Pääkaupungin paikalliskamppailu, 6/8

LIIGA / Ennakko
Areenalla pelataan tänään jälleen Helsingin herruudesta. Aikoinaan paikalliskamppailut olivat pääkaupungissa suuri ja odotettu asia, josta puhuttiin päiviä, jos ei viikkoja etukäteen. Ajat ovat muuttuneet ja kerran kolmessa viikossa pelattavat taistot ovat kärsineet kovasta inflaatiosta.

Viimeksi Jokerit ja IFK mittelivät paremmuudestaan Nordenskiöldinkadun hallissa uudenvuoden tienoilla. 1-1 –tasapeliin päättyneestä ottelusta alkoi Jokereiden pitkän heikon kauden jälkeinen uusi nousu. Edellinen Areenalla pelattu ottelu päättyi IFK:n iloittelun jälkeen lukuihin 1-6. Jokerit taapersi tuolloin syvällä suossa.

Illan pelissä ennakkoasetelmat ovat melko tasaiset. Jokerit piti viikonlopun paussia SM-liigasta ja kävi pelaamassa Continental Cupissa, jonka voittopokaali matkasikin Areenalle Jokereiden voitettua finaalissa Lokomotiv Jaroslavin. Pitkä viime viikko saattaa kuitenkin vaatia illan pelissä veronsa: ottelu on Jokereille jo viides kahdeksassa päivässä. Continental-tauon aikana vaihtui myös liigakärki, kun Jokerit menetti johtoasemansa ensimmäisen kerran tällä kaudella. Pahin vastustaja HPK otti piikkipaikan maalieron turvin.

IFK majailee sarjataulukossa tällä hetkellä kuudennella sijalla. Sen esitykset ovat olleet välillä räiskyvän loistavia, välillä hieman heikompia. Viime viikolla IFK teki ensin kahdessa pelissä yhteensä 14 maalia, mutta hävisi sitten HPK:lle kotonaan lauantaina. Tuomo Ruudun paluu nuorten MM-kisoista on kuitenkin ollut tärkeä lenkki IFK:lle. Myös Robert Kantorin tilanteen rauhoittuminen auttanee joukkuetta.

Hegemoniataisto vai runkosarjan rutiinipeli?

Ylimääräiset paikalliskierrokset lanseerattiin runkosarjan otteluohjelmaan ennen toissakauden alkua. Jo SM-liigaa väljähdyttäneissä, tilapäisiksi tarkoitetuissa välisarjoissa on joillekin tarpeeksi kestämistä, mutta kaksi täysin keinotekoista paikallisottelua lisää otteluohjelmaan tappaa lopullisesti sen suurimman hegemoniakamppailun ja suuren urheilujuhlan tunnun Stadin paikallismittelöistä.

Paikallispelejä lisättiin tutusta syystä: raha. Jokereiden ja IFK:n väliset ottelut ovat parin viime kauden aikana tuon rahanhimon takia taantuneet tunnelmaltaan ja intensiteetiltään lähes minkä tahansa muun runkosarjaottelun tasolle, joka jo muutenkin on nykyliigassa huolestuttavan alhaalla. Aikoinaan koulujen pihoilla ja työpaikkojen kahvihuoneissa supatettiin tulevasta paikallispelistä jo päiviä ennen aloituskiekon putoamista jäähän hallissa, jossa tunnelma oli aina käsin kosketeltavissa. Ahneen loppu tiedetään. Loppuunmyyty Areena paikallisottelussa alkaa olla jo mennyttä aikaa.

Ottelun ratkaisupalikat

Jokerit elää tai kuolee tiiviin viisikkopelinsä mukana. Yksilöiden vielä sulautuessa harmaaseen massaan on massan toimittava, tai köpelösti käy. Ainoastaan Ville Peltonen ja Kari Lehtonen ovat narripakassa miehiä, jotka voivat omilla edesottamuksillaan kääntää ottelujen suuntia.

IFK:n kolmosketju tekaisi viikko sitten Kärpät-ottelussa peräti viisi maalia. Tämän illan pelissä voi suurimman vastuun kuitenkin odottaa lankeavan ykkösketjun Kimmo Kuhta – Tuomo Ruutu – Timo Pärssinen harteille. Myös maalivahti Dave Stathoksen ja puolustuksen panos on ratkaiseva. IFK:n paras ase Jokereiden horjuttamiseen on valtava liike ja sen tuoma fysiikka ja kaaos. Väsynyt Jokerit ei välttämättä kykene vastaamaan hurjaan sykkeeseen.
IFK:n pahin ongelma korkean intensiteetin pelissä on kuitenkin jäähyt, jotka voivat viedä joukkueen mukanaan. Jokereiden ylivoima on verrattaen tehokasta. Petopaidat ovat kuitenkin oppineet paljon alkukaudesta, eikä runkosarjan alun sekoilua enää jäällä juurikaan nähdä.

Bongaa Terran!

Vain satunnaisesti SM-liigapeleissä viime aikoina peliaikaa saanut Jokereiden kanadalaisvahvistus Terran Sandwith on ilmeisesti lähdössä muille maille pelaamaan. Itävaltalainen Linz Black Wings ehti jo uumoilla sivuillaan Terranin siirtoa Itävaltaan, mutta ainakin toistaiseksi Sandwithin pitäisi vielä olla Jokereiden mies.

» Lähetä palautetta toimitukselle