HPK tasasi puntit

LIIGA / Raportti
Hämeenlinnan Pallokerho unohti yön aikana tappiollisen vierailunsa Jyväskylään ja palasi kahden maalittoman ottelun jälkeen voittokantaan tasauskierroksen toisessa ottelussa. Voitto JYPistä karisti selvästi paineita koko joukkueen harteilta.

Ottelun sankareiksi nousivat vaikeuksien kasvattamat pelaajat. SM-liigaan palannut Scott Barney teki ensimmäisen maalinsa oranssipaidassa katkaisten samalla joukkueen maalittoman putken. Kaspars Saulietis osui ensimmäisen kerran yli kahden kuukauden maalittoman jakson jälkeen ja heräili muutenkin horroksestaan. Luukkuvahtina lähes koko kauden istunut Juha Metsola torjui ensimmäistä pelitilannetta lukuun ottamatta kaiken.

Helpolla JYP ei kuitenkaan nahkaansa myynyt vaan kolmen pisteen eteen vaadittiin hikinen iltapuhde.

- Tämä oli erittäin kova peli, yksi kauden kovimmista. Tilaa ei ollut millimetriäkään. Halusimme ladata paljon tähän peliin, kun Jyväskylässä ottelu ratkesi niin nopeasti. Alku oli kuitenkin ikävä: Metsola maalissa kotiyleisön edessä, ja ensimmäisestä hyökkäyksestä maali. Maalivahti kokosi itsensä loistavasti ja pelasi erittäin hienosti. Huippusuoritus häneltä kuin koko joukkueeltakin, kehui HPK:n valmentaja Harri Rindell omiensa suoritusta.


Juha Metsola nousi taustalta parrasvaloihin.

Alku oli HPK:lle tuskainen. Jani Tuppurainen irtosi liian syvälle pelanneelta puolustukselta läpiajoon, ja vaikka Metsola torjuikin Tuppuraisen laukauksen, jatkoi röyhkeä JYP-hyökkääjä liikettään maalille ja potki kiekon ja kaiken muunkin eteen osuneen maalin perukoille. Kiekon maaliin menon toteamiseen tarvittiin videotuomaria, mutta tekotavan sääntöjenmukaisuuden arviointiin olisi tarvittu hieman jämerämpää tuomarikaksikkoa kuin mitä kaukalossa tällä kerralla nähtiin.

Avausmaalin jälkeen HPK sai kuitenkin juonesta kiinni ja pystyi rikkomaan JYPin pystysuuntaisen liikkeen kovalla häirinnällään. HPK onkin ollut kotonaan melkoinen kanto sarjajohtajan kaskessa.

- Ei ole mitään hokkus-pokkus-juttua, miksi Hämeenlinnassa voitot ovat olleet tiukalla. Pelit ovat olleet tasaisia kuten tämäkin oli, vaikka päättyi näin, kuvaili JYPin apuvalmentaja Jyrki Aho.

- Tänään pelattiin tietynlaisia pikku-play-offeja. HPK halusi selvästi kääntää asetelman siitä, mihin eilen jäätiin. Meidänkin olisi pitänyt päästä tuloksen yli, Aho harmitteli.

Loppi toi monipuolisuutta

Edellispäivän ottelun jälkeen HPK oli saanut riveihinsä kaksi keskushyökkääjää lisää, mikä näkyi etenkin ylivoimapelin järkevöitymisenä. Ville Viitaluoma palasi kaukaloon lihasvammansa jälkeen, ja Lahden Pelicansista tullut Matias Loppi pääsi heti esiintymään oranssipaidassa. Loppi pelasi lupaavasti ja alusti kotijoukkueen tärkeän avausosuman, vaikka sai suurin piirtein lukea paitojen selästä, keiden kanssa pelaa.

- Kävin vapaaehtoisilla aamujäillä vähän liukumassa ja kokeilemassa kamojen sopivuutta, ettei näytä ihan hölmöltä, tuore HPK-vahvistus kertoi ottelun jälkeen.

- Yllättävän hyvin meni, kun takana on aika vaikea kausi. Ketjukin vaikuttaa hyvältä, mutta tietenkään ei tiedä vielä, miten ne jatkossa muodostuvat ja ketä on sairaslistalla. Joona Karevaara on tosi nopea ja Barneylta ei saa kiekkoa pois millään maalin ympärillä. Kerhon pelityyli tuntuu sopivalta, eivätkä kai minua olisi tänne halunneetkaan elleivät ajatukset kohtaisi.


Loppi löysi oudotkin pelikaverit takatolpalta.

Myös valmentaja Rindell oli tyytyväinen vahvistukseensa.

- Loppi toi monipuolisuutta ylivoimapeliin, jossa olemme olleet yhden kentän varassa. Kun kaksi peliä on menty nollalla maalilla niin tietysti oli hienoa, että onnistumisia tuli. Peli oli niin intensiivinen ja niin kova kuin saattoi. Jouduimme puristamaan kaiken hien irti, kuvaili Rindell.

Tasaisen ensimmäisen erän jälkeen HPK karkasi kahden maalin irtiottoon, kun peräkkäisissä vaihdoissa ensin Janne Kolehmainen irtosi vasemmasta laidasta ja yllätti ranteellaan JYP-vahti Pekka Tuokkolan, ja heti perään Jyrki Louhi viiletti samaa kaistaa, ja Kaspars Saulietis jatkoi Tuokkolan torjuman kiekon ilmasta sisään.

- Toisessa erässä tuli kaksi nopeaa maalia, joilla oli psykologinen merkitys. Peli hajosi, kun jouduttiin takaa-ajoasemaan, totesi JYP-luotsi Aho.

Onnistumiset ruokkivat kotijoukkueen taistelutahtoa, eikä JYP löytänyt oikein millään keinoja tuoda kiekkoa hallitusti hyökkäysalueelle. Vieraiden ykkösketju Eric Perrinin johdolla pyrki hallitsemaan kiekkoa, mutta maalinedustalla ei tällä kerralla ollut tilaa, ja Metsola oli maalillaan horjuttamaton.

Vaihteeksi pakkipulaa

Vaikka Lopin hankinnan ja Viitaluoman paluun jälkeen HPK:n hyökkääjistö on jälleen kuosissa, puolustuspäässä loukkaantumishuolet jatkuvat. Tälläkin kertaa puolet ajasta saatiin mennä viidellä pakilla, kun Joni Haverinen sai taklaustilanteessa puujalan ja joutui jättämään ottelun kesken. Pakistosta nousivat esiin Mathias Porseland ja nuori Lauri Kärmeniemi.

- Kärmeniemi sai pelata aika lailla, vaikka ensimmäinen maali kolahtikin hänen aikanaan läpiajosta. Miehekäs peli häneltä.

JYPin energia kului puolustuslinjaan törmäilyn lisäksi poikkeukselliseen ajatusten karkailuun.


Tuomareista ei tykännyt tänään kumpikaan.

- Pelissä oli paljon tunnetta. JYPistä näki etteivät he paljon häviä. Tunne alkoi mennä vähän yli. Kiva nähdä, että hekin ovat vain ihmisiä tunteineen, kun muuten he vaikuttavat jonkinlaisilta roboteilta, Loppi totesi.

Vierasjoukkueen valmennusjohtoakaan Tom Laaksosen ja Sami Partasen tuomarityöskentely ei miellyttänyt. Kolmannen erän loppupuoliskolla JYP ei saanut kirivaihdetta päälle jouduttuaan pelaamaan jatkuvasti alivoimalla.

- Peli menetettiin lopun jäähyihin, jotka jäivät harmittamaan. Niitä olisi voinut antaa tilanteista toisinkin päin, Aho manasi.

HPK ei saanut tällä kertaa kaunisteltua numeroita, vaikka vuoron perään Barney ja Santeri Alatalo saivat sihdata metristä Matias Lopin lättysyöttöä tolppien väliin huonolla onnella. Kenties ensimmäisten yhteisten harjoitusten jälkeen ajatukset alkavat kulkea paremmin yhteen.

- Barney on ainakin yhden velkaa. Saa tarjota ensi kerralla samanlaisen, naureskeli Loppi ketjukaverinsa osumatarkkuudelle.

HPK jatkaa tiistaina Jokereita vastaan Hämeenlinnassa. JYP matkustaa Raumalle Lukon vieraaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle