Järventien ja Nemirovskyn paluu

LIIGA / Ennakko
Lauantai-illan kamppailussa Hakametsässä vastakkain ovat perjantaina tärkeän voiton HPK:sta ottanut mestarisuosikki Jokerit ja jumbosijaa pitävä Ilves. Oman mielenkiintonsa kamppailuun tuo Ilveksen entisten runkopelaajien David Nemirovskyn ja Martti Järventien paluu vanhaan kotihalliinsa.

Ilves voitti huikean taistelun jälkeen tiistaina JYP:n jatkoajalla ja on nyt levännyt useamman päivän. Laakereilla ei kuitenkaan ole lepäilty, pelaajilla on sen verran ylpeyttä jäljellä, että liigajumbon paikka ei kiinnosta. Pelicans voitti torstaina, joten eroa on kuusi pistettä. Ilves on tosin pelannut ottelun vähemmän.

Ilves saa kiittää joulutauon jälkeen parempaan tahtiin karttuneesta pistepotistaan kahta sentteriään, Raimo Helmistä ja Jesse Niinimäkeä. ”Raipe” vertyy kun kotikisat lähestyy ja Jesse esittelee joka ottelussa toinen toistaan huikeampia jalkakikkoja. Jesse pystyy parhaimmillaan dominoimaan kenttää aivan oman mielensä mukaan. Valitettavasti Ville Snellmania lukuun ottamatta laitahyökkääjät eivät aina pysy tämän tulevan Maestron juonissa mukana. Helmisen rinnalla painaa vuodesta toiseen Vesa Viitakoski, mutta toinen laituri vaihtuu usein otteluiden sisälläkin. Viimeksi tällä paikalla ovat käyneet Timo Peltomaa ja Ville Snellman, joista jälkimmäinen onnistui yrityksessään paljon parempi. ”Peltsin” paikka onkin mieluummin kolmosketjussa, kokemusta tuomassa.

Ottelun heikoin lenkki on ehdottomasti Ilveksen puolustus. Se on Järventien poislähdön jälkeen ollut melko haavoittuvainen. Uusia loukkaantumisia ei juuri saa tulla. Kun Tomi Källarsson pääsee pelikuntoon ja saa rytmistä kiinni, saa Ilves hänestä huippuvahvistuksen. Valitettavasti se ei taida ehtiä tälle kaudelle. Jukka Laamanen nyt johtaja, ja pystyy siihen melko hyvin. Myös Ismo Siren selviää roolistaan hyvin. Kannattajille sydämen rytmihäiriöitä aiheuttaa kolmikko Bert Robertsson, David Printz ja Mikko Kuparinen. Heiltä voi odottaa minkälaisia hasardeja tahansa.

Myös maalivahtitilanne on mielenkiintoinen. Tommi Satosaari teki vuoden ”hooverit” tiistaina ja saattoi näin menettää mahdollisuutensa päästä tänään tolppien väliin. Bruce Racine on kankea kuin vanha mummo, ja joutuu varmasti nivustensa kanssa koville kovan Jokeri-hyökkäyksen kanssa. Paras vaihtoehto olisi siit Tuomas Nissinen. Tutkimattomia ovat kuitenkin Räsäsen ajatukset..

Runkosarjan voitto kiinnostaa sittenkin

Jokerit voitti perjantaina HPK:n ja on näin jälleen mukana runkosarjan voittokamppailussa. Piste-eroa HPK:hon on neljä pistettä, tosin Jokereilla on rästissä Blues-Jokerit-ottelu. Jokereita kiinnostaa varmasti myös pisteet Ilvekseltä.

Jokereiden puolustuksen pitäisi päästä helpolla Ilveksen kesyä puolustusta vastaan. Itse asiassa Jokereiden puolustuksesta ei löydy yhtään epävarmuustekijää. Maalivahti Kari Lehtonen on maanosan eliittiä ja Markus Helanenkin on kakkosmaalivahdiksi hyvä. Puolustuspää on monipuolinen ja hyvä kiekon kanssa. Ei ihme, että joukkue on päästänyt vähiten maaleja. Nimet Tukio, Mikkola, Strömberg, Järventie ja Niemi eivät jätä ketään kylmäksi. Ari Vallin oli poissa perjantain ottelusta, syytä ei tätä kirjoittaessa tiedetty.

Hyökkäys on osoittautunut Jokereiden murheenkryyniksi. Maajoukkuemiehiä on neljään ketjuun asti ja se taitaakin olla ongelma. Valmennusryhmällä voi olla ongelmia pitää kaikkia kiekkotaitureita tyytyväisenä, ja joskus aiemmin Jokerit on jopa kaatunut siihen. Jokerit pelaa melko mielikuvituksetonta hyökkäyspeliä, vaikka joukkueeseen hankittiin kesken kauden taiturimainen Nemirovsky. Raimo Summanen vaati ennen siirtoajan päättymistä maalintekijän hankintaa ja toimitusjohtaja Virmanen vastasi huutoon hankkimalla JYP:stä marraskuussa viimeksi maalin tehneen Pavel Vostrakin. Ratkaisu se on kai tuokin. No, HPK:ta vastaan Vostrakin ruuti oli kuivaa, ja mies voi nousta arvoon arvaamattomaan play offeissa.

Vaikka Jokereiden miehistö on paperilla liigan ylivoimaisin, se kaipaa silti johtajaansa, Ville Peltosta, joka on loukkaantuneena. Peltonen pystyy parhaimmillaan dominoimaan kentällä ja herättämään joukkueen kopissa, jokaisen valmentajan unelmakapteeni. Villen panosta kaivataan myös ylivoimalla, sillä Antti Aalto ei ole riittävän hyvä ylivoiman pyörittäjä.

Jokerit voivat kaatua yli-innokkaaseen ja joka paikkaan ehtivään valmentajaansa, Raimo Summaseen. Summanen perää joka välissä arvokeskusteluja ja esittelee ideoitaan sääntömuutoksista. Samalla Summasen oma joukkue pelaa liigan tylsintä jääkiekkoa. Tietysti, tavallaan Summanen on nykysääntöjen vanki. Miksi hänen pitäisi peluuttaa joukkuettaan jollain muulla tavalla kuin parhaiten sääntöihin sopivalla tavalla? Hänen tavoitteensa on voittaa. Hinnalla millä hyvänsä. Kuten eräs menestyksekäs turkulainen päävalmentaja totesi saatuaan hopeamitalin: ”Tämmöttii mullo kenkälaatikoittain, vain voittajat muistetaan!” Summanen saattaa tiukan paikan tullen hermosta turhasta ja silloin miehen pasmat sekoaa täydellisesti. Valmennus on siis samalla Jokereiden vahvuus ja heikkous.

Kaiken kaikkiaan ottelusta tulee joko tiukka, tai Jokerit vie ottelun murskavoiton. Jokerit pelasi myös perjantaina, kun Ilves on saanut harjoitella tiistaista lähtien. Hyytyykö Jokereiden vauhti viikon kolmannessa ottelussa, vai onko Ilves-pelaajien jalat tukossa? Ilves lähtee lähes aina Jokereita vastaan altavastaajana, mutta on monta kertaa kyennyt yllätyksiin. Mielenkiintoista on nähdä, miten tamperelaisyleisö ottaa vastaan Nemirovskyn ja Järventien.

Ai niin, Summaselle Ilveksen voittaminen on kunniakysymys, onhan tamperelaisseuralla erityisasema miehen sydämessä. Miettikääpä sitä.

» Lähetä palautetta toimitukselle