Se on siinä – kesäloma nimittäin!

Voittajajoukkueen on helppo hymyillä.
Kesälomakellot kilkattivat tiistai-iltana Hakametsässä, kun terävämpi ja voitontahtoisempi Ilves kirjautti itselleen neljännen voiton. Pääsiäislauantaina selkeän voiton ottanut Jukurit ei enää jaksanut vastata tamperelaisten vauhtiin, vaan Ilves oli selkeästi parempi. Samalla Ilves vei karsintasarjan lukemin 4-1.

Illan ottelusta odotettiin kiihkeää kamppailua. olihan Jukurit vienyt edellisen kohtaamisen selkein 7-4-lukemin. Niin ikään arveltiin putoamisköyden alkavan puristaa pikku hiljaa yhä enemmän perinteisen tamperelaisjoukkueen kaulassa.

Ilves vei, mutta Jukurit teki maalin

Illan teema oli selkeä heti ottelun alusta lähtien. Ilveksessä ei ollut näkyvissä pienintäkään merkkiä hermostuneisuudesta. Joukkue luisteli, karvasi ja taklasi, se oli selkeästi päättänyt ottaa pelin haltuunsa heti alusta lähtien. Varsinkin keskialueen täyttäminen toi vaikeuksia Jukureille, joka ei näyttänyt saavan peliään järjestykseen.

Mikkeliläisjoukkue pyrki puolestaan karvaamaan kiinni Ilveksen puolustajiin heti ylhäältä lähtien – jopa niin ylhäältä, että aika ajoin koko mikkeliläisten hyökkäyskolmikko oli karvaamassa kiekkoa Ilveksen maalin takana. Varsinkin Turo Asplundin johtama ykkösketju oli aiheuttamassa ongelmia Ilvekselle.

Siinä. missä Ilveksen hyökkäys sortui samaan perisyntiin, tehottomuuteen maalipaikkojen luomisessa, niin Jukurien pitkä päätyyn ja perään sai aikaan muutamia kertoja erittäin vaarallisia tilanteita Ilves-maalille. Ja nopeasta hyökkäyksestä syntyi erän ainoa maalikin. Antti Kangasniemen jouduttua istuman jäähyään hyökkäyspään poikittaisesta mailasta Jukurit siirteli kiekon nopeasti B-pisteen kaarella päivystäneelle Turo Asplundille, jonka nopea ja tarkka veto yllätti Ilves-maalilla Jaroslav Hüblin. Ilves-painostus oli nopeasti vaihtunut 0-1-tilanteeksi.

Tommi Välimaa maalinteossa tiistainakin

Ilves ei kuitenkaan lamaantunut vieraiden maalista aivan ensimmäisen erän loppupuolella, vaan se jatkoi aktiivista peliesitystään myös toisessa erässä. Erityisesti tamperelaisten kakkosketju Tommi Välimaa Lassi Kokkala Michael Keränen oli jatkuvasti vierasjoukkueen riesana. Ihailtavaa oli nähdä koko joukkueen, mutta erityisesti tämän ketjun kasvanut itseluottamus, tilanteisiin uskallettiin lähteä ja niissä haastettiin koko ajan vastustajaa, jolloin maalitekotilanteitakin alkoi syntyä.

Toinen erä, ja varsikin sen alkuminuutit, näytti, mikä tekee jääkiekosta niin rakastettavan lajin. Ainoastaan jääkiekossa voivat tilanteet vaihtua niin nopeasti, kääntäen ottelun luonteen täysin. Vajaan kahden minuutin pelin jälkeen Ilves-puolustuksen nukahdus antoi Jukurien Pentti Nöyräselle vapaan tien läpiajoon. Mutta Ilveksen Jaroslav Hübl oli kaksinkamppailussa parempi. Ja reilu minuutti tästä tilanne olikin 1-1. Kai Kantolan ylösnousu ja laukaus maalille toi kiekon Jukuri-puolustuksen avustamana takakulmalla päivystäneelle Antti Kangasniemelle, jolla oli helppo tehtävä siirtää kiekko tyhjiin.

Ja jatkoa seurasi. Ja millä tapaa. Harvoin on Hakametsässä nähty niin ylivoimaista ja näyttävää pyöritystä, vaikka pelattiinkin tasakentällisin. Asialla oli jälleen tuo kakkosketju, mutta varsinaisina kapellimestareina työskentelivät hyökkäyssinisellä Ville Koistinen ja Jarkko Näppilä. Yli minuutin Ilves-mylly jaksoi jauhaa, kunnes kiekko lopulta oli maalissa. Ja tekijänä, kukapas muu kuin karsintasarjan paras Ilves-pelaaja, Tommi Välimaa, joka maalin edessä oli hakemassa mahdollisuutta ohjata Ilves-puolustajan vetoa sisään. Ja kun tämä mahdollisuus hänelle annettiin, niin tilanne olikin nopeasti 2-1 kotijoukkueelle.

- Kyllä tässä hymy vielä irtoaa, näin kommentoi otteitaan ottelun jälkeen Ilves-ratkaisija Tommi Välimaa. Joka  oli valmis jakamaan kiitosta myös muille omasta menestyksestään.

Juha Pajuojaa täytyy kiittää liigauran alkamisesta. Hänen ansiotaan se pitkälti on. Ja joukkueen jätkille kiitos myös.

Keskustelun lopuksi Ilves-hyökkääjä nosti esille monelle perusilvekselle tutun asenteen omaa seuraa kohtaan.

– Ilves on iso asia minulle, se pistää pelaamaan.

Toinen erä oli alkuosaltaan selkeästi Ilveksen. Sen nopea keskialueen ylittäminen oli murtaa Jukurit, vain Andreas Bernardin varma pelaaminen esti lukemien muuttumisen. Mutta mitä pidemmälle erä kului, sitä paremmin vierasjoukkue pääsi mukaan peliin. Ja olisi paremmalla viimeistelyllä pystynyt tasoittamaan ottelun.

Ilves jatkoi varmoja otteitaan, kunnes...

Kotijoukkue jatkoi kohti ottelun loppua samalla kovalla asenteella kuin kahdessa ensimmäisessäkin erässä. Se jaksoi karvata korkealta ja estää näin Jukurien pelinrakentelun,samoin vierasjoukkueen pääsy maalintekosektorille estettiin täysin. Myös Ilveksen liike oli vierasjoukkuetta paljon aktiivisempaa.

Ottelun tulos näytti ratkeavan, kun ajassa 53:01 Antti Hölli veivasi läpiajonsa päätteeksi Jukurien maalivahdin ulos tilanteesta ja siirsi rystyltä tilanteeksi 3-1. Kesälomajuhlat näyttivät olevan valmiit alkamaan.

Mutta Jukurit tuli vielä Ilveksen lähelle. Ville Koistisen hölmöiltyä itsenä ulos vajaa viisi minuuttia ennen loppua ryntäyksellään vierasjoukkue sai mahdollisuutensa kaventaa, jopa tasoittaa, ja viedä ottelu jatkoerään. Jukurien valmentaja Jarno Pikkarainen otti aikalisän sekä komensi maalivahdin pois tontiltaan. Ja uhkapeli onnistui, sillä vajaa minuutti ehti kulua kun Jukuri-puolustaja Pasi Järvinen laittoi Ilveksen verkot tötterölle kaventaen lukemiksi 3-2.

– Niitä tulee, analysoi Jarno Pikkarainen tapahtunutta, eikä millään lailla halunnut lähteä syyllistämään Ville Koistista.

– Ei hänen missään tapauksessa ollut tarkoitus vahingoittaa.

Ja sitten kesälomille

Hyvästä taistelustaan huolimatta mikkeliläiset eivät kuitenkaan koskaan löytäneet tasoitusmaalin suuruista reikää Ilves-puolustuksesta. Jollain tapaa joukkueen yritys katkesi nopeasti tulleeseen kavennusmaaliin. Kuin pisteeksi kaudelle Niko Peltola onnistui heittämään leijakiekon, joka juuri ja juuri valui Jukurien maaliin. Ja kun summeri kesäloman merkeissä ilmoitti ottelun päättyneen, oli taululla kotivoiton lukemat 4-2.

Tappiosta huolimatta tyytyväinen Jarno Pikkarainen

Jukurien vastuuvalmentaja, Jarno Pikkarainen, onnitteli Ilvestä liigapaikasta ottelun tauottua.

– Oikea joukkue voitti, kuului mikkeliläisen rehellinen tunnustus.

– Ilves voitti maalipaikat selkeästi tänään, ehkä selkeimmin koko ottelusarjan aikana.

Pikkarainen oli tyytyväinen joukkueensa asenteeseen sekä siihen, että Jukurit pystyi antamaan tasaisen ja tiukankin vastuksen liigajoukkue Ilvekselle. Tosin hän harmitteli joukkueensa koko ajan vähenevää mieslukua, poissaolijoita olisi todella tarvittu.

Jukurit-valmentaja analysoi myös SM-liiga- ja Mestis-joukkueen eroja näissä karsintapeleissä.

– Vaikka Mestis onkin kova sarja, niin yksilötasolla erot tulevat esiin. Nopeus, voima ja tilannekovuus, siinä Pikkaraisen mukaan ovat suurimmat erot.

– Ja tämä konkretisoituu tehokkuutena maalipaikoissa.

Omasta jatkostaan Jarno Pikkarainen oli kovin lyhytsanainen.

– On vielä vuosi sopimusta Jukurien kanssa jäljellä, katsotaan sitten.

Tuomas Tuokkola jakoi kiitosta muille

Siinä, missä Jukurien päädyssä oli vallalla hiljaisuus, niin Ilveksen leirissä oli tunnelma katossa. Joukkue oli selvästi voittanut jotain suurta.

- Aikasmoiset piinaviikot, näin luonnehti selvästi helpottunut Ilves-valmentaja Tuomas Tuokkola ottelusarjan päättymistä.

- Tottakai tämä tunne tässä hetkessä on tärkein.

Kesken kauden Ilveksen peräsimeen nostettu Tuokkola halusi ottelun jälkeen nostaa esiin kaksi asiaa – Raimo Helmisen ja Ilveksen kannattajat.

– Haluan nostaa Raipen roolin esille. Arvostan kovasti hänen rooliaan ja tekemäänsä työtä seurassa.

– Ja hieno ja positiivinen on tämä tamperelainen (ilves) yleisö. En tiedä, kuinka paljon oli katsojia tänään, mutta upea on ollut kannattajien tuki läpi koko karsinnan.

Ja oli valmis jo katsomaan kohti tulevaisuutta.

- Kun on ensin vähän huilattu, niin päästään keskittymään tulevaisuuden rakentamiseen, ettei oltaisi samassa tilanteessa ensi vuonna.

- Kyllä me haluamme nostaa Ilveksen ylöspäin. Tämä joukkue osoitti, että se osaa voittaa, kymmenen loppukauden ottelua, yhdeksän voittoa niissä on osoitus tästä.