Maali ratkaisee, ei hallinta

LIIGA / Raportti
Hippoksella koettiin kahden ensimmäisen erän osalta varsin väritön jääkiekkoilta, mutta kolmas erä tarjosi jo rahoille vastinetta. Ässät teki maalin, vaikka JYP hallitsi tapahtumia.

Ottelu alkoi lievällä Ässien painostuksella, se oli selvästikin onnistunut valmistautumisessaan aavistuksen paremmin kotijoukkueeseen verrattuna. Jo lämmittelyssä huomasi, miten keskittyneesti jokainen Ässä-pelaaja jäällä liikkui katse tuimana.

Lähellä oli, ettei latautuminen mennyt porilaisilla ylikin, sillä jäähypenkki alkoi kutsumaan jo vajaan neljän pelatun minuutin jälkeen. JYP:n ylivoima oli kuitenkin surkeaa, eikä Ässillä ollut oikeastaan mitään hätää. Kahdeksan minuutin jälkeen vierailijat aiheuttivat melkoisen hässäkän Leinosen maalin edustalla. Tästä selvittyään JYP nousi nopeaan vastaiskuun sillä seurauksella, että Janne Hauhtonen pääsi makeaan vetopaikkaan. Kiekko kuitenkin katosi verkkoihin osuttuaan porilaiseen mailaan.

Ensimmäisen erän loppua kohden JYP pääsi paremmin peliin mukaan. Niinpä maalivahtien torjunnatkin menivät lopulta tasan. Mitään kamalan vaarallista JYP ei kuitenkaan saanut aikaiseksi.

- Ensimmäisessä erässä jäätiin siihen keskialueen sumppuun, ei päästy oikein maalintekopaikoille, kommentoi päävalmentaja Matti Alatalo.

Toisessa erässä molemmilla maalipaikkoja

Erän kolmannen minuutin vaiheilla Ässät sai todellisen tuhannen taalan paikan, kun JYP:n pelaajat törmäilivät toisiinsa niin, että maalivahti Leinonen huomasi pian olevansa valkopaitaisen kanssa kaksistaan. Hyvin pelannut maalivahti veti kuitenkin pidemmän korren venyttäen patjansa maalinkulman suojaksi.

- Taidettiin saada toisessa erässä kaikkiaan neljä läpiajoa, niistä olisi voinut ratkaista jo pelin. Harmitti kyllä, sanaili Mika Toivola.

JYP pääsi ylivoimalla myöskin vyöryttämään vaarallisesti Scott Langkowin edessä. Vaarallisia tilanteita lisäsi vielä se, että Langkow torjui suurimman osan kiekoista eteensä. JYP:n olisikin pitänyt mennä röyhkeämmin reboundeihin kiinni. Videotarkistukseen mennyttä tilannetta lähemmäksi kotijoukkue ei kuitenkaan päässyt johtoasemaa jahdatessaan. Pelin hallinta kääntyi joka tapauksessa selvästi JYP:lle, se onnistui painamaan peliä hyökkäyspäätyyn tällä kertaa muillakin kuin ykköskentällään.

Trilleri huipentuu

JYP pääsi pelaamaan kolmannen erän alkupuolella ylivoimaa, mutta kiekko ei vain suostunut menemään sisään. Muutama minuutti ylivoiman jälkeen kuitenkin kolahti omissa. Kesken hurrikaanimylläkän Ässät onnistui luomaan hetkeksi painetta JYP-päätyyn. Se riitti tällä kertaa. Oleg Sorokin pääsi lataamaan viivalta kiekon ohi maskissa olleen Leinosen. Syöttöpisteet Kiilholmalle ja Gladille, joten "oma koira puri" tässäkin vierasmaalissa.

Maalin jälkeen JYP teki töitä hartiavoimin, yrityksen puutteesta ei voi syyttää ketään. Jokainen kenttä jaksoi myllyttää, eniten kuitenkin jälleen Immosen johtama ykkönen. Kun maalia ei kuitenkaan saatu aikaiseksi avoimistakaan paikoista, alkoi pieni turhautuminen näkyä. Niinpä aivan erän lopun Ässät pääsi hieman helpommalla. Tilannetta auttoi sekin, että JYP pääsi ottamaan aikalisän vasta kymmenen sekuntia ennen erän päättymistä. Joten pisteet jälleen kerran tällä kaudella Poriin, mutta nyt JYP:n ei tarvitse hävetä esitystään.

Jälkipyykit ja vähän Perrinistäkin..

Ässät osaa pelata inhottavaa vieraskiekkoa. Vaikka vastustaja hallitseekin, toimii joukkueen blokkauspeli ja sääntöjen rajamailla keikkuva mailahäirintä aina viime hetkellä siten, ettei omissa pääse kolisemaan. Tämä peli vahvisti käsitystäni kahden päätuomarin järjestelmän paremmuudesta, niin paljon Hannu Henrikssonilta jäi näkemättä ja noteeraamatta koiruuksia. Ottelu ei toki siihen ratkennut, samaa mieltä oli Matti Alatalokin:

- Paikoista olisi pitänyt onnistua, olihan niitä meilläkin. Optinen hallinta ei ole tae voittoon, kyllä ne lainalaisuudet on muualla, kuten tänään nähtiin. Pieni virhe omalla alueella kostautui heti.

- Ylivoima meillä ei ollut parhaassa vireessä, puuttui se tietty terävyys ja nopeus. Ässät oli hyvä, muttei mekään huonoja oltu. Neloskentältä tänään hyvä peli. Jos jatkavat tuohon malliin, on luvassa enemmän vastuuta.

Positiivista JYP:n pelissä olikin se, että tällä kertaa muutkin kentälliset pelasivat paljon pirteämmin kuin viime aikoina on totuttu. Sentteriosastolla Jarkko Immonen ei erottunut enää niin paljon muiden yläpuolelle. Eikä se johtunut siitä, että Immonen olisi pelannut selkeästi vaatimattomammin kuin aiemmin. Ilahduttavinta oli, että aloituksiensa kanssa koko kauden takellellut Janne Hauhtonen sai monta hyvää aloitusvoittoa.

Mika Toivola oli luonnollisestikin hyvillään:

- Kirjojen mukaan meni ottelu, JYP tuli kovaa päälle. Halusivat näyttää sen viime ottelun jälkeen. Otettiin jäähyjä liikaa, mutta onneksi oli hyvä maalivahtipeli ja puolustus. Onnistuttiin pitämään JYP:n ykköskenttä hyvin kurissa. Joukkueelle iso kiitos etenkin viimeisestä viidestä minuutista, JYP ei päässyt siinä enää niin myllyttämään.

Niin, sitten siihen Perriniin. Hallin käytävillä ja radiossa huhuiltiin siitä, että Hippoksen jumaloima Eric Perrin olisi kyllästynyt tahkoamaan Tampan farmijoukkueessa. Edelleen huhu tietää kertoa, että Ericin aikoinaan antamien lupausten mukaisesti suunta olisi JYP. Kun Matti Alatalolta asiasta kysyttiin, oli vastaus muikean ilmeen kera diplomaattisen kieltävä:

- Minä en tiedä asiasta mitään. Seppäsen Jukkakin on Helsingissä Hjalliksen synttäreillä, siellä on isot kemut..

Miettikääpä sitä!

» Lähetä palautetta toimitukselle