Kerho sysäsi JYPin tappioputkeen

LIIGA / Raportti
Hämeenlinnassa nähtiin torstaina erittäin kaksijakoinen ottelu, jossa joukkueiden osat vaihtuivat täydellisesti toiseen erään. Erinomaisen kiekkoillan sankariksi nousi kauden seitsemännellä nollapelillään HPK:n Teemu Lassila 20 torjunnalla. Tappio oli vierailija JYPille kolmas putkeen.

Kerhon avauserä sai synkät pilvet ylleen jo avausminuutin jälkeen, kun Ville Viitaluoma otti turhan rangaistuksen estämisestä omalla puolustusalueella. Kun vielä kuuden minuutin pelin jälkeen Jussi Makkonen passitettiin jäähyaitioon koukkaamisesta, tarjottiin vierailijoille avausosumaa hopeavadilla. Juha-Pekka Hytönen pääsikin ylivoimalla yrittämään irtokiekkoa tyhjään rysään, mutta Lassilan haamukoppi piti tilanteen maalittomana.

- Tultiin erinomaisesti peliin ja pakotettiin liikkeellämme Kerho jäähyihin. Meillä oli etsikkoaika ensimmäisessä erässä ja siinä meidän olisi pitänyt pystyä Lassila murtamaan, vierailijoiden päävalmentaja Risto Dufva huokasi.

Isännät kuluttivat rangaistujenaitiota vielä kahdesti, kun Makkonen otti illan toisen jäähynsä ja Steve Kariya lähes perään HPK:n neljännen kakkosen. Hurrikaaniryhmän ylivoimapeli oli kuitenkin tehotonta ja viimeisenä muurina Kerhon maalilla seisoi Lassila. Etsikkoaikansa tyrineet vieraat hukkasivat kaikkiaan avauserässä kahdeksan minuuttia ylivoimaa, kunnes kävi vanhanaikaiset.

Hurjat minuutit ylivoimilla tahkonnut jyväskyläläisten ykkösnyrkki pelasi itsensä loppuun ja seurasi aitiopaikalta ritareiden avausmaalia. Jarkko Immonen myöhästyi pahasti puolustuspäässä, jonka seurauksena Tony Virta pääsi vapaasti toimittamaan kiekon Pekka Tuokkolan vartioiman maalin takatolpalle. Kalle Kaijomaa hukkasi niin ikään oman miehensä, jolloin Jari Sailio pääsi vapaasti sutimaan kiekon tyhjään maaliin lähes ensimmäisestä kunnon maalipaikasta koko erässä.

- Me saatiin avausmaali kuin varkain ja samalla ymmärrettiin, ettei oltu pelattu huonosti, vaikka jyrän alla oltiinkin. Se antoi paljon voimaa pelaajille. Jaksettiin taistella tänään irtokiekoista ja mentiin väleihin ahnaasti. Kapteeni Virran johdolla kentällä oli tänään joukkueellinen hienoja pelaajia, kotijoukkueen penkin taakse nuorten MM-kisoista palannut Jukka Rautakorpi suitsutti.

Sailion osuma oli alivoimataisteluun vedoten varmasti oikeutettu. Maalivahtien torjunnat ensimmäisessä erässä kertoivat kuitenkin kaiken oleellisen, sillä Lassilalle koppeja kertyi 12 Tuokkolan yhtä vastaan.

Osien vaihto

Jos JYP tuli vahvasti ensimmäiseen erään, oli HPK lähes ylivoimainen toisessa erässä. Jyväskyläläisten luistin tuntui painavan ja hetkittäin vieraisjoukkue tuntui jäävän totaalisesti jalkoihin. Tällä kertaa osat vaihtuivat sanan varsinaisessa merkityksessä, sillä toisessa erässä hämeenlinnalaiset hukkasivat kolmesti ylivoimansa hallinastaan huolimatta. Myös toisen erän torjunnat keikahtivat päälaelleen, kun kiekkosateeseen joutunut Tuokkola masensi isäntiä 20 kertaa ja Lassila joutui torjuntatöihin vain kahdesti.

- Toinen erä saattoi olla jopa meidän paras erä tällä kaudella. Pelaajat saivat erätauolla luotua kovan taisteluhengen hämmästyttävän nopeasti ja siinä meillä oli kyllä mahdollisuus ratkaista koko ottelu. Tuokkola oli kuitenkin tänään loistava, Rautakorpi pyöritteli.

Otteet tasottuivat selkeästi päätöserään, vaikka ottelu edelleen etenikin isäntien lievällä hallinnalla. Olli Sipiläisen kaksiminuuttinen ennen erän puoltaväliä tarjosi ritareille oivan mahdollisuuden ottelun ratkaisuun, mutta loppukiriin valmistautunut JYP selvitti alivoimapelinsä ilman vaikeuksia.

Muutamaa minuuttia myöhemmin takaa-ajo sai vauhtia Jukka-Pekka Laamasen rangaistuksesta. Hurrikaaniryhmän ykkösnyrkki pyöritti ylivoimapeliä vaarallisesti, mutta kiekko ei hyvistä paikoista huolimatta löytänyt tietään Lassilan selän taakse.

Lopulta ratkaisu saatiin, mutta JYPin kannalta väärään päähän. Lassilan torjunnasta pyörimään jäänyt irtokiekko pomppi onnekkaasti keskialueelle kiihdyttäneelle Joonas Kemppaiselle, joka jätti luistelukipailussa Ville Mäntymaan telineisiin. Kemppainen malttoi odottaa Tuokkolan torjunnan loppuun asti ja uitti tyylikkäästi ratkaisuosuman verkkoon.

- Kerhon toisessa maalissa kiekko pomppi onnekkaasti keskialueelle ja siinä kävi työtapaturma. Se on ihan ymmärrettävää, kun haetaan raivokkaasti tasoitusta. Totuus oli kuitenkin se, että meidän olisi pitänyt tehdä ainakin yksi maali taistellaksemme voitosta, Dufva totesi.

Lassilan täydellinen näytös

HPK:n juhlituin sankari JYPiä vastaan oli kiistatta nollapelin torjunut Lassila. Ensimmäisessä erässä jyrän alla olleella kotijoukkueella oli tähtimerkitkin kohdallaan, kun vierailijat järjestelivät avopaikkoja ja Lassila venyi akrobaatin otteisiin tolppien välissä. Heti avausminuutin jälkeen tulleet haamukopit kasvattivat kassarin itseluottamusta ja hetkittäin maali oli kuin noiduttu.

- Alku oli vaikeampi kuin loppu. Tultiin ensimmäiseen erään huonosti ja saatiin jäähyt siihen alkuun. Onneksi kestettiin se ja oma pelikin lähti hienosti käyntiin, kun sai muutaman hyvän kopin heti alkuun, ottelun sankari summasi kovinta kiekkosadetta.

Vaikka kovin testi oli ohi avauserän jälkeen, oli illan kamppailu isäntien maalivahdille kaikkea muuta kuin helppo. Avauserässä miltei oman painonsa verran hikeä vuodattanut Lassila sai värjötellä kylmissään toisen erän. Kolmannessa erässä vetoja alkoi taas tulemaan ja varsinkin pahimman rynnäkön aikana isäntien kassari oli mies paikallaan.

- Tuollainen muutos toiseen erään oli vaikea ja piti kyllä keräillä välillä ajatuksia, että pääsi peliin mukaan. Maalin johdossa kuitenkin yksi maali voi kääntää koko ottelun. Toisen maalin jälkeen helpotti ja sai rennosti torjua lopun ajan päätöserästä.

Seitsemännen nollapelinsä myötä Lassila nousi liigan nollapelitilaston kärkeen. Satumaisen illan kruunasi syöttöpiste ottelun ratkaisseeseen maaliin. Kilpikäden torjunnasta kimmonnut kiekko pomppi keskialueelle ja vapautti Kemppaisen maalintekoon.

- Nollapeli vaatii aina hyvän puolustuspelin ja ripauksen onnea. Tämä oli kolmas voitto sarjakärjestä tällä kaudella ja se on hyvä merkki. Näyttää siltä, että koko joukkue syttyy pelaamaan JYPiä vastaan, Lassila kiitteli kanssapelaajiaan.

HPK kohtaa lauantaina kotonaan CHL-pettymyksestä kärsineen Bluesin ja JYP yrittää katkaista tappioputkensa kotonaan Ilvestä vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle