkoaikamaaliin.

Ottelun jälkeiset räpätykset

Kärppien valmentaja Kari Heikkilä oli tyytyväinen kahteen pisteeseen, mutta johtoaseman menetys kirveli.

- Pelicansin pelityyli oli tiedossa. He ovat hyviä puolustamaan ja iskemään vastahyökkäyksistä. Aloimme jälleen 2-0 asemassa tekemään sitä kolmatta maalia. Tämä oli taas oppikurssi ja näköjään kertaus on opintojen äiti. Joukkueen tapa hyökätä johtoasemassa ei ollut hyvää. Viisaus katosi tekemisestä, ja jäähyt olivat myös kumman herkässä. Vireystilamme ei ole vielä palannut tasolleen IFK-ottelusta, Heikkilä kertoi.

Pelicansin Petteri Sihvonen oli tyytyväinen omiensa esitykseen. Joukkueen uuteen vahvistukseen Mike Lephartiin Sihvonen oli myös tyytyväinen. Sihvonen ei odotakaan Lephartilta mitään Gretzkyn temppuja.

- Meillä oli hyvä liike, joka selitti varmasti jäähyjäkin. Suuri sydän oli mukana, ja pystyimme luomaan myös paikkoja. Todellakin ansaittu piste, joka ei tunnu tappiolta. Tämä oli meidän hyvyyttä, eikä Kärppien huonoutta. Tulimme hakemaan tänne pisteitä, Sihvonen totesi kokonaisuudesta.

Silvanderin debyytistä Heikkilä oli tyytyväinen. ”Silu” toi hyvän ilmeen Kärppien peliin, loi paikkoja ja liikekin oli parantunut. Heikkilä korosti myös neljännen kentän roolia ja sen tärkeyttä. Tänään kyseinen kenttä olikin jälleen joukkueen parhaimmistoa.

Kuvia

Ottelun kuvakooste [katso kuvat]

- Ouluun tulin C-juniori -ikäisenä jääkiekon vuoksi. Toissa vuonna pelasin Kärpissä harjoituspelejä ja joukkue on kaikin puolin tuttu. Saarenheimon Pekan kanssa olemme pelanneet aikaisemmin juniorivuosina ja Juntusen tunnen B-junioreista asti. Kausi alkoi Hokissa hyvin, joka antoi itseluottamusta, Silvander kommentoi.

- Kun antaa kentällä kaikkensa, niin paikkoja ja maaleja tulee, jos tulee. Ottelussa ei ollut hirveä tempo – voisi verrata Mestiksen kärkikamppailujen tasoon. Odotan ensi viikkoa, kun vastaan tulee kovempia joukkueita. Ehkä liika yritys lopussa kostautui ja pelimme lamautui, Silvander harmitteli.

Kärppien valmentaja Kari Heikkilä ei suostunut raottamaan maajoukkuevalintoja. Pilke silmäkulmassa kuitenkin kertoi, että muutama kutsu on kenties luvassa. Maalivahtiosastolla Niklas Bäckströmiä ei tulla turnauksessa näkemään.
Bäckström on ollut viime otteluissa Kärppien tärkeimpiä pelaajia.

- Nyt on hauska pelata. Olen saanut vastuuta ja itseluottamus on noussut. Väsymys ei ainakaan vielä paina. Ehkä se on tulevaisuudessa enemmän sitä psyykkistä, jos jotain. On sitä saanut luukkuakin aukoa tarpeeksi, Bäckström kuittaili aikaisemmille seuroilleen.