Kuriton Ilves romahti Helsingissä

LIIGA / Raportti
Jokerien ja Ilveksen puolivälieräsarja ratkesi käytännössä helsinkiläisjoukkueen eduksi, kun se rökitti maanantaina tamperelaisia lukemin 6-1. Ilveksen selkärangan katkaisi jälleen yhdysvaltalaishyökkääjä Tim Stapleton, joka osui avauserässä kahdesti saman vaihdon aikana.

Jokerit ja Ilves tarjosivat puolivälieräsarjansa kolmannessa ottelussa harvalukuiselle yleisölle värikästä viihdettä. Kurinalainen puolustuspeli unohtui molemmilta joukkueilta, mutta vain Jokerit pystyi hyödyntämään vastustajan tarjoamat maalintekopaikat.

Ottelu ratkesi avauserän puolivälissä, kun Tim Stapleton ohitti Tuukka Raskin kahdesti saman vaihdon aikana. Näistä takaiskuista Ilves ei enää toipunut.

- Saimme otteluun sellaisen alun kuin halusimmekin. Stapleton teki kaksi valtavan tärkeää maalia. Oli hyvä päästä johtoon, se teki heidän ylämäestään paljon jyrkemmän, kuvaili jokeriluotsi Doug Shedden, joka osasi asettua myös vastustajan nahkoihin.

- On erittäin vaikeaa, kun on tappiolla sarjassa ja joutuu tappiolle myös yksittäisessä pelissä. Se on heille todella turhauttavaa. Jos he olisivat päässeet johtoon, he olisivat tunteneet olevansa taas hengissä. Siksi en halunnut heidän saavan ensimmäistä maalia.

Wilmin ketju huikeassa vireessä

Vaikka Stapleton saikin jälleen nimensä tilastoihin ja otsikoihin, olivat molemmat yhdysvaltalaishyökkääjän maalit nimenomaan koko ketjun maaleja.

- Ensimmäisessä Clarke (Wilm) loi hyvin painetta päädyssä, vastustaja menetti kiekon, ja Tony (Virta) antoi upean syötön. Minulle jäi aikaa ja tilaa, kevään maalitykki kertasi.

- Toisessa maalissa Tony pelasi jälleen hienosti, Clarke ajoi maalille ja teki minulle tilaa. Siinä oli onneakin matkassa, lauoin vain kiekon maalia kohti ja se livahti sisään.

Kotijoukkueen lopuista maaleista vastasivat muut ketjut, mutta nimenomaan Wilmin vitja oli jälleen ottelun selvästi paras yksikkö. Terävä karvauspeli aiheutti Ilvekselle lukemattomia kiekonmenetyksiä omassa päässä, mutta ottelun ratkettua Jokerit haki liiankin tyylikkäitä ratkaisuja.

Rask ratkesi

Stapletonin jälkimmäisen maalin lisäksi Ilves-vahti Tuukka Rask sai ottaa kontolleen Tomek Valtosen ja Roni Anderssonin toisen erän osumat. Kaikki kolme osumaa syntyivät suorista laukauksista ilman mainittavaa maskia. Kolmanteen erään Ilveksen maalinsuulle luisteli Pasi Häkkinen, joka onnistui hänkin korkeintaan välttävästi.

- Kyllä jokaiseen maaliin kyllä löytyvät syylliset, jos niitä halutaan etsiä. Henkilökohtaisella tasolla tapahtui liikaa virheitä, tyytyi Ilveksen päävalmentaja Sakari Pietilä toteamaan.

- Jokerit oli kauttaaltaan tehokkaampi ja terävämpi. Pieniin asioihin nämä pelit aina ratkeavat - tyhmiin rännikiekkoihin, keskialueen kuljetuksiin.

Shedden oli varsin empaattisella tuulella, sillä hänellä riitti myötätuntoa Raskillekin.

- Vuosi on ollut pojalle raskas, hän on pelannut paljon Ilveksessä ja nuorten maajoukkuessa sekä ollut armeijassa. Ehkäpä väsymys näkyy.

Andersson viltistä ratkaisijaksi

Toisessa erässä kumpikin joukkue tuntui unohtaneen, että Jokerit johti vasta kahdella maalilla. Kotijoukkue hyökkäsi yli-innokkaasti, mikä avasi Ilvekselle runsaasti vastahyökkäysmahdollisuuksia. Vieraat kuitenkin tyytyivät hakemaan hienoja kuvioita, todellinen taistelu voitosta puuttui tyystin.

- En ollut lainkaan tyytyväinen toiseen eräämme. Se oli meiltä sarjan heikon tähän asti. Pelasimme löysästi ja annoimme vastustajalle paljon maalintekopaikkoja, suomi Shedden. Samoilla linjoilla oli myös avainhyökkääjä Stapleton.

- Pelasimme minusta huonommin kuin kahdessa edellisessä pelissä. Annoimme vastustajalle useita ylivoimahyökkäyksiä.

Jokerit kärsi keskimmäisessä erässä myös yhden merkittävän menetyksen, kun Jyrki Louhi joutui jättämään leikin sikseen. Laitahyökkääjä heittäytyi alivoimalla laukauksen tielle, ja sai pahaksi onnekseen pelivälineestä osuman solisluuhunsa. Jokerileirissä Louhen vamman laadusta oltiin ymmärrettävän vaitonaisia.

Louhen paikan Petri Pakaslahden ketjussa otti Roni Andersson, joka kiitti vastuusta välittömästi. Laitahyökkääjä keräsi neljässä ensimmäisessä vaihdossaan tehot 1+2, ja esiintyi muutenkin edukseen. Joukkueiden tämänkertaisesta tasoerosta kertoo paljon, että Jokerien ylimääräinen hyökkääjä oli selvästi vaarallisempi kuin yksikään Ilveksen virkaveli.

Turhaa turhautumista

Ottelun päätöserässä Jokerit pyrki lähinnä selviämään ilman enempiä loukkaantumisia, kun Ilves-pelaajat purkivat turhautumistaan kyseenalaisin keinoin. Kuumimpana kävi veteraanihyökkääjä Mikko Peltola, joka huitaisi ensin Arto Kukia viikateiskulla, ja kimpaantui heti jäähyltä päästyään jokerivahti Juuso Riksmaniin.

Riksmanin ja Peltolan pelitilanteen ulkopuolinen yhteenotto jäi näkemättä suurelta osalta yleisöä, eikä tuomarikolmikostakaan kukaan tainnut tapahtumia kovin tarkkaan seurata. Sakari Pietilällä sen sijaan oli selvä kuva tapahtuneesta.

- Riksman löi viisi-kuusi kertaa Mikkoa nilkoille. Mikko löi Riksmania polvisuojille, minkä jälkeen Riksman haavoittui vatsaan, Ilves-käskijä väitti. Kovin vakava rike ei ollut Sheddeninkään näkökulmasta.

- Paskat minä siitä välitän, kuului kanadalaisluotsin tyly tuomio, kun häneltä tiedusteltiin näkemystä tilanteesta.

Riksmanin suurieleinen kaatuminen sai aikaan pienen nokkapokan, jonka keskushahmona hääri tshekkipuolustaja Robert Schnabel. Päätuomari Jari Levonen rauhoitti tilanteen lähettämällä Schnabelin ja Peltolan loppupelin ajaksi jäähyaitioon.

Sarja on ohi

Joukkueiden tasoero oli maanantaina järkyttävän suuri. Kun sarja tiistai-iltana jatkuu Tampereella, on Ilveksen vain toivottava, ettei Jokerit ole henkisesti lainkaan valmiina. Muuten tamperelaiset heräävät keskiviikkona kesälomalaisina.

Sakari Pietilän auktoriteetti riitti jättämään Radek Dudan pelaavan kokoonpanon ulkopuolelle, mutta Jussi Pesonen, Kristian Kudroc ja moni muu ilvesläinen sai pelata vain itselleen ilman vilttikomennusta. Radikaalit toimenpiteet olisivat voineet toimia herättäjänä tiistain peliä ajatellen.

Toivottavaa on, että Pietilä saa porukkaansa iskostettua edes jonkinlaisen pelikurin, eikä Ilves laita tiistaina aivan ranttaliksi. Kotiyleisölleen takkuturkit tuskin kehtaavat esittää samanlaista löysäilyä kuin helsinkiläisille maanantaina.

» Lähetä palautetta toimitukselle