Neljänkymmenen minuutin paine toi Ässille kolme pistettä

LIIGA / Raportti
Antti Raanta pisti jokerihyökkääjät rintataskuunsa.
Kuva © Matti Korpi
Jokereille kävi kotikentällään klassiset, kun joukkue ei ollut valmis Ässien kovaan paineeseen. Porilaiset tulivat kaksi erää täysillä päälle ja kolmannessa erässä Antti Raanta kesti kotijoukkueen rynnistyksen torjuen vieraille 3-1-voiton.

Jokerit isännöi maajoukkuetauon jälkeisessä ottelussa Ässiä. Vierasjoukkue pääsi kuskin paikalle heti ottelun ensimmäisessä vaihdossa, kun se sai avausosuman vain reilun puolen minuutin pelin jälkeen. Tiukkaa taistoa pudotuspelipaikasta käyvä porilaisryhmä pelasi sen jälkeen johtoasemassa ja haki tärkeät vieraspisteet Ilmalasta.

– Tosi tasapainoinen esitys meiltä. Kerrankin voi sanoa, että tulimme niin laajalla kuin voi laajalla tulla. Latinki on näkynyt jengistä koko maajoukkuetauon ajan. Pyrimme kääntämään vaikeat hetket voitoksi ja nousemaan, vierasjoukkueen päävalmentaja Karri Kivi sanoi.

Ässien pelisuunnitelmana olikin antaa kova paine hyökkäyspäässä, jolloin jokeripuolustus joutuisi roiskimaan kiekkoa pois. Suunnitelma onnistui todella hyvin, sillä Jokerit ei kahdessa ensimmäisessä erässä löytänyt mitään lääkettä Ässien kovaan paineeseen.

– Jos me lähdemme noita vastaan passiivisesti, niin siinä voi tulla kyllä nuha. Tämä ratkaisu toimi tänään, Kivi naurahti.

Jokerien päävalmentaja Tomi Lämsää ottelun alku ei puolestaan naurattanut.

– Nukuimme onnemme ohi. Annoimme kaksi erää ilmaista ja kolmannessa oli liian myöhäistä lähteä peliin mukaan. Harmittava tappio, hän harmitteli.

– Paineen alta ehkä pääsimme vielä pois, mutta hyökkääjät eivät olleet enää samalla sivulla. Saimme laitureille kiekkoa, mutta rupesimme roiskimaan. Jatkuvuus pelaamiselle oli tänään heikko. Se kertoo siitä mentaalitilasta, ettei ollut se virkeys mikä pitää olla.

Avausmaalista kova lataus Ässille

Vierasjoukkue iski heti ottelun ensimmäisellä minuutilla, kun Jokerien pyörityksen jälkeen Eero Elo vapautti Michael Ryanin läpiajoon, josta kultakypärä ujutti kiekon Eero Kilpeläisen haaroista sisään.

– Yllättävän iso merkitys tuollaisella, kun se tulee noin päin. Siitä saa hemmetisti virtaa, Kivi kommentoi nopeaa avausmaalia.

Ässät jatkoi maalin jälkeen täydellä höyryllä ja karvasi ahnaasti kahdella miehellä. Paine tuottikin tulosta, kun jokeripuolustajat joutuivat purkamaan kiekkoa pitkin rännejä pois omalta alueelta.

Veli-Matti Savinaisen jäähyn aikana Jokerit pääsi kuitenkin peliin mukaan. Ylivoima oli vielä varsin tehotonta pyöritystä, mutta jäähystä seuraavassa vaihdossa Ivan Majesky iski kauden ensimmäisen osumansa siniviivalta.

Ässät ei ollut tasoitusosumasta moksiskaan vaan jatkoi samalla taktiikalla ja pisti kotijoukkueen ahtaalle. Palkinto tuli erän puolivälin jälkeen. Severi Sillanpää otti suvereenin aloitusvoiton Henri Heinosta. Kiekko pelattiin siniviivalla olleella Miko Malkamäelle, jonka rannelaukaus yllätti maskin takaa Kilpeläisen.

Jokerit lyö päätä seinään

Toinen erä alkoi rikkonaisesti, kun molemmat joukkueet kuluttivat jäähypenkkiä. Kotijoukkue hakkasi päätä seinään avauspelinsä kanssa. Puolustajat hidastivat silloin kun piti lähteä nopeasti, ja toisaalta roiskivat kun piti ottaa rauhassa.

– Tuntui, ettei päästy omista lähtemään nopeasti. Meni ehkä vähän liian hitaaksi. Ässät sai hyvällä paineella irtokiekkoja meidän päätyyn, jokerihyökkääjä Teuvo Teräväinen pohti.

Useat viivelähdöt veivät pelistä myös vauhdin sekä tunteen, ja tämä ei kaikilla pelaajille sopinut. Esimerkiksi Teemu Pulkkinen yritti omilla ratkaisuillaan hakea maalia, mutta ne lähinnä sekoittivat jo valmiiksi sekavaa pelisysteemiä lisää.

Yksi Pulkkisen ratkaisuista oli kuitenkin tuottaa tulosta, kun hänen kova biljardisyöttönsä vapautti Jesse Winchesterin puolittaiseen läpiajoon. Antti Raanta kuitenkin hoiti eleettömästi kanadalaisen laukauksen.

Erän lopussa Ryan väläytti upeaa pelisilmää, kun hän alusti Shaun Heshkan 3–1-osuman. Hyökkääjä huomasi sivusilmällään vaihdosta hyökkäyspäätyä kohti luistelleen puolustajan ja lähetti juuri oikea-aikaisesti lättysyötön takatolpalle. Joonas Rask oli tilanteessa auttamattomasti jäljessä ja saikin maalin jälkeen viettää yhtä vaihtoa lukuun ottamatta loppupelin viltissä.

Jokerit vyöryttää – Raanta ei antaudu

Kolmanteen erään tuli täysin uusi Jokerit. Joukkue painoi heti erän alusta pelin Ässien päätyyn ja siellä se myös pysyi. Teemu Eronen pääsi heti erän alussa yrittämään kavennusta lähes tyhjään maaliin, mutta loisto-ottelun pelannut Raanta venyi vielä kiekon tielle.

– Kolmanteen tulimme monta pykälää parempana. Saimme taas pelin sille mallille, missä sen pitää olla, Lämsä sanoi.

Jokerit pääsi yrittämään myös ylivoimalla kolmesti. Ensin Ilari Filppula kaatui helponnäköisesti Daniel Brodinin osumasta. Hetkeä myöhemmin Veli-Matti Savinainen iski vastahyökkäyksen päätteeksi kiekon Kilpeläisen suojusten lomasta maaliin, mutta 4-1-osuman sijasta tilanteesta tuomittiin huitomisjäähy ässähyökkääjäälle.

Kolmen jäähyn putki huipentui, kun Winchester jäi taklauksen jälkitilanteessa painimaan ensin Ville Uusitalon ja sen jälkeen Tapio Sammalkankaan kanssa. Tuloksena jäähy molemmille joukkueille ja kentälle enemmän tilaa.

– Tuomarit ottivat lopussa roolia. Mä olin kuin joku Charlie Chaplin siellä saamarin vaihtoaitiossa. Ensin Filppula hyppäsi ja Brodin joutui boksiin. Sen jälkeen osuma, joka oli kuulemma maali, hylättiin ja meidän jätkä boksiin, Kivi luetteli kolmannen erän tilanteita.

– Ja sitten vielä klassinen kentäntyhjennys, jota en ole nähnyt kymmeneen vuoteen. Ja tuomarit menivät siihenkin. Eli kyllä vastustaja mahdollisuuden sai, mutta onneksi onnistuimme pitämään johtomme.

Jokerit kohtaa torstaina vieraskentällä TPS:n. Ässät puolestaan matkaa Ouluun Kärppien vieraaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle