Velttoilijoita ja muutoksen tuulia

LIIGA / Raportti
Ässien viides peräkkäinen voitto jäi vain haaveeksi, kun Espoon Blues pani alkuminuuteilla hösseliksi. Vierailijat takoivat kahdeksaan ja puoleen minuttiin taululle 0-3, eivätkä isännät siitä nousseet.
kuvakooste

Bluesin tahdissa

[Katso kuvat]

Vauhdikkaassa kamppailussa osat olisivat voineet toki vaihtuakin. Niin tiiviiksi Blues ei missään vaiheessa pakkaansa saanut, etteikö Ässät olisi voinut tarkemmalla viimeistelyllä kääntää kelkan kulkua.

- Erikoista touhua. Meillä oli enemmän todellisia laatupaikkoja kuin kertaakaan aiemmin, mutta ei vaan saatu sisään, porilaisten valmentaja Mika Toivola tuskaili.

- Kyllä me toisaalta pystyimme nyt puolustamaan johtoasemamme hyvin. Siinä meillä on ollut alkukaudella vaikeuksia, mutta nyt ei omissa heilahtanut. Tämä oli taas pikkuaskel eteenpäin, iloitsi puolestaan Bluesin piiskuri Kari Heikkilä.

Ässien velttoilijat antoivat Bluesille siimaa

Blues tuli peliin silminnähden kovalla asenteella. Luistin liikkui, karvaus toimi varsin korkealta, ja Ässät vaikutti yllättyneeltä vierailijan aggressiivisesta ilmeestä. Heikkilän kova peliliike hyllyttää Timo Hirvonen, Tero Määttä, Kari Haakana ja Mikko Lehtonen sytytti ilmeisesti liekin muussa ryhmässä.

- Peliin valmistautumisemme ovat onnistuneet aiemminkin. Nyt lataus ja sen myötä ottelun alku oli kuitenkin jopa loistava, Heikkilä kehaisi.

Eikä Bluesin alku jäänyt siis pelkäksi tiukaksi ilmeeksi, vaan tulostakin tuli. Siinä espoolaisia avitti vähintäänkin merkittävästi patapaitojen töpeksintä.

Ennen sinisten avausmaalia Ässät rakensi huippupaikan Aki Uusikartanolle. Maalipaikassa porilaisten ykkössentterin kädet olivat jälleen kaikkea muuta kuin ykkössentteritasoa. Jälkitilanteessa kiekko ajautui siniviivalle, jossa Mika Rontti ei osannut päättää sohisiko miestä vai kiekkoa, eikä lopulta sohinut oikein mitään. Joakim Eriksson kiitti ja otti pelivälineen. Blues pääsi 2-1-vastahyökkäykseen, jonka Eriksson päätti terävällä ja tarkalla vedolla takanurkkaan ohi Juuso Riksmanin.

Toista osumaa ei tarvinnut kauan odottaa. Eriksson kaapi Ässien päässä b-pistealoituksen Mikko Rauteelta, ja kun porilaisviisikko jähmettyi asemiinsa, pääsi Jaakko Uhlbäck lopulta sivaltamaan keskeltä Bluesin toisen osuman.

Myös Bluesin kolmannessa osumassa ottavana osapuolena oli Rauteen viisikko. Rontti nukahti tällä kertaa keskialueella Teemu Riihijärveä vastaan. Yksin jäänyt Jesse Saarinen ei puolestaan saanut Niko Niemistä kuriin, vaan tämä pääsi survomaan helpohkosti tilanteeksi 0-3.

- 15 jätkää taisteli hyvällä asenteella, mutta sitten oli neljä kaveria, jotka vain velttoilivat. He olivat vain tulleet töihin nostamaan palkkaa, mutta mitään muuta he eivät tehneetkään, Toivola purki pelin jälkeen kiukkuaan.

Nyt Toivola myös puuttui velttoiluun kovalla kädellä. Mika Rontti, Mikko Rautee, Matti Kaipainen ja Pasi Nielikäinen siirtyivät miettimään elämän kovuutta vilttiketjun puolelle. Ansaitusti.

Takaa-ajo ilman tulosta

Avauserän loppupuoliskolla päätuomari Tero Toivola aloitti nykylinjan mukaiset jäähykarkelot. Tiukalla linjalla vihellellyt raitapaita pisti miestä istunnolle kaikkiaan 68 minuutin verran. Penkitysten vuoksi kapealla materiaalilla peliä jatkanut Ässät joutuikin erikoistilanteiden vuoksi kuormittamaan avainpelaajiaan kohtuuttoman paljon. Se oli selvästi omiaan vaikeuttamaan porilaisten takaa-ajoa.

Yhtä kaikki, mahdollisuuksia Bluesin etumatkan kirimiseen oli. Omat alivoimansa Ässät taisteli mainiosti. Sitä toisaalta auttoi espoolaisten hivenen liiallinen pyörittäminen. Laukaukset jäivät vähiin, vaikka mahdollisuuksia oli kahdestikin viidellä kolmea vastaan.

Erityisen kukoistavaa ei toki ollut tällä kertaa Ässienkään pakkopeli. Torstaina Jokereita vastaan punaiset survoivat kolme yv-kaappia, nyt oli välillä vaikeuksia saada kiekkoa alueelle.

Enimmäkseen paikkoja siunaantuikin tasakentällisin. Parhaimmillaan Ässien myllytys oli sitä luokkaa, että Blues oli pienessä kaaoksessa. Neil Little, onni ja Ässien onneton viimeistelytaito kuitenkin pelastivat. Kun kavennusta ei tullut, ei porilaisten hurmos päässyt missään vaiheessa kunnolla valloilleen.

Lopulta peliin saatiin sentään ylivoimaosumakin. Pukilla oli peräti kolme patapaitaa, kun Ladislav Kohn pääsi Steve Kariyan esityöstä tempaisemaan vähän onnekkaastikin pelin sinetöineen Bluesin neljännen maalin.

Turhautumista ilmassa

Ässät tuli vielä päätöseräänkin hyvällä sykkeellä. Alusta asti kävi silti selväksi, ettei Bluesilla tule mitään suurempaa hätää olemaan. Ässien tykit kun olivat yhä ruosteessa tai muuten vain epätarkkoja. Lopulta ne alkoivat myös turhautua.

Marko Toivonen sentään ampui erän alussa porilaisleiriin ripauksen toivoa. Siniviivalta lähtenyt lääpäisy painui ohi yllättyneen Littlen.

Ässien takaa-ajo kävi entistä torsommaksi, kun maalineduskahakassa hanskansa heittänyt Rob Hisey poistui rivistöstä 2+10 minuutiksi. Viisi minuuttia ennen loppua omasta mielestään kaltoin kohdeltu Marko Kivenmäki mussutti Bluesin pelaaja-aition suuntaan sen verran pitkään, että tuomari Toivola lopetti hänen ottelunsa käytöskymppiin.

- Tuomarikin taisi käydä nostamassa vain rahat. Ei hän oikein ollut pelissä mukana, Toivola manasi sukunimikaimansa suoritusta.

Ässät haki loppuun saakka kavennusta hyvällä asenteella. Paikkoja oli, mutta tulos jäi nollaksi. Niinpä Blues helpotti omaa oloaan tärkeällä 1-4-vierasvoitollaan. Kari Heikkilän kovat keinot siis tepsivät. Sen kummemmin mies ei lähtenyt hyllytyksiin johtaneita tekijöitä erittelemään.

- 22 parasta pelaajaa laitetaan jäälle, ja tuo nelikko ei nyt vain mahtunut siihen porukkaan. Ottelutahti on sen verran kova, että laajaa ryhmää tarvitaankin. Hyvä, että meillä on kilpailua pelipaikoista.

- Minut on myös palkattu tekemään Bluesiin muutosta. Sitä tässä kärsivällisesti tehdäänkin. Yksi asia siinä muutoksessa on availla ovia näille nuorille pojille, Heikkilä mietti hieman laajempaa kuvaa.

Hän oli myös hyvin tyytyväinen Porissa esiintyneeseen nuorempaan kaartiinsa.

- Joni Finell, ensimmäinen peli ja aivan loistava. Tomas Sinisalo oli nyt toista kertaa meidän mukana, ihan jees. Mikael Kurki puolestaan kasvaa peli peliltä.

Ässien jäljelle jääneestä ryhmästä ei puolestaan juuri yksittäisiä valopilkkuja löytynyt. Menoa oli, mutta kenestäkään ei ollut varsinaisesti nousemaan toisten yläpuolelle. Siinä mielessä joku voisikin kenties kutsua menoa jopa hivenen tasapaksuksi ja näennäiseksi.

Sekä Ässät että Blues jatkavat rehkimistään käymällä tiistaina eläimellisesti vieraissa. Blues matkaa Tampereelle Ilveksen kynsiin ja Ässät Lahteen Pelicansin leukapusseihin.

» Lähetä palautetta toimitukselle