Jokereille avausvoitto tiukassa väännössä

LIIGA / Raportti
Jokereiden ja Ilveksen ottelusarja alkoi ennakoidusti: tasaisen ja vähämaalisen väännön merkeissä. Ilves kärsi Jussi Pesosen jo toisella minuutilla saamasta pelirangaistuksesta, ja ottelu kääntyi vääjäämättä Jokereiden eduksi illan kestäessä. Tuukka Rask ja Toni Koivisto osoittivat kuitenkin, että ottelusarjasta voi edelleen povata tasaista.

Ilves pääsi ottelussa ensimmäisen erän lopulla johtoon, kun Perttu Lindgren päätti ylivoimapelin mallikkaalla rannelaukauksella ohi Juuso Riksmanin. Vesa Viitakoski teki pudotuspelihenkisesti liki täydellisen maskin Riksmanin eteen.

lisäaineistoa

Rita ja Koivisto - vauhdikkaat maalitykit seurannassa
[lue lisää]



Kuvakooste
[katso kuvat]

Jokerit painoi kuitenkin läpi ottelun päälle, ja lopulta ottelun puolivälin jälkeen avaimet siirtyivät ratkaisevasti Jokereille. Tasoitus- ja voittomaalit tulivat kotijoukkueelle tyypillisesti karvauspelin ansiosta, ja molemmat maalit sisälsivät myös tyylipuhtaan yksilösuorituksen. Rystypuolelle veivaaminen olikin ainoa keino ohittaa Ilveksen maalilla vakuuttavasti torjuva Tuukka Rask.

Tasoitusosuman iski Jani Rita, joka esiintyi muutenkin edukseen voittamalla ottelussa hurjan määrän kaksinkamppailuja. Hieman pimennossa ollut Kim Hirschovits sai vaihdosta tullessaan Kristian Kudrocin epäonnistuneen purkuyrityksen kuin lahjana syliinsä, ja jokerisentterin viekas passi vapautti Ridan, joka kiersi näyttävästi maalin kulmalta ohi spagaattiin venyneen Raskin.

- Kimille tuli keskelle paikka, ja kummatkin pakit varmaankin luuli, että Kimi laukoisi siitä. Ovelana pelaajana se kuitenkin syötti mulle, ja pääsin ihan vapaasti menemään siinä sitten maalille, analysoi maalintekijä Rita tärkeää osumaansa.

Kolmannessa erässä Jokereiden voittomaali antoi odottaa itseään aikaan 51.36, kunnes Tim Stapleton päästi kotiyleisön piinasta. Stapleton sai syötön ketjukaveriltaan Clarke Wilmiltä maalin takaa, ja Ilveksen merkkausvirheestä vapaaksi jäänyt jokerihyökkääjä pääsi maukkaasti kiertämään aggressiivisesti tilanteessa haastaneen Raskin.

Playoff-hockey

Ottelun intensiteetti oli kuten pitääkin täysin toisella tasolla verrattuna esimerkiksi tammikuun lopun keskinäiseen pelailuun. Illan räväkimmän liikkeen esitti heti toisella peliminuutilla Ilveksen Jussi Pesonen, joka päätti töräyttää Kim Hirschovitsin suoraan selästä laitaan.

Pesosen musta hetki palkittiin ansaitulla ulosajolla, mutta Hirschovits ei Jokereiden onneksi loukkaantunut tilanteessa. Pesoselle temppu oli tuttu jo vuoden 2005 pudotuspeleistä, jolloin laituri ajettiin myös ulos Jokerien ja Ilveksen välisen puolivälieräsarjan ensimmäisen ottelun avauserässä. Ilvekselle laitahyökkääjän varhainen poistuminen aiheutti luonnollisesti ongelmia ketjutuksen kanssa.

- Onneksi ei käynyt kaverille pahemmin. Jäähyn paikka se oli kyllä, mutta ulosajo oli liian kova tuomio ehdottomasti, tuumaili Pesonen itse ottelun jälkeen.

- Kyllä se vähän meitä särki, että Pessi joutui sivuun heti alussa. Yksi meidän lämmin ketju hajosi. Lindgrenin ketju toimi kyllä, kun Duda löysi paikkansa, mutta sitten se oli taas muualta pois, analysoi Ilveksen päävalmentaja Sakari Pietilä ottelun jälkeen.

Jokerit pääsi siis heti ottelun alkuun pelaamaan liki kuusi minuuttia ylivoimapeliä, joista osan vielä viidellä kolmea vastaan. Ilves pelasi kuitenkin mallikasta alivoimaa, ja piti Jokereiden siniviivapelin visusti kurissa, eivätkä narripaidat saaneet riittävästi variaatioita ylivoimapeliinsä. Lopulta ylivoima jäi tehottomaksi, vaikka Rask saikin jo verrytellä lukuisilla torjunnoilla.

Kotijoukkue tuli kuitenkin hyvällä jalalla ja sykkeellä otteluun, kuten myös vierailija Ilves. Tupsukorvat pelasivat fiksua vieraspeliä, jossa kiekosta mieluummin luovuttiin ja haettiin tehokkaalla karvauspelillä Jokereiden virheistä maalipaikkoja.

Ensimmäisessä erässä taktiikka toimikin erinomaisesti. Toni Koivisto sai Robert Schnabelilta lahjana lapaan kiekon keskellä aluetta, mutta Lindgren sutaisi kiekosta ohi Koiviston tarjoileman avopaikan. Tilanteessa Jokerit pelasti Arto Kukin kurotus häiritsemään Lindgrenin maalintekopuuhia.

- Olen todella tyytyväinen meidän panokseen tänään ja siihen ilmeeseen, millä tulimme kaukaloon yhdeksän päivän tauon jälkeen, iloitsi Jokereiden päävalmentaja Doug Shedden ottelun jälkeen.

- Ensimmäisessä pudotuspelissä odottaa kaikkien olevan hieman hermostuneita. Vastustajan maalin jälkeen luonnollisesti aloimme puristaa hieman mailaa, mutta oli tärkeätä ettemme joutuneet 0-2-asemaan, analysoi Shedden.

Jokerit jaksoikin maltillisesti puskea läpi ottelun, ja toisen erän puolivälin jälkeen aloite kääntyi sille. Ilves ei enää kyennyt pitämään Jokereita kokonaan sektorin ulkopuolella, vaan Jokereiden kaksintaisteluvoitot loivat narripaidoille maalipaikkoja.

Ilves ei kuitenkaan missään vaiheessa jäänyt mattoon, vaan vastahyökkäykset irtosivat mallikkaasti. Maalipaikkoja itse ottelussa siunaantui molemmille joukkueille lopulta yllättävän paljon, ja kansa sai ainakin lipun hinnalle vastinetta.

- Ajattelimme niin, että Jokereilla on enemmän kiekko hallussa, että pelataan jonkun verran enemmän meidän päässä. Mutta sitten olisimme oikein herkkänä niillä hetkillä, kun meillä on paikat. Ihan siihenhän emme päässet, harmitteli Pietilä.

Tuimaa vääntöä tyhjälle hallille

Viime aikoina on puhuttu liigan sinnikkäästä halusta pitää pudotuspelien lipunmyynti ja markkinointi omissa käsissään. Tuloksen ja todellisuuden voi lukea illan yleisömäärästä, kun vain 5025 katsojaa oli ostanut lipun otteluun. Tunnelma pysyi siitä huolimatta kuitenkin keskivertoa runkosarjan peliä parempana molempien joukkueiden fanien virittäydyttyä pelaajien tavoin playoff-tunnelmaan.

Reijo Ringbom pillin varressa sen sijaan vihelteli varsin epätasaisesti. Ensimmäisessä ja toisessa erässä jokeripelaajista Markus Kankaanperä ja Schnabel saivat varsin heppoisin perustein kaksiminuuttiset. Ilves puolestaan kärsi linjatuomareiden tunaroinnista minuuttia ennen loppua, kun päivänselvä pitkä kiekko jäi viheltämättä. Aloitus Jokereiden päässä olisi ollut tärkeä Ilvekselle, joka pelasi jo ilman maalivahtia.

Ilves nousi vielä viimeisen kymmenen minuutin aikana taistelemaan tasoituksesta, kun Jokerit hieman turhaan passivoitui ja alkoi tarjota tupsukorville mahdollisuutta vääntää peli tasoihin. Mikko Peltolan ketju oli loppua kohden suuremmassa roolissa, kun Koivisto ja Lindgren jäivät hieman taka-alalle hyvän ensimmäisen puoliskon jälkeen.

- Kolmanteen erään minusta ryhdistäydyimme. Tiesimme, että montaa paikkaa meille ei välttämättä tule, mutta että saisimme ne hyödynnettyä hyvällä prosentilla. Paikkoja kyllä tuli, mutta ei niitä saatu loppuun asti käytettyä, mietti Pietilä ja painotti erityisesti tyytyväisyyttään ottelun loppuun asti taistelemisesta.

Jokerit rullasi laajalta rintamalta

Doug Shedden nosti ottelun jälkeen Jokereiden parhaiksi pelaajiksi kiistatta liukkaimmin liikkuneen Stapletonin ja tasaisen varmasti taistelevan Clarke Wilmin. Tärkeä osa Jokereiden voitossa oli myös nelosketju Samuli Jalkanen – Arto Kuki – Arto Koivisto. Jokerit nauttii tällä hetkellä laajasta materiaalistaan. Loukkaantumispajatson vihdoinkin tyhjennyttyä Jokerit on tilanteessa, jossa se ei vielä tällä kaudella liki 60 aiemmassa pelissä ole päässyt olemaan.

- He eivät käytä nelosketjuaan niin usein ja se on selvä etu meille, kun nelosketjumme voi mennä taklaamaan ja väsyttämään vastustajaa, tuumaili Shedden, joka heitti aktiivisesti nelosketjuaan tuleen.

Ilves lähti sarjaan kolmen kovan Lukko-ottelun väsyttämänä, ja tämä näkyy vääjäämättä pelien edistyessä. Jokerit oli lopulta myös fyysisesti vahvempi ensimmäisessä ottelussa.

- On turha sanoa, ettei painaisi, mutta ei sen taakse voi mennä, ei se ollut ratkaiseva juttu, arvioi Pietilä.

» Lähetä palautetta toimitukselle