Maaleja ja lasarettireissuja

Jokerit voitti Helsingin kuudennen paikallisen maalein 3-2. Ottelun jälkeen puhutuimmaksi aiheeksi nousivat kuitenkin lukuisat loukkaantumiset ja vaaralliset tilanteet, pahimpana tähtipelaaja Tuomo Ruudun mahdollisesti vakavaan loukkaantumiseen johtanut Toni Sihvosen polvitaklaus. IFK:n päävalmentaja Alpo Suhonen syytti pelin jälkeen kovin sanoin kollegaansa Raimo Summasta härskistä pelistä.

Ottelu pyörähti käyntiin harvalukuisen yleisön ratoksi kohtuullisen vauhdikkaasti. Maalitilanteita syntyi jo heti ensi minuutilta lähtien, kun Jukka Hentunen pääsi Ville Peltosen esityöstä yrittämään avausmaalia, tuloksetta. Viiden minuutin pelin jälkeen pääsivät molemmat joukkueet peräjälkeen hyökkäämään kahdella yhtä vastaan, mutta IFK:n Frantisek Mrazek ohjasi kiekon ohi ja Jokereiden yrityksen torjui tänäänkin mainiosti pelannut IFK:n maalivahti Dave Stathos.

Pelin alku oli melko fyysistä kiekkoa molemmilta joukkueilta. Taklauksia haettiin nykyliiga huomioonottaen verrattaen paljon. Ensimmäisen kerran illan aikana itseään taklaustilanteessa satutti Jokereiden tänään kakkosketjuun ylennetty MM-pronssimies Sean Bergenheim, joka yritti narripaitojen vaihtoaition edessä taklata IFK-peluria. Niitti meni kuitenkin ohi ja Bergenheim rymisteli päin aukinaista vaihtoaition luukkua. Tuloksena ns. puujalan kankkuversio ja Bergenheim huilasi ensin ensimmäisen erän vaihtopenkillä ja siirtyi sitten pukusuojan puolelle.

Illan päätuomari Timo Favorin osoitti orastavia merkkejä illan sekoilustaan jo ensimmäisen erän vanhettua hieman yli puolenvälin. Ensin IFK:n Frantisek Mrazek kaatui kyseenalaisen teatraalisesti IFK:n hyökkäysalueella, ja tilanteesta passitettiin Ari Vallin kaksiminuuttiselle kampituksesta. Vallinin jäähy vielä oli täysin hyväksyttävä, mutta lähes heti perään IFK:n Tuomo Ruutu lähti kakkoselle hipaistuaan Jukka Hentusta. Jäähyjen jälkeen Jokereille avautui erän paras tekopaikka, kun Tommi Turunen pääsi vapaaseen läpiajoon hyvien avaussyöttöjen jälkeen. Kiekko karkasi kuitenkin ratkaisupaikassa taivaisiin.

Ajassa 15.33 sattui ensimmäinen illan puhuttaneista IFK-pelaajien loukkaantumisista. Jokereiden Tomi Mäki, joka oli jo aikaisemmissa vaihdoissa taklannut hanakasti ja hyvin, ajoi täysin puhtaasti IFK:n Roman Vopatin seinille, ja Vopat sai tilanteessa ilmeisesti aivotärähdyksen pään osuttua pleksiin. Mäki pääsi taklaamaan Vopatia hieman puun takaa, ja Vopat ei kerinnyt kunnolla valmistautua kovaan kontaktiin. Romuluinen tshekki ei pitänyt päätään pystyssä oikeaan aikaan.

Mäki sai Vopatin taklauksesta kaksiminuuttisen. Jokerit onnistui tappamaan alivoiman, mutta IFK iski ensimmäisen kerran ottelussa heti Mäen päästyä jäähyltä. Ajassa 17.38 Ville Viitaluoma sai Niclas Hedbergin esityöstä kiekon maalin kulmalle, josta Viitaluoma pääsi nopealla liikkeellä kiertämään Lehtosen ja pujottamaan kiekon maaliin. Tilanteessa Viitaluoma pääsi hetkeksi karkaamaan jokeripakki Mika Strömbergiltä. Kakkossyöttäjä maaliin Ilkka Pikkarainen.

Jokerit otti johdon toisessa erässä

Toinen erä mentiin Jokereiden komennossa. IFK lipsautteli usein pieniä virheitä tai sekoiluja omassa päässään, joista Jokerit saivat tilaa maalipaikkoihin. Esimerkiksi 24 minuutin kohdalla, kun Jokerit pääsi lähes kolmella nollaa vastaan IFK-maalin eteen, ja maalivahti Stathos hukkasi vielä mailansakin. Jokerihyökkääjä David Nemirovsky kuitenkin hätäili varman maalipaikan hukkaan.

Kotijoukkue tasoitti pelin ajassa 27.13, kun Jokereiden kakkoskenttä iski. Koostumus Nemirovsky – Antti Aalto – Teemu Laine painoi peliä IFK:n päätyyn, ja petopuolustaja Niclas Hedbergillä oli pienoisia vaikeuksia purkukiekon kanssa. Kumilaatta päätyi Nemirovskylle, joka pääsi vapaasti pitämään toimistoa maalin takana. Nemirovsky kiersi maalin edustalle ja syötti takatolpalla väijyneelle Aallolle, jolla oli helppo työ iskeä kiekko tyhjiin. IFK-puolustus oli maalissa täysin hukassa. Heti maalin jälkeen jäi Favorinilta selvä jäähy viheltämättä jokeripelaajalle.

Vierailijoiden ainoa pidempi hyökkäyssessio toisessa erässä ajoittui hieman erän puolivälin jälkeen. Paineen katkaisi kuitenkin Frantisek Mrazekin ajassa 36.34 saama kaksiminuuttinen estämisestä. Ylivoimalla Jokereiden kapteeni ja kultakypärä Ville Peltonen osoitti jälleen, miksi hän on kaikkien kehujen arvoinen.

IFK lähti alivoimalla pyörittämään peliä ehkä hieman liiankin aktiivisesti syötönkatkon jälkeen kohti jokeripäätyä. Jokerit sai pelattua kiekon pystyyn Peltoselle, joka käänsi suunnan kohti pudottavaa IFK-puolustusta. Sinisen kohdalla Peltonen ei kuitenkaan lyönyt kiekkoa ristikulmaan tai syöttänyt muille, vaan painoi suoraan komeiden harhautusten saattelemana ohi Marek Zidlickystä, harhautti Stathoksen pienellä liikkeellä ja nosti kiekon maalin kattoon Zidlickyn ja toisen IFK-puolustaja Pasi Saarisen ihmetellessä vieressä.

Musta kolmas erä

Kolmas erä alkoi kuin kopiona edellisestä. Jokereiden Peltonen ja Hentunen pääsivät jälleen heti kättelyssä IFK-puolustajaa vastaan, mutta maalia ei tullut taaskaan. Hannu Pikkarainen lähti istunnolle korkeasta mailasta, ja Jokerit pääsi ylivoimalle, kun erää oli pelattu vasta kaksi minuuttia.

Jokereiden ykkösketju sai ylivoiman painettua IFK-päätyyn, ja maestro Peltonen hääräsi jälleen avainsyötön antajana, kun Ilkka Mikkola tälläsi Jokerit 3-1 –johtoon siniviivalta. Tilanteessa IFK:n Niclas Hedberg teki oivan maskin jokerihyökkäykselle, ja Dave Stathos oli voimaton Mikkolan kohtuullisen lyöntilaukauksen edessä.

Väsy alkoi kuitenkin painaa pahemman kerran kotijoukkueen luistimissa. Raskas viime viikko alkoi vaatia veronsa ja IFK alkoi painaa päälle Jokereiden vauhdin hiipuessa suoraan verrannollisesti. Petopaitojen Ilkka Pikkarainen kavensikin pelin ajassa 46.30 Viitaluoman syötöstä. IFK:n kolmosketju Turo Järvinen – Ville Viitaluoma – Ilkka Pikkarainen on ollut loistavassa vireessä viime aikoina, ja tänäänkin se oli vierailijoiden ehdotonta kermaa.

Liekö sitten maitohapot jaloissa vai mikä, mutta Jokereiden puolustaja Antti-Jussi Niemen järki pimeni hetkellisesti täysin 47. minuutilla IFK:n ykköskentän pyörittäessä peliä. Niemi latasi vierailijoiden kultakypärää Timo Pärssistä maalin edessä poikittaisella mailalla suoraan ohimoon. Päätuomari Favorin vihelsi tilanteesta Niemelle kaksiminuuttisen, mutta jatkoseuraamuksia voi olla luvassa, sillä Pärssinen sai tilanteessa ilmeisesti aivotärähdyksen. Miehellä oli vaikeuksia päästä tärskyn jälkeen jaloilleen ja sen jälkeen Pärssinen hoippui kentältä pois.

IFK:n pelatessa ylivoimaa oli Jokerit taas pahanteossa, kun Jukka Hentunen taklasi Niclas Hedbergiä takaviistosta laitaa vasten. Hedberg kärsi tilanteessa aimo tärskyn, vaikka kykenikin jatkamaan peliä. Aivotärähdystä epäillään. Hentunen 2+10 minuuttia, päähän kohdistuva taklaus. Hedberg oli tilanteessa hieman kyyryssä, mutta joka tapauksessa niitti oli Hentuselta rujohko. IFK hukkasi ylivoimapelinsä, ja rangaistusten ottamista jatkettiin vuorotahtiin. IFK:n Kimmo Salminen sai kakkosen hänen huidottuaan vaarallisen näköisesti Salmista koukkinutta Markus Kankaanperää.

Sihvonen teilasi Ruudun

Ottelun synkin hetki nähtiin ajassa 55.02. IFK:n Tuomo Ruutu toi ylivoimalla kiekkoa yli keskialueen, ja Jokereiden Toni Sihvonen aikoi taklata Ruutua. Pahaksi onneksi kuitenkin Ruutu väisti taklausta ja Sihvonen kurotti ohi menevää Ruutua polvellaan. Lopputuloksena Sihvonen rusikoi Ruutua törkeästi polvellaan. Sihvonen polvitaklauksesta suihkuun ja Ruutu paareillla ulos kentältä. Sairasloman pituudesta ei ole vielä tietoa, mutta tilanne näytti äärimmäisen pahalta.

- Me pelattiin alivoimalla, ja Tuomo haki vauhtia laidasta. Jalat oli paikallaan, ja yläkropalla yritin taklata. Eli meillä oli jalat samalla uralla. Toivottavasti Tuomolla olisi vain joku puujalka, ettei mitään pahempaa, mietti Sihvonen tekoaan pukukopissa ottelun jälkeen.

- Nyt en pelikieltoa murehdi vaan Tuomoa, vastasi Sihvonen kysyttäessä mahdollisesta pelikiellosta.

Tuomo Ruutu on yksi lupaavimpia suomalaisia jääkiekkoilijoita, ellei jopa tämän hetken suurin toivo Kari Lehtosen lisäksi. Nuorin Ruudun veljeskatraasta on joutunut liigaurallaan jo yhden vastaavan rajun polvitaklauksen uhriksi, kun Kärppien Kristian Taubert rampautti miehen kuukausien sairaslomalle juuri ennen Ruudun entry draft –kesää 2001.

IFK sai mahdollisuudet tasoitukseen kuin tarjottimella Sihvosen viisiminuuttisen myötä. Tässä vaiheessa suurinta osaa yleisöä varmasti kiinnosti eniten nuoren Ruudun kohtalo, mutta IFK yritti vielä pusertaa Jokereiden rinnalle siinä kuitenkaan onnistumatta.

Alpo Suhonen tulta ja tappuraa pelin jälkeen

IFK:n päävalmentaja Alpo Suhonen oli ottelun jälkeen lähes raivoissaan lukuisien loukkaantumisten johdosta.

- Törkein ottelu, mitä olen elämäni aikana nähnyt Suomessa. Kaksi aivotärähdystä ykkösketjusta. Ainoa vaihto, minkä Mäki vetää ensimmäisessä erässä ja Mäki vetää Vopatia selkään puolen kentän vauhdilla. Törkeintä mitä ikinä olen nähnyt Suomessa. Ei Kanadassa ole mitään lähellekään vastaavaa. Jos siellä jotain tapahtuu, siellä tapellaan. Tämä että haetaan ykkösketjusta kaksi jätkää sairaalaan - uskomatonta. Ja joukkuetta valmentaa meidän tuleva maajoukkuevalmentaja. Ei oo asiat oikein hyvin nyt. Nyt ollaan aika heikossa jamassa, purkautui Alpo Suhonen pelin jälkeen
medioiden edustajille.

- Eihän tämä ottelu mihinkään karannut. Vastustaja pyrki siihen koko ajan, kommentoi Suhonen kysyttäessä jotain käännekohtaa ottelusta, jonka takia peli olisi mennyt niin kovaksi.

- Mun mielestä kannattaa vähän miettiä, minkä takia urheiluhommissa on mukana. Jos tämä tosiaan on se tyyli ja taso ja tapa mihin ollaan menossa, niin ei hyvää seuraa. Varmaan voivat nyt mielissään iloita siitä Euroopan mestaruudesta, se on varmaan hienoa nyt ottaa hieman shamppanjaa tän päälle kun on telonut meidän ykkösketjun, lähetti Suhonen terveisiä Jokereiden päävalmentaja Raimo Summaselle.

Itse pelistä Suhonen ei juuri kommentteja lohkonut.

Summanen loukkaantunut Suhosen syytöksistä

- Jos Alpo puhuu noin, se vastaa liigalle siitä. Tuon ikäinen mies, joka on nähnyt maailmaa ja alkaa heittämään tuollaista, niin olen erittäin loukkaantunut. Tuomo Ruutu on ollut meidän poika kaksi vuotta, ei me haluttais ikinä maan lahjakkaimmalle pelaajalle tuollaista. Olen erittäin loukkaantunut ja todella surullinen jos se on näin kieroa suomalaisessa jääkiekossa tämä homma, vastasi Summanen kuultuaan Suhosen terveiset viereisestä pukukopista.

- Kaikki asiat mitä Alpo Suhonen päästää suustaan, hän voisi perustella. Hänellä on näköjään tekemistä muiden asioissa aina. Hän puuttuu aika paljon. Sen olen oppinut että pitää hoitaa omat asiat ensin, runttasi Summanen vastavuoroisesti Suhosta.

- Tuomarityöskentely oli kaukana hyvästä, peli oli alussa vaisua koska me pidettiin kiekkoa niin paljon. Toinen yritti pelata ja toinen odotti. Kolmas erä, peliin tuli jotain sähinää ja sitten tuli näitä jäähyjä. Jos todella on näin että siellä on loukkaantunut joku pahasti, olen erittäin pahoillani. Kukaan ei halua kenenkään polvia loukata siellä. Sanon vielä, että se on törkeää jos tuollaisia syytöksiä tulee. Mun mielestä ne pitää todistaa ja ottaa vastuu niistä, ei voi vain heitellä tuollaisia ilmaan, jatkoi Summanen.

Jokerit oli tänään paikallisvastustajaansa parempi ensimmäisessä ja toisessa erässä. Kunnolla IFK pääsi painamaan päälle vain kolmannessa erässä Jokereiden väsyttyä. Koko ottelun maalitilanteet olivat Jokereiden eduksi 17-10.

- Kaksi erää hyvää. 6-7 maalia olisi ollut mahdollista, sillä me dominoitiin peliä ihan täysin. IFK koski kiekkoon peliajasta 20% ja meillä oli 80-prosenttisesti kiekko hallussa. Hyvin pelattiin ja vietiin, IFK yritti vain seistä keskialueella ja puolustaa. Sitten menetettiin kiekkoja ja ei saatu maaleja, tuli pikku kipsi. Kolmannessa erässä väsyttiin selvästi. Oltiin ihan jalattomia ja IFK pääsi hyvin peliin mukaan. Jäähyt vetivät sitten pelin sekaiseksi. Vaikeaa oli se loppu meille, kommentoi Summanen.

- Loukkaantumiset ovat aina valitettavia, ja jos Tuomo on loukkaantunut noin pahasti kuin miltä se näytti niin se on valitettavaa. Pyydän meidän joukkueen puolesta anteeksi jos taklaus on ollut väärä. Olen erittäin pahoillani, sanoi Summanen.