Ei niin iso ero

Illan ottelussa Ilves sai vastaansa sarjakakkosen Jokerit. Vierasjoukkue oli kovilla ja ottelu päättyi tasan, mikä olikin täysin oikeudenmukainen ratkaisu.

Ilves aloitti pelin Jokereita terävämmin. Kari Lehtonen Jokeri-maalilla joutui heti ottelun alussa torjumaan tarkasti. Ensin pääsi Ville Snellman ampumaan tiukasti ja pian Mikko Kuparisen vedon Lehtonen torjui heittäytymisellä. Vesa Viitakoski katkaisi Jokereiden hyökkäyksen, lähti nousemaan vasenta laitaa pitkin ja ampui tiukasti kohti Lehtosta. Kiekko kimposi Lehtosesta ja paikalle sattui tulemaan Raimo Helminen, joka pisti kiekon aivan oikeaan ylänurkkaan.

Maalin jälkeen Ilves piti painetta Jokereiden kenttäpäädyssä ja pyöritti hyvin kiekkoa, mutta kunnon vetoja joukkue ei saanut aikaiseksi. Jokerit olivat varmasti eilisestä pelistä vielä hieman tukkoisia, kun Ilves oli pelannut viimeksi tiistaina. Vierasjoukkue joutui vain nöyrästi purkamaan kiekkoa omalta alueelta. Reilun neljän minuutin jälkeen Jokerit pääsi ylivoimalle, mutta joukkue sai vain kerran pyörityksen aikaiseksi ja kaksi vetoa. Muuten Ilves katkaisi hyökkäyksen ja purki kiekon Lehtosen maalille asti.

Varsinaista akrobatiaa nähtiin, kun Jokereiden David Nemirovsky ei nähnyt Ilves-pelaajan tulevan ja pelaajat törmäsivät toisiinsa. Nemirovsky oli vaakatasossa todella korkealla ja sillä ilmalennolla saisi isot aplodit Moskovan Suuressa Sirkuksessa. Nemirovskylle ei käynyt kuinkaan.

Erän puolenvälin jälkeen entinen Ilves-pelaaja Martti Järventie joutui jäähylle ja jäähy tuli selkeästä Ilves-kannattajien huudosta. Raimo Helmisen kenttä tuli pelaamaan ylivoimaa ja pyöritti peliä hyvin, mutta se tärkein jäi tekemättä. Muut ylivoimakoostumukset eivät saaneet edes pakkopeliä käyntiin. Ilves ei saanut myöskään Ari Vallinin jäähyn aikana maalia, eikä kunnon pakkopeliäkään aikaiseksi.

Vain 15 sekuntia ennen erän loppua kiekko oli Ilveksen maalissa. Tomek Valtonen karvasi kiekon pois Ilveksen puolustukselta ja antoi pelivälineen nousevalle Nemirovskylle. ”Nemo” pääsi suoraan kohti Ilveksen maalia vartioinutta Tommi Satosaarta. Kanadalaishyökkääjä pisti kiekon Satosaaren längistä sisään.

Ilves hallitsi selvästi ensimmäistä erää ja Jokerit oli altavastaajana. Ainoa maaliin johtanut tilanne lähti Ilveksen pelaajan virheestä.

Tasapaksua puurtamista

Ilveksen paras paikka tuli Tommi Jäminkille, joka veti suoraan päin Kari Lehtosta. Ville Hirvonen antoi maukkaan syötön maalin takaa. Toisessa erässä molempien joukkueiden puolustus toimi mallikkaasti. Ensimmäisen erän kaltaisia hyökkäyksiä ei nähty juuri lainkaan. Keskialue oli tukittu tarkasti ja silmiinpistävää oli molempien joukkueiden harhasyötöt. Avauksetkin olivat luokattomia.
Ilves pääsi pelaamaan kahdesti ylivoimaa, mutta Jokereiden alivoima oli erittäin hyvää. Ilves ei juuri ylivoimaa päässyt pyörittämään.

Jukka Voutilaiselle tuli samanlainen tilanne kuin Jäminkille ja tuloskin oli samanlainen. Satosaari torjui kiekon. Vastahyökkäyksestä pääsivät Villet Leino sekä Hirvonen 2-1-hyökkäykseen. Hirvonen suti tyhjältä takatolpalta kiekon ohi.

Erä oli hyvin tasainen. Kumpikaan joukkueista ei ollut juuri niskanpäällä, johtuen lähinnä puolustuksen pitävyydestä maalivahtien hoidellessa loput.

Ottelun ratkaisut

Jokerit sai muutaman minuutin pelaamisen jälkeen ottelun toisen jäähyn väärästä vaihdosta. Ensimmäinen jäähy oli ns. rajatapaus, mutta tämä oli täysin selvä. Myös Jokereiden valmentaja Raimo Summanen myönsi jäähyn. Ilves teki näyttävän maalin ylivoimalla. Jokerit purki kiekon Ilveksen päätyyn. Tommi Satosaari palautti kiekon nopeasti siniviivalle Jukka Laamaselle, joka jatkoi heti toisella siniviivalla päivystäneelle Raimo Helmiselle. Helminen vei kiekon sisään ja antoi takaisin Laamaselle, joka nousi ja harhautti yhden Jokeri-pelaajan. Laamanen veti ja Lehtosesta kimmonneen paluukiekon pisti lähes tyhjään maaliin Vesa Viitakoski.

Johtomaalin jälkeen Ilves jatkoi painostusta. Myös Jokerit innostui pelaamaan. Ilveksellä oli paikkoja, mutta Kari Lehtonen esti pahimmat yritykset. Ari Vallinin jäähyn aikana pääsi David Nemirovsky läpiajoon. Nemirovsky harhautti ja Satosaari torjui puolittain kiekon jäädessä maaliviivalle. Satosaari hukkasi kiekon näkökentästään ja kun kiekko ei kelvannut kenellekään, paikalle luisteli Tommi Turunen, joka tökkäsi kiekon maaliin.

Erän puolenvälin jälkeen nähtiin ikävännäköinen tilanne Jokereiden kenttäpäädyssä. Ilves voitti aloituksen ja Jukka Voutilainen kaatui jäähän. Tomi Källarsson pääsi ampumaan kiekkoa kohti Jokereiden maalia. Kiekko osui Voutilaista suoraan päähän, eikä veto ollut mikään hiljainen. Korvan tietämiltä alkoi tulla verta urakalla, mutta onneksi tuomarit sekä Jokereiden huolto olivat hereillä. Voutilaista päästiin heti paikkaamaan ja mies selviytyi hurjan näköisestä tilanteesta tikeillä. Voutilainen palasi vielä kolmannen erän aikana pelaamaan.
Summanen käytti jään puhdistukseen käytetyn ajan hyväkseen ja puhui joukkueelle kokoajan jotain. Teijo Räsäsellä ja Ilveksellä pelaaminen oli selvempää, Räsänen katseli kentälle.

Jokereille tarjottiin mahdollisuutta voittoon kun tuomari Jyri Rönn pisti Ville Hirvosen jäähylle pelin viivyttämisestä. Hirvonen lähti liian aikaisin paikaltaan. Jos ottelu olisi siihen ratkennut, se olisi ollut selvästi pelin luonnetta vastaan. Ilves kesti kuitenkin kaksiminuuttisen ja peli jatkui tasaisena.
Vain 55 sekuntia ennen ottelun päätöstä Jokerit otti kolmannen jäähyn pelin viivyttämisestä. Tämäkin jäähy oli siinä ja siinä, oliko se jäähyn arvoinen. Nyt vihellettiin näin.
Ilves ei saanut varsinaisella peliajalla ratkaisua aikaiseksi, joten mentiin jatkoajalle.

Huikea viisiminuuttinen

Ilves on ennenkin jatkoajalla miesylivoimalla saanut tehtyä maalin. Nyt aikailu kostautui. Joukkueen olisi pitänyt ampua enemmän, nyt vain pyöritettiin kiekkoa. Jukka Voutilainen pääsi läpi, mutta kiekko eli hieman Voutilaisen lavassa ja veto epäonnistui.
Ilveksen paras paikka tuli, kun Vesa Viitakoski oli jokeri-puolustajan kanssa Kari Lehtosen edessä maskissa. Kiekko kävi tolpassa ja Viitakoskella oli huikea paikka pistää kiekko maaliin, mutta ”Vesku” ei nähnyt kiekkoa oikealla hetkellä.

Jokerit pääsi 3-1-hyökkäykseen, mutta hyökkäys pysähtyi kuin seinään eikä Satosaarta päästy kunnolla ahdistelemaan. Vastahyökkäyksestä Jesse Niinimäki olisi päässyt yksin Lehtosta päin, mutta Martti Järventie taklasi lujaa Niinimäen jään pintaan.
Ottelu päättyi tasatulokseen täysin oikeutetusti.

Kootut selitykset

Jokereiden valmentaja Raimo Summanen oli ottelun jälkeen erittäin iloinen ja tyytyväinen tuloksesta.
- Kaiken kaikkiaan sellainen jännä outo peli. Olen tyytyväinen kavereiden pelaamiseen.
Osattiin odottaa, että Ilves tulee alussa päälle. Meillä oli Raumalla jo alussa vaikeaa.
Meillä on kahdeksan pelaajaa poissa meidän ykkösjoukkueesta. Tolla porukalla se oli kova saavutus, että saatiin piste.

Kolme tuomittua väärää vaihtoa ja yksi peruutettu saivat Summasen suun auki.

- Se, mikä oli mahtavaa, että Rönn tuli tossa lopussa sanomaan, että viimeinen meni väärin. Yksi oli ihan selvä väärä vaihto, niistä pitää viheltää jäähy.
Mun tulkinnan mukaan vaihtoalueella saa olla ylimääräisiä äijiä. Kuus miestä saa olla kaksi kertaa kaksi metriä alueella, jos et koske kiekkoon.
Varmasti kuvas sitä, että ollaan niin siipirikkoisia. Jengi on parsittu kokoon ja nytkin pelattiin melkein kahdella kentällä viimeinen puolitoista erää.

Myös Ilveksen valmentaja Teijo Räsänen oli tyytyväinen peliin.
- Kyllä täytyy olla tyytyväinen joukkueen peliin. 2-2 ja meiltä todella hyvä esitys. Paikkoja oli ratkaista tämä peli kotiin. Toisessa erässä ei päästy peliin sisään. Kolmannessa Jokerit haki selkeästi kahta pistettä, niin haettiin mekin.
Hyvä peli tää oli. Jos näin oltaisiin pelattu aikaisemmin, oltais ihan eri päässä sarjaa.