Ilvekselle jälleen taisteluvoitto

LIIGA / Raportti
Altavastaajana ottelusarjaan lähtenyt Ilves saalisti itselleen kolme eräpalloa, kun se voitti HIFK:n kotonaan 4-2. HIFK:n alun kova painostus ei tuottanut maaleja, ja Ilves iski vastaiskuista. Keskiviikon ottelun tapaan Dave Stathoskaan ei ollut parhaimmillaan.

Kuten joka ottelussa aiemminkin, HIFK tuli ensimmäiset minuutit vauhdilla. Ilves ei saanut peliään millään käyntiin. Aggressiivisella karvauksella ja kovalla liikkeellä tullut vierasjoukkue ei yksinkertaisesti antanut ilvesläisille tilaa rakentaa hyökkäyksiä ja kotijoukkue olikin pakotettu roiskimaan kiekkoja päätyyn.

Uutinen

SM-liiga piti hiljaisen hetken
[lue lisää]

Ilveksellä oli käytössä tuttu kuvio, IFK:n ykkösketjua vastaan pelasi Marek Vorelin johtama viisikko, joka vieraiden alkurynnistyksenkin aikana sai pidettyä eniten kiekkoa ja viemään sitä hyökkäysalueelle.

Illan ensimmäisen namupaikan sai Joonas Vihko. Puolustaja Jarno Kultanen syötti Vihkon läpi, mutta nuori hyökkääjä jäätyi ja ampui pleikseihin.

Vierasjoukkueen pyörittäessä edelleen peliä, teki Ilves avausmaalin. Raimo Helminen löi kiekon punaviivan jälkeen päätyyn, mihin täydessä vauhdissa ollut Ville Snellman ehti ennen Roman Vopatia. Snellman veti pienestä kulmasta, HIFK:n maalissa ollut Stathos imaisi kiekon sisäänsä ja helsinkiläisten painajainen oli valmis.

– Sovittiin jo sinisellä vauhdista, että mä heitän päätyyn, kun Snellman leikkas täyteen vauhtiin, mutta ei siitä ollut tarkoitus maalia tehdä, Helminen kertasi ottelun jälkeen.

– Se oli kyllä helppo maali, myönsi HIFK-luotsi Hannu Aravirta.

Ilves oli koko ensimmäisen erän ajan pahasti hakoteillä ja vain Juha Pitkämäen torjunnat pitivät vierasjoukkueen maalisarakkeen nollalla.

– Ekassa erässä ei oltu tarpeeksi nöyriä, päästettiin HIFK peliin mukaan. Meillä oli kahdeksan oman pään menetystä ja saman verran keskialueella. Lähettiin peruuttelemaan liikaa, se oli meille vaikea erä, mutta tehtiin se ihan itse vaikeaksi, analysoi Ilveksen apulaisvalmentaja Jarmo Jamalainen.

– Aloitettiin vaisusti, mutta onneksi saatiin avausmaali. Jäi ensimmäiseen erään passiivisuus päälle Helsingistä, siä onnistu puolustaminen niin helpolla, että nyt maksettiin siitä hintaa. Peruuttaminen kostautuu aina. Meidän pitää parantaa paljon, vastikään 40 vuotta täyttänyt Helminen muistutti omiaan.

HIFK:kin saa maaleja aikaiseksi

Hannu Aravirta olisi varmasti halunnut suojateilleen erilaisen alun toiseen erään. Reilu kolme minuuttia erää pelattuna, ja Jukka Laamanen heittää kiekon siniviivan tuntumasta maalin eteen, josta Jere Karalahti ohjasi kiekon suoraan Shayne Toporowskille. Karalahti ja Söderholm katsoivat vierestä, kun Ilveksen pudotuspelien pistepörssikärki latasi kotijoukkueen kahden maalin johtoon.

HIFK:n kuitti tuli pari minuuttia myöhemmin. Marko Luomala istui jäähyllä ja HIFK pyöritti ylivoimaa. Ville Koistisen katkaisuyritys meni karkeasti suoraan Pasi Saarisen lapaan. Saarinen kiitti, otti tyhjät pois ja ampui kiekon ohi maskin takana olleen Juha Pitkämäen. Pitkämäki onnistui pitämään maalinsa puhtaana 127 minuuttia ja 27 sekuntia putkeen.

Hieman erän puolivälin jälkeen nähtiin illan komein osuma. Ilveksen hieman pimennossa ollut ykkösketju pyöritti peliä HIFK:n alueen kulmauksessa ja Vesa Viitakoski toimitti kiekon viivalle Koistiselle. Helsinkiläisten avausmaalissa mokannut Koistinen paikkasi virheensä ja syötti maalin eteen yksin jääneelle Helmiselle, joka pisti kiekon reppuun.

– Olin takatolpalla, ja oottelin, että kiekko menee maalin taakse. Näin, että se meni pakille ja nousin siitä maalin eteen. Koistinen näki, että olen yksin ja näin, että molari yrittää tulla katkaiseen sitä. Pyörähdin ympäri ja oli tyhjä maali, Raipe itse kertasi tilannetta.

Se riitti Aravirralle, joka vaihtoi jo toisessa ottelussa peräkkäin maaliin Jan Lundellin.

– Davey ei onnistunut tänään, se on selvä, Aravirta sanoi, mutta ei suostunut paljastamaan aloittaako Lundell, kun joukkueet kohtaavat seuraavan kerran sunnuntaina.

– Katsotaan jokaisen pelin jälkeen kerrallaan, parempi olla low profile.

Todellisuudessa Ilveksen kolmesta maalista vain ensimmäisen voi oikeasti pistää Stathoksen piikkiin. Toisessa osumassa HIFK:n ykköspakkipari sähläsi kiekon Toporovskille ja kolmannessa Helminen oli merkkausvirheen vuoksi jäänyt täysin yksin maalin eteen. Jotain oli kuitenkin tehtävä ja maalivahdin vaihto tällä kertaa auttoi.

Ilveksellä oli saumat mennä jo kolmen maalin johtoon, kun Viitakoski ja Helminen pääsivät kaksin nokikkain Lundellin kanssa. Helminen syötti Viitakoskelle, mutta Lundell onnistui kuitenkin venyttämään patjansa eteen ja pitämään maalinsa puhtaana, kuten piti koko loppu ottelun ajan.

– Luulin, että se on varma maali. Oli aika huono syöttö. Näin että se aavisti, mutta aattelin, että se menee siitä patjan ylitse. Olis pitäny vähän harhauttaa tai jotain muuta, harmitteli Helminen.

Hetki Ilveksen maalipaikan jälkeen Roman Vopat ja Vesa Viitakoski taistelivat rintarinnan kiekosta Ilveksen kenttäpäädyssä. Viitakoski nojasi Vopatiin, joka kaatui ja loukkasi itsensä. Hänet talutettiin vaihtoaitioon, mutta mies pelasi kentälle kolmannessa erässä.

– Jonkinlainen kolahdus tai maksimissaan pieni venähdys. Polveen pistettiin vähän jäätä erätauolla ja hän pelasi loppupelin. Vopat on pelikuntoinen jatkossa, vakuutteli Aravirta.

Helsinkäiset tulivat toistamiseen maalin päähän, ja jälleen ylivoimalla. Nyt istunnolla oli Kaspars Astashenko. Tuttuun tapaan ykkösketju jauhoi kuviotaan Ilves-päädyssä, kunnes Timo Pärssinen sai kiekon maalin edessä. Tomi Källarsson oli jättänyt Kimmo Kuhdan selkänsä taakse maalin kulmalla ja sai rähmältään seurata Kuhdan tuuletteluja. Erätauolle lähdettiin maalin yhden erottaessa joukkueet toisistaan.

– Toinen erä oli meiltä hyvä, meillä oli paljon paikkoja. Oltiin jäähyjen aikana liian flegmaattisia ja hamuttiin liikaa hyökkäyksiä, kun pääsivät niistä rokottamaan. Meidän olis tarvinnu pelata enemmän puolustusvoittoisesti, Jamalainen harmitteli.

Vieraat puskivat päätään seinään

Kolmannessa erässä HIFK puski päätään Ilves-muuriin. Kotijoukkue lähti puolustamaan tiukasti ja välttelemään virheitä. Molemmat joukkueet pääsivät pelaamaan ylivoimaakin, mutta maalintekoa lähempänä oli Ilves. Ville Leinon hyvä veto kilahti kuitenkin ylärimaan.

Jostain syystä Hannu Aravirta ei ottanut maalivahtia pois ja aikalisää, kun aloitus vietiin noin kolme minuuttia ennen loppua Ilveksen puolen a-pisteelle. Jostain syystä aikalisää ei kuitenkaan tullut ja sen jälkeen ei HIFK enää aloitusta Ilves-päätyyn saanut. Lundell kuitenkin lähti maalilta pois vajaa minuutti ennen ottelun loppua, mutta HIFK:n rynnistys päättyi Cory Murphyn katkoon ja Vesa Viitakoski kiitti, spurttasi ja toimitti kiekon tyhjään HIFK-maaliin.

Ilves-leirissä tyytyväisiä naamoja

Ottelun jälkeen Ilves-leirissä nähtiin tyytyväisiä ilmeitä. Paljon taistelleet konkarit näkivät asenteen Ilveksen tärkeimpänä aseena.

– Tehtiin paikoista maalit, vaikka oli varmaan veskarissakin vikaa. Pelattiin nöyrästi omaa peliä. Ei ollut paniikkia vaikka HIFK pääsi lähellekin. Vähän oli puruissa ongelmia, ne on kuitenkin tosi tärkeitä. Jos niitä kymmenen heittelee miten sattuu, niin kyllä niistä jostain rankaistaan, mietiskeli Timo Peltomaa.

– Ollaan oltu joka pelissä paremmin ja paremmin pelissä mukana, Vesa Viitakoski puolestaan totesi.

Kapteeni Helminen ei liikoja kehunut, vaan löysi kotijoukkueen otteista myös parannettavaa.

– Paikkoja olisi pelata vielä kylmemmin ja tehdä enemmän maaleja, mutta sählätään paljon hyvissä maalintekopaikoissa. Maalinteko ei ole koskaan helppoa, se on kiven takana aina. Ja kun meilläkään ei ole liikaa niitä resursseja. Ei oo miehiä, jotka tekevät varmasti maalin. Eikä kyllä yleensä ole paljoa tilaa tehdä maaleja, kun kaikki puolustavat täysiä.

– Meillä oli paikat toisessa erässä tappaa HIFK:n pyristely, mutta ne teki maalit.

Ilveksestä esiin kannattaa nostaa pudotuspeleissä joukkueen parhaimmistoon noussut Shayne Toporowski sekä paluun kaukaloihin tehnyt Erkki Rajamäki. Hän ei montaa vaihtoa pelannut, mutta hoiti hommansa hyvin ja suoraviivaisemmin pelaamalla olisi voinut tehdä vaikka maalin.

Valmennnusjohtokin oli tyytyväinen asenteeseen. Ilves voitti enemmän aloituksia ja oli kaksinkamppailussa vahvoilla.

– Aloitukset ja kaksinkamppailut kertovat asenteesta ja ne olivat alkua lukuun ottamatta kohdallaan tänään, Jamalainen jakoi tunnustusta

Peltomaa esitti tulevasta huikeaa analyysiä.

– Tänään oli sarjan tärkein peli, mutta seuraavakin on tärkein peli, ja jos se voitetaan, niin sitten ne vasta tärkeitä on.

Totuttuun tapaan Helminen oli astetta vakavempi ja muistutti, että HIFK:ta ei ole vielä lyöty.

– HIFK pelas samalla lailla kuin aiemmin, kyllä vähän odotin, että olis taktiikkaansa muuttanut. Hyvin kyllä pelasivat ekan erän. Antoivat kyllä myrskyvaroituksen meille sunnuntaiksi, jos tulevat yhtä lujaa eikä olla hereillä, niin noutaja tulee. Tänään saatiin se anteeksi.

HIFK:lla mietittävää

Suosikkina sarjaan lähtenyt helsinkiläisjoukkue on nyt selkä seinää vasten. Joukkueen peli ei ole ollut sillä tasolla kuin mitä siltä odotettiin. Parissa ensimmäisessä ottelussa loistanut Brett Harkins on vaipunut varjojen maille ja lähinnä vain kiukuttelee tuomarille. Roman Vopat sen sijaan jaksaa painaa ja tehdä töitä.

HIFK:n päävalmentaja Hannu Aravirran mukaan ottelu myötäili samoja suuntia kuin edellisetkin.

Haastattelu

Lisää Aravirran ja Kuhdan kommentteja
[lue tästä]

– Melodia oli vähän sama kuin tässä parissa ottelussa aikaisemmin. Hallittiin kenttäpeliä, Ilves on valinnut selkeän vastaiskutaktiikan ja saanut jokaisessa pelissä ensimmäisen maalin. Ja sellaiseen taktiikkaan se on just se ruuti, millä sitä jaksaa tehdä.

Aravirta saakin yhdessä muun valmennusjohdon kanssa mietiskellä syntyjä syviä ennen seuraavaa ottelua. Jostain on löydettävä poppakonstit, jolla Ilves pystytään kaatamaan. Vaikka Aravirta ei suostunut sanomaankaan asiaa ääneen, niin nollat molemmilla kerroilla maalin tullessaan pitänyt Jan Lundell todennäköisesti pelaa sunnuntaina.

– En mä ajattele, että pitää voittaa kolme peliä peräkkäin. Meidän pitää voittaa sunnuntaina. Jokainen peli lähtee 0-0:sta.

Jälleen kerran punanutut myös laukoivat selvästi enemmän, kiekot eivät vain löytäneet tietään verkon perukoille.

– Viimeistelyssä meillä on ongelmia. Ollaan ihan selkeästi hallittu laukaustilastoja. Kaveri on mennyt peleissä johtoon vähän helpoilla maaleilla, sadatteli Kimmo Kuhta.

– Maalivahtipeli on ollut Ilveksellä parempaa, se täytyy myöntää. Kyllä tässä uskoa täytyy omaan tekemiseen. Ilves on ottanut kolme peliä putkeen, meidän täytyy tehdä sama.

Eriäviä mielipiteitä tuomarityöskentelystä

Illan erotuomarilla Markku Kruusilla ei oikein ollut peli hallussa. Välillä sai tehdä mitä lystäsi ja seuraavassa raossa taas pilli soi puolin ja toisin liian herkästi. Liigan paljon painottama kärkikarvaajan blokkaaminen jäi kokeneelta päätuomarilta kokonaan huomaamatta.

Ilves-leirissä ei tuomarityöskentelyyn oltu lainkaan tyytyväisiä.

– Vähän oli semmonen ja tämmönen linja. Kruusin olisi pitänyt ottaa peli haltuun heti alusta, mutta päästi sen luisuun käsistä ja sinne meni, sadatteli Jamalainen.

– Tuntu, että oli tuomari vähän meitä vastaan. Mä kävin sille sanomassa, että kyllä toi naapurikin koukkii, mutta olisko lehtien tilastot sitte vaikuttaneet, Peltomaa sanoi viitaten IS Veikkaajan tilastoihin, jonka mukaan kotijoukkueita suositaan enemmän.

– En mää sitä tuomaria niin seurannu, yritin keskittää kaikki voimani pelaamiseen, mutta ei se nyt ainakaan kotijoukkueelle viheltänyt, Helminen totesi diplomaattiseen tyyliinsä.

HIFK:n pääkäskijä Hannu Aravirta sen sijaan jakoi tunnustusta raitapaidoille.

– Mun mielestä nämä kolme tuomaria, jotka ovat tässä sarjassa olleet, kuuluu ehdottomaan sarjan kautta kärkipäähän. Kaikki ovat hoitaneet hommansa hyvin. Ei yksi tuomari pysty parempaan. Jos me halutaan parempaa tuomarointia, pitää laittaa kentälle kaksi miestä.

– Tuomari toimi tänään moitteettomasti ja yhden tuomarin kapasiteetilla ylärajoilla.

Sarja katkolla ensimmäisen kerran

Sunnuntaina Helsingissä Ilveksellä on ensimmäinen eräpallo. Kysyttäessä onko sarjaa vaikea katkaista, on vastaus perin raipemainen:

– Aina.

Miten se sitten pystytään katkaisemaan?

– Kumpa tietäs.

» Lähetä palautetta toimitukselle