Yksikin maali voi riittää

LIIGA / Raportti
Yleensä sanotaan, että jos tekee yhden maalin, on vaikea voittaa. Sanotaan myös, että pudotuspelit ovat oma maailmansa. Toinen klisee piti paikkansa, pudotuspelit ovat oma maalimansa, sillä siellä yhden maalin tekemällä voi voittaa.

Toisin kuin aiemmissa peleissä, nyt Ilves tuli päälle kuin yleinen syyttäjä. Se lähti otteluun aggressiivisesti, piti kiekkoa ja yritti tehdä maaleja. Halu katkaista ottelusarja kotihallissa oli kova.

– Me tiedettiin, että ne tulee kovempaa karvaan ja alkaa pelaamaan kiekollista peliä, ei ne voi peruuttelemalla meitä enää voittaa, totesi HIFK:n Jere Karalahti ottelun jälkeen.

Ilves sai ensimmäisen kunnon pyörityksen viiden peliminuutin kohdalla, Erkki Rajamäellä oli kaksikin paikkaa ja myös Henri Laurilalla oli paikka, mutta kiekko ei sisään mennyt. HIFK pääsi katkoon, Timo Pärssinen sai kiekon, antoi sen pois ja törmäsi yhteen Timo Peltomaan kanssa sillä seurauksella, että Peltomaa jäi makaamaan maahan ja talutettiin polvea pidellen pois kaukalosta. Jäähyä tilanteesta ei Jari Levonen konsultoinninkaan jälkeen viheltänyt ja hyvä niin.

– Ei siinä mitään ollut. Annoin kiekon laitaan ja käännyin toiseen suuntaan. Peltomaa törmäsi minuun, ihan puhdas vahinko, Pärssinen kommentoi.

Samoilla linjoilla oli myös Peltomaa.

– Tuli tälli polveen. Pärssinen ei ehtinyt väistään taklausta, mulle se jäähy pikemminkin olisi pitänyt tulla.

Ilves laukoi alusta asti paljon, mutta vedot suuntautuivat pääasiassa Lundellin jalkoihin, joista mies torjui helposti jaloillaan kiekot väljemmille vesille. Siinä auttoivat myös HIFK:n puolustajat, jotka pitivät huolen, ettei Ilves-paitoja paljon reboundeissa näkynyt.

– Päästiin silloin tällöin maalin eteen, mutta kakkosmiehen pitää olla vielä aggressiivisempi ja röyhkeämpi. Sillä ei saa olla mitään muuta päässään kuin että painaa suoraan vaan sinne maalille sen irtokiekon perään. Jos siinä on punapaitoja edessä, niin lyödä sitä mennessään ja raivata itselleen tilaa, ei sitä anteeksipyytelemällä saa, jakoi Ilveksen apulaisvalmentaja Jarmo Jamalainen ohjeita omilleen tulevaa varten.

– Pitää olla munaa ja ottaa iskuja vastaan, kun niitä kiekkoja kerran tulee.

Takaisin päiväjärjestykseen

Jos Ilveksen aktiivisuus yllätti ensimmäisessä erässä, niin toisessa erässä HIFK nousi omalle tasolleen ja oli jälleen oma aktiivinen itsensä. Se loi paikkoja, mutta tuhri niitä ampumalla ohi ja yli.

Reilu viisi minuuttia oli toista erää pelattu, kun ykskaks pelikatkon aikana Ilveksen fanikatsmo yltyi huikeisiin aploodeihin. Ensimmäisessä erässä itsensä loukannut Peltomaa palasi kehiin ja otti paikkansa kolmosketjussa.

– Jäätä ja teippiä siihen laitettiin. Oli se vähän kankea, mutta kun se lämpeni, niin ei sitä edes huomannut, mies vähätteli osumaa, joka tuli samaan polveen joka Peltomaata vaivasi ennen pudotuspelejä.

Molemmat joukkueet pääsivät toisessa erässä pelaamaan ylivoimaa, mutta se ei tuottanut tulosta. Ilves pelasi jopa yli minuutin kahden miehen ylivoimaa, kun jäähylle passitettiin ensin Hannu Pikkarainen kiinnipitämisestä ja sitten Turo Järvinen hänen pidettyään Toni Dahlmania tahallaan paitsioasemassa. Kahden miehen ylivoimasta huolimatta kotijoukkue sai viidellä kolmea vastaan aikaiseksi vain yhden laukauksen.

– Seistiin vaan paikallaan, kun olisi pitänyt pistää kiekkoa liikkeelle. Ajattelin, että oltaisi saatu siitä maali, mutta mehän jäädyttiin ihan täysin, Jamalainen harmitteli.

haastattelu

Karalahti: Nyt kaikki on kiinni tahdosta [lue lisää]

Ilves oli rukannut tähän otteluun ketjuja, mm. Shayne Toporowski oli saanut komennuksen ykkösketjuun, josta Toni Dahlman oli siirretty kakkoseen. Myös ylivoimakuvioita oli mietitty uusiksi, sillä ykkösylivoimaketju pelasi neljällä hyökkääjällä.

– Tänään aamulla se sovittiin. Viidellä neljää vastaan saatiin hyvin pyörimään ja luotiin paikkoja, mutta viidellä kolmea vastaan ei toiminut, harmitteli Vesa Viitakoski.

Ei sittenkään jatkoaikaa

Toisella erätauolla odoteltiin jo, tulisiko ottelusta vuoden 2001 maratonottelun toisinto, mutta ei sentään. Ilves yritti pyörittää peliä ja luoda paikkoja, mutta vedot kilpistyivät edelleen Jan Lundelliin. Ratkaisua jouduttiin hakemaan erikoistilanteista.

Läpi koko ottelun hyvin viheltänyt Jari Levonen pisti erän puolivälin jälkeen Mikko Suvannon kahden minuutin jäähylle. Mies itse ja Ilves-kannattajat protestoivat tilannetta paljon, lähinnä siksi, että tulkitsivat Roman Vopatin harrastaneen koiruuksia ennen Suvantoa. Tilanteessa ei kuitenkaan ollut mitään epäselvää, Suvanto kaatoi Vopatin väärin keinoin ja jäähypenkki kutsui.

– Se oli ylilatautuneen pelaajan virhe, Jamalainen totesi.

Hannu Aravirran mielestä Levonen onnistui illan ottelussa hyvin.

– Jari Levonen viestitti joukkueille oikealla tavalla, mailalla pelaaminen otettiin pois. Kentällä oli reilut otteet käytössä. Runkosarjassa ykköskenttä toimi hyvin, playoffseissa on vähemmän tilaa.

– Tämä oli sarjan paras peli, eikä ainoastaan siksi, että me voitimme. Todellinen playoff-peli.

Ja kun IFK sai pelätyn ylivoimansa toimimaan, sitä ei estänyt enää kukaan. Aikansa ykkösnyrkki pyöritti ja loppujenlopuksi tuli ratkaisu. Jere Karalahti ampui viivalta ja maalin edessä seissyt Timo Pärssinen päätti pitkän maalittoman putkensa ohjaamalla kiekon verkkoon.

– Todennäköisesti se olisi mennyt suoraankin, Karalahti naureskeli.

tilastoja

Aloitustilastot ottelusta [lue lisää]

– Pärssinen on ollut koko vuoden ottamassa vetoja vastaan ja välillä ne kiekot on kolahdelleet päähänkin, se tekee arvokasta hommaa. Sellaisia jätkiä on vaikea löytää, mutta Pärssinen on yksi sellainen.

– Jonnekin mailaan se osui. Hyviä kuteja tuli pakeilta läpi ottelun. Vähän siinä tilanteessa oli pakki mukana. Jos olisi tullut rebound, en olisi siihen päässyt, Pärssinen itse kommentoi.

– Mielellään sitä yrittää auttaa joukkuetta ja tuleehan niitä maaleja siitä paikasta. On tämä yksi uran isoimpia maaleja.

Ilves yritti lopussa vimmatusti takaa-ajoa ja se sai mahdollisuuden pelata ilman maalivahtia kahden miehen ylivoimaa, kun Brett Harkins otti typerän kahden minuutin rangaistuksen pari minuuttia ennen päätössummeria. Ilves ei kuitenkaan onnistunut luomaan vaarallisia paikkoja HIFK:n maalille ja ottelusarja saa hienoimman mahdollisen päätöksen. On seitsemännen pelin vuoro.

Lundell on kovassa iskussa

HIFK:n maalilla Jan Lundell pelasi jo toisen peräkkäisen nollapelinsä. Hän keräsikin kehuja varsinkin joukkueensa päävalmentaja Hannu Aravirralta.

– En tuntenut ennen joulutaukoa Jan Lundellia. Hän on huipputyyppi. On omalla työnteollaan ansainnut joukkueen kunnioituksen ja on päässyt vähän ns. keittiön kautta mukaan.

– Ottelusta näki, että tämä on yhden maalin peli. Kyllä sen alusta asti näki jo, ettei tule maalijuhlia. Panos otteluun oli kova, ei otettu ylimääräisiä riskejä. Lundell oli loistava, ei voi kuin ylistää.
Itseluottamus kasvoi Lundellilla ensimmäisestä pelistä lähtien, Pärssinen suitsutti.

Lundell itse ei suostunut ottamaan kehuja itselleen, vaan suitsutti koko joukkuetta.

– Otteluun tuli hyvä lataus. Virheet minimoitiin tarkasti. Keskialueella vähän jäähyjä, niitä oli pakko välttää. Taisteltiin hyvin kahden miehen alivoimalla, eikä päästetty Ilvestä maalintekopaikoille. Tiedettiin että Ilves pelaa aggressiivisemmin kuin sunnuntaina.

– Pari peliä aloitin kesken, siitä sai pelituntumaa. Näki vähän miten Ilvestä vastaan pitää pelata.
Voitot tuovat itseluottamusta, näitä pelejä on hieno pelata.

Ilves-leirissä tappiosta huolimatta tyytyväisiä otteluun

Vaikka Ilveksen pelaajat olivatkin ottelun jälkeen kuin maansa myyneitä ja vaikuttivat lähes itsemurhakandidaateilta, ei kotijoukkueen esityksessä ollut mitään hävettävää. Ilves taisteli ja loi paikkoja ja selkeästi halusi voittaa, se ei vain riittänyt. HIFK teki paikasta maalin ja puolusti tiiviimmin.

– Peli oli hyvää, ei mitään valittamista. Meillä ei ollut kertaakaan paniikkia omassa päässä, saatiin kiekkoa liikkeelle, tuotiin kiekkoa ylös. Tämä oli play-off-peliä, tarkkaa ja tiukkaa. Yks maali ylivoimalla ratkaisi, tää on tämmöstä tää urheilu, Jamalainen sanoi.

haastattelu

Viitakoskelle seitsemäs ottelu on tuttu juttu [lue lisää]

– Ottelu ratkesi tänään ylivoimaan, me ei saatu paikoista sisään ja HIFK sai. Saatiin pelata pitkään viidellä kolmea vastaan, eikä saatu mitään aikaan, pamautti selvästi harmistunut Ville Koistinen.

- Halliittiin peliä, muttei päästy hyville paikoille. HIFK pelasi uhrautuvaisesti, heidän pelaajat blokkasivat vetoja pois. HIFK on muuttanut taktiikkaansa, he pelasivat Ilveksen taktiikalla, Peltomaa analysoi.

- Meidän pitää saada parempia paikkoja, ajauduimme liikaa laitoihin. Peli oli sellainen kun kuviteltiinkin, HIFK tuli kovaa ja oli kovaa vääntöä. Voidaan olla kuitenkin ylpeitä omasta pelaamisestamme, tänään ei vaan tullut palkintoa, Erkki Rajamäki mietiskeli.

Ilves-leirissä on mietitty konsteja, millä Lundell ohitetaan torstaina.

– Se on pelannut hyvin, se peittää hyvin, mutta kyllä me sen heikkoudet tiedetään ja yritetään iskeä niihin, kertoi Koistinen.

– Kiekko pitää saada maalille ja sinne pitää painaa hirveällä raivolla.

Kirvestä ei kuitenkaan ole lyöty kaivoon, ottelusarja on kesken, vaikka HIFK onkin nyt voittanut kaksi ottelua peräkkäin.

– Samaa leipää ne syö kuin mekin, ei ne mitään koneita olla. Samoilla aseilla lähdetään kuin tänäänkin, aggressiivisesti ja järkevästi. Katsotaan mihin se riittää. Siitä se lähtee, että jokainen uskoo itseensä, Koistinen valoi uskoa omiinsa.

- Meidän pitää keksiä jotain uutta Helsinkiin, huomenna koko joukkue menee joko jäälle tai juoksemaan, Rajamäki kertoi välipäivän suunnitelmista.

» Lähetä palautetta toimitukselle