JYP selvisi kärkitrillerin voittajaksi

LIIGA / Raportti
Kuten etukäteen olettaa saattoi, Jyväskylän tiistai-illasta muodostui hyvätasoinen ja kiihkeä kamppailu sarjapisteistä. Armoa ei pyydetty, eikä sitä myöskään annettu.

Kamppailu olisi voinut päätyä toisiinkin lukemiin, sillä vaikka kotijoukkue hallitsi hienokseltaan kenttätapahtumia, loi HIFK todella vaarallisia mylläköitä varsinkin kahdessa ensimmäisessä erässä. Lisäksi joukkue johti ottelua kahteen otteeseen. Se ei helsinkiläisiä lohduttanut.

– Kovasti oli kamppailua, mutta osattiin odottaakin sitä. Kotijoukkue oli niin vahva, että se ansaitsi pisteet. Meillä oli maalivahtipeli kohdallaan ja pikkuisen tuuriakin mukana. Se kantoikin joukkuetta pitkälle, mutta ei riittänyt ihan loppuun asti, IFK:n valmennusta edustanut Kai Rautio totesi lyhytsanaisesti.

JYPin peli-ilme kesti hyvin tappiolla olon, eikä joukkue tuntunut hermostuvan maalinteon vaikeuteenkaan. Seikka, mistä se on kärsinyt etenkin vierasotteluissaan. Niinpä päävalmentaja Risto Dufva saattoi vapautuneesti kiitellä joukkuettaan.

– Tosi tyytyväinen olen pisteisiin. IFK teki meidän tiestä vaikean, oli tosi hyvätasoinen liigapeli. Kun ollaan osuman tappiolla, eikä meinaa maalia tulla millään, siinä koetellaan joukkuetta. Olimme kuitenkin päättäväisiä, Dufva totesi.

Maalinteon tuskaa

Ottelu alkoi JYPin kannalta toiveikkaasti, sillä se hallitsi alussa kenttätapahtumia jopa suvereenisti. Runsas ylivoima-aika ei kuitenkaan tuottanut toivottua tulosta, minkä seurauksena HIFK pääsi paremmin otteluun kiinni.

Avauserän loppupuolella mustapaidoille sattui erän ainoa puolustuspään lipsahdus, kun Kimmo Kuhta oli päästetty liukumaan vartioimatta kohti Pekka Tuokkolan maalia. Niinpä hänellä oli helppo työ päättää vaarattoman näköinen vastahyökkäys vierasjoukkueen osumaan.

JYP haki tasoitusta toisessa erässä todella raivokkaasti, mutta kiekko ei suostunut pomppimaan edes tuurilla Jan Lundellin selän taakse. Välillä kotiyleisö hengitti jo raskaasti, kun HIFK järjesti Ville Peltosen ja kumppaneiden toimesta erittäin vaarallisia pyörityksiä JYPin päässä.


JYPin avausmaali on nähnyt päivänvalon.

Lopulta yritys palkittiin toisen erän jälkimmäisellä puoliskolla, kun kovassa vireessä oleva Filip Riska vapautti joukkueensa piinasta laukomalla lukemiksi 1-1.

– Saatiin hyvä mylläkkä HIFK:n päähän ja Sipiläisen Olli toimitti kiekkoa maalille. Irtokiekko pomppi siitä sitten minulle, joten pääsin vetämään. Veskarin torjunnasta se pomppasi Riskalle, joka pisti maagisilla käsillään kiekon maaliin, syöttöpisteen osumaan kirjauttanut Miika Lahti muisteli.

Ilo oli lyhytaikainen, sillä vain kahden minuutin jälkeen IFK siirtyi uudelleen maalin johtoon. Mikko Viitaselle sattui omalla siniviivalla virhe, jonka Jeff Hamilton käytti armotta hyväkseen. Tulinen lämäri upposi vastustamattomasti verkon perukoille.

Super-Sami varasti show´n

Jos jäi kotijoukkueen ilo tasoituksesta lyhytaikaiseksi, ei vierailijakaan montaa minuuttia uutta johtoansa juhlinut. Huikeita nousuja pitkin ottelua toteuttanut Sami Vatanen teki taatusti illan hienoimman osuman ajassa 39.40. Sulavan luistelun ja muutamien harhautusten päätteeksi tehty maali räjäytti jyväskyläläisyleisön huutamaan.

– Sain pienen irtokiekkopalan sinisen pintaan ja pääsin nopeasti kääntämään peliä. Tällä kertaa se upposi vastustajan jalan kautta maaliin. Pienellä onnella saatiin osuma aikaiseksi, Vatanen kertasi onnistumistaan aivan liian vaatimattomasti.

Kun vähän tentataan lisää, totuus alkaa hahmottua oikealla tavalla. Jokainen Vatasta seurannut tietää kyllä hänen maagiset nousunsa.

– En tiedä, olisiko mulla sitten samanlaiset raviläpät tuossa silmien vierellä kuin Pihlströmin hevosella. Sitä vaan haluaa mennä siitä. Välillä se onnistuu ja välillä tulee virheitä. Kun väylä tulee, sitten mennään, nuorukainen lasketteli.

Vatanen oli keskeisessä roolissa myös voittomaaliksi jääneessä 3-2-osumassa, kun hän kaartoi aikansa HIFK:n puolustuksen seassa etsien syöttöpaikkaa maalille. Lopulta syöttö lähti, eikä tuuria nyt puuttunut. Kiekko nimittäin kimposi Antti Pihlströmin jalasta maaliin.

Loppulukemat iski Ossi Louhivaara ajassa 54.23. Tähän osumaan vahvan esityön teki Juha-Pekka Hytönen, joten tuloksista päätellen JYPin maajoukkueturnauksessa mukana olleilla pelaajilla ei tuntuisi väsy painavan.

Onnistumisellaan JYP tarrasi tukevalla otteella runkosarjan voittoon kiinni. HIFK saa vielä vääntää tosissaan Ässien kanssa kakkossijasta. Liiga jatkuu torstaina, kun JYP kohtaa Lahdessa Pelicansin. ja HIFK saa vieraakseen Lukon.

» Lähetä palautetta toimitukselle