Ässien taistelu jatkuu

LIIGA / Raportti
Tapparan ja Ässien kaksi kohtaamista vuorokauden sisään päättyivät kaksiajakoisesti. Maanantaina juhli tamperelaiset, kun tiistaina puolestaan Ässät jatkoi sarjan kotivoittoista linjaa. Tappara menetti maanantai-illan pelivireen lisäksi tiistain kamppailussa Janne Grönvallin, jonka loppukausi on vaarassa.
lisämateriaalia

Etulyöntiaseman muutos?
[lue lisää]



Leinonen ampui Toivolaa kovilla
[lue lisää]



Ratkaiseva pommi
[lue lisää]



Porilaisten riemua
[katso kuvat]

Jos joku luuli Ässien pyristelyt ottelusarjassa hiipuneen, oli hän pahasti väärässä. Tapparan mahdollisuus karata ”tavoittamattomaan” 3-1-ottelusarjajohtoon hupeni Isomäen lehtereiden ääniusvaan, kun kotijoukkue höykytti taululle tylyt 5-2-numerot.

Joukkueiden neljässä keskinäisessä kohtaamisessa vierailijoille ei toistaiseksi ole ollut hunajaa ollut tarjolla - eikä sitä liiemmin ollut tänään.

Tahmea ja tahdoton Tappara tylsistyi lopulta runkopuolustajien puutteeseen, kun ottelun alla sivuunjääneen Pasi Puistolan lisäksi Grönvall joutui jättämään kaukalon Patrik Forsbackan taklauksen seurauksena.

- Maanantain esitys oli meiltä jotain, millä jääkiekko-ottelua ei voiteta. Raaka ryhdistyminen kuitenkin toi meille tänään upean voiton, pataluotsi Mika Toivola hehkutti.

- Ässät pelasi tänään järkevällä strategialla ja ansaitsivat voittonsa, Jukka Rautakorpi myönsi.

Tapparan etsikkoaika avauserässä?

Jo ottelun alussa nähty intensiteetti porilaisten toimesta vahvisti näkemystä, että edellispäivän taaperrus oli unohdettu. Ässät oli kiinnostuneempi irtokiekoista ja saikin nopeasti palkintonsa aktiivisuudestaan.

Tapparan puolustustukseen muodostuneista pareista Kauppinen-Mäntymaa ja Grönvall-Koistinen sai ensin mainittu tutaa Ässien ykköstrion karusellin. Huviajelun päätteeksi Kristian Kuusela sivalsi kiekon tyhjään verkkoon Kivenmäen näyttävästä esityöstä.

- Avauserä oli kaiken kaikkiaan ympäripyöreä. Potentiaalia oli, mutta lopulta ei kuitenkaan tapahtunut oikeastaan mitään, Rautakorpi analysoi.

Tärkeä avausmaali toikin avauserään kipinää, jossa hyökkäykset aaltoilivat päästä toiseen. Lopullinen terävyys maalintekosektoreilla oli kuitenkin hataraa, eikä veräjänvartijoille todellisia huippupelastuksia siunaantunut.

Ässät tukki avauserässä laidat fiksusti ja pakotti tamperelaiset hyökkäyksiin keskustasta – laihoin tuloksin. Porilaiset eliminoivat tehokkaasti tilan vapailta kirvesrinnoilta, jolloin useat soolot päättyivät joko paitsioon tai tuloksettomaan lyhytsyöttöpeliin.

Tamperelaisten ottelusarjan kuluessa petraantunut ylivoima sai mahdollisuuden pakkopeliinsä kolmesti, mutta tärkeää tasoitusmaalia ei saatu aikaiseksi.

- Hancockin kenttä pelasi avauserässä kelpo ylivoimaa, mutta ilman tulosta. Ehkä niistä paikoista olisi pitänyt tehdä se ratkaiseva maali, Rautakorpi päivitteli.

Tasakentällisin erän vaarallisin hyödyntämätön maalipaikka siunaantui Marko Toivoselle, joka kärkkyi maalilta seikkailleen Mika Lehdon huolimattoman avauksen lapaansa. Laukaus kilpistyi kuitenkin heittäytyviin tamperelaispuolustajiin.

Tapparan potentiaaliset maalipaikat olivat laskettavissa muutamalla sormella – vaarallisimmat niistä hukkasi Timo Vertala ylivoimien aikana.

Vuoroin vieraissa – Tapparan musta minuutti

Ottelun keskimmäisessä erässä nähtiin ottelun puhutuimmat tapahtumat: Forsbackan taklaus sekä Tapparan musta minuutti, jolloin Ässät karkasi lopullisesti.

Kun ottelun kuumimmat tunnehöyryt tuntuivat laantuvan jo avauserästä, saatiin uutta tuulta purjeisiin nopeasti. Erän alkuminuuteilla päätykiekkoa tavoitellut Grönvall sai tuntea nahoissaan vauhdilla tilanteeseen tulleen Forsbackan taklauksen. Osa näki Grönvallin menettäneen tasapainonsa jo ennen taklausta, osa julisti vastuuttoman teon puolesta.

Grönvall poistui samantein kaukalosta, eikä liiemmin kiputarinoita jäälle jäänyt esittämään. Ensimmäiset käytävähuhut kertoivat miehen nilkan murtuneen, vahvistus tilanteen vakavuudesta saataneen pian.

Ottelun jälkitunnelmat tilanteen seurauksena kävivät tuttuun playoff-tyyliin kuumana. Tapaus sai niin Rautakorven kuin toimitusjohtaja Mikko Leinosen esittämään provosoivan mielipiteensä otteluvalvoja Kari Ortiolle – kuin myös medialle.

- Siellä vietiin mies ambulanssilla sairaalaan, ihan kuin teidän Uusikartano, Leinonen puhkuu.

- Täällähän on meno ***tana kuin villissä lännessä, Ortio puhuu asiaa ja Toivola huutaa samaan aikaan vieressä, kai täällä joku puheenvuorot jakaa?

- Vastaavat tilanteet eivät missään nimessä ole urheiluun kuuluvaa, pelaamista tämän tietääkseni pitäisi olla. Tätä linjaa on nähty kuitenkin nyt kolme ottelua, siihen on vain totuttava, Rautakorpi analysoi.

- Kyseessä oli tarpeeton varsinaisen pelitilanteen ulkopuolella suoritettu taklaus, kysykää otteluvalvojalta mitä mieltä se on.

Ja niin toki teimme.

- Aion tehdä tilanteesta raportin eteenpäin. Taklaus tulee myöhään ja pelaaja loukkaantuu, Ortio selvittää.

- En minä sitä tiedä, koska pilli tarkalleen tilanteessa soi, Ortio hämmentää kuulijoitaan.

Toivolan näkemys tilanteesta oli kuitenkin tyystin erilainen.

- Minun mielestäni taklaus oli puhdas, ja niin oli myös tuomarin mielestä. Tuota käytöstä on kaverilta nähty jo aikaisemminkin, Toivola viittaa virkaveljen tunteenpurkaukseen.

Ja sitten takaisin kaukaloon.

Episodin jälkeen Ässät sai vahvemman otteen kenttätapahtumista. Erän viidennellä minuutilla huikeat pudotuspelitehot kokonaisuudessaan (3+6) saalistanut Kivenmäki liukui oikealta ja hassutti Kauppisen vaarattoman näköisessä tilanteessa toistamiseen karusellihuumaan; kiekko etukulmasta maalin kattoon ohi Lehdon.

- Suurin kiitos tästä illasta kuuluu kotiyleisöllemme. Se sytyttää pelaajat ihmeellisiin tekoihin, Toivola kiitteli.

Maanantaina Tappara kuritti porilaisia kolmella pikamaalilla ottelun puolivälissä. Ässät maksoi kalavelat Mikko Rauteen ja Kristian Kuuselan peräkkäisillä osumilla, jonka jälkeen ottelun henkinen voittaja tuntui ratkenneen. Kuuselan lopulta voittomaaliksi jäänyt osuma syntyi tyylikkään 3-2-ylivoimahyökkäyksen päätteeksi, kun Rauteen sivallus muistutti tyypillistä maalinedushässäkän flipperikiekkoa – tyypillinen pudotuspelimaali siis.

- Toisessa erässä teimme järkyttäviä kiekonmenetyksiä, jotka lopulta maksoivat meille kalliin hinnan, Rautakorpi päivitteli.

Kaikki kaikessa, Tapparan pakka puolustuspään sekosi viimeistään Grönvallin kaukalosta poistumisen jälkeen. Toisessa erässä joukkueella ei käytännössä ollut ainuttakaan maalipaikkaa, ja vaikka Ässien maalijuhlien jälkeen se saikin tilaa kontrolloida kiekkoa, ei Rautakorven lanseeraamaa voittamisen kiimaa jäällä nähty.

Ville Mäntymaa kulutti kiemuroillaan puolustuspäässä erän viimeisiä sekunteja varsin uhkarohkeasti, sillä kiekonmenetyksen seurauksena Matti Kaipainen kilautti vielä tolppaan summerin soidessa.

Tapparan kiri jää torsoksi

Kenttätapahtumien perusteella ei kolmannesta erästä kovin suurta jännitysnäytelmää sopinut odottaa.

Pelitapahtumat etenivätkin jouheasti ilman suurempia härdellejä. Aika kului, eikä mitään ratkaisevaa näyttänyt tapahtuvan – tamperelaisten leirissä. Ässille ratkaisevan lisäosuman olivat laukoa Matit Kuparinen ja Nickerson kuin Leo Komarovkin, mutta numerot säilyivät taululla ennallaan.

Tapparan tilanteet puolestaan tarjoutuivat Nickersonin rangaistuksen aikana kolme laukausta viivasta pommittaneelle Kauppiselle. Muutama minuutti myöhemmin Teemu Laine karkasi vasemmalta puolittain läpiajoon, mutta laukaus suuntautui ohi Riksmanin maalin.

Tappara kuitenkin kiri lopulta erän loppuhetkillä syntyneillä maaleilla kahden osuman päähän.

Petri Kontiolan kavennusmaali syntyi 5-3-ylivoimalla Stefan Öhmanin poikkisyötöstä kuusi minuuttia ennen ottelun päätöstä. Muutama minuutti myöhemmin sama parivaljakko oli rakentamassa tamperelaisten toista osumaa. Öhman avasi oman pudotuspelien maalisaldonsa b-pisteiden välistä one timer-osumallaan Kontiolan esityöstä.

Vierailijoiden myllertäessä ottelun päätöshetket kuudella kenttäpelaajalla, vippasi Kaipainen kiekon tyhjiin verkkoihin sammuttaen lopulta tamperelaistoiveet mahdollisesta noususta.

Varsin kehnosta kokonaisesityksestä huolimatta Rautakorvella riitti luottoa omaan joukkueeseensa.

- Matka jatkuu ja uusia pelejä tulee. Torstaina on taas uusien pelaajamahdollisuuksien paikka.

Ässien illan näkyvin ketju oli Uusikartanon trio, joka myllytti eritoten avauserässä oman tahtonsa mukaan. Tapparan valttikorttina sarjassa oleva tasaisuus oli tänään mustavalkoista – kenestäkään ei ollut ratkaisijaksi tärkeällä hetkellä.

» Lähetä palautetta toimitukselle