Tehoton Ilves lähti kesälomille

Useamman maalin ottelussa tehnyt joukkue keskimäärin voittaa. Tämä Bror-Erik Walleniuksen kuolematon lausahdus tiivistää osuvasti Ilveksen ja HPK:n otteluparin ratkaisun. Läpi puolivälieräsarjan Kerho teki maalit, Ilves ei.
analyysi

Reboundit tasaisissa merkeissä - HPK aktiivisemmin kimpussa
[lue lisää]

Ilves oli tänään hyvin pelissä mukana ja loi ylivoimia lukuunottamatta enemmän maalitilanteita. HPK:n puolustus ja maalille yllätyskomennuksen saanut Karri Rämö kuitenkin nollasivat Ilveksen saamattoman hyökkäyksen. Näin vierasjoukkueelle riitti sarjan katkaisuun yksi ainoa maali.

Klassisen kaunis ylivoimaosuma ratkaisee ottelun

Kotijoukkue Ilves aloitti ottelun kovalla taklauspelillä ja sai painettua pelin HPK:n päätyyn alkuminuuteilla. Maalipaikat jäivät kuitenkin vähiin.

HPK:n J-P Laamanen otti avauserässä kaksi jäähyä. Toisen näistä ollessa juuri päättymässä Ilveksen Henrik Juntuselle aukesi tyhjä maali Mike Wilsonin heitettyä kiekon maalille. Juntunen kuitenkin löi ohi kiekosta ja helpottava avausmaali jäi syntymättä.

Kuin kruununa epäonnistumiselleen Juntunen löi nyrkillä lähintä vieraspelaajaa kohti ja lähti istunnolle.

Kuin koko ottelusarjan kuvana ratkaisu syntyikin tällä ylivoimalla.

- Sarja ratkesi pitkälti ylivoimatilanteisiin. Me teimme viisi maalia ja kaveri yhden, HPK-valmentaja Jukka Jalonenkin myönsi ylivoiman merkityksen.

Siinä missä Ilveksen ylivoimapelaaminen oli läpi ottelun todella aneemista, niin HPK puolestaan teki näyttävän osuman.

Kiekkoa siirreltiin nopeasti mieheltä toiselle Juntusen rangaistuksen alussa yhtäjaksoisen puolitoistaminuuttisen ajan. Syöttörumba huipentui Jukka Voutilaisen ja J-P Laamasen loistaviin poikkisyöttöihin, jotka repivät Ilves-puolustuksen auki. Ville Leinolle jäi helppoakin helpompi työ siirtää kiekko takatolpalta aukinaisena ammottavaan maaliin.

Ilveksen tehottomuus huipentuu

Ottelun toisen erän alkupuolella Jukka Voutilaisella oli kaksi paikkaa tukevoittaa vierasjoukkueen johtoa.

Ensin Tuukka Rask tiputti kiekon hanskastaan suoraan Voutilaisen lapaan, mutta tämän kääntölaukaus sujahti reippaasti ohi.

Viitisen minuuttia myöhemmin HPK:n ollessa ylivoimalla Voutilainen sai karvattua kiekon pois Jason Guerrierolta ja pääsi kahdella nollaa vastaan-tilanteeseen, mutta oma ratkaisu jäi sivurautaan.

Viitisen minuuttia ennen erän päätöstä Ilves pääsi pelaamaan kolmea sekuntia vaille täyden kaksiminuuttisen kahden miehen ylivoimaa. Tuloksena tästä huikeasta mahdollisuudesta oli yksi laukaus kohti maalia ja käsittämätöntä vastuunpakoilua viivassa runkosarjassa loistaneilta Ville Koistiselta ja Jussi Pesoselta.

- Ylivoimapelin vaikeus korostui tänään, Kari Eloranta myönsi.

Puhditon päätöserä päättää Ilveksen kauden

Kolmannesta erästä sai katsomoon sellaisen vaikutelman, että Ilveksen eväät oli jo syöty. Varsinainen loppukiri ei alkanut missään vaiheessa.

- Kaikkemme annettiin kolmannessakin erässä. Kerho tukki kuitenkin keskialueen hyvin, Kari Eloranta antoi tunnustusta HPK:n puolustuspelille.

Oikeastaan kaikki Ilveksen parhaat maalitilanteet syntyivät melko tarkkaan erän puolivälissä alkaneen ylivoiman aikana. Mutta kun Vesa Viitakosken tykitys päätyi ylärimaan ja Jussi Pesosen ja muiden hyökkääjien yritykset menivät ohi ja yli tai Rämölle, niin HPK kesti ja karkasi voittoon.

- Me ollaan kauden aikana opittu voittamaan näitä tiukkoja pelejä. Kun on ollut koko kalusto käytössä, niin ei olla montaa peliä hävitty. Tiedetään kuinka nämä tilanteet hoidetaan, Jukka Jalonen tiivisti.

Valmentajien mietteitä taiston tauottua

Ilveksen Kari Eloranta oli vähäsanainen kauden päätyttyä pudotuspelien osalta lyhyeen.

- Ehkä meillä oli paukut jo menneet. Emme saaneet kuin viisi maalia aikaseksi. Haastettiin tänään kuitenkin ihan samalla lailla kuin aiemminkin.

Eloranta löysi kaudesta nopeasti hyvääkin sanottavaa heikosti menneistä pudotuspeleistä huolimatta.

- Meillä oli loistava, lupaava joukkue. Pelattiin erinomainen runkosarja.

HPK-leirissä ei vielä paukuteltu henkseleitä välieräpaikan johdosta. Jukka Jalonenkin korosti pudotuspelien olevan vasta alussaan.

- Meidän pitää muistaa, että me ollaan tällä hetkellä neljänsiä. Mitään ei olla vielä voitettu.

Ilves-sarjasta Jalosella oli selkeä näkemys.

- Katsotaan millä mittarilla tahansa, niin me olimme parempia. Ei tosin paljon parempia mutta riittävästi.

- Tietysti kiekko pomppikin vähän meille, mutta tuuri pitää ansaita voittaakseen neljä peliä.

Tulevaa välierävastusta Jalonen ei juuri lähtenyt arvailemaan vaan keskittyi oman joukkueensa arviointiin.

- Meidän materiaali on semmoinen, että pitää pelata hyvin joukkueena. Kaikilla neljällä viisikolla. Ei kuitenkaan pystytä 4-5 maalia tekemään, niin pitää puolustaa hyvin.