“Paluu Espooseen tuntui helvetin hyvältä”

LIIGA / Raportti
Ässien luotsi Pekka Rautakallio tuli, näki ja voitti porilaisille kauden ensimmäisen päänahan.

Pekka Rautakalliolla on kyseenalainen kunnia olla ainoa valmentaja, joka on piipahtanut Bluesin vastuuvalmentajana kahdesti. Ensin syksyllä 1998, toisen kerran kaudella 2004-2005. Ensimmäinen urakka päättyi potkuihin, toisella yrittämällä Rautakallio jäi ilman jatkosopimusta Bluesin sukellettua sijalle 11.

Nyt kokenut porilainen oli ensimmäistä kertaa Tapiolan Areenalla sitten tuskaisen neljän vuoden takaisen ajanjakson. Tuloksena oli Ässille kauden ensimmäinen voitto.

– Helvetin hyvältä tuntui palata Espooseen, Rautakallio virnuili vierasvoitto taskussaan.

– Kaiken lisäksi Espoossa on Suomen hienoin halli. Tutut kulmat, mies veisteli.

Rynnäksellä vahva kauden avaus

Rautakallio laittoi hieman yllättäen maaliin porilaisen junioritoiminnan tuotoksen, 22-vuotiaan Jussi Rynnäksen. Kannatti kuitenkin laittaa, sillä Rynnäs oli tolppien välissä vakuuttava.

Toisessa erässä hän torjui Juuso Puustisen rangaistuslaukauksen ja voittomaalikilpailussa kaksi yritystä kolmesta. Ainoastaan Puustisen toinen yritys, hieno harhautus, oli liikaa Rynnäkselle. Itse ottelussa porilainen torjui 33 kertaa.

– Loistosuoritus Rynnäkseltä. Se lämmittää mieltä, Rautakallio totesi tyytyväisenä.

Myös Ässien kenttäpelaajat suoriutuivat lauantai-illan urakasta puhtain paperein. Patapaidat katkoivat onnistuneesti Bluesin syöttöjä ja peittivät laukauksia, minkä ansiosta Ässät onnistui tappamaan puolitoista minuuttia kestäneen kahden miehen alivoiman ensimmäisessä erässä.

– Pakettimme pysyi hyvin kasassa. Tiukkatempoinen taistelu ja meillä oli kuitenkin vielä toinen kova peli kahteen päivään, tuumi Rautakallio.

– Hieman ote hiipui loppua kohden, mutta se on täysin luonnollista. Pelitapa on meillä vielä hiukan hakusessa, mutta hyvin pojat itseään toteuttivat. Olen tyytyväinen, porilaiskäskijä sanoi.

Ässät karkasi Marko Kivenmäen ja Marko Luomalan maaleilla kahden maalin johtoon, mutta Blues taisteli itsensä tasoihin. Cami Miettinen osui toisen kerran kolmen päivän sisään ja Erkki Rajamäki maalasi Puustisen oivasta syötöstä.

Bluesin pelissä pieni jyvä hyvyyttä

Bluesin nuorelle miehistölle tilanne on hieman hankala, sillä kolmas perättäinen kotitappio kauden alkuun ei varmastikaan tuo areenalle lisää yleisöä. Lauantaina paikalla oli 3700 katsojaa, mihin vaikutti osaltaan myös lempeän aurinkoinen sää.

Joukkueen ilme on kaikesta huolimatta yritteliäs ja intoa riittää. Etenkin kolmosketjun Tomi Sallinen, 20, ja Tomi Ståhlhammar, 21, karvasivat kiekkoja itselleen sähäkästi. Uransa ensimmäistä liigakautta pelaava 19-vuotias puolustaja Aleksi Laakso kehittyy peli peliltä.

Fakta on kuitenkin se, että joukkueen tulostaso on avauskierrosten perusteella laskenut kolmesta viime kaudesta. Päävalmentaja Petri Matikainen otti tämän illan tappion omaan piikkiinsä.

– Tämä oli vaikea ilta. Torstain voitto [vierasvoitto JYPistä maalein 6-3] saattoi vaikuttaa negatiivisesti tähän otteluun lähtöön. En vain saanut joukkuetta jalkeille, Matikainen ruoti.

– Pientä jännittyneisyyttä oli pelissämme. Työnnettiin kiekkoa sinne tänne, mutta emme menneet tarpeeksi hanakasti perään.

Positiivista oli nuoren Bluesin nousu kahden maalin takaa tasoihin.

– Siitä haluan joukkuetta kiittää, Matikainen sanoi.

– Yksi piste lämmittää hiukan mieltä. Pelissämme oli pieni jyvä hyvää.

Kaikki kunnia suuntaa Poriin.

– Ässät pelasi hyvää, organisoitua jääkiekkoa. He onnistuivat pelaamaan päätykiekot pois, Matikainen kehui.

» Lähetä palautetta toimitukselle