JYP palasi voittojen tielle

Sami Rajaniemi esiintyi edukseen debyytissään.
Kuva © Kristian Salminen - kristian.salminen@jatkoaika.com
Lauantai-illan jääkiekkoviihteestä Jyväskylän Hippoksella vastasivat kotijoukkue JYP ja itävaltalaisvieras UPC Vienna Capitals. Oman väriläiskänsä otteluun toi hyvää meteliä läpi ottelun pitänyt Viennan faniryhmä. Viihdyttävän ottelun päätteeksi pisteet jäivät ansaitusti Jyväskylään lukemin 4-3 (2-0 ,1-1 ,1-2).

Jo ensiminuuteilta asti JYPin otteista näki, että tänään haluttiin palata voittojen tielle. JYPin ilme oli energinen ja hyviä pyörityksiä Capitalsin päädyssä nähtiin jatkuvasti. Capitalsin Peter Schweda otti reilun viiden minuutin kohdalla itselleen kahden minuutin jäähyn ja se kostautui.

Jyrki Välivaara avasi oikealla laidalla kiitäneelle Petr Hubacekille, joka antoi hienon syötön takatolpalla vapaana olleelle Jani Tuppuraiselle, jolla oli helppo työ laittaa kiekko pussiin. Tästä vain kolme minuuttia myöhemmin Capitalsin maalivahti David Kickert joutui kaivamaan kiekon jo toisen kerran selkänsä takaa. Yohann Auvitu pääsi luistelemaan b-pisteen kaarelle ja tälläsi kiekon ylänurkkaan. Syötöt kirjattiin jälleen pirteästi esiintyneille Mikko Luomalle ja takaisin kakkosketjuun nostetulle Markus Nenoselle.

Ensimmäisessä erässä Capitals oli täysin vastaantulija ja viime päivien matkustelut näkyivät joukkueen otteissa. Capitalsin valmentaja yritti herätellä joukkuettaan aikalisällä, mutta se ei tuottanut tulosta. Vierailijat pääsivät kahteen kertaan ylivoimalle, mutta molemmat erikoistilanteet katkesivat puntit tasoittaneisiin rangaistuksiin. Näin erätauolle suunnattiin 2-0-lukemissa, kun myöskään JYP ei onnistunut hyödyntämään omia ylivoimiaan.

Toinen erä tasaisempi

Vierasjoukkue tuli ottelun toiseen erään uudella ilmeellä. Capitalsin pelaajilla jalka liikkui selvästi paremmin ja JYP joutuikin ottamaan kaksi rangaistusta. Ensin boksiin lähetettiin Max Wärn ja muutamaa minuuttia myöhemmin jäähypenkki kutsui Mikko Luomaa.

Ylivoima oli kuitenkin jälleen kehnoa ja jälkimmäinen ylivoima päättyi jo kolmannen kerran vierasjoukkueen rangaistukseen Benoit Grattonin otettua turhan rangaistuksen ryntäämisestä. Alle minuutin myöhemmin Grattonille seuraa jäähypenkillä teki Sven Klimbacher, joka antoi JYPille mahdollisuuden iskeä 5-3-ylivoimatilanteesta.

JYP ei tätä mahdollisuutta jättänyt käyttämättä. Kuvio pyöri pitkään pakottaen Capitalsin kolmion hyvin pieneksi ja lopulta Ramzi Abid sai lyödä kiekon pussiin maalin edustalta pelin ollessa puolivälin krouvissa. Abidin maalin alustivat tutut nimet Petr Hubacek ja Eric Perrin.

3-0-lukemat eivät kuitenkaan pysyneet taululla pitkään. Puolen tunnin kohdalla Henri Auvinen ei saanut kiekkoa maalin takaa ja Grattonilla oli helppo työ lyödä kiekko verkkoon ohi hyvin esiintyneen Sami Rajaniemen, jolle ottelu oli ensimmäinen JYPin paidassa. Kavennus oli selvästi tärkeä Capitalsille tuoden vierailijalle uskoa kolmanteen erään.

Capitals teki kolmannessa erässä pelin jännäksi

Kolmannen erän alkuun Vienna pääsi kokeilemaan eron kaventamista yhteen maaliin kahteen kertaan, kun ensin Miika Lahti ja juuri alivoiman päätyttyä Jani Tuppurainen ottivat kahden minuutin rangaistukset. Tuppuraisen alivoiman aikana nähtiinkiin maali, tosin Viennan päädyssä. Mikko Viitanen pääsi kiekkoon ja laukoi kiekon maaliin.

Vienna muistutti, ettei ottelu ole vielä ohi. Ensin Markus Schlacher toi erän puolen välin tienoilla komean nousun päätteeksi pelin 4-2:een ja Mark Matheson kavensi eron enää yhteen maaliin Anssi Löfmanin istuessa jäähyaitiossa.

Kakkosketju sai hässäkän aikaan Vienna Capitalsin maalille, mutta sai kiekon vain maaliviivalle asti. Tilanteesta ei saatu täyttä varmuutta videotarkistuksen loistaessa poissaolollaan, joten tilanne pysyi taululla samana. Tämän jälkeen Mikko Salmiolla oli paikka ratkaista ottelu rangaistuslaukauksesta, mutta Kickertillä ei ollut vaikeuksia torjua. Pian tämän jälkeen Capitalsin Kickert otettiin pois maalin suulta ja pirteästi esiintynyt Markus Poukkula pääsi yrittämään ratkaisua siinä onnistumatta.

Jyrki Välivaara lähetettiin vielä jäähylle, kun peliä oli jäljellä alle minuutti. Kahden miehen ylivoimalla tasoitusta yrittämään päässyt Capitals sortui jälleen rangaistukseen kesken ylivoimansa. JYP selvitti jäljelle jääneet sekuntit kunnialla ja nappasi ansaitusti 4-3 voiton.

- Voitto ja kolme pistettä on aina hieno asia, mutta tämä oli niin ainutlaatuinen ottelu,  etten tiedä mitä tästä tulisi ajatella. Ottelun edetessä vastustaja pääsi käyttämään omia vahvuuksiaan. Melkein tekisi mieli sanoa, että Raju (Rajaniemi) pelasi meille pisteet. Poika otti muutaman todellisen haamutorjunnan, JYPin päävalmentaja Virtanen kertasi.

JYPin lohkossa tiukkaa

JYPin ja Linköpingin napattua kolme pistettä ja edellä olleiden Slovan Bratislavan, illan vastustajan Vienna Capitalsin, sekä Sparta Prahan jäätyä pisteittä,  tilanne South Divisionissa tiivistyi entisestään. Kärkipaikkaa pitää edelleen HC Slovan Bratislava 10:llä pisteellä, Linköpingin, JYPin ja UPC Vienna Capitalsin seuratessa yhden pisteen perässä - JYP ja Linköping kaksi ottelua vähemmän pelanneena muihin verrattuna.

JYPin osalta European Trophy jatkuu viikon kuluttua Tshekissä, perjantaina vastaan asettuu HC Sparta Praha ja lauantaina Piráti Chomutov.