Ässät pyristeli, mutta kokemus voitti

LIIGA / Raportti
Tapparan ja Ässien pudotuspelitaistosta on odotettu kuumaa ja viihdyttävää. Ensimmäinen ottelu ei pettänyt odotuksia. Taitotaso ei päätä huimannut, mutta tunnetta ja taistelua riitti. Ässät löi Tapparan toisessa erässä kanveesiin, mutta kirvesrinnat jäädyttivät, toipuivat ja iskivät takaisin. Voittomaalin täräytti Marko Kauppinen paluukiekosta päätöserän puolessa välissä.
bonus

Odotettua, mutta makeaa.
[lue lisää]



Maalivahdit tarkkailussa.
[lue lisää]



Kuvakooste ottelusta.
[katso kuvat]

Ässät tuli alkuun vahvemmin, mutta ottelun ensimmäisen varsinaisen maalintekopaikan loi kuitenkin Tappara. Teemu Laineen unelmavaihdon seurauksena syntyi myös avausmaali. Ensin mies vei mojovan taklauksen päädyssä perille. Kiekko päätyi punaviivan tuntumaan Stefan Öhmanille, joka pyöräytti upean syötön Laineelle poikki kentän. Tämä nousi alueelle ja täräytti vauhdista hurjalla lämärillä kiekon takakulmaan ajassa 2.11.

Tappara halvaantuu 5-3-ylivoimalla

Pienen vieraiden painostusjakson jälkeen Tappara otti pelin komentoonsa päästyään ylivoimalle. Kertaalleen kelailtiin videoitakin, kun Marko Kauppisen siniviivaveto kimpoili oudosti ylärimaan. Videoille tosin tuskin olisi menty, jos Hakametsän "Live is life" -nappimies ei olisi ollut niin liipaisinherkkä kuin oli.

Tapparan pyörittäessä maalivahti Juuso Riksman piti vieraita pystyssä. Tasoituskin oli lähellä Rob Hiseyn ja Matti Kaipaisen päästyä alivoimalla 2-1-hyökkäykseen, mutta myös Mika Lehto torjui huipputasolla.

Erän puolessavälissä nähtiin ensimmäisen kerran Ässien suvereenin neloskentän taidonnäyte. Patrik Forsbackan johdolla yhdistelmä ajeli kaikkea liikkuvaa ja saikin Laineen pois tolaltaan ja jäähylle. Tapparan alivoima oli kuitenkin jäätävän hyvää, ja heti perään vieraiden rymistelyketjun esitys näkyi tilastoissa toisin päin, kun Forsbacka joutui istunnolle ryntäyksestä.

Pian Tapparalle tarjottiin tilaisuutta iskeä naula Ässien arkkuun jo varhaisessa vaiheessa. Matt Nickersonille oli jo tulossa kakkonen huitomisesta, kun Riksman hermostui maskimiehenä häärineeseen Mike Stutzeliin ja täräytti tätä mailallaan vihellyksen jälkeen. Kakkonen hänellekin, ja Tapparalle kahden minuutin 5-3-ylivoima.

Kotijoukkueesta ei kuitenkaan ollut hyödyntämään tätä tilaisuutta, vaan kahden miehen ylivoima oli runkosarjan loppupuolelta tuttua järkyttävää kuraa. Täysin yössä olleen Janne Ojasen johdolla kiekkoa hierottiin pitkin laitoja. Koko kahden minuutin ensimmäinen ja ainoa laukaus kohti maalia nähtiin vasta aivan lopulla, kun Öhman kenttineen oli jo tullut jäälle.
Hukattu tilaisuus käänsi ottelun, ja hetken päästä Ässät pelasi jo ylivoimaa. Lehto joutui venymään haamutorjuntaan, kun Aki Uusikartano pääsi nostamaan aivan lähietäisyydeltä. Seuraavaksi päätuomari Jyri Rönn komensi vuorostaan Tapparan mattoon. Maskikilvoittelusta oli jo tulossa Tuukka Mäntylälle väkivaltaisuusjäähy, kun Kauppisen maila vielä nousi maalin takana Ässä-pelaajaa kasvoihin.

Vieraat mukaan tuurimaalilla

Täysi kakkonen 5-3-ylivoimaa vieraille siis, ja näiden touhu oli alusta lähtien erinäköistä - ensimmäinen kuti kohti maalia tuli jo viiden sekunnin kohdalla. Vielä ennen erätaukoa Kristian Kuusela suti ohi kiekosta, kun edessä ammotti tyhjä maali.

Erätauko vei kuitenkin suurimman terän Ässien ylivoimasta. Tapparan kolmikko pelasi loistavasti, ja joukkue näytti jo pääsevän pälkähästä. Vieraat kuitenkin saivat kaivatun tasoituksen, kun Marko Kivenmäen päädystä lähettämä syöttö kimposi Ville Mäntymaan luistimesta maaliin.

Ässät sai maalista hurmosta peliinsä, ja Tappara oli täysin helisemässä vieraiden kovan taklauspelin edessä. Neloskentän rymistelyn ansiosta Forsbacka pääsi nousemaan maalille ja vielä omaan paluukiekkoonsakin, mutta laukoi sen epäonnekseen tolppaan.

Hetkeä myöhemmin epäonnea ei enää ollut, kun vieraiden ykköskentän hyökkäys vyöryi alueelle. Kivenmäki jätti, Uusikartano laukoi ja kiekko pomppi Tappara-puolustajasta Kuuselalle, joka kaatuessaan ohjasi mustan Lehdon haaroista sisään.

Tappara nousee kanveesista

Tässä vaiheessa Tappara oli todella pahasti kanveesissa, mutta valmentajan ja miehistön pudotuspelikokemus näkyi: joukkue otti "aikalisän" lyömällä sumeilematta pitkää kiekkoa. Tämä rikkoi Ässien rynnistykseltä terän, joskin vielä erän puolivälissä porilaisosuma oli lähellä. Maali oli kuitenkin siirtynyt selvästi paikoiltaan jo sekunteja ennen kuin viivalta ammuttu kiekko löysi tiensä sinne - seikka, joka vielä varmistettiin videolta.

Hieman pelitapahtumien vastaisesti kotijoukkue onnistui tasoittamaan ajassa 32.09, kun surkean ylivoiman päätteeksi Kontiolan laukauksen paluukiekko kimpoili Mäntylälle, joka tälläsi tasoituksen.

Päätöserään tuli jo selvästi kanveesista noussut Tappara. Valmentajan ketjumuutoksetkin onnistuivat loistavasti, sillä viltistä Ojasen kenttään nostettu Teemu Nurmi oli saman tien joukkueen parhaimmistoa. Erän alun rynnistys tuotti taas 5-3-ylivoiman, joka oli jo paremman näköistä, mutta ei tuottanut tulosta.

Lopulta palkinto kuitenkin tuli, kun Quinn Hancockin kenttä sai erän puolessavälissä paineen alueelle. Riksman torjui Pasi Puistolan siniviivalta jäitä pitkin lähettämän laukauksen eteensä, ja Kauppinen pääsi lakaisemaan paluukiekon maaliin ajassa 50.17.

Tämän jälkeen pelin juoni oli selvä: Tappara istui johtonsa päällä, ja Ässät yritti kaikkia mahdollisia keinoja horjuttaakseen kirvesrintojen tasapainoa ja hermoja. Matti Kaipainen pamautti selvästi paitsiovihellyksen jälkeen lämärin kohti Lehtoa ja sai kimppuunsa Mikko Pukan ja Brian Whiten. Rönn palkitsi Kaipaisen tempauksen 10 minuutin käytösrangaistuksella.

Vierailta loppuu bensa

Ässien taktiikka oli kaikin puolin odotettua: neloskentän taklauspeliä vain lisättiin takaa-ajoasemassa. Samalla otettiin riskiä pitämällä miestä kärkkymässä läpiajoa, vaikka peli pyöri omalla alueella. Aiemminkin väläytellyt Rob Hisey oli kertaalleen hyvin lähellä päästä karkaamaan. Vielä kuutisen minuuttia ennen loppua Ässillä oli loistopaikka tasoitukseen, kun Kuusela tarjoili maalin takaa Kivenmäelle, joka kuitenkin laukoi etukulmasta ohi.

Viitisen minuuttia ennen loppua alkoivat näkyä ensimmäiset merkit vieraiden taipumisesta. Ensi kertaa koko ottelussa Ässien nelosketju oli purjeessa omalla alueellaan - pyörittäjänään Tapparan nelonen, johon Stutzel oli päätöserään siirretty. Niin kovaa taklausrumbaa ketju oli pitänyt, että bensan loppuminen ei ihme ollutkaan.

Ottelun sinetti oli lähimpänä, kun Sami Venäläinen pyöritti puolustuksen solmuun ja antoi Timo Vertalalle maalin eteen. Riksman piti kuitenkin Ässät pelissä, mutta hetkeä myöhemmin Rönn antoi joukkueelle melko kuolettavan iskun. Kivenmäki sai päähän kohdistuneesta taklauksesta 2+10 minuuttia, kun vain kolme minuuttia oli pelaamatta.

Viimeiselle minuutille Ässät otti vielä aikalisän ja maalivahdin pois, mutta sydämentykytyksiä lukuun ottamatta patapaidat eivät enää mitään aikaan saaneet. Kaikkea muuta kuin rennosti pelannut Tappara saattoi huokaista helpotuksesta summerin soidessa.

Taiston tauottua: Mika Toivola, Ässät

Toivola oli tyytyväinen peliin mutta ei lopputulokseen.

- Hyvä, kiihkeä vääntö. Pelasimme vähintään yhtä hyvin kuin kaveri, mutta vieraissa se ei riitä. Täällä pitää pystyä olemaan parempi.


- Harmittava munkki kävi, kun kaveri sai kaksi maalia tuollaisilla pompuilla. Toki meilläkin kävi ekassa maalissa tuuri.

Jyri Rönn ei kiitosta saanut.

- Tuomari oli pelätyn huono. Säännöt eivät olleet samat molemmille. Lopussa jäi törkeä jalkakamppi viheltämättä, hyvä että Kuuselalla on vielä polvi ehjänä, Toivola puhisi.

- Alku oli meiltä suunnitellun hyvä, mutta emme saaneet kiekkoa pussiin. Olisimme tietysti kaivanneet sitä avausmaalia. Tappara sen sijaan teki heti ensimmäisellä vedolla.

- Taklaussyke oli hyvä, mutta sitä joutuu varmaan jatkossa hillitsemään, jos taklaamisesta joutuu jäähylle, kuten nyt Forsbacka ja Kivenmäki. Emme me Tapparaa jäähypenkiltä voita, se on selvä.

Marko Kauppinen, Tappara

- Ripari tuli lapaan ja näin että tyhjä maali edessä. Ei siinä paljon ehtinyt miettiä, totesi mies voittomaalista.

- Ei taklauspeli nyt kaiken a ja o ole, kiekkoahan tässä kai kuitenkin pelataan, oli miehen kommentti vieraiden fyysiseen kovuuteen.

- Varsinkin alussa näkyi hermostuneisuus ja pelitauko. Kyllä se tästä lähtee, kun pelataan joka toinen päivä.

Avauserässä katseltiin videoita miehen vedon jälkeen:

- Itse katsoin, että olisi käynyt maalissa. Mutta pakin silmillä ei kaikkea näe.

Täysi tupa Isomäessä ei Kauppista pelota:

- Hienoa se on, kyllä mekin siitä nautitaan vaikka vähän kuittia katsomosta tulisikin. Tätä varten tätä lajia pelataan.

Jukka Rautakorpi, Tappara

- Nousujohteinen peli. Kolmas erä oli paras, se oli iso asia.

- Tietyt elementit olivat pitkään kadoksissa ja peli oli puolin ja toisin sekaista. Kolmanteen erään saatiin virtausta, tilanteita ja myös voittomaali. Siitä pitää vain jatkaa eteenpäin.

- Ensimmäinen pudotuspeli on joka vuosi aina jollakin tavalla ihmeellinen, kyllä se taas tänään alussa nähtiin, Rautakorpi mietiskeli.

Jäähyjä tuli paljon, mutta sitä puolta mies ei halunnut kommentoida.

- Kun pudotuspelit alkavat, niin tuomaritoiminnan kehittäminen on kyllä meidän osaltamme loppu. Silloin pelataan, vihelsivät miten vain.

Kolmannen erän ketjumuutoksia mies kommentoi näin:

- Tarvitsimme energiaa, ja kaikkia pelaajia halutaan käyttää. Stutzel pelasi hyvin nelosketjussa kolmannessa erässä. Nurmi taas oli hyvä esimerkki intohimosta. Nuori mies ei ole paljon näitä pelejä vetänyt, ja oli saman tien parhaimmistoa. Siinä on mallia monelle, Rautakorpi suitsutti.

Rautakorven loppukaneetti pätee hyvin koko matsiin:

- Ei yhdestä ottelusta voi vetää mitään kovin suuria johtopäätöksiä. Kyllä meidän on pystyttävä jatkossa paljon parempaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle