Blues jatkaa puhtaalla pelillä

LIIGA / Raportti
Espoo Blues kaatoi sitkeän kärppälauman. Hallitseva mestari nujertui viime kevään finalistien jälleenkohtaamisessa tasaisen väännön päätteeksi lukemin 4-3.

Oulun Kärppiin on kohdistettu laajalti ulkoista painetta ja musertavan KalPa-tappion jälkeen monet ovat vaatineet jo kritisoidun päävalmentajan Matti Alatalon eroa. Tiistai-illan ottelussa oululaiset osoittivat kuitenkin kenttäpelinsä terävyyden.

Kahdessa ensimmäisessä liigaottelussa Blues oli tullut ottelun alkuun kuin pyörremyrsky ja ratkaissut ottelun jo ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana, mutta tiistaina kaikki oli toisin. Kärpät oli aktiivinen ja siirtyi Jari Viuhkolan maalilla johtoon jo minuutin pelin jälkeen.

– Meillä oli hieman nihkeä alku peliin. Hallitseva mestari oli vastassa, mutta ei se varmaankaan meitä erityisemmin jännittänyt. Emme vain olleet terävimmillämme, Blues-luotsi Petri Matikainen näki.

Espoolaiset eivät päässeet missään vaiheessa avauserää pelin päälle, mutta tasoitus syntyi kuitenkin vartin pelaamisen jälkeen. Stefan Öhman antoi hyvän syötön hyökkäykseen nousseelle Dale Clarkelle, joka ylitti siniviivan ja lämäsi kiekon ohi Tuomas Tarkin.

Aiempina vuosina Tarkki on aiheuttanut loistotorjunnoillaan lukuisia harmaita hiuksia espoolaisille, joten liekö Bluesin valmennusjohto kiinnittänyt viimeinkin huomiota oululaisvahdin mahdolliseen heikkoon kohtaan? Kotijoukkue siirtyi nimittäin toisessa erässä 2-1-johtoon lähes identtisellä maalilla, kun Toni Kähkönen lämäsi kiekonriiston jälkeen kiekon pienestä kulmasta ylänurkkaan.

Alatalo pettyi tulokseen

Kärppien Jonas Andersson tasoitti pelin tarkalla laukauksella, mutta Erkki Rajamäki vei Bluesin jälleen johtoon hieman onnekkaalla maalilla: kiekko kimposi päädystä suoraan maalin kulmalle, josta Rajamäen oli helppo viimeistellä.

Kolmannen erän alkuun espoolaisten viime kauden paras maalintekijä Ryan Keller avasi kauden maalitilinsä pääsemällä nokikkain Tarkin kanssa, harhauttamalla tämän sivuun ja onnistumalla sutimaan kiekon sisään.

– Siinä tuli aika onnekas pomppu ja pystyin käyttämään sen hyväkseni. Keskityin enemmän puolustamiseen tänään, koska Kärpät tuli kovalla vauhdilla ja heillä on todella taitavia yksilöitä joukkueessa, Keller totesi.

– Omalta osaltani halusin vain käyttää saadut tilaisuudet hyväksi ja sen jälkeen pelata lopun ajan tiiviisti oma pää puhtaana, hän selvitti.

– Toisessa erässä paransimme peliämme ja kolmannessa erässä nähtiin hienoja maaleja sekä yksilösuorituksia, Matikainen kehui.

Monien silmissä yllättävän sitkeästi taistellut Kärpät ei missään vaiheessa luovuttanut, vaan kavensi pian Kellerin maalin jälkeen. Juhamatti Aaltonen sai Daniel Corsolta nappisyötön ja osui maalin edestä.

Espoolaisten puolustuspaletti kesti kuitenkin loppuun asti mallikkaasti, eikä tasoitus ollut loppupeleissä kovinkaan lähellä.

– Minua miellytti kuinka pysyimme rauhallisina ottelun loppuun asti, vaikka vastustaja oli lähes koko erän vain yhden maalin päässä. Onnistuimme taistelemaan pisteet pois Kärpiltä ja olen siitä onnellinen, Matikainen hymyili.

– Pystyimme pelaamaan tänään suhteellisen tasaisen, hyvän ottelun, hän analysoi.

Alatalo oli todella pettynyt ottelun jälkeen.

– Pelasimme todella hyvän ottelun. Kaikki neljä ketjuamme pelasivat mallikkaasti. Olisimme ansainneet tästä ottelusta enemmän, Alatalo huokaisi.

– Blues pelasi tyylilleen uskollisena, hän kehui.

Koskinen maalissa torstaina

Kärppien esitystä voidaan pitää sen kauden parhaana. Monet arvioivat Alatalon joukkueen henkisesti heikoksi, mutta tiistaina oululaiset olivat yhtä vahvoja kuin sitkeäksi tiedetty Bluesin joukkue. Ilman Tarkin harvinaista haparointia ja muutamia puolustuspään virheitä olisi lopputulos voinut olla hyvinkin erilainen.

Liigakärki Blues, joka jatkaa ainoana joukkueena puhtaalla pelillä, lepuutti tänään kenties parasta pelaajaansa Ben Eavesia. Matikaisen mukaan ulkomaalaisten kierrättämisessä käytetään puhdasta rotaatiota.

– Joukkueellamme on selkeä systeemi heidän peluuttamisessaan, kommentoi Matikainen, joka piti avausottelussa katsomossa Kellerin ja toisessa ottelussa Clarken.

– Torstaina lienee Bernd Brückler poissa ja Mikko Koskinen tulee maaliin, hän kertoi.

– Me menemme eteenpäin normaalilla rytmillä. Joukkueen etu on kuitenkin tärkein ja muutamme rotaatiota jos joukkueen etu sitä vaatii.

Matikainen myönsi, että Eavesin pitäminen katsomossa harmitti, mutta hänen korvaajansa, nuori Camilo Miettinen hoiti roolinsa tyydyttävästi.

– Ainahan olisi joka tapauksessa mahtavaa saada kaikki ulkomaalaispelaajat mukaan, Matikainen totesi jälleen kerran.

Voittomaalin taituroinut Keller vakuuttaa olevansa tyytyväinen joukkueen reiluun rotaatiojärjestelmään.

– Kaikki varmaan toivovat tai odottavat meidän sanovan, että olemme vihaisia tai turhautuneita nykytilanteeseen, mutta se ei pidä lainkaan paikkaansa. Tämä toimii hyvin. Sinulla on kolme peliä kerrallaan ja sen jälkeen voit levätä pelin ja tulla entistä raikkaampana ja vahvempana seuraaviin kolmeen, kanadalainen kommentoi.

– Meillä tämä toimii erityisen hyvin, koska tulemme kaikki niin hyvin toimeen keskenämme. Kaikki tietävät tilanteen, eikä se ole kenenkään syy. Yritämme kaikki pelata ne pelit mitkä meille annetaan mahdollisimman hyvin ja sitten tukea joukkuetta myös silloin kun emme itse pelaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle